daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 23 November 2014
Week 47

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Radio 794
Het station voor de gemeente Heerde en Epe

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Nederlandse experts gaan meehelpen om de metro in New York beter te beveiligen tegen water. De internationale ingenieursorganisatie Arcadis heeft de opdracht binnengesleept om scenario's waarbij de tunnels onderlopen, zoals tijdens orkaan Sandy in 2012, in de toekomst te voorkomen.

  Het project ter waarde van 21 miljoen euro zal naar verwachting vijf jaar duren.

  Piet Dircke, leider van het internationale watermanagementteam van Arcadis, is een van de Nederlandse experts: "We doen al veel aan bijvoorbeeld waterzuivering in ziekenhuizen in New York. Maar juist de metro is echt een bijzonder icoon om aan te mogen werken."

  "We gaan kijken wat voor golven er over kunnen komen, welke stations het kwetsbaarst zijn en hoe we die tegen water kunnen beschermen. We hopen daarvoor ook nog onbekende creatieve oplossingen te gaan ontwikkelen", aldus Dircke.

  Bedrading

  Tijdens Sandy liep een deel van het New Yorkse metrosysteem vol met water. Binnen een paar dagen was het water weggepompt en reden veel metro's weer. Maar het heeft veel langer geduurd om het hele systeem weer aan de praat te krijgen. Dircke: "Op sommige plaatsten moest alles vervangen worden tot en met de bedrading aan toe."

  Het is niet voor het eerst dat Arcadis opdrachten binnenhaalt om Amerikanen beter te beschermen tegen water. Eerder was het bedrijf actief in New Orleans na orkaan Katrina en ook in New York heeft het bedrijf dus al opdrachten lopen.

 • Het Israëlische kabinet heeft een controversiële wet goedgekeurd waarin het land wordt gedefinieerd als de 'Staat van het Joodse volk'. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement. Over eerdere versies van het wetsvoorstel is gezegd dat ze de democratie ondermijnen, en volgens sommige groeperingen is de wet zelfs racistisch.

  Volgens premier Netanyahu is de wet nodig om vast te leggen dat Israël Joods is én democratisch, in een tijd waarin het bestaansrecht van het land in twijfel wordt getrokken. Hij zegt: "Sommigen willen dat de democratie boven het Jodendom gaat, anderen vinden dat de Joden belangrijker zijn dan de democratie. In deze wet zijn beide gelijk en moeten beide bij besluiten in overweging worden genomen."

  Het wetsvoorstel kan de spanningen tussen Arabische Israëliërs, Joden en Palestijnen nog verder aanwakkeren. De afgelopen tijd liepen die al op door een golf van gewelddadige aanslagen.

  De Israëlische regering reageerde daarop door nieuwe strenge maatregelen aan te kondigen. Één van die maatregelen zou zijn dat Palestijnse aanslagplegers het recht op ingezetenschap zouden verliezen. Israël is al begonnen met het vernietigen van huizen van aanslagplegers.

  In het kabinet stuitte de wet op felle tegenstand. Minister van Financiën Lapid, hoofd van de gematigde Yesh Atid partij, noemde de wet slecht en zei dat hij ook slecht geformuleerd is. Zijn partij stemde tegen de wet en hield onmiddellijk daarna spoedberaad. Ook minister van Justitie Livni van de Hatnuah-beweging stemde tegen.

  De Joodse wetgeving wordt in het wetsvoorstel officieel genoemd als inspiratie voor wetgeving voor de staat. Bovendien is het Arabisch er niet langer een officiële taal door. Ongeveer twintig procent van de Israëli's is Arabier.

 • De Hef, de monumentale spoorbrug over de Nieuwe Maas in Rotterdam, is ontmanteld. Twee drijvende blokken hebben het middengedeelte, 'het val', tussen de heftorens getakeld en op een ponton gelegd.

  Morgen wordt de stalen constructie, die 560 ton weegt en een grootte heeft van 55 bij 9 meter, naar de Merwehaven gevaren voor groot onderhoud. Gisteren al werd de loopbrug tussen de twee torens van De Hef, op 66 meter hoogte, verwijderd.

  Het werk trok honderden belangstellenden op het Stieltjesplein, het Noordereiland en op de Koninginnebrug. Het startschot van de ontmanteling van wat officieel de Koningshavenbrug is, werd gegeven door locoburgemeester Eerdmans. Die zei dat het onderhoud eind 2016 moet zijn afgerond.

  Rijksmonument

  De Hef deed tot 1993 dienst als spoorbrug. De brug bleef staan omdat het een Rijksmonument was geworden en niet afgebroken mag worden. Het treinverkeer rijdt sinds 1993 door de Willemsspoortunnel. De Hef dankt zijn naam aan het hefgedeelte in het midden van de brug. Dat kan omhoog, waardoor schepen kunnen doorvaren.

  De Hef werd gebouwd tussen 1925 en 1927. De oudste delen aan de oevers zijn overblijfselen van een brug die in 1878 werd gebouwd.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 23 Nov 2014 20:39:25 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot