daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 12 Februari 2016
Week 06

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Wat ooit begon als een grapje, is dankzij crowdfunding een droom die werkelijkheid is geworden voor Jan en Bram Taks. Ze hebben genoeg geld opgehaald om een waterkrachtcentrale te bouwen in de stuw in de Dommel bij Sint-Michielsgestel. Vader en zoon Taks denken dat de centrale over een half jaar al draait.

  Met de waterkrachtcentrale wordt er straks in de Dommel energie opgewekt voor zo'n 200 huishoudens. "Mensen die in ons project Dommelstroom geïnvesteerd hebben, kunnen straks ook zelf die groene stroom gebruiken", zegt Bram Taks tegen Omroep Brabant.

  Via crowdfunding is er ruim 370.000 euro opgehaald en dat is voldoende om de centrale er ook echt te laten komen. "Echt super dat het gelukt is!", vertelt Bram Taks.

  "Het was al leuk dat er mensen die je kent geld in je project investeren. Maar er zijn ook onbekenden die bijvoorbeeld 10.000 euro investeren. Dat verbaasde ons dan wel", zegt Bram. "Wat ook opviel was dat mensen zelfs tijdens carnaval geld investeerden. Dat hadden we ook echt niet verwacht!"

  Jarenlange droom

  De twee liepen al jaren rond met het plan. "Mijn vader woont in de buurt van de Dommel en we dachten na over hoe het zou zijn om daar bij de stuw energie op te wekken. Het was ooit een grapje. Dat het er nu echt gaat komen en dat mensen erin wilden investeren, hadden we nooit durven hopen", zegt Bram.

  Het is een uniek project volgens Jan en Bram Taks. "Er wordt wel op meer plekken in Nederland met water energie opgewekt, maar wij doen het met een vijzelturbine. Dat is een grote schroef in het water. En dat gebeurt maar op twee andere plekken in Nederland. Bovendien is deze schroef met een doorsnede van vier meter ook de grootste van Nederland."

 • Omwonenden van het Noord-Koreaanse industriepark Kaesong zijn gedupeerd door de laatste strafmaatregel van Zuid-Korea tegen het bewind in Pyongyang. Zuid-Korea heeft de stroomtoevoer naar het industriepark afgesloten. Daardoor kan een waterreservoir dat door Zuid-Korea is gebouwd niet meer worden gebruikt. Niet alleen de industrie maar ook duizenden Noord-Koreanen in de omgeving zitten nu zonder water.

  Dagelijks pompten de Zuid-Koreanen zo'n 17.000 ton water op uit het reservoir. 7000 ton werd gebruikt door de 124 Zuid-Koreaanse bedrijven die in Kaesong gevestigd waren. Naar schatting 10.000 ton ging naar omwonenden.

  Als Noord-Korea het reservoir wil blijven gebruiken, zal het zelf voor stroom moeten zorgen. Dat zal niet meevallen in een land dat geregeld kampt met stoomuitval. Kaesong en de hoofdstad Pyongyang behoorden tot de weinige plaatsen waar de stroomtoevoer wel stabiel was.

  Zuid-Korea besloot woensdag om al zijn bedrijven uit Kaesong terug te trekken. Die boden daar werk aan 54.000 Noord-Koreanen. Dat leverde Pyongyang in tien jaar tijd bijna een half miljard euro aan harde buitenlandse valuta op.

  De aanleiding voor het opschorten van de samenwerking was de lancering van een langeafstandsraket, zondag, door Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse regering zei woensdag dat ze het atoomwapenprogramma van Noord-Korea niet langer wil financieren.

  Alle Zuid-Koreanen hebben Kaesong inmiddels verlaten.

 • Het was groot nieuws vanmorgen in België: Chinese verzorgers hebben panda Hao Hao succesvol geïnsemineerd. Het dier woont sinds 2014 met een mannetje in het Belgische natuurpark Pairi Daiza.

  Voor de krant Het Laatste Nieuws was de mededeling een pushbericht waard. De Standaard publiceerde snel een kort bericht met de belofte 'Later meer'.

  Vorige week kwamen twee Chinese experts aan in België om de bevruchting te begeleiden. Dat is bij panda's geen sinecure: ze zijn slechts één keer per jaar vruchtbaar voor een periode van hooguit enkele dagen.

  Te agressief

  In de nacht van dinsdag op woensdag werd een verhoogde oestrogeenspiegel gemeten bij Hao Hao en werd geprobeerd haar te laten paren met Xing Hui. De mannetjespanda was echter zo dominant en agressief, dat verzorgers na vijf pogingen besloten over te gaan op kunstmatige inseminatie.

  "De kans dat ze gewond zou raken bij direct contact was te groot", aldus het park. Daarom werd Hao Hao een uur lang verdoofd en zo bevrucht.

  Wachten

  Of de bevruchting is geslaagd is nog niet duidelijk; pandawijfjes vertonen nauwelijks signalen van een zwangerschap. "Enkel een piek aan oestrogeen, drie-en-een-halve maand na de inseminatie, zou een concrete aanwijzing zijn dat er een baby onderweg is."

  Daarom zal pas na een draagtijd van vijf maanden duidelijk zijn of Hao Hao inderdaad succesvol is bevrucht.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 12 Feb 2016 12:58:36 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot