daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 7 Juli 2015
Week 28

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Minister Asscher wil de kwaliteit van instellingen in de kinderopvang en peuterspeelzalen verbeteren. De organisaties moeten zich meer richten op de ontwikkeling van kinderen en ze worden daar ook meer op beoordeeld.

  Een mentor zal de ontwikkeling van een kind volgen en die bespreken met de ouders en de school. Zo moet worden voorkomen dat kinderen achterstanden oplopen die ze later moeilijk inhalen.

  Asscher wil ook dat medewerkers specifieke scholing krijgen voor de verzorging van baby's. En er mogen in babygroepen minder wisselingen zijn van medewerkers.

  Halen en brengen

  Asscher scherpt verder de aanwezigheidsregels aan. Hij wil dat er voortaan alleen in de pauze minder medewerkers voor een groep staan. Nu is dat ook nog toegestaan tijdens het halen en brengen van de kinderen, maar volgens de minister kan dat een goede overdracht tussen medewerkers en ouders in de weg staan.

  Over de precieze invulling van de plannen in de kinderopvang overlegt Asscher nog met vakbonden en organisaties. Hij wil dat de nieuwe regels over anderhalf jaar ingaan.

 • Wanneer mag je zeggen dat brood vers gebakken is? Over die vraag ruziën de Duitse bakkers en supermarktketen Aldi Süd al sinds 2011 voor de rechtbank in Duisburg.

  De zaak is zo complex dat een expert werd ingeschakeld om de feiten op een rijtje te zetten. Hem werd gevraagd onderzoek te doen naar de exacte werkwijze op de bakafdelingen van Aldi Süd. Vandaag presenteerde hij zijn rapport.

  De rechtszaak gaat in de kern om de vraag wat bakken eigenlijk is. De discounter belooft in zijn reclames dat er meerdere keren per dag vers wordt gebakken.

  Amin Werner van de belangenorganisatie voor bakkers wil dat Aldi daarmee stopt. Hij stelde bij het begin van de rechtszaak in 2011 dat Aldi doet alsof er geen verschil is tussen de producten van een ambachtelijke bakker en de producten in de supermarkt. Bovendien zou het bakproces bij Aldi niet transparant zijn.

  Druk op de knop

  In de filialen van Aldi Süd staan automaten waar klanten met een druk op de knop een product kunnen kiezen. Dit product valt na een korte wachttijd uit een automaat in een bak zonder dat de klant precies kan zien waar het vandaan komt. Daardoor is niet duidelijk hoe vers de producten precies zijn. Bij andere supermarktketens staan duidelijk zichtbaar ovens opgesteld waarin brood wordt gebakken, bij Aldi Süd is dat niet het geval.

  Amin Werner verdenkt Aldi ervan dat de producten in de automaten alleen opgewarmd worden. Industrieel geproduceerd brood wordt bijna altijd voorgebakken en in de supermarkt afgebakken. Vaak wordt het brood na de helft van de baktijd aan de supermarkt geleverd. Maar bij Aldi Süd zou het brood al voor tachtig of negentig procent klaar zijn voor het in de automaten komt. Aldi Süd zegt dat er in de automaten wel degelijk "een bakhandeling plaatsvindt" en dat de automaten dus meer doen dan de producten een beetje donkerder te kleuren.

  Aldi Süd weigert onderzoek

  De rechter bedacht in 2011 een eenvoudige oplossing om de zaak op te lossen. Hij stelde voor één van de automaten ter plekke in een filiaal van Aldi Süd te onderzoeken. Maar Aldi Süd weigerde mee te werken en verbood de rechter de automaten te onderzoeken. Daarom werd besloten een expert in te schakelen om de vraag te beantwoorden of Aldi Süd terecht reclame maakt voor vers gebakken producten.

  In het rapport staan richtlijnen om vast te stellen wanneer producten 'gebakken' genoemd mogen worden. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gewichtsverschil tussen het product dat in de automaat komt en het bereide product. Daarnaast wordt gekeken naar de sensorische eigenschappen voor en na het bakken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de kleur en de korst van de producten.

  Expert is tevreden

  De expert geeft geen duidelijk antwoord op de vraag of er nu wel of niet sprake is van vers gebakken producten bij Aldi Süd. Hij stelt als klant heel tevreden te zijn met de geboden kwaliteit: de producten voldeden volgens hem aan de eisen die een klant stelt aan een vers product. Als expert was hij niet bij alle producten te spreken over het eindresultaat.

  Een beslissing in de rechtszaak laat dus nog even op zich wachten. De rechtbank zal vermoedelijk pas na de zomer beslissen of Aldi Süd gelijk heeft of niet. Eerst krijgen beide partijen de tijd om te bekijken wat de uitspraken van de expert voor hun standpunt betekenen.

 • Bestuurders van universitair medische centra hebben de afgelopen jaren dure hotelovernachtingen en prijzige flessen wijn gedeclareerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de bonnetjes van bestuurders van de acht universitaire medische centra opvroeg.

  De universitaire ziekenhuizen betaalden ook leuke extraatjes tijdens dienstreizen. Een bestuurder van het UMC Groningen die voor een congres naar Suriname ging, had een dolfijnentrip op kosten van het ziekenhuis op het programma staan, net als een meerdaagse excursie naar de binnenlanden.

  Alcohol tijdens lunch

  Bij het Maastricht UMC worden er bij de lunch soms vier glazen alcohol per persoon gedronken. Volgens het ziekenhuis is dat passend bij het functioneringsniveau van de leden van de raad van bestuur.

  Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam wordt er tijdens de lunch alcohol gedronken. Het ziekenhuis zegt dat het mag, mits er niet aansluitend wordt gewerkt. De drankrekening van het UMC in Leiden was in 2013 en 2014 met 4100 euro het hoogst.

  Ook wordt er overnacht in chique hotels. Een bestuurder van het Radboudumc sliep twee nachten in het Radisson Hotel in Londen voor 578 euro per nacht.

  Vakbond is kwaad

  Vakbond FNV reageert tegenover RTL woedend: "Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor."

  Eerder bleek al dat universiteitsbestuurders de declaratieregels omzeilden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde naar aanleiding van dat bericht een onderzoek naar het declaratiegedrag van bestuurders in de publieke sector.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 07 Jul 2015 17:21:42 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot