daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 24 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Tientallen Nederlandse Android-apps versturen persoonlijke gegevens via onbeveiligde verbindingen, zo bleek uit een onderzoek. Het vervelende voor appgebruikers is dat ze nauwelijks iets kunnen doen om zich te beschermen. Zes vragen aan NOS-techredacteur Rachid Finge.

  Wat is precies het probleem?

  Steeds meer apps hebben persoonlijke gegevens van ons nodig. Weer-apps willen weten waar je bent, reis-apps willen weten waar je heen gaat en dating-apps verzamelen nog veel meer persoonlijke informatie. Ook vereisen veel apps een wachtwoord. Veel van die gegevens worden via internet naar een server gestuurd, waar ze worden verwerkt of opgeslagen.

  Het probleem zit 'm in de verbinding tussen de app en de server: die blijkt in veel gevallen niet of onvoldoende beveiligd. Het gevolg is dat kwaadwillenden met de verbinding kunnen meekijken en zo aan je persoonlijke gegevens komen.

  Waarom is het slecht gesteld met de beveiliging?

  Er zijn twee oorzaken: onwetendheid en nalatigheid.

  Het wordt steeds makkelijker om apps te maken en tegelijkertijd stoppen we steeds meer privégegevens in apps. Dat is een gevaarlijke combinatie, omdat de kans daarmee groter is geworden dat je privégegevens terechtkomen in apps van onervaren ontwikkelaars. Het is maar de vraag of zij genoeg verstand hebben van beveiliging. De meeste ontwikkelaars hebben goede intenties, maar dat is niet voldoende.

  De andere oorzaak, nalatigheid, heeft misschien wel te maken met het enthousiasme van appontwikkelaars. Ze hebben een fantastisch idee voor een app en gaan aan de slag. Beveiliging? Dat komt vaak als laatste aan de orde. Edward Snowden beklaagde zich daar begin dit jaar ook over: ontwikkelaars hebben te weinig oog voor beveiliging.

  Lopen iPhone-gebruikers ook gevaar?

  Ja. In dit onderzoek zijn weliswaar alleen Android-apps getest, maar het ligt voor de hand dat het ook misgaat bij iPhone- en iPad-apps. Of het probleem daar groter of kleiner is, valt zonder onderzoek niet te zeggen. Apple voert strenge controles uit voordat een app in de App Store verschijnt, strenger dan Google, maar dat is geen garantie dat er geen beveiligingsproblemen zijn.

  Om welke apps gaat het?

  Het beveiligingsbedrijf dat het onderzoek deed wil dat niet bekendmaken. Dat is wel zo verantwoord: als er nu een lijst komt met honderden apps die hun beveiliging niet op orde hebben, kan dat kwaadwillenden op slechte ideeën brengen. Beter is als het bedrijf contact zoekt met alle nalatige appontwikkelaars, al is dat wel een flinke klus.

  Kan ik mezelf beschermen?

  Dat is het vervelende: niet echt. Het is voor de gemiddelde gebruiker nauwelijks tot niet te zien dat een app via een onbeveiligde verbinding gevoelige gegevens verzendt.

  Het enige wat je kunt doen, is zo min mogelijk gebruik maken van openbare Wifi-netwerken. Zulke netwerken zijn voor kwaadwillende hackers de voornaamste gelegenheid om misbruik te maken van een slecht beveiligde app.

  Intussen is het hopen dat appontwikkelaars meer doen om hun beveiliging op orde te krijgen. Een verbinding beveiligen is niet heel moeilijk en op genoeg plekken wordt duidelijk uitgelegd hoe dat moet.

  Kunnen appontwikkelaars aangepakt worden?

  Nee, daar lijkt het niet op. Het College Bescherming Persoonsgegevens zou graag boetes uitdelen aan ontwikkelaars die privacygevoelige gegevens onveilig verzenden, maar heeft die mogelijkheid nu niet.

  Boetes zouden best eens kunnen helpen: appmakers zullen twee keer nadenken over hun beveiliging voordat ze hun app beschikbaar maken voor het grote publiek.

 • In de Spaanse stad Granada zijn vier priesters opgepakt die worden verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen. Een man van 24 zegt dat hij jarenlang door de priesters is misbruikt.

  Die man deed afgelopen zomer aangifte. Ook schreef hij een brief aan paus Franciscus, waarin hij vertelde wat hem is overkomen. Een aantal priesters werd toen al tijdelijk geschorst.

  Tot zijn eigen verbazing werd de man daarna door de paus gebeld, schrijft de krant El Pais. Franciscus vroeg hem namens de kerk om vergeving en bood zijn excuses aan voor "deze vreselijke daden".

  Seksfeesten

  De man begon als 7-jarige jongen als misdienaar. De priesters haalden hem over om steeds meer tijd in de kerk door te brengen. Bij één van hen woonde hij een aantal jaar in huis, schrijft de man, waar hij bij de priester in bed sliep.

  Volgens de man waren er twaalf priesters, van wie er vier een relatie met elkaar hadden. Ze haalden jonge misdienaars naar hun parochie, officieel om hun religieuze roeping "verder vorm te geven". Uiteindelijk werden de jongens misbruikt voor seksfeesten waar orgies werden gehouden, met als argument dat "de liefde vrij is en de geest verruimt".

  De arrestatie van de vier priesters komt een dag nadat de aartsbisschop in Granada zijn excuses had aangeboden voor het misbruik. Tijdens de dienst wierpen verschillende priesters zich languit op de grond met het hoofd naar beneden. Zo bleven ze een aantal minuten liggen.

 • Salmonella. Gesjoemel met paardenvlees. EHEC. Kweekvisbacteriën. MKZ. En nu weer vogelgriep. Het lijkt wel alsof de agrarische sector nooit vrij is van schandalen of uitbraken. Toch komt er uit De Bosatlas van het voedsel een heel ander beeld naar voren.

  Het aantal salmonellabesmettingen daalt al jaren gestaag. De meeste van de 700.000 Nederlanders die jaarlijks een voedselvergiftiging oplopen, hebben dat aan zichzelf te danken. Schandalen blijken juist een uitzondering te zijn.

  "Als je naar de feiten kijkt, blijkt dat voedsel nog nooit zo veilig was als vandaag de dag", zegt Hans Leenaers, eindredacteur van de atlas. "Er is veel betere hygiëne tijdens de productie, veel meer controle en als er iets gebeurt, ontdekken we het meteen. Er gaat maar heel weinig mis."

  Snoepen en snacken

  De atlas maakt korte metten met aannames. Wie bijvoorbeeld denkt dat we de meeste energie halen uit ontbijt, lunch of diner, zit er flink naast. Die maaltijden leveren respectievelijk voor 12, 14 en 23 procent onze calorieën. Meer dan de helft komt van tussendoortjes.

  "We lopen de hele dag te snacken en snoepen", somt Leenaers op. "Vrouwen snoepen heel erg zoet en mannen heel erg zout. Wij zitten aan de zoute nootjes en de dames aan gebak en chocolaatjes."

  Leenaers ontdekte dat de gemiddelde consument het fijne niet weet van voedselproductie en -consumptie. Zo denken velen dat een scharrelkip nauwelijks verschilt van een biologische kip, terwijl die eerste juist meer lijkt op een legbatterijkip: hij zit gewoon binnen en krijgt acht keer minder ruimte.

  "Het ligt allemaal heel genuanceerd, maar het zijn dingen die je niet weet. Je krijgt het ook vaak van thuis niet mee, want wij als ouders weten het meestal ook niet."

  Moeilijke keuzes maken

  Volgens Leenaers is al die kennis nodig om afgewogen beslissingen te nemen. Want keuzes over duurzaamheid zijn volgens hem nooit makkelijk. "Bij energievraagstukken is het makkelijk: weg van benzine, naar windmolens. Maar wat is duurzaam voedsel precies?"

  "Veel mensen denken bij duurzaam aan ambachtelijk, kleinschalig, zoals vroeger. Maar dan kom je qua hoeveelheden niet uit. Als we allemaal ambachtelijk brood gaan eten, is er niet genoeg. Industrie is de enige manier. Qua efficiency, maar ook qua milieu: met allemaal kleine boertjes kun je geen milieuafspraken maken."

  "De keuze is heel persoonlijk. Wat vind jij belangrijk? Verkies je dierenwelzijn boven het voeden van de wereldbevolking? Vrije uitloop is fijn voor de kippen, maar extreem inefficiënt qua ruimte en daar moet je op letten als je veel voedsel wilt produceren. Je wilt eigenlijk alles goed doen, maar dat gaat niet lukken. Er zijn geen makkelijke antwoorden, het blijft puzzelen."

  Trots

  Het boek biedt meer dan alleen lastige dilemma's. Het is volgens Leenaers ook een bladerboek, dat je versteld laat staan van het belang van de Nederlandse voedselproductie, ook voor de Nederlandse economie.

  Na de VS is Nederland de grootste voedselexporteur ter wereld. Een derde van alle zaden komt uit ons land en 60 procent van de pootaardappelen. We zijn de grootste zuivelexporteur van de EU en laten wereldwijd alleen Nieuw-Zeeland voor. Het Westland is het grootste glastuinbouwgebied ter wereld.

  "En we handelen ook in alles. Die havens van ons zijn de muil van Europa: alles wat Europa eet, komt via ons binnen. We zijn de grootste sojahandelaar ter wereld, terwijl we het zelf niet produceren. Hetzelfde geldt voor cacao."

  Geen wonder dus dat de uitgever ook van plan is de atlas in het Engels uit te geven, als visitekaartje voor zakenmensen in de sector. Leenaers vindt deze eerste versie echter het geschiktst voor de consument zelf. "We laten hem uitkomen vlak voor de feestdagen, omdat het een leuk boek is om door te bladeren terwijl je aan de kerstmaaltijd zit. Eten en feestdagen horen immers bij elkaar."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 24 Nov 2014 14:37:16 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot