daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 29 Mei 2015
Week 22

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het was lekker weer en bovendien was het een vrije dag. Tienduizenden mensen besloten op Eerste Pinksterdag 1955 om er met de auto op uit te gaan.

  Het leidde, terwijl Nederland nog maar 220.000 auto's telde, precies zestig jaar geleden tot een unieke gebeurtenis: de eerste echte file op de snelweg.

  Het was weleens eerder druk geweest op de weg, zoals na de stormramp in Borculo (1925) en tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam (1928), maar zo vast als die 29ste mei 1955 had het verkeer nog niet gestaan.

  Oudenrijn

  Op de rotonde bij Oudenrijn bij Utrecht kwamen twee grote verkeersstromen samen: dagjesmensen uit de Randstad die op de Veluwe van de voorzomer wilden genieten en toeristen uit Duitsland die op weg waren naar de Bollenstreek en het strand.

  Volgens de ANWB werden bij Oudenrijn die dag maar liefst 50.000 auto's geteld, de hoogste verkeersintensiteit in Nederland tot dan toe.

  Verbazing en trots

  Automobilisten waren niet chagrijnig over de eerste file, zegt de ANWB. De mensen waren eerder verbaasd dat de auto's vaststonden. Maar er was ook trots, want dit betekende dat Nederland met al die auto's een modern land was geworden.

  De overheid was minder tevreden en nam in de daaropvolgende jaren verschillende maatregelen om files te bestrijden. Zo werd het noord-zuidverkeer op drukke dagen naar rechts gedirigeerd, waardoor invoegend verkeer alleen nog met de stroom meeging. Er kwam een derde rijstrook, maar die bracht nauwelijks verlichting doordat er ook meer auto's kwamen. Zelfs verkeerslichten losten de files niet op.

  Nog steeds is Oudenrijn een van de drukste knooppunten van Nederland en staan er regelmatig files.

 • De meest gezochte Chinese vrouwelijke corruptieverdachte is opgepakt in de VS. Meer dan tien jaar geleden ontvluchtte ze China, veranderde haar naam en dook onder. In 2005 werd ze in Nederland gearresteerd, nadat er via Interpol een internationaal arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd.

  Volgens de Chinese autoriteiten is Yang Xiuzhu een jaar geleden uit Nederlandse detentie ontsnapt en met een vals Nederlands paspoort de VS binnengekomen. Kort daarna werd ze in de VS gearresteerd, schrijven Chinese media nu.

  Yang had politiek asiel aangevraagd in Nederland, maar dat was afgewezen. Voordat ze kon worden teruggestuurd naar China, is ze dus ontkomen.

  Verduisterd

  Yang was als onder-burgemeester van de oostelijke havenstad Wenzhou betrokken bij grootschalige bouwprojecten. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze ruim 40 miljoen dollar heeft verduisterd.

  China had Nederland om uitlevering gevraagd, maar ondanks langdurige onderhandelingen heeft Nederland haar niet uitgeleverd, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de zaak, naar eigen zeggen omdat het niet ingaat op individuele gevallen.

  "Westerse landen zitten in hun maag met dit soort uitleveringsverzoeken, omdat er geen uitleveringsverdrag is met China", zegt De Vries. "Sommige landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk en Australië hebben onlangs een rechtshulpverdrag afgesloten om beter met China samen te werken in criminele opsporingszaken. Daarin is bijvoorbeeld opgenomen dat België niet meewerkt aan een uitlevering als de verdachte de doodstraf kan krijgen."

  Marktwaarde

  Bij de corruptiezaak rond Yang zijn meer dan dertien functionarissen betrokken en ruim honderd mensen zijn gehoord. In 1996 kocht Yang via haar familie een gebouw van vijf verdiepingen in Manhattan met een marktwaarde van 5 miljoen dollar.

 • Het economisch herstel is in mei aanzienlijk versneld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerder deze maand gepubliceerde cijfers.

  "Over een breed front is sprake van herstel", zegt econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Zo komen er op de arbeidsmarkt banen bij en hebben consumenten en producenten meer vertrouwen gekregen in de economie."

  Het vertrouwen van de ondernemers bereikte het hoogste niveau in ruim vier jaar. Er zijn nu weer meer consumenten met vertrouwen in de economie dan mensen die bang zijn dat de crisis voortduurt.

  Verder geven consumenten meer uit en groeien de bedrijfsinvesteringen. Ook de export neemt toe.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 29 May 2015 12:03:04 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot