daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 25 Juli 2017
Week 30

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
Alles uit de regio op internet

 • EINDHOVEN - Een automobilist die dacht een parkeergarage te hebben gevonden, kwam er dinsdagmiddag te laat achter dat hij de ingang van de ondergrondse fietskelder in reed. De auto kwam klem te staan op de smalle trap naar beneden. Deze blunder vond omstreeks 14.15 uur plaats bij het parkeerterrein van DELA in het centrum van Eindhoven.
Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Jordanië heeft het personeel van de Israëlische ambassade laten gaan, inclusief de beveiliger die betrokken was bij het schietincident van gisteravond. Daarbij kwamen twee Jordaniërs om het leven. Een van hen viel de beveiliger aan, zegt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Israël wilde het personeel al direct na het incident terughalen, maar Jordanië hield dat tegen. Jordanië wilde de beveiliger eerst ondervragen. Dat is tegen de afspraken van de Weense Conventie.

  Tempelberg

  Het incident op de ambassade komt bij de spanningen die er al zijn over de Tempelberg. Jordanië is boos over de detectiepoortjes die Israël heeft neergezet. Dat deed Israël nadat twee Israëlische politiemensen waren doodgeschoten bij de Tempelberg.

  De plaatsing van de poortjes leidde onder meer in Jordanië tot felle protesten. De Tempelberg is door Israël geannexeerd, maar het beheer van de heiligdommen is nog altijd in Jordaanse handen. Er zijn zowel joodse als islamitische en christelijke heiligdommen op de berg.

  De Turkse president Erdogan heeft ook kritiek geuit op de poortjes. Volgens hem schaadt Israël daarmee niet alleen zichzelf, maar de hele regio.

 • Opnieuw is bij bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. De bijenvolken in Exloo worden geruimd. Begin vorige maand werd bij andere volken van dezelfde bijenhouder de ziekte ook geconstateerd.

  "Eerder zijn al drie volken van hem in Weerdinge geruimd, nu twee volken in Exloo. Hij houdt er nog maar één over. Dat is natuurlijk een drama voor hem", zegt Jan Enne Dees van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging tegen RTV Drenthe.

  Verdacht

  Dees ontdekte laatst een verdachte situatie bij de bijenhouder. "Ik zag direct dat het niet goed leek. Vervolgens prikken we met een lucifer in de wand. Als het draderig is, dan is het vaak vuilbroed. Ik heb het laten testen in een laboratorium en uit de tweede test bleek dat het om Amerikaans vuilbroed gaat."

  Om verdere verspreiding tegen te gaan, is een vervoersverbod van drie kilometer afgekondigd. Vuilbroed is een besmettelijke ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

  Vaker uitbraken

  Volgens voorzitter Wouter Schouwstra van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging zijn er 10.000 mensen in Nederland die zich bezighouden met het houden van bijen. Onder hen zijn er maar een paar die ervan leven, en die hebben honderden bijenvolken. Een volk telt zo'n 40.000 bijen.

  De afgelopen jaren werd Nederland vaker getroffen door een uitbraak van vuilbroed. Volgens Schouwstra gaat het om een erg besmettelijke ziekte. "Ik denk dat Nederland gemiddeld eens per jaar wordt getroffen. Maar we zijn beter geworden in hygiënisch werken en om bij een uitbraak snel passende maatregelen te nemen. In België en Duitsland gebeurt dat minder."

 • President Trump is een laatste offensief begonnen om Obamacare af te schaffen. Afgelopen week leed de Amerikaanse president gevoelige nederlagen doordat in het Congres de plannen om Obamacare te vervangen en te schrappen mislukten.

  De Senaat wil nog steeds deze week stemmen om het debat over het afschaffen van Obamacare te starten. Morgen komen de senatoren daartoe bijeen en aan de vooravond van die bijeenkomst hield Trump een tv-toespraak vanuit het Witte Huis, waarbij hij in het gezelschap was van een aantal Amerikaanse gezinnen die hij presenteerde als 'slachtoffers van Obamacare'.

  Gestegen premie

  Trump vertelde dat de gezinnen juist door Obamacare in de problemen zijn gekomen. Door zieke kinderen of andere gezondheidsproblemen zagen ze hun ziektekostenpremie verdrievoudigen en moeten ze ieder jaar maar afwachten of ze hun vertrouwde dokters mogen houden, zei Trump.

  "Al zeventien jaar richt Obamacare schade aan in de levens van onschuldige, hardwerkende Amerikanen", zei hij. Daarbij maakte Trump een foutje, want Obamacare bestaat geen zeventien jaar, maar pas zeven. Later noemde hij de zorgwet van zijn voorganger "een nachtmerrie" en "de dood".

  Obamacare kent veel te veel regels en voorschriften, vindt Trump. In zijn eigen plan belooft hij dat mensen veel meer keuzevrijheid krijgen, doordat de overheid veel minder zal bepalen.

  'Doe het goede'

  Het vervangen van Obamacare was een belangrijke verkiezingsbelofte van Trump. Maar zelfs nu de Republikeinen in het Congres in de meerderheid zijn, kwam zijn eigen zorgplan, in de volksmond Trumpcare genoemd, er niet door. Een klein aantal Republikeinen stemde tegen, samen met alle Democraten.

  Een dag later haalde zelfs het plan om dan maar alleen Obamacare af te schaffen, zonder het door een nieuw plan te vervangen, het ook niet.

  In zijn toespraak zei Trump dat het nu aan de Republikeinse senatoren is om het goede te doen en hun verkiezingsbelofte om Obamacare af te schaffen en te vervangen in te lossen. Hij verweet de Democraten niets te doen en zelfs obstructie te plegen bij zijn pogingen om de situatie voor het Amerikaanse volk te verbeteren.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 25 Jul 2017 00:39:17 +0200]