daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 4 Augustus 2015
Week 32

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij een brand en een explosie in een voormalige bunker in Hamburg zijn zeker 21 mensen gewond geraakt. Een aantal van hen, onder wie zes brandweermensen, is zwaar gewond.

  De brand ontstond vanochtend vroeg door nog onbekende oorzaak in een timmerbedrijf in het pand. In het gebouw lag ook een grote hoeveelheid etherische oliën. Mogelijk hebben die de explosie veroorzaakt.

  Zeker zestig omwonenden zijn geëvacueerd.

 • Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp wil dat de krijgsmacht wordt versterkt. Volgens hem neemt het aantal conflictgebieden rond Europa toe en daarmee ook het beroep op de krijgsmacht. De vraag overtreft het aanbod inmiddels. "Ik moet regelmatig 'nee' verkopen of onze bijdrage beperken. We balanceren echt op het randje", zegt de generaal in een interview met de Defensiekrant.

  Volgens Middendorp wordt dat gevoel gedeeld door het personeel. Hij stelt dat de werklast flink omhoog is gegaan en dat er een zware wissel wordt getrokken op zijn mensen.

  De verlenging van de missies in zowel Irak als Mali met een jaar heeft de militaire planners volgens Middendorp hoofdbrekens gekost. Zo wordt in het Midden-Oosten de inzet van F-16's verminderd van 6 naar 4, komt er geld voor extra vlieguren en wordt er samengewerkt met België. "Alleen met deze maatregelen kunnen we dat blijven opbrengen", zegt de hoogste Nederlandse militair.

  Te krap jasje

  Middendorp vindt het van cruciaal belang om het fundament van de organisatie te versterken, bijvoorbeeld door de voorraden op peil te brengen en de materiële inzetbaarheid op te voeren. "We zijn de laatste jaren flink uitgekleed. We zitten nu te krap in ons jasje, gelet op de verslechterende veiligheidssituatie."

  Volgens de generaal onderkent de politiek dat versterking noodzakelijk is: "We hebben er de afgelopen jaren al wat geld bijgekregen om de ergste pijn te verzachten." Middendorp zegt dat Defensieminister Jeanine Hennis er alles aan doet om die lijn door te trekken.

  Maatschappelijke steun

  Middendorp mag daar zelf sturing aan geven, want vorige maand werd bekend dat hij nog tot medio 2017 Commandant der Strijdkrachten blijft. Middendorp zegt in de Defensiekrant dat de krijgsmacht behoefte heeft aan continuïteit en ook dat het draagvlak voor Defensie moet worden vergroot.

  "Die maatschappelijke steun hebben we hard nodig om de krijgsmacht te versterken, om de dreigingen het hoofd te kunnen bieden, maar ook om proportioneel bij te dragen aan onze veiligheidspolis; het NAVO-bondgenootschap."

 • Speciaalchemiebedrijf DSM gaat het hele bedrijf op de schop nemen. Vooral bij de ondersteunende diensten en de divisie Voeding krijgt dit gevolgen. Bij Voeding staan ingrijpende efficiency-maatregelen en kostenbesparingen op stapel. Eind augustus en in november maakt DSM bekend hoe de reorganisatie uitpakt en hoeveel banen verloren gaan.

  DSM maakte de reorganisatie bekend bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal meer verkocht en geprofiteerd van gunstige wisselkoersen. De omzet steeg met 12 procent naar 1,97 miljard euro. De nettowinst nam met ruim een kwart toe tot 99 miljoen euro.

  Volgens topman Feike Sijbesma dagen de toenemende complexe markten DSM uit tot het ontwikkelen van steeds meer vernieuwende en duurzame producten.

  Vitamines

  De voedingsactiviteiten zagen de inkomsten iets teruglopen. DSM is 's werelds grootste vitaminemaker en heeft daardoor veel last van de lagere prijzen van vitamine E.

  Vitamines zorgen voor een flink deel van de winst. De prijzen zijn met meer dan 30 procent gedaald, onder meer doordat de Chinezen vitaminefabrieken bijbouwen.

  "We moeten leren leven met lagere prijzen, maar we verdienen er nog steeds aan en dat kan niet van iedereen gezegd worden", zegt Sijbesma in het NOS Radio 1 Journaal.

  Plastic motoronderdelen

  DSM leunt op twee divisies, Voeding (Nutrition) en Speciale materialen (Performance Materials). Het bedrijf produceert onder meer vitamines, speciale voeding voor de gezondheidszorg, diervoeding, en speciale kunststofmaterialen en plastic motoronderdelen voor onder meer de auto-industrie.

  Onlangs verkocht DSM de minder renderende fabrieken voor caprolactam, een grondstof voor nylon en plastics, en de composietharsenproductie aan investeringsmaatschappij CVC. Op de verkoop werd in het eerste kwartaal al een boekverlies genomen van 130 miljoen euro.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 04 Aug 2015 09:21:23 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot