daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 19 Maart 2024
Week 12

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
AD.nl Stichtse Vecht
AD.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) blijft dicht tot 31 maart, meldt de studentenvereniging op haar website. Het besluit is genomen nadat vorige week een door leden gemaakte 'grietenlijst' uitlekte, waarop dertig studentes van de vrouwelijke studentenvereniging U.V.S.V werden beoordeeld op hun uiterlijk en seksuele prestaties.

    De vereniging schrijft dat er al stappen in de goede richting zijn gezet, maar zijn er "duidelijk meer maatregelen vereist om ervoor te zorgen dat dit soort acties en denkwijzen volledig verdwijnen van onze vereniging". Het is de bedoeling dat leden buiten de sociëteit bijeenkomen "om samen extra stappen in de goede richting te zetten", schrijft RTV Utrecht.

    Draken

    In de PowerPoint-presentatie die vorige week uitlekte zijn foto's, adressen en telefoonnummers te zien van de studentes. Veel van de foto's tonen de studentes in bikini of avondjurk, vergezeld van teksten als: "Wat ons betreft geilste van jaartje 23", "Heeft vrij lekker kontje" of "Pffffff erg dik". Ook werden ze ingedeeld in twee groepen: aantrekkelijke vrouwen en zogenoemde 'draken'.

    Een onbekend aantal leden van USC is voor onbepaalde tijd geschorst. Ook het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de kwestie. Verschillende ouders van de jonge vrouwen op de lijst zijn van plan om aangifte te doen. Volgens de advocate van de ouders willen de vrouwen dit niet zelf doen omdat ze niet met naam genoemd willen worden. Ook dienen de ouders een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  • Nederland heeft een klimaatdoel voor 2030 en een einddoel voor 2050. Dat einddoel is een volledig klimaatneutrale samenleving, net als de rest van de Europese Unie.

    Maar twintig jaar is best lang. Vandaar dat wordt gekeken naar een tussendoel voor 2040.

    Hoe zou dat doel eruit kunnen zien? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vroeg het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) om de mogelijkheden op een rijtje te zetten. Uitgangspunt daarbij is het klimaatakkoord van Parijs.

    Nederland, de EU en tal van andere landen willen de opwarming beperken tot maximaal 1,5 graad. Om daar nog een fifty-fifty-kans op te behouden, kan de wereld in totaal nog zo'n 250 miljard ton CO2 uitstoten. Dat is zesmaal de huidige jaarlijkse uitstoot wereldwijd.

    'Eerlijkheidsprincipe'

    Deze hoeveelheid kan worden uitgesmeerd over de jaren tot 2050, maar dan moet de wereldwijde uitstoot wel in 2030 al fors zijn verlaagd, en het meeste werk moet in 2040 zijn gedaan.

    Hoe dit over de landen wordt verdeeld, moet nog worden bepaald. Daarbij hangt het er vanaf welk eerlijkheidsprincipe wordt gehanteerd, zegt hoofdauteur Detlef van Vuuren, van het PBL en de Universiteit Utrecht. "Als we bijvoorbeeld historische verantwoordelijkheid vooropstellen, zou de Nederlandse uitstoot in 2040 al rond nul moeten liggen."

    De simpelste manier is een rechte lijn trekken tussen 2030 en 2050. Dan kom je (zowel in Nederland als EU-gemiddeld) uit rond een 80 procent lagere uitstoot in 2040. Maar dat is niet de beste manier om op koers te komen voor het einddoel van 2050, waarschuwden experts eerder al. Dat komt doordat de laatste loodjes het zwaarst wegen. En dus zouden we in 2040 dichter bij het einddoel moeten zijn.

    De Europese wetenschappelijke klimaatraad adviseerde daarom een uitstootverlaging van 90 tot 95 procent voor 2040, ten opzichte van het basisjaar 1990. Op basis van dit advies stelde de Europese Commissie onlangs een 90 procent-doel voor, als EU-gemiddelde.

    Haalbaarheid hangt af van eerlijkheid

    Ook voor Nederland zou een uitstootverlaging van 90 procent een compromis kunnen zijn tussen mondiale rechtvaardigheid en technische haalbaarheid, zegt Van Vuuren. "Lastig voor Nederland is de hoge bevolkingsdichtheid en het relatief grote aandeel van de lastig te verduurzamen intensieve landbouw."

    "Voordelen voor Nederland zijn dan weer de relatief grote en ondiepe Noordzee met veel wind, de aanwezigheid van grote lege gasvelden voor eventuele ondergrondse CO2-opslag en de hoge welvaart, waardoor we relatief veel kunnen investeren in de benodigde infrastructuur."

    Zo hebben we de technische en geofysische haalbaarheid redelijk goed in beeld, zegt Van Vuuren. "Een nieuwer onderzoeksterrein is de maatschappelijke haalbaarheid. Mensen zijn bereid emissiereducties te accepteren, mits ze ervaren dat dit ook rechtvaardig is en anderen dit ook doen."

    Alle EU-lidstaten moeten binnenkort reageren op het voorstel van de Europese Commissie. Donderdag wordt erover gedebatteerd in de Tweede Kamer. Uiterlijk voor de klimaattop van 2025 wordt van alle deelnemende landen gevraagd nieuwe nationale klimaatdoelen in te dienen voor 2035 of 2040.

  • De TU Delft mag vrouwen die Lucht- en Ruimtevaarttechniek willen gaan studeren niet voortrekken. De Onderwijsinspectie heeft de universiteit teruggefloten. Volgens de inspectie is het plan in strijd met de wet. Op de site van de universiteit is dan ook te lezen dat het beleid daarom "momenteel" niet wordt ingevoerd.

    De universiteit liet in januari weten voor komend studiejaar een voorkeursbeleid toe te willen passen. Bij wijze van pilot zou 30 procent van de studieplekken voor de bachelorfase worden gereserveerd voor vrouwen.

    Nu is 20 procent op de opleiding vrouw. Dat percentage groeit volgens de universiteit al jaren niet echt meer.

    De pogingen om meer vrouwen zich aan te laten melden voor de opleiding wierpen geen vruchten af. "We hebben met gerichte voorlichtingscampagnes gewerkt, zoals het inzetten van rolmodellen, maar dat had maar beperkt effect", zegt opleidingsdirecteur Joris Melkert tegen de Volkskrant. "Een quotum zagen we als laatste mogelijkheid."

    'Gelijke kansen'

    De TU Delft legt zich er niet bij neer. "We blijven ons volledig inzetten voor een meer inclusieve en diverse leeromgeving voor onze studenten", schrijft de TU Delft, "en we zullen binnenkort contact opnemen met het ministerie om te bespreken hoe we verder kunnen gaan met maatregelen voor gelijke kansen in het hoger onderwijs."

    Tegen het ANP zegt de Onderwijsinspectie te snappen dat er behoefte is aan meer vrouwelijke studenten bij technische opleidingen, "maar de wet staat het voortrekken op basis van iemands geslacht op dit moment niet toe".

    Voor studenten die in september willen beginnen aan de opleiding, geldt weer een reguliere selectie op basis van ranking, meldt de TU Delft. Ieder jaar zijn er bijna 3000 aanmeldingen voor de bacheloropleiding. In totaal zijn er 440 plekken te vergeven. De aankomende studenten horen 15 april of ze in september mogen starten.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2024 03:49:22 +0100]