daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 4 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • "Gooi een paar flessen water over je heen, maar ga niet in de grachten zwemmen." Die oproep doet Alex van Doorn van de reddingsbrigade aan bewoners en bezoekers in Utrecht.

  "We begrijpen dat mensen met dit weer graag even willen afkoelen, maar met zoveel boten in het water kunnen wij de veiligheid niet garanderen. Een biertje in de hand en al een paar uur in de zon, ik snap het wel. Maar het is gewoon niet veilig."

  Vandaag staan naast honderden vrijwilligers op de weg ook 65 medewerkers van de reddingsbrigade te water paraat. Met zeventien boten bewaken zij de grachten van Utrecht. De teams komen uit het hele land.

  "Er is heel bewust gekozen voor een landelijke spreiding. Wij zouden eerst met zes boten komen uit IJsselstein. Maar dat zou betekenen dat wij heel zwaar bemand waren en andere brigades niet de kans krijgen om hier ook te zijn. Er zit ook wel stukje gunfactor in."

  Extra alert

  Van Doorn is al 31 jaar vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Hij heeft al heel wat evenementen bewaakt, maar tijdens deze Tour de France zijn hij en zijn collega's extra alert, zegt hij. "Oververhitting is vandaag een heel groot gevaar. Er wordt wel veel water gedronken, maar dan nog. Een hele dag in de zon staan met 37 graden is gewoon riskant."

  Volgens Van Doorn zijn vandaag de beste vrijwilligers van de reddingsbrigade ingezet. "Je hebt gewoon goeie mensen en goeie boten nodig. Dit is een evenement dat heel erg in de belangstelling staat. Als er echt iets mis gaat staan de camera's er bovenop. En dat gaat wereldwijd. Daarom zijn vandaag de beste van de beste vrijwilligers nodig."

  Op de vraag of hij niet liever aan de kant staat als toeschouwer, zegt Van Doorn: "Het is heel gaaf dat dit soort evenementen kunnen in Nederland en dat wij daar onderdeel van mogen zijn. Deel uitmaken van het publiek is leuk, maar wij hopen toch vooral dat wij er mede voor zorgen dat de dag goed verloopt en dat we indien nodig mensen kunnen helpen."

 • In Utrecht stonden bij de start van de Tour de France om 14.00 uur zo'n 350.000 mensen langs het parcours. Dat aantal werd ook ongeveer verwacht, zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel werden in de dagen ervoor ook hogere aantallen genoemd, van 400.000 tot een half miljoen bezoekers.

  De drukte en hitte in de stad, met temperaturen van zo'n 32 graden, heeft nog niet tot grote problemen geleid. Het Rode Kruis behandelde voor 13.00 uur ongeveer 47 mensen en verwees twee mensen door naar het ziekenhuis. "Het is goed te doen", zegt een woordvoerder van de hulporganisatie. "Er zijn tot dusver enkele mensen met klachten door de hitte, dat aantal kan vanmiddag nog oplopen."

  In verband met de hoge temperaturen zijn er door de hele stad veel hulpverleners aanwezig. Ook worden de wielerliefhebbers met borden gewaarschuwd om goed te blijven drinken.

 • De Griekse minister van Financiën Varoufakis noemt de Europese maatregelen tegen zijn land een daad van "terrorisme". Hij zei dat in een interview met de Spaanse krant El Mundo.

  Volgens Varoufakis werd Griekenland deze week gedwongen om de banken te sluiten en is de bevolking op die manier bang gemaakt. "Als angst verspreiden het doel is, wordt dat terrorisme genoemd", aldus de minister.

  Morgen spreken de Grieken zich in een referendum uit over de bezuinigingen en hervormingen waar de schuldeisers eerder om hebben gevraagd. Volgens Varoufakis gebeurt er een ramp als de Grieken voor 'ja' kiezen. Wanneer er voor 'nee' wordt gekozen, komt er een beter akkoord en gaan de banken dinsdag weer open, verwacht de minister.

  Ondank alles denkt Varoufakis dat er toch nog een akkoord komt. "Er staat te veel op het spel. De kosten zijn te hoog voor beide partijen."

  Schäuble

  Zijn Duitse collega Schäuble sluit niet uit dat Griekenland na het referendum de eurozone verlaat. Maar hij benadrukt dat Griekenland lid blijft van de Europese Unie en dat ze niet in de steek worden gelaten.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 04 Jul 2015 15:35:42 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot