daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 6 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Europese Commissie blijft samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten aan een nieuw verdrag voor de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

  Vandaag veegde het Europese Hof de Safe Harbor-overeenkomst van tafel. Op basis van die overeenkomst konden Amerikaanse bedrijven data van Europeanen in de Verenigde Staten opslaan.

  De EU en de VS werkten al langer aan een opvolger van het verdrag, en die onderhandelingen gaan door, zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Unie tijdens een persconferentie. Timmermans reageerde positief op de uitspraak van het Europese Hof; hij zei een "robuuste bescherming van gegevens" belangrijk te vinden.

  Tussentijd

  Totdat er een nieuwe overeenkomst is, kunnen Amerikaanse bedrijven op andere manieren data blijven uitwisselen, zei Eurocommissaris V?ra Jourová op de persconferentie. Zo kunnen ze zelf een overeenkomst met een privacywaakhond opstellen.

  Verder zei Jourová dat ze nauw samenwerkt met de Europese privacywaakhonden voor een reactie op de uitspraak van het Europese Hof. Volgens Jourová is het belangrijk dat uitwisseling van data mogelijk blijft.

  Internetbedrijven en banken

  De uitspraak van het Europese Hof heeft gevolgen voor bedrijven als Facebook, Apple en Google, die data van Europeanen doorsluizen naar hun Amerikaanse moederbedrijf. Ook banken en creditcardmaatschappijen die data opslaan in de Verenigde Staten worden getroffen door de uitspraak.

  Burgerrechtenactivisten reageren positief op de uitspraak van het Europese Hof, en roemen de positieve gevolgen voor de privacy. Critici werpen tegen dat het moeilijker kan worden voor beginnende bedrijven om actief te worden in Europa.

  De zaak werd aangespannen door een Oostenrijkse Facebook-gebruiker, die zich boos maakte over spionage door de NSA en niet wilde dat Facebook zijn data doorsluisde naar de VS.

 • SBM Offshore, een grote Nederlandse speler in de olie-industrie, start een rechtszaak tegen klokkenluider en voormalig medewerker Jonathan Taylor. Morgen wordt de zaak aangebracht bij de Rotterdamse rechtbank. Dat bevestigt de raadsman van Taylor.

  Taylor deed begin februari onder meer bij Nieuwsuur een boekje open over omkoping door SBM Offshore, nadat de bouwer van drijvende olieplatforms een schikking had getroffen met het OM in Nederland. SBM Offshore is niet bereikbaar voor commentaar.

  Eind vorig jaar schikte SBM voor 190 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie vanwege omkoping in Afrika en Brazilie. Taylor beweerde in Nederlandse media dat het geen incidenten waren, maar dat corruptie wijdverbreid was binnen de organisatie.

  Intimidatie

  SBM voerde sinds 2012 onderzoek uit naar de omkopingspraktijken Taylor was daar als interne advocaat bij betrokken. Hij beschouwt de rechtszaak als een vorm van "intimidatie" en eist zelf nog geld van SBM Offshore vanwege de beëindiging van zijn arbeidscontract.

  Volgens een persbericht van Taylor beschuldigt de bouwer van olieplatformen hem van laster en eist een schadevergoeding van 500.000 euro. Daarnaast moet Taylor advertenties plaatsen in de Financial Times waarin hij toegeeft dat zijn eerder gedane uitspraken misleidend en onwaar zijn. Taylor mag zich verder nooit meer uitlaten over corruptie bij SBM Offshore en de rol van het management daarbij, aldus het bericht. Taylor en zijn advocaat verwachten dat de zaak eind 2016 zal zijn afgerond.

  Eerder vandaag berichtte een Braziliaanse krant dat SBM Offshore voor 228 miljoen euro schikt vanwege omkoping met oliemaatschappij Petrobras en de Braziliaanse autoriteiten.

 • Minister Asscher voelt er weinig voor dat uitkeringsinstantie UVW het derde WW-jaar blijft uitvoeren. In het sociaal akkoord staat dat de WW-duur wordt beperkt tot twee jaar, maar dat werkgevers en werknemers in cao's mogen afspreken dat de werkloosheidsuitkering toch weer naar drie jaar gaat.

  Daarover zijn inmiddels in verschillende sectoren afspraken gemaakt. Asscher herhaalde in de Kamer een eerdere toezegging dat hij die cao's algemeen verbinden zal verklaren. Dat betekent dat de afspraken voor hele sectoren gelden.

  Geen rol overheid

  Er gaan nu stemmen op om het UWV opnieuw een rol te geven bij de uitvoering van het derde jaar. De minister van Sociale Zaken vindt dat het UWV de betrokkenen wel mag helpen "bij het verstrekken van informatie" over een werkloosheidsuitkering in het derde jaar, maar verder ziet hij op dat punt geen taak voor de overheid.

  "Het UWV heeft zijn handen al vol aan zijn eigen werk en aan alle veranderingen. De uitvoering zou bij andere partijen moeten liggen."

  SER-advies

  Het kabinet moet nog met een officiële reactie komen op een SER-advies over de WW. Daar is het derde uitkeringsjaar een belangrijk onderdeel van.

  Asscher was naar de Kamer geroepen door D66. Die partij wil niet dat de WW langer dan twee jaar duurt. Zo'n voorziening is slecht voor de werkgelegenheid vindt D66.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 06 Oct 2015 15:51:34 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot