daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 1 Februari 2015
Week 05

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Radio 794
Het station voor de gemeente Heerde en Epe

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De week waarin de Syrische stad Kobani werd heroverd op strijders van IS, was ook de week waarin Turkije het grootste vluchtelingenkamp opende sinds de oorlog in Syrië begon. Eén militair succesje breng nog geen verlichting voor de vluchtelingencrisis in Turkije.

  Langs de Syrische grens zijn de afgelopen jaren tientallen kampen gebouwd. Het gloednieuwe Suruc-kamp, vlak aan de grens bij Kobani, kan 35.000 mensen herbergen. "We plannen inmiddels voor de lange termijn", zegt manager Mehmethan Ozdemir. "Zolang deze mensen hier moeten blijven, zullen wij er voor ze zijn."

  Anderhalf miljoen

  Turkije kreeg kort geleden kritiek van Amnesty International. De opvang van vluchtelingen zou te chaotisch en te traag verlopen, maar de Turkse regering wijst die kritiek af. In tegenstelling tot veel Europese landen doet Turkije tenminste iets om vluchtelingen een plek te geven. De Turken hebben inmiddels meer dan anderhalf miljoen Syriërs binnen de grenzen.

  Kampmanager Ozdemir bevestigt dat. "Wij beschouwen de Syrische vluchtelingen als onze gasten. We hebben hier alles wat ze nodig hebben: scholen, een winkel, recreatieruimtes, sportaccommodaties, cursuslokalen."

  Naar schatting twintig procent van de Syriërs in Turkije is inmiddels ondergebracht in kampen. De rest is uitgewaaierd over het hele land en zoekt z'n eigen weg.

  Het nieuwe Suruc-kamp is vooral gebouwd voor vluchtelingen uit Kobani. Kilometers verderop, langs de weg richting de grens bij Kobani, ligt een veel kleiner kamp. Het werd afgelopen september in alle haast opgetrokken toen IS de Syrische grensstad overrompelde. Er kwamen in een paar dagen tijd tienduizenden vluchtelingen de grens over.

  Het kampje wordt nu weer ontruimd, tientallen families staan hun huisraad in vrachtwagens te laden. "Je denkt misschien dat we teruggaan naar Kobani, maar dat is niet zo," zegt Ali, die hier eind september met zijn vrouw en 10 maanden oude dochtertje aankwam.

  Overplaatsing

  "We worden meegenomen naar het grotere kamp. Dat wil ik helemaal niet, want ik wil terug naar Kobani. Maar dat mag nog niet." Het idee dat hij juist in deze week wordt overgeplaatst naar een nieuw kamp, dat is gebouwd voor een langer verblijf, maakt hem ongeduldig.

  "Kobani is heroverd, we zouden nu richting de stad moeten gaan. Maar we worden alleen maar verder weg gebracht. Ik zet liever zo'n tent neer op mijn eigen grond, zodat ik weer kan beginnen met leven."

 • Jordanië is nog altijd uit op een gevangenenruil met Islamitische Staat, om de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh vrij te krijgen. De autoriteiten in Amman hebben de onthoofding door IS van de eveneens gevangen Japanse journalist Kenji Goto streng veroordeeld.

  Jordanië benadrukt dat het al het mogelijke heeft gedaan om Goto vrij te krijgen.

  Video

  In de video waarop de onthoofding van de Japanner te zien is, wordt naar verluidt met geen woord gesproken over het lot van de Jordaanse piloot. Dat baart de betrokkenen zorgen, omdat IS bij eerdere onthoofdingsvideo's wél melding maakte van de nog levende gijzelaars.

  Jordanië bood vorige week aan een Iraakse terreurgevangene te ruilen tegen de piloot. Maar IS wilde alleen de Japanner ruilen tegen de terroriste. Jordanië kreeg slechts de verzekering dat de piloot niet zou worden gedood als de gevangenenruil doorging.

  Omdat IS geen bewijs leverde dat de piloot nog in leven was, ging de gevangenenruil donderdag niet door.

  Geheim

  Volgens Jordaanse bronnen onderhandelt de regering in het diepste geheim met tribale leiders in Irak over de uitruil van de piloot.

  Al-Kaseasbeh stortte op 24 december neer in zijn F-16, tijdens een missie boven Irak. IS-strijders namen hem direct gevangen.

 • CDA-leider Van Haersma Buma wil een meldplicht invoeren voor geradicaliseerde moslims. In het tv-programma Buitenhof zei Buma dat deze "wandelende tijdbommen" een grote bron van zorg zijn voor burgemeesters en politie.

  Buma doelt daarbij op moslims die niet naar Syrië of Irak afreizen. Als ze zich verplicht moeten melden bij de gemeente, weet de overheid in elk geval waar ze zich bevinden, aldus de CDA-fractievoorzitter. Hij lichtte het voorstel niet verder toe.

  Teruggekeerde jihadgangers moeten direct de cel in, vindt Buma.

  Zorgen

  Buma is een van de zeven oppositieleiders die grote zorgen heeft over het anti-terreurbeleid van de regering. Volgens Buma schuift premier Rutte die bezorgdheid "gemakzuchtig" van tafel met zijn bewering dat de veiligheidsdiensten op orde zijn.

  Buma zei op twee punten zorgen te hebben. Hij vraagt zich af of de diensten over voldoende mensen kunnen beschikken. Bovendien vreest hij dat er "gaten vallen" nu de politie moskeeën, scholen en andere objecten moet bewaken. "Wat gebeurt er op de plekken waar de politie nu weg is?"

  Buma noemt de eerstverantwoordelijke minister, Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, "tot nu toe te traag".

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 01 Feb 2015 15:41:14 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot