daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 8 Juli 2015
Week 28

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Negen procent van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een parttime baan. Dat blijkt uit een onderzoek van Divosa, de koepel van sociale diensten. Van de alleenstaande ouders in de bijstand werkt 16 procent erbij.

  Bijna 20 procent van de mensen die naast hun bijstand werken, stroomt uit de bijstand door naar een baan die voldoende betaalt. Onder de mensen die er niet bij werken, is dat maar 7 procent.

  Wat dat verschil veroorzaakt, weet Divosa niet. Het zou kunnen dat mensen die parttime werken aantrekkelijker zijn voor werkgevers. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat juist mensen die aantrekkelijk zijn voor werkgevers sneller aan een parttime baan komen.

  350 miljoen

  Voor de sociale diensten zelf is het ook gunstig als iemand die recht heeft op bijstand erbij werkt. Zij hoeven daardoor minder uitkering over te maken. Daarmee wordt elk jaar 350 miljoen euro bespaard.

  Toch zijn er ook problemen met het werken naast de bijstand. Zo ervaart eenderde van de gemeenten problemen met de administratieve afhandeling van de inkomsten van mensen met een bijstandsuitkering.

  Veel van de parttime banen zijn flexibel of tijdelijk. Daardoor verschilt het extra inkomen van maand tot maand. Dat leidt tot complexe rekensommen om te bepalen op hoeveel bijstand iemand recht heeft.

  Terugbetaling

  Ook voor de bijstandsgerechtigde met een baan kan dat onduidelijkheden opleveren. Zij weten bijvoorbeeld niet precies hoeveel ze maandelijks te besteden hebben. Daardoor komen veel mensen met werk en een bijstandsuitkering extra in de financiële problemen, zegt Divosa.

  Ook duurt het vaak een tijdje voordat de inkomsten verwerkt zijn in de administratie van de sociale diensten. Dat betekent dat iemand pas enkele maanden na de inkomsten gekort wordt in de bijstand. Soms moeten mensen met een bijstandsuitkering daarom ook terugbetalen.

  Volgens Divosa kan al die rompslomp een reden zijn om terughoudend te zijn met het aannemen van tijdelijk of flexibel werk.

 • Het kabinet wil het begrip voor dementie vergroten. Staatssecretaris Van Rijn begint een campagne, zodat meer mensen doorhebben wat de oorzaak is als iemand het even niet meer weet. Bijvoorbeeld familieleden, winkelpersoneel en buschauffeurs kunnen dan eerder de helpende hand bieden.

  Het kabinet kwam twee jaar geleden al met het 'Deltaplan dementie'. Dat was onder meer bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Voor de nieuwe campagne, naar Engels voorbeeld, trekt Van Rijn tot 2020 16 miljoen euro uit. Hij wil in die periode "een miljoen paar extra oren en ogen".

  400.000 dementen

  In Nederland zijn zo'n 260.000 mensen dement. Het kabinet verwacht dat het er in 2050 400.000 zijn. Van Rijn benadrukt dat dementie de komende jaren een steeds grotere rol zal spelen in het dagelijks leven. Nederland krijgt meer ouderen en die worden bovendien steeds ouder. Met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op dementie toe.

  De staatssecretaris bezoekt vandaag een 'dementievrije winkel'. Hij praat daar met mensen die getraind zijn in het omgaan met dementerenden.

 • De geestelijke toestand van ex-dictator Ríos Montt van Guatemala staat een proces tegen hem niet toe. Dat heeft het nationale forensische instituut verklaard. Montt (89) zou niet in staat zijn de aanklachten te begrijpen en zich zodoende niet kunnen verdedigen.

  Het proces zou eigenlijk op 23 juli beginnen. De rechter moet nu beslissen of het helemaal geschrapt wordt.

  Montt wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op duizenden indianen tijdens zijn bewind. Dat duurde van maart 1982 tot augustus 1983.

  In 2013 werd Montt veroordeeld tot een celstraf van 80 jaar voor volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Een paar weken later werd het vonnis ongedaan gemaakt door het Constitutionele Hof. Het proces moest over worden gedaan omdat er procedurele fouten zouden zijn gemaakt.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 08 Jul 2015 06:21:24 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot