daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 November 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Breukelen

Regio:
DeStadAmersfoort.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Tien voormalige medewerkers van de vastgoedbank van SNS staan vandaag voor de rechter. Ze worden verdacht van oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in de jaren voor de nationalisatie van SNS. De hoofdverdachten, Buck G. en Pieter G., riskeren een gevangenisstraf van tien jaar. De andere verdachten kunnen maximaal acht jaar krijgen.

  Het is voor het eerst sinds de crisis dat bankmedewerkers wegens onethisch gedrag voor de rechter moeten komen. De verdachten zouden voor 2,3 miljoen euro fraude hebben gepleegd. De hoofdverdachten zouden bevriende relaties aan werk hebben geholpen binnen SNS Property Finance. Die werden riant betaald, bovendien zouden ze een deel van het geld naar de hoofdverdachten hebben gesluisd en facturen hebben vervalst om de geldstromen te verhullen.

  Fraude vastgoed

  Het Openbaar Ministerie heeft ook onderzoek gedaan naar geruchten dat de groep fraude zou hebben gepleegd bij verschillende vastgoedprojecten, maar volgens een woordvoerder van het OM is er onvoldoende bewijs gevonden om de verdachten ook daar voor te vervolgen.

  Mismanagement bij grote vastgoedprojecten heeft mede tot de val van SNS Reaal geleid. Denationalisatievan SNS Reaal, in februari 2013, kostte de Nederlandse staat 6,2 miljard euro. De verzekeraar Reaal is dit jaar voor een symbolisch bedrag van 1 euro verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Naar verwachting wordt SNS Bank volgend voorjaar verkocht of naar de beurs gebracht. Minister Dijsselbloem van Financiën verwacht uiteindelijk vrijwel quitte te spelen.

 • De klimaattop in Parijs is om 11.00 uur officieel geopend met een minuut stilte voor de slachtoffers van de recente aanslagen in Parijs, Beiroet, Bagdad, Tunesië en Mali. 151 staatshoofden en regeringsleiders zijn aanwezig op de eerste dag van de conferentie, die twee weken zal duren.

  In zijn openingstoespraak benadrukte president Hollande het belang van de top. Het is een historische dag, zei hij, het gaat over de toekomst van de wereld.

  Ook bedankte hij iedereen voor de steunbetuigingen die Frankrijk heeft gekregen na de aanslagen van 13 november. "De strijd tegen het terrorisme en tegen de opwarming van de aarde zijn nauw met elkaar verbonden. Het zijn twee grote problemen die de wereld bedreigen", zei Hollande.

  Samenwerking

  Hij hoopt dat er een akkoord kan worden bereikt om de opwarming van de aarde te beperken. Het bereiken van zo'n overeenkomst kan terroristen laten zien waar landen toe in staat zijn als ze samenwerken, zei hij. De top wordt voorgezeten door de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

  Na Hollande kwam de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon aan het woord. Daarna mogen vertegenwoordigers van alle deelnemende landen een korte speech houden. Premier Rutte zal dat namens Nederland doen.

  Voor aanvang van de top riepen de Amerikaanse president Obama en de Chinese president Xi Jinping alle landen op tot een goede samenwerking in de komende twee weken om ook daadwerkelijk een akkoord te bereiken. China en de VS zijn de twee grootste vervuilers ter wereld.

 • Gerrit Holdijk, 25 jaar lang Eerste Kamerlid voor de SGP, is gisteren overleden. Dat heeft een woordvoerder van de partij bevestigd.

  Holdijk (71) nam dit jaar afscheid van de senaat. Hij leidde lang een weinig zichtbaar bestaan in de Eerste Kamer, totdat dat instituut belangrijker werd onder het kabinet-Rutte I.

  Omdat dat kabinet, net als het huidige, geen vanzelfsprekende meerderheid in de senaat had, was de steun van de SGP vaak doorslaggevend om wetten aangenomen te krijgen.

  Eenmansfractie

  Holdijk vormde jarenlang een eenmansfractie in de Eerste Kamer. Hij combineerde dat met een functie als beleidsmedewerker van de fractie in de Tweede Kamer.

  Hij was een alom gerespecteerde parlementariër met een bescheiden karakter. Daarom was het misschien wel des te opmerkelijker dat hij in 2001 wegbleef bij het huwelijk van prins Constantijn met Laurentien, de dochter van minister Brinkhorst van Landbouw.

  MKZ

  De boerenzoon Holdijk wilde Brinkhorst niet de hand schudden vanwege diens beleid in de MKZ-crisis. Veel bedrijven werden volgens hem onnodig geruimd.

  Gerrit Holdijk was al geruime tijd ernstig ziek.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 30 Nov 2015 12:33:21 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot