daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 29 Maart 2015
Week 13

Geselecteerde regio:
Haarlem

Regio:
Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Afghanistan heeft de hoogste rechter een politieman tot 20 jaar cel veroordeeld voor het doodschieten van de Duitse oorlogsfotografe Anja Niedringhaus. Het is nooit duidelijk geworden waarom hij haar in april vorig jaar doodschoot.

  De politieman was eerder veroordeeld tot de doodstraf. Hij ging daartegen in beroep. De 20 jaar die hij in hoger beroep krijgt is de langste celstraf die in Afghanistan mogelijk is.

  Niedringhaus en de Canadese journaliste Kathy Gannon deden voor het Amerikaanse persbureau AP verslag van de verkiezingen. De politieman riep God is groot en schoot op de vrouwen met zijn kalasjnikov. Gannon raakte door zes schoten zwaargewond. Niedringhaus (48) stierf ter plekke aan haar verwondingen.

  Niedringhaus won diverse fotografieprijzen. In 2005 kreeg ze de Pulitzerprijs voor haar foto's van de strijd in Irak.

 • "De beelden uit Idlib zijn toch nauwelijks te ontkennen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De Syrische stad Idlib lijkt volledig in handen te zijn gevallen van terreurbeweging al-Nusra, die banden heeft met al-Qaida. En toch zwijgt het bewind van president Assad in alle talen over deze nederlaag.

  Wat is het belang van de stad Idlib?

  "Het strategisch belang is groot, want het was het laatste bastion van de Syrische regering in die provincie. Die was al voor het grootste deel in handen van rebellen en dan voornamelijk van het al-Nusra-front. De afgelopen dagen hebben ze de stad in samenwerking met andere brigades omsingeld, afgesloten van de buitenwereld en binnen een paar dagen weten te veroveren. Dat is gebeurd door een samenwerkingsverband van min of meer islamitische brigades met het al-Nusra-front voorop."

  Al-Nusra is een concurrent, maar wat is het voor organisatie?

  "Het is het oer-al-Qaida in Syrië en lange tijd was al-Nusra de grootste van de hardcore islamitische brigades. Later zijn ze ingehaald door Islamitische Staat. Ze verschillen op een aantal essentiële onderdelen ondanks dat ze voor een deel hetzelfde strenge gedachtegoed aanhangen. Zo werken ze samen met andere rebellen. Ze zijn ook wat minder afhankelijk van buitenlandse strijders. Bij IS zie je dat er toch ook heel veel strijders uit Irak bij zitten. Al-Nusra bestaat meer uit Syriërs die beter luisteren naar de lokale bevolking. Zij zijn ook populair onder de lokale bevolking."

  Heeft de Syrische regering al gereageerd op de inname van Idlib door al-Nusra?

  "Nee, de autoriteiten lijken in een staat van ontkenning. Ze hebben nog niet gereageerd, terwijl ze er wel op voorbereid leken te zijn. Die stad was omsingeld. Er waren berichten dat ze bepaalde personen en materieel naar buiten hebben gebracht, naar delen die ze nog wel onder controle hebben. De beelden uit Idlib zijn toch nauwelijks te ontkennen: posters van de president worden van de muur gehaald. Standbeelden worden vernietigd en rebellen laten zich fotograferen voor de hoofdkantoren die er in de stad gevestigd waren."

 • Presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is in verwachting. In oktober verwachten zij en haar man Wesley Sneijder hun kindje. Dat bevestigde de voetballer in NOS Studio Sport.

  Nadat Sneijder in de ArenA (via Huntelaar) de gelijkmaker had gescoord in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, stak hij de bal onder zijn shirt en stak een duim in zijn mond. Op sociale media leidde dat direct tot speculaties over een mogelijke zwangerschap.

  Nadat NOS-verlaggever Jack van Gelder hem ernaar vroeg, zei Sneijder: "Dat heb je goed gezien. In oktober is Yolanthe uitgerekend." Voor Sneijder-Cabau is dit het eerste kind. Sneijder heeft al een zoontje uit een eerder huwelijk.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 29 Mar 2015 00:48:10 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot