daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 22 December 2014
Week 52

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In New York is een wake gehouden voor de twee politieagenten die zaterdag werden doodgeschoten. Mensen verzamelden zich met kaarsen bij een geïmproviseerd gedenkteken voor Rafael Ramos en Wenjian Liu. Ze werden in het stadsdeel Brooklyn in hun dienstauto onder vuur genomen door de 28-jarige Ismaaiyl Brinsley, die later zelfmoord pleegde.

  Brinsley had op sociale media het verband gelegd tussen zijn daad en de dood van de ongewapende zwarten Eric Garner en Michael Brown die eerder door geweld van blanke politiemensen om het leven kwamen. Brinsley had een lange geschiedenis van crimineel gedrag en psychische problemen.

  De wake werd bijgewoond door tientallen politiemensen en ook door leden van twee islamitische groepen die steun wilden betuigen aan de nabestaanden.

  Absurd

  Leiders van de zwarte gemeenschap en van organisaties voor burgerrechten zijn bang dat de dood van de agenten schade zal toebrengen aan hun strijd voor hervormingen bij de politie. Ze hebben in scherpe bewoordingen afstand genomen van de moorden.

  De voorzitter van burgerrechtenbeweging NAACP zei "dat de daad van een enkele gestoorde schutter niet in verband mag worden gebracht met de vreedzame strijd voor gelijkheid van mensen overal in de Verenigde Staten". Hij noemde de moord op de agenten een tegenslag voor de protestbeweging.

  De zwarte dominee Al Sharpton veroordeelde de moorden en zei dat het absurd is om de schuld voor de dood van de agenten te leggen bij demonstranten of bij politici. Daarbij doelde hij op de kritiek die de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft gekregen. Politiemensen en ook sommige politici vinden dat hij te harde kritiek heeft op de politie en daardoor medeverantwoordelijk is voor gewelddadige acties tegen agenten.

 • Bij de gasput in het Drentse Langelo zijn sinds zondagavond een viertal metershoge vlammen te zien. Technici doen testen en metingen om de put te optimaliseren. Tijdens deze procedure wordt gas uit de grond gehaald dat via vier leidingen wordt verbrand.

  Dit affakkelen is in de wijde omgeving te zien en trekt veel bekijks. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat mensen niet te dichtbij komen. Waarschijnlijk doven de vlammen de komende uren uit.

  Het gasveld in Langelo wordt gebruikt als de gaswinning in Groningen tekortschiet wat kan voorkomen bij een strenge winter.

 • Advocaat Liesbeth Zegveld stelt de Staat aansprakelijk voor de behandeling van een Indonesische gevangene door Nederlandse militairen tijdens de zogeheten politionele acties eind jaren veertig. Volgens Zegveld was er sprake van "stelselmatige martelpraktijken".

  Ze baseert zich op de getuigenis van de voormalige gevangene, op andere bronnen en op de Excessennota uit 1969, het verslag van een regeringsonderzoek naar het optreden van het Nederlandse leger in de voormalige kolonie.

  De nu 86-jarige meneer Yaseman werd in 1947 in Oost-Java gevangen genomen door militairen van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Hij werd ervan verdacht de beweging te steunen die streefde naar onafhankelijkheid van Indonesië. Om een bekentenis los te krijgen zou Yaseman stroomstoten hebben gekregen. Ook zou hij zijn gedwongen om veel water te drinken, waarna ondervragers op zijn buik gingen staan, de zogeheten waterproef.

  Vijf dagen

  Volgens Zegveld heeft Yaseman ernstig psychisch en lichamelijk letsel aan de marteling overgehouden. Ze eist schadevergoeding. Hoe hoog dat bedrag is, is niet duidelijk. Vanwege de hoge leeftijd van haar cliënt wil ze binnen vijf dagen een reactie van de Nederlandse Staat, zo meldt het Comité Nederlandse Ereschulden.

  Zegveld zet zich al langer in voor slachtoffers van de politionele acties. Zo stond ze onder meer de weduwen bij van mannen die destijds door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd. Zij kregen in 2013 excuses en een schadevergoeding.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 22 Dec 2014 03:48:51 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot