daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 26 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Amsterdamse politie is op zoek naar een man die verantwoordelijk wordt gehouden voor zeker twee verkrachtingen. Zijn eerste slachtoffer maakte de man al in april van dit jaar.

  Dat was een vrouw van 21. Ze werd op 20 april in Osdorp gegrepen door de man. Hij nam haar mee naar een plantsoen aan de Sloterplas waar ze drie kwartier lang werd gedwongen seksuele handelingen te verrichten. Daarna werd ze verkracht.

  Dezelfde dader sloeg ook toe op 3 augustus, eveneens in Osdorp. Toen was het slachtoffer een vrouw van 32. Ze werd in de bosjes bij de Baden Powellweg verkracht.

  Opsporing Verzocht

  Nadien meldden zich nog twee vrouwen die mogelijk door dezelfde man zijn benaderd. De zaak kreeg gisteren aandacht in het programma Opsporing Verzocht, waarna nog eens drie vrouwen contact opnamen met de politie omdat ze mogelijk zijn benaderd door dezelfde man.

  De dader is een man tussen de 25 en 35 jaar van ongeveer 1,75 meter lang. Hij heeft een donkere huidskleur en spreekt vloeiend Nederlands.

 • De Limburgse zakenman Wout Heijmans wil een schadeclaim indienen tegen VVD-Kamerlid Verheijen. Hij voelt zich voor zeker 1,5 miljoen euro gedupeerd. Heijmans vindt dat hij slachtoffer is geworden van vriendjespolitiek.

  De kwestie draait om de bouw van een bioscoop. Wout Heijmans had daar een vergunning voor gekregen van B en W in Arcen in Limburg. Nadat die gemeente na een herindeling was overgegaan naar Venlo, trokken B en W van de nieuwe gemeente de vergunning in.

  Wethouder

  De omstreden Roermondse zakenman Piet van Pol kreeg wel een vergunning voor de bouw van een bioscoop, op een andere plek. Volgens Elsevier heeft Van Pol de campagnes van Verheijen bij verkiezingen ondersteund met bedragen van in totaal 10.750 euro. Verheijen was jarenlang wethouder in Venlo.

  Tegen Elsevier spreekt Heijmans van een pertinent verband tussen het "smeergeld" van Van Pol voor Verheijen en de "pogingen om zijn project te ruïneren". Tegen Van Pol loopt een justitieel onderzoek wegens corruptie.

  Niet persoonlijk

  Over de bouw zijn eerder al rechtszaken gevoerd. In 2012 oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat B en W van Venlo de vergunning van Wout Heijmans mochten intrekken. Verheijen zelf zei eerder dat geld van Van Pol niet naar hem persoonlijk is gegaan.

  De naam van Verheijen stond wel onder bedelbrieven, maar volgens hem ging dat om standaardbrieven met een gepersonaliseerde aanhef. Volgens Verheijen was hij ook niet bij de afhandeling en goedkeuring van de vergunning van Van Pol betrokken. Het Kamerlid wil niet reageren op de nieuwe beschuldigingen.

 • Het bijeenbrengen van zoet en zout water levert energie op. In laboratoria is dat uitgebreid getest en vanaf vanmiddag gebeurt dat ook in de praktijk. Op de Afsluitdijk staat een kleine centrale waarmee op deze manier in een natuurlijke omgeving stroom wordt opgewekt.

  De installatie werd vanmiddag door koning Willem-Alexander in gebruik gesteld. Het is niet voor niets dat de proefopstelling op de Afsluitdijk staat. De locatie is ideaal, met aan de ene kant het zoute water van de Waddenzee en aan de andere kant zoet water in het IJsselmeer.

  Met deze zogeheten 'blue energie' wordt elektriciteit gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen de twee soorten water. Door het zoete en zoute water langs membranen te voeren ontstaat een spanning, die wordt omgezet in stroom.

  Als het aan de onderzoekers ligt, is de proefcentrale nog maar een begin. Volgens de plannen moet in 2016 de volgende stap worden gezet: een demonstratiecentrale die 500 kilowatt oplevert, genoeg stroom voor 1250 huishoudens. Het einddoel is een installatie met een capaciteit van 200 megawatt. Daarmee kunnen 500.000 gezinnen van stroom worden voorzien.

  De proefopstelling staat aan de Friese kant van de Afsluitdijk. Het experiment is voorlopig vooral gericht op de noordelijke provincies.

  Belangrijke vraag is of het principe commercieel is toe te passen. Als dat het geval is, voorzien de partijen die aan het experiment meedoen, grote kansen voor de blauwe stroom.

  Als het in de praktijk gaat zoals de onderzoekers hopen, komen ook andere locaties waar zowel zout als zoet water voorhanden is in aanmerking. In het bijzonder valt dan te denken aan riviermondingen.

  En dat is nog maar het begin, zegt de provincie Friesland, een van de deelnemers aan de proef. "De bron is schoon en als hij wereldwijd wordt toegepast, is hij onuitputtelijk."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 26 Nov 2014 16:55:56 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot