daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 28 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Twee Franse journalisten zijn in Parijs gearresteerd omdat ze zouden hebben geprobeerd om de Marokkaanse koning te chanteren. De twee dreigden een boek over koning Mohamed VI te publiceren tenzij hij 3 miljoen euro zou betalen, melden het Franse persbureau AFP en diverse Franse en Marokkaanse media.

  De journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot afpersing en chantage.

  Belastende informatie

  In juli zouden de journalisten contact hebben opgenomen met het koningshuis om een afspraak te maken naar aanleiding van het boek dat zij gezamenlijk schreven.

  Volgens de aanklacht volgde een eerste afspraak op 11 augustus. Het tweetal vroeg toen om een bedrag van drie miljoen euro, anders zouden ze het boek, waarin belastende informatie over het koningshuis zou staan, publiceren. Later volgden nog twee afspraken.

  Tijdens de laatste afspraak zou Laurent akkoord gegaan zijn met een bedrag van twee miljoen euro, waarvan 80.000 vooraf zou worden betaald. Het restantbedrag zou volgen nadat de schrijvers afstand van de rechten hadden gedaan.

  Klacht

  De Franse autoriteiten startten vorige week een onderzoek naar aanleiding van een klacht die Marokko indiende. De uitgever van het boek, Edition de Seuil, bevestigt dat er begin 2016 een boek op naam van de twee schrijvers over het Marokkaanse koningshuis uitkomt.

  Het is niet de eerste keer dat de nu 68-jarige Laurent een boek schrijft over koning Mohamed VI. In 2012 publiceerde hij Le roi predateur - Main basse sur le Maroc (Koning Roofdier - plundering van Marokko). Het boek is in Marokko verboden. Net als bij zijn nieuwe boek, was Graciet de co-auteur.

  Onderscheiding

  De Marokkaanse aanklacht komt een half jaar nadat de justitiële samenwerking tussen Marokko en Frankrijk was hervat. Die lag bijna een jaar stil, na een diplomatieke rel tussen beide landen. Die ontstond toen Abdellatif Hammouchi, chef van de Marokkaanse geheime dienst DGST, tijdens een werkbezoek aan Frankrijk werd opgepakt. De Franse politie viel toen de residentie van de Marokkaanse ambassadeur binnen.

  Volgens de Franse aanklacht was Hammouchi verdachte in een martelzaak waarbij een Franse burger betrokken was. Hij werd na verhoor vrijgelaten, maar dat kon niet voorkomen dat Marokko de justitiële samenwerking met Frankrijk stopzette.

  Uiteindelijk besloot Frankrijk geen onderzoek naar de veiligheidschef te beginnen. Hammouchi ontving in februari de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding.

 • Op de Waddenzee is de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij druk bezig geweest met een zoektocht naar twee kitesurfers. Er was gemeld dat de twee in problemen waren gekomen, maar achteraf bleek het loos alarm te zijn.

  De kitesurfers zouden vanmiddag uit Harlingen zijn vertrokken voor een tocht naar Vlieland, maar halverwege op Texel zijn beland. Een boswachter die ze daar tegenkwam, twitterde dat de mannen niet voorbereid waren en ook geen navigatie bij zich hadden. Ze vertrokken later alsnog naar Vlieland.

  Vanavond meldden andere watersporters de KNRM dat het tweetal op de Waddenzee in problemen was. Direct rukten zes reddingboten, een helikopter en een vliegtuig van de kustwacht uit. Ze speurden het gebied tussen Harlingen en Vlieland af.

  Ruim twee uur lang vonden ze de kitesurfers niet, maar daar was een verklaring voor: die hadden allang voet aan wal gezet bij Zurich in Friesland. Toen ze de commotie op sociale media over hun 'vermissing' merkten, meldden ze zich bij de KNRM. Ze mankeren niets.

 • In het centrum van Utrecht is een zeehond gevonden. Het dier zwom in de Oudegracht. Het is nog een raadsel hoe de zeehond daar is terechtgekomen.

  Het dier, dat waarschijnlijk een week of twee oud is, is uit het water gehaald en naar een opvangcentrum in Stellendam gebracht. Daar zal zijn gezondheid worden onderzoekt.

  Volgens het opvangcentrum lijkt het dier het goed te maken. "Het gaat best wel goed met hem", zegt een woordvoerder. "Hij is gelukkig niet heel erg mager, hij is nog heel fit."

  Het dier werd in Utrecht gespot door een man en zijn dochter. Ze alarmeerden de politie, die een kijkje ging nemen. De zeehond was toen naar de kant gegaan om uit te rusten. Daar werd hij gevangen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 28 Aug 2015 02:08:04 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot