daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 29 Juli 2015
Week 31

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De A12 bij Waddinxveen richting Den Haag is afgesloten vanwege een uitgebrande bestelbus die chemische stoffen aan boord had. De politie zag de bus vannacht rond 01.00 uur rijden en vond de situatie verdacht. De bestuurder reageerde niet op een stopsignaal.

  Het busje reed steeds langzamer en vloog ineens in brand. Van de bestuurder ontbrak vervolgens elk spoor, ook na een zoektocht met een speurhond.

  De politie kon het busje zelf niet blussen. Er stond een grote kunststof tank in met chemicaliën. Om welke stof het precies gaat is nog niet bekend. Er stonden ook andere verpakkingen met chemische inhoud en gasflessen. Vermoedelijk gaat het om grondstoffen voor synthetische drugs.

  Waarschijnlijk heeft de bestuurder tijdens het langzamer rijden zelf de bus in brand gestoken om bewijsmateriaal te vernietigen. De politie kan dat niet bevestigen maar vermoedt wel dat de bestuurder zich "aan een controle wilde onttrekken".

  Een gespecialiseerd bedrijf is bezig de restanten over te pompen en de bestelbus op te ruimen. Rijkswaterstaat kan daarna pas kijken hoe het wegdek eraan toe is en of de A12 kan worden vrijgegeven.

 • Het Peruaanse leger zegt dat het 39 mensen heeft gered die door de maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad als slaven werden gehouden. De slachtoffers moesten op een boerderij werken.

  Sommigen werden dertig jaar geleden ontvoerd. Volgens het ministerie van Defensie zijn 26 van de bevrijde gevangenen nog kind, van wie een deel in gevangenschap is geboren.

  De 120 militairen werden ernaartoe geleid door een voormalige gevangene. Die wist een maand geleden te ontsnappen nadat hij jarenlang gevangen had gezeten.

 • De Amerikaanse tandarts Walter Palmer, die begin deze maand in Zimbabwe de populaire leeuw Cecil doodde, heeft in een verklaring berouw getoond en gezegd te zullen meewerken met het onderzoek. Desalniettemin treft hem naar eigen zeggen geen blaam omdat hij legaal zou hebben gehandeld.

  "Ik heb professionele gidsen ingehuurd en zij voorzagen me van de juiste vergunningen", schrijft Palmer. "Bij mijn weten was alles aan deze trip legaal en keurig afgehandeld. Ik wist tot na de jacht niet dat de leeuw die ik doodde een plaatselijke lieveling was met een halsband en onderdeel van een studie. Ik vertrouwde op de expertise van mijn lokale professionele gidsen en dat zij een legale jacht zouden organiseren."

  Pijl en boog

  Palmer betaalde 50.000 dollar om de leeuw met pijl en boog te mogen doden. De dood van de 13-jarige Cecil ontketende een storm van verontwaardiging op het internet. Niet alleen omdat de leeuw populair was en geen angst voor mensen had, maar ook omdat de leeuw in een reservaat leefde en om die reden beschermd was.

  Jagen is een liefhebberij van de tandarts. Hij betaalde regelmatig tienduizenden euro's voor jachttrips om zijn prooien te kunnen doden. Dat is met de juiste vergunningen en voorwaarden legaal in Zimbabwe. Maar Cecil is uit het park gelokt en toen gedood. Hij werd gevonden. Gedood, gevild en onthoofd.

  Vervolgen

  In een verklaring zegt de Zimbabwaanse autoriteit voor Parken en Wilde dieren (Zimparks) dat ze de jagers willen laten vervolgen. Ook slepen ze de eigenaar van het land waar Cecil naartoe was gelokt voor de rechter, omdat ze vinden dat hij betrokken was bij de jachtpartij.

  "De autoriteiten in Zimbabwe en de VS hebben nog geen contact met me opgenomen over de situatie, maar ik zal meewerken met alle ondervragingen", schrijft Palmer. "Nogmaals, het spijt me dat het verantwoordelijk en legaal uitvoeren van mijn liefhebberij heeft geresulteerd in de dood van deze leeuw."

  #CecilTheLion

  De storm op internet is voorlopig nog niet gaan liggen. Met de hashtags #CecilTheLion en #WalterPalmer spreken veel mensen op Twitter hun afkeer uit en wensen de tandarts van alles toe. Zijn eigen verklaring dat de jacht volledig legaal was wordt niet geaccepteerd.

  Ook op Facebook zijn de reacties niet vergevingsgezind. Onder meer de populaire komiek en dierenactivist Ricky Gervais reageerde op Walter Palmer. Hij schreef: "Het gaat niet om voedsel. Het gaat ook niet om schieten, want dan volstaan lege blikjes. Dit gaat puur om de sensatie van het doden. Gestoord." Die reactie kreeg inmiddels 80.000 likes.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 29 Jul 2015 04:33:11 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot