daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 2 Maart 2015
Week 10

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Chipfabrikant NXP koopt voor 10,5 miljard euro het Amerikaanse Freescale. Samen zijn de bedrijven de wereldwijde marktleider op het gebied van chips voor auto's. Vier vragen aan de topman van NXP Nederland, Guido Dierick, over deze overname.

  Waar komen wij nu producten van NXP tegen?

  Er is geen auto op de wereld waar geen chips van NXP in zitten. In grote moderne auto's zijn het er zelfs heel erg veel. Het is een enorme groeimarkt. Als je bedenkt dat er 7 miljard mensen op de wereld wonen en wij 70 miljard chips per jaar maken, dan kun je nagaan dat vrijwel iedereen in de westerse wereld chips van ons gebruikt.

  Waarom wilt u het Amerikaanse Freescale overnemen?

  Wij zitten in dezelfde tak van sport met maar net andere producten. Wij leveren allebei chips voor de automobiel-industrie. Wij maken chips voor het openmaken van de auto, de sleutel, voor het entertainmentsysteem en in de toekomst chips waardoor auto's met elkaar kunnen communiceren.

  Freescale levert hele andere chips, bijvoorbeeld voor het motormanagement, voor het schakelen, voor elektrische auto's en dergelijke. Als we straks beide producten aan automerken kunnen leveren, zijn we veel relevanter voor onze klanten.

  Hoe komt het dat Nederland hier zo goed in is?

  De oorsprong ligt bij Philips. Chipmachinefabrikant ASML komt uit Philips voort, wij komen uit Philips voort. De aanwezigheid van deze hightech-kennis heeft weer andere bedrijven aangetrokken. Dat heeft ervoor gezorgd dat universiteiten zich op dit gebied zijn gaan specialiseren.

  Wat betekent deze overname voor NXP?

  Het betekent dat NXP nog veel sterker kan groeien, nog meer mensen nodig zal hebben, meer belasting in Nederland zal afdragen. Een Nederlands bedrijf wordt hiermee nog succesvoller.

 • "Mijn speech in het Amerikaanse Congres is niet bedoeld om president Obama te beledigen. Ik heb veel respect voor hem", zei de Israëlische premier Netanyahu over de uitnodiging die hij heeft gekregen van de Republikeinen. Hij deed dat in een toespraak voor de Amerikaans-Israëlische lobbygroep AIPAC.

  Voor zijn opmerking kreeg Netanyahu een staande ovatie van de ongeveer 15.000 bezoekers die op het evenement waren afgekomen. Het was het officiële begin van het omstreden bezoek van de Israëlische premier aan de VS.

  Hij benadrukte dat zijn toespraak in het Congres alleen zal gaan over het gevaar dat het Iraanse atoomprogramma is voor Israël. Volgens Netanyahu verspreidt Iran geleidelijk zijn "tentakels van terreur" over de hele wereld. "Als Israëlisch premier ben ik verplicht me uit te spreken zolang ik dat kan stoppen."

  Betrekkingen

  De premier zei verder dat de berichtgeving over de verslechterde betrekkingen tussen de VS en Israël nergens op gebaseerd is. Volgens Netanyahu is de band tussen beide landen juist "sterker dan ooit".

  President Obama heeft een paar keer gezegd dat hij niet bereid is om Netanyahu tijdens dit bezoek te ontvangen.

 • Het kabinet betreurt het zeer dat er bij de gaswinning in Groningen onvoldoende oog is geweest voor de veiligheid. Dat zei minister Kamp bij RTV Noord.

  "Het spijt mij zeer. Het is nu aan mij om de maatregelen te nemen die nodig zijn", zei Kamp.

  Kamp reageerde met zijn uitspraken op de conclusie van de Onderzoekraad voor Veiligheid (OVV), dat de veiligheid van de bewoners ondergeschikt is geweest aan de opbrengst van de gaswinning. Hij noemde de verontwaardiging in Groningen over die conclusies terecht. "Het raakt mij diep."

  Kamp wil ervoor zorgen dat de Groningers weer vertrouwen krijgen in de overheid.

  Het kabinet heeft inmiddels besloten de gaswinning tot de zomer te beperken tot 16,5 miljard kubieke meter. Of de gaskraan daarna nog verder dicht gaat wilde Kamp niet zeggen. "Waar het nu op aankomt is versterking van huizen."

  Morgen debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de OVV over de gaswinning en de schade door aardbevingen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 02 Mar 2015 19:56:22 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot