daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 24 Oktober 2016
Week 43

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
DeStadAmersfoort.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De deuren van de loods gaan om 8.00 pas open, maar uren eerder staan er al tientallen migranten te wachten in de kou. Muts op, deken omgeslagen en de koffers opgestapeld of in een winkelwagentje voor zich uitgestald. Ze komen zich registreren om vervolgens op de bus naar een opvangcentrum ergens in Frankrijk te worden gezet. Het is een flinke logistieke operatie.Als de poorten opengaan, zetten de mensen het op een rennen, om zo snel mogelijk aan te kunnen sluiten in de rij. Daarna moeten ze nog een paar uur wachten. Er wordt gekletst en er worden selfies gemaakt. De sfeer is rustig.De migranten worden bij de loods met dranghekken over vier rijen verdeeld. Een rij is voor gezinnen, maar die blijft zo goed als leeg. De rij voor alleenstaande volwassenen is verreweg het langst. de anderen rijen zijn voor zieken en ouderen en voor kinderen die alleen zijn.Een grote groep minderjarigen komt aanlopen onder begeleiding van hulpverleners. Ze gaan na de registratie terug naar een apart deel van het kamp waar ze slapen in containers en ze worden daarna ergens in Frankrijk geplaatst.Een hulpverlener van de Britse organisatie Safe Passage Citizens UK is tevreden met hoe het verloopt. Ze helpt de migranten die al familie in Engeland hebben. Volwassenen maar ook veel kinderen. "Het is pas de eerste ochtend. De kinderen moeten gescheiden worden van de volwassenen, zodat ze in de juiste rij terecht komen. Op een paar kleine problemen na ging dat allemaal goed. Iedereen doet z'n best om de situatie niet te laten escaleren."Niet met de busNiet alle jongeren zien de registratie zitten. Een groepje jongens staat te kijken naar de rijen. Ze zijn hier omdat ze naar Groot-Brittannië willen, en niet naar een opvang elders in Frankrijk. "Holland", roept er eentje. Hij zou ook wel naar Nederland willen reizen, daar woont ook al familie. De jongen denkt dat hij daar in vier dagen kan zijn. Hoe, dat wil hij niet kwijt. Maar hij stapt vandaag in elk geval niet op de bus.In de 'jungle' is het rustig. Veel mensen zijn al vertrokken. De schooltjes zijn leeg, net als sommige tenten. Bewoners verzamelen hun spullen. Ze nemen afscheid en gaan voor het laatst met elkaar op de foto.Anderen zijn van plan gewoon te blijven. Een vrouw uit Eritrea herhaalt wat ook anderen zeggen. "Ik ga niet weg. Ik wil naar Engeland. Daar heb ik al familie zitten, hier niet." Er worden folders uitgedeeld door de overheid waarop in alle talen wordt uitgelegd dat het kamp straks niet meer bestaat. Mensen krijgen het advies om weg te gaan. De folder wordt gelezen, verdwijnt in jaszakken of soms op de grond in de modder.Een jongen (16) en een meisje (17) uit Ethiopië willen niets met het advies doen, want ook hun doel is Engeland. Maar ze zijn minderjarig en alleen. En dan rijst er toch een beetje twijfel. "Als we ons melden, mogen we in de containers op het terrein slapen." Met de blubberige ondergrond en de koude nacht op komst, klinkt dat ook wel als een fijn vooruitzicht.
  • De concentratie CO2 is wereldwijd een belangrijke grens gepasseerd, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie. De hoeveelheid deeltjes van het broeikasgas zal de komende generaties niet meer onder de 400 per miljoen deeltjes komen. In 1960 lag het gemiddelde rond de 315 per miljoen deeltjes. Een paar jaar geleden al kwam de concentratie voor het eerst even boven de 400 deeltjes. De concentratie CO2 groeit nog steeds en schommelt rond een gestaag stijgende lijn. In de zomer op het relatief bosrijke noordelijke halfrond daalt de concentratie in de lucht omdat de bomen in die helft vol in het blad staan en dan voor een flinke opname zorgen. In de winter hebben de bomen hun blad verloren.  In de afgelopen jaren schommelde de concentratie rond de 400-grens. Dit jaar komt hij er dus niet meer onder.CO2 zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde langzaam oploopt. De WMO schrijft dat El Niño nu verantwoordelijk is voor het laatste zetje. El Niño wordt veroorzaakt door veranderende oceaanstromen. In tropische gebieden leidde dit tot droogte en  afname van de capaciteit van bossen, planten en zeeën om CO2 op te nemen.
  • "Laat ons helpen voordat het te laat is." Die schreeuw om hulp komt van het Rode Kruis. De organisatie staat klaar om te helpen in de Syrische stad Aleppo, maar krijgt geen garanties dat hulpverleners en patiënten het oorlogsgebied veilig kunnen verlaten.Het Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan staan sinds donderdag stand-by om zieken en gewonden in Aleppo te helpen en te evacueren. Er zijn nog maar een paar ziekenhuizen open in de stad. "We kunnen levens redden. Sommige mensen kunnen niet langer wachten", laat het Rode Kruis weten. "Dit is onacceptabel."Vorige week besloten Rusland en het Syrische regime tot een kort staakt-het-vuren, maar zaterdag was de adempauze voorbij. Er waren weer zware bombardementen op Aleppo, vooral op het oosten van de stad, dat in handen is van rebellen.Het was de bedoeling dat de wapenstilstand het mogelijk zou maken dat rebellen en bewoners de stad zouden verlaten, maar dat lijkt nauwelijks te zijn gebeurd.
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 24 Oct 2016 14:15:39 +0200]