daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 27 April 2015
Week 18

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft een aanval uitgevoerd op de grens met Syrië. Volgens het leger waren daar gewapende terroristen gezien die een explosief vastmaakten aan een hek bij de grens, bedoeld voor een aanslag op Israëlische militairen op de Golanhoogten.

  De vier terroristen zouden door de luchtaanval zijn omgekomen. De spanning over het betwiste gebied is toegenomen door de al vier jaar durende burgeroorlog in Syrië.

  Israël vreest zowel islamitische militanten die tegen president Assad strijden als Assads Libanese bondgenoten van Hezbollah, die gesteund worden door Iran.

 • "Het is hier donker, er zijn maar een paar lichtjes", vertelt correspondent Joeri Boom kort na aankomst op het vliegveld van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. "We hebben hier nog geen ingestorte gebouwen gezien, maar wel veel gebouwen met scheuren in de muren. En ook alle chique hotels hier zijn dicht en donker. We zijn terechtgekomen in een spookstad."

  Het kostte Boom veel moeite om Kathmandu te bereiken. "We zijn dertien uur onderweg geweest vanuit New Delhi, terwijl de vlucht normaal gesproken anderhalf uur duurt."

  Zijn vliegtuig moest terugkeren omdat er opnieuw aardschokken waren en landen in Kathmandu niet veilig werd geacht. Uiteindelijk wist Boom de stad toch te bereiken.

  Penibele situatie

  Hotelgasten kunnen niet in hun hotels terecht en moeten buiten slapen, zag Boom. "We hebben een hotel gevonden waar we in de verlichte lobby kunnen slapen, maar niemand weet of de drie verdiepingen boven ons het gaan houden als er weer een beving komt. Het is een vrij penibele situatie, zelfs voor ons. Kun je nagaan hoe het is voor de mensen die heel weinig geld hebben. Dit is een van de armste landen van Azië."

  Intussen komen sommige militaire vluchten met noodhulp nog wel aan op het vliegveld. "Die hebben alleen piloten aan boord, dus dat risico wordt genomen."

  Een van die hulpverleners is Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Hij vertrekt maandagochtend naar het rampgebied. "De hulpverlening is in volle gang", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn nu zo'n 300 hulpverleners van het Rode Kruis bezig met het zoeken naar lichamen in de puinhopen. Er zijn heel veel doden en gewonden."

  Wegen kapot

  Het dodental kan nog oplopen. De hulpverleners zijn nog niet overal geweest. "Van Kathmandu krijgen we nu een aardig beeld", zegt Stoffels. Maar het epicentrum was ten westen daarvan, en de verhalen uit dat gebied zijn dat alle huizen verwoest zijn en dat mensen er massaal slachtoffer zijn geworden van deze aardbeving."

  Het is moeilijk hulp naar Nepal te krijgen. "De grote wegen in het land zijn kapot, dus het aanvoeren van voedsel en andere hulp over de weg gaat moeilijk."

  Vanaf morgen zal de hulp via de lucht goed op gang komen, verwacht Stoffels. "Dan kunnen vliegtuigen met hulpgoederen naar Nepal, in eerste instantie is er hulp beschikbaar voor 50.000 gezinnen. Maar we hebben een gironummer geopend omdat er nog veel meer hulp nodig is."

  De hulp bestaat naast voedsel uit zaken als pannensets, slaapzakken en tenten. "De mensen zijn alles kwijtgeraakt. Ze kunnen niet meer hun huizen in. Ze hebben opvang en medische zorg nodig. Er valt nog veel te doen de komende tijd."

 • Ook de Duitse regering heeft in de dagen voor de ramp met de MH17 de luchtvaartmaatschappijen niet gewaarschuwd voor de gevaren in het luchtruim boven Oost-Oekraïne. Diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden na het neerhalen van een Antonov-transportvliegtuig in het gebied op het gevaar gewezen, maar de regering deed daar niets mee, melden de omroepen WDR en NDR en de Süddeutsche Zeitung. Zij beroepen zich op bronnen bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

  De diplomaten beschreven in een ambtsbericht de toestand in het Oekraïense luchtruim als zeer zorgwekkend. Het neerschieten van het transportvliegtuig op een hoogte van ruim 6000 meter is voor de militaire experts een aanwijzing dat vliegtuigen die op een grotere hoogte vliegen ook niet meer veilig zijn.

  Toeval

  Op de dag dat de Maleisische Boeing met vooral Nederlandse inzittenden uit de lucht werd geschoten, vlogen ook drie Duitse vliegtuigen boven Oost-Oekraïne. Eén toestel vloog 20 minuten voor de MH17 door het gebied. Volgens de Duitse media is het louter toeval dat niet een Duits vliegtuig is neergehaald.

  Een woordvoerder van Lufthansa zegt dat een waarschuwing om niet de Oost-Oekraïense route te volgen pas werd afgegeven na de fatale 17de juli. Hij zegt dat Lufthansa zeker niet over Oost-Oekraïne was gevlogen als de waarschuwing eerder was verstrekt.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 27 Apr 2015 00:29:08 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot