daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 10 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Als het Nederlands elftal vanavond verliest van Kazachstan en dinsdag van Tsjechië, betekent dat een grote financiële nederlaag voor supermarkten, bierfabrikanten, slagers, verhuurders van grote schermen, zangers en EK-liederen en reclamebureaus. Alleen al de supermarkten maken naar verwachting 50 miljoen euro minder omzet als het Nederlands zich niet plaatst voor het EK voetbal in Frankrijk.

  Reclamemakers becijferen een verlies van ongeveer 18 miljoen euro. "Tijdens een WK of EK lopen er 250 verschillende reclamecampagnes", zegt Frank de Bruin, een kenner van de reclamemarkt. Daarnaast hebben veel winkels en bedrijven allemaal eigen acties, variërend van voetbalplaatjes tot en met oranjegadgets zoals de wuppie. "Er wordt voor bijna 10 miljoen euro aan dergelijke oranje hebbedingetjes geproduceerd", zegt hij.

  Kampioen

  Ook de verkoop van bier, chips en oranje tompoucen loopt terug bij een uitschakeling. Het zou een tegenvaller zijn als Nederland niet naar het eindtoernooi gaat, zeg Joop Holla van onderzoeksbureau GfK. "Het gaat om substantiële bedragen. Supermarkten willen die niet graag missen." Ook is er nu volgens Holla wat onzekerheid, omdat gadgets lang van tevoren moeten worden ingekocht en dus nog niet duidelijk is of Oranje het EK überhaupt haalt.

  Maar er zijn niet alleen maar verliezers als Nederland wordt uitgeschakeld, zegt Marten van Garderen, econoom bij ING: "Supermarkten zullen verliezen, maar bioscopen of theaters profiteren weer. Je ziet dat Nederlanders niet per se meer uitgeven tijdens zo'n toernooi, maar vooral anders." Volgens Van Garderen verandert er niet zo heel veel voor de economie als geheel.

  Alleen als Nederland Europees kampioen wordt, doet dat echt iets met de hele economie. "Het is uitgezocht dat het winnen van zo'n toernooi een positief effect heeft op het consumentenvertrouwen en dus op de economie. Het maakt consumenten optimistischer. Maar een kampioenstitel is nog wel ver weg."

  Freek Luijben, handelaar in grote tv-schermen, voelt het nu al dat Nederland niet goed scoort. "Normaal rond deze tijd zijn bijna alle grote schermen gereserveerd voor de zomer. Nu hebben we nog geen een reservering. Het ligt vanuit Nederland gewoon even stil."

  Luijben schetst dat een Nederlandse afwezigheid op het toernooi hem een à twee ton kan schelen. Gelukkig heeft hij zelf al iets verzonnen om het op te vangen: "België presteert een stuk beter. We krijgen wekelijks telefoontjes uit dat land en daar zijn we blij mee. We houden het nog wel een beetje af, in de hoop dat het Nederlands elftal gaat winnen. Maar de twijfels zijn er."

  Dries Roelvink

  Niet alleen de detailhandel kijkt gespannen naar de wedstrijd tegen Kazachstan van vanavond. Ieder WK of EK zijn er talloze zangers en bands die een graantje willen meepikken van de Oranjegekte en die vrezen nu voor een slechte zomer.

  Volkszanger Dries Roelvink, elk toernooi goed voor een voetbalhit, weet het ook even niet meer: "Er lagen al ideeën op de plank voor een nieuw nummer. Maar na de laatste wedstrijd hebben we alles maar even weggelegd. Dat was zo'n teleurstelling. Maar als we toch gaan, dan komt die plaat er."

 • In Woerden is gisteravond laat een noodopvang voor vluchtelingen bestormd. De lokale omroep meldt dat zo'n twintig mensen met bivakmutsen vuurwerkbommen gooiden en hekken omver duwden. Ook gooiden ze met eieren.

  Burgemeester Molkenboer van Woerden zegt dat de groep niet in de sporthal is geweest waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. Een aantal onruststokers is aangehouden. Molkenboer heeft aanwijzingen dat de "zieke groep" afkomstig is uit Utrecht en omgeving.

  De beveiliging bij sporthal Snellerpoort is opgeschroefd. 's Avonds en 's nachts is er vanaf nu permanent politietoezicht en ook overdag is er extra toezicht.

  Geschrokken

  Volgens Molkenboer zijn de vluchtelingen enorm geschrokken van het incident. "De meesten komen uit een oorlogsgebied. Het horen van knallen geeft een traumatische ervaring. Ze zijn erg emotioneel", aldus de burgemeester.

  In Woerden is eerder met spandoeken en teksten op muren gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers. Afgelopen nacht hing boven de A12 bij Harmelen, een paar kilometer buiten Woerden, een spandoek met de tekst "Sluit de grenzen, eigen volk eerst". Vorige maand werd het station beklad met vergelijkbare leuzen.

 • Activist en ondernemer Maurits Groen voert een officieuze ranglijst van duurzame Nederlanders aan. Een jury kende hem de eerste plaats toe in de jaarlijkse Duurzame 100-lijst van dagblad Trouw, voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er zo'n 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen.

  De lampen van Groen werken op zonne-energie. Na een volle dag in de zon geven ze tot tachtig uur licht. Voor elke lamp die op de reguliere markt wordt verkocht, wordt er een weggegeven voor noodhulp. De energie van de lamp kan ook worden gebruikt om mobieltjes op te laden.

  Groen is gisteravond gehuldigd in Utrecht. De activist zegt zelf dat de lampen een wereld van verschil kunnen maken. Ze zijn verspreid in veertig landen, waaronder Syrië en Soedan.

  Advocaat Roger Cox staat tweede op de lijst. Cox is betrokken bij de rechtszaak waarin de staat is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Architect Thomas Rau eindigt met zijn duurzame gebouwen op de derde plek, net voor de 21-jarige Boyan Slat die in een mega-experiment probeert plastic afval uit de oceanen te halen. De hele lijst staat op de website van Trouw.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 10 Oct 2015 07:15:44 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot