daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 29 September 2016
Week 39

Geselecteerde regio:
Eindhoven

Regio:
Dichtbij.nl - Eindhoven
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Migranten uit Marokko en Turkije en ouderen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan andere Nederlandse ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.Uysal-Bozkir deed onderzoek onder 2245 ouderen. Daaruit bleek dat ook depressie en eenzaamheid vaker voorkomen bij oudere migranten. Volgens de onderzoeker zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie.Ook andere factoren spelen mee volgens Uysal-Bozkir. "Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland", zegt ze tegen de website van de UvA.Hart- en vaatziektenDaarbij hebben migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst onder meer vanwege genetische aanleg een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze aandoeningen vergroten de kans op dementie.Twee experts noemen de conclusie van Uysal-Bozkir in de Volkskrant belangrijk, maar wijzen erop dat 'drie tot vier keer vaker' wel erg veel is. Een van de experts, hoogleraar ouderenpsychiatrie Max Sterk, wijt het aan beperkingen die aan het onderzoek zitten. Zo zijn er relatief veel deelnemers voortijdig gestopt met het onderzoek en dat kan de resultaten vertekenen.
  • Spotify, de online-muziekservice met 40 miljoen betalende abonnees, wil groter worden. Het bedrijf voert gesprekken over de overname van audioplatform Soundcloud, zeggen bronnen tegen de Financial Times. Soundcloud heeft meer dan 175 miljoen gebruikers en is 624 miljoen euro waard, maar het bedrijf heeft het juiste verdienmodel nog niet gevonden. Het bedrijf leed in 2014 een verlies van tientallen miljoenen euro. Daarna hebben ze geen cijfers meer vrijgegeven.Investering TwitterSpotify zou afgelopen voorjaar al gesprekken met Soundcloud hebben gevoerd over een overname, maar de bedrijven werden het toen niet eens over de overnameprijs. De gesprekken werden gestopt. Daarna investeerde Twitter miljoenen euro's in Soundcloud. De gesprekken werden vervolgens hervat, zeggen de bronnen.De eventuele overname van Soundcloud komt niet uit het niets. Het Zweedse Spotify ondervindt veel concurrentie van Apple Music op gebied muziek-streaming en probeert zo de positie te verstevigen.
  • De OPEC-landen zijn het eens geworden over het beperken van de olieproductie. Dat gebeurde op een overleg in Algerije, waar de olie-exporterende landen praatten over hoe de olieprijs weer omhoog kan worden gebracht. Sommige OPEC-landen zijn voor hun begroting vrijwel helemaal afhankelijk van olie-inkomsten. Zelfs het steenrijke Saudi-Arabië moet de laatste jaren bezuinigen. Met name Venezuela zit door de lage olieprijs diep in de financiële problemen.Toen bekend werd dat er een deal ophanden was, steeg de prijs van een vat Brent Olie snel met zo'n 5 procent tot ruim 48 euro. Eerder deze week zakte de prijs nog naar 45 euro omdat een akkoord juist ver weg leek.OveraanbodDe OPEC-landen hebben al enkele jaren last van het overaanbod aan olie. Door dat grote aanbod is de olieprijs flink gedaald. Deels komt die overproductie doordat de vraag door economische en financiële crises is gedaald. Een andere verklaring is dat olielanden meer zijn gaan produceren, om allerlei redenen. Zo is Iran de productie flink aan het opschroeven, nu het weer olie mag exporteren na jaren getroffen te zijn door een handelsboycot.Het aantal geproduceerde vaten per dag wordt met zo'n 750.000 stuks teruggeschroefd op een huidig totaal van 33,5 miljoen vaten. Het akkoord moet in november nog wel definitief worden vastgelegd op een OPEC-vergadering in Wenen. 
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 29 Sep 2016 03:31:10 +0200]