daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 25 Mei 2015
Week 22

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Radio 794
Het station voor de gemeente Heerde en Epe

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Poolse presidentsverkiezingen zijn gewonnen door de conservatief Andrzej Duda. Zijn opponent, de huidige Poolse president Bronislaw Komorowski, heeft zijn nederlaag toegegeven en Duda met zijn zege gefeliciteerd.

  Een twee verkiezingsronde was nodig omdat Duda noch Komorowski twee weken geleden de vereiste 50 procent van de stemmen wist te halen. De jurist Duda zit in het Europees Parlement voor de partij Recht en Rechtvaardigheid.

  Volgens exitpolls kreeg Duda 53 procent van de stemmen, tegen 47 procent voor Komorowski.

  Eurosceptisch

  De uitslag is een zware slag voor Komorowski's Burgerplatform, de centrum-rechtse pro-Europese partij die Polen al acht jaar regeert. Duda's partij staat veel sceptischer tegenover Brussel.

  Komende herfst moeten de Polen opnieuw naar de stembus, maar dan om een nieuw parlement te kiezen.

 • De leider van Hezbollah heeft aangekondigd dat zijn militante sjiitische beweging nog meer gaat meevechten in de Syrische burgeroorlog.

  Sjeik Hassan Nasrallah vindt meer steun aan het regime van president Assad nodig vanwege de recente opmars van IS en al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida.

  Nasrallah deed zijn belofte tijdens een ceremonie waarop werd herdacht dat Israël zich vijftien jaar geleden uit het zuiden van Libanon terugtrok.

  Offensief

  Hezbollah is een Libanese beweging, maar Hezbollah-strijders vechten sinds twee jaar in het zuiden van Syrië mee aan de kant van de regeringstroepen van Assad.

  De afgelopen weken voerde Hezbollah zij aan zij met het Syrische regeringsleger een offensief tegen al-Nusra uit in de Qalamoun-regio, aan de Libanees-Syrische grens. Er werden verschillende heuvels veroverd.

  Maar in de noordwestelijke provincie Idlib leden Assads troepen afgelopen week een pijnlijke nederlaag tegen al-Nusra, terwijl IS de woestijnstad Palmyra en verschillende grensposten aan de grens met Irak veroverde.

  Gevaar zonder weerga

  Nasrallah zei dat IS en al-Nusra een gevaar zonder weerga vormen en een existentiële bedreiging zijn voor iedereen die het niet met hun ideologie eens is.

  Volgens Nasrallah zijn zijn strijders al op veel plaatsen actief, en zullen ze verschijnen overal waar ze nodig zijn. "We zijn er klaar voor en we zijn de mensen die nodig zijn."

  Helikopter

  Het Syrische regeringsleger leed ook zondag weer verliezen. Op een basis in het noorden van Syrië, in de provincie Aleppo, verongelukte een militaire helikopter.

  Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werd de helikopter neergeschoten door moslimextremisten die de militaire basis al maanden belegeren.

  IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van de helikopter.

  In Damascus werden zondag een generaal en zes van zijn lijfwachten gedood bij een aanslag.

 • Door correspondent Harmen Boerboom en buitenlandredacteur Aniete Coelingh

  "We gaan voor nog vijf!", schalt het uit de speakers die tot ver in Paramaribo te horen zijn. Het partijcentrum van de NDP aan de Benjaminstraat bruist aan de vooravond van de parlementsverkiezingen.

  Een stortbui met harde wind trekt deze avond over en slingert de palmbomen aan de rand van het terrein heen en weer. Het deert de vele duizenden mensen binnen niet. In paarse partijkleuren gehuld wachten zij op Desiré Delano Bouterse, hun leider en president van het land.

  Nummer vier van de partij, Andre Misiekaba, een jonge dominee, bespeelt de uitzinnige massa met zijn retoriek van vooruitgang en eenheid. Het is typerend voor de partij en een verklaring voor het succes. De NDP verenigt als eerste en grootste politieke partij de etnische bevolkingsgroepen. Op de kandidatenlijst staan Creolen, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.

  Leeftijd

  Bovendien staan jongeren in alle districten hoog op de kandidatenlijst. In zijn toespraak benadrukt Bouterse dat maar al te graag. Jongeren vormen namelijk een grote groep kiezers.

  De bijna 70-jarige president oogt moe op de laatste avond van de campagne. Zijn leeftijd begint hem parten te spelen, maar hij is vastberaden nog vijf jaar door te gaan als 'volksvader'.

  Sociale projecten

  De regering-Bouterse verhoogde onder meer de ouderenuitkering en de kinderbijslag. Gezondheidszorg werd gratis voor kinderen en ouderen. En de regering hielp duizenden woningzoekenden aan een betaalbare koopwoning.

  Ondanks de populariteit van de president is er nog steeds een grote groep zwevende kiezers. Enkele beloftes die Bouterse bij zijn aantreden in 2010 deed, loste hij niet in. Bouterse kondigde een "kruistocht tegen corruptie" aan, maar omkoperij en vriendjespolitiek zijn nog aan de orde van de dag.

  Deskundigen vrezen voor het financiële beleid. De regering gaf veel uit op basis van verwachte inkomsten. Maar er komt minder geld binnen door de dalende prijzen van de belangrijkste inkomstenbronnen, olie en goud. De Surinaamse economie drijft intussen steeds meer op leningen.

  Juichen

  Een andere smet op de regering is de omstreden Amnestiewet. De wet, die de verdachten van de Decembermoorden vrijuit laat gaan, werd in 2012 in recordtijd uit de grond gestampt en door het parlement aangenomen. Dat was op het moment dat de positie van de hoofdverdachte in de zaak, Desi Bouterse, nijpend werd. Nederland riep uit protest zijn ambassadeur terug naar Den Haag.

  In Suriname lagen de voorstanders van de wet daar niet wakker van. Bouterse kon immers doorgaan met zijn werk als president en dat was goed voor het land, vonden zijn aanhangers. Drie jaar later zien zij hun gelijk bevestigd. Op deze klamme avond in het partijcentrum, aan het einde van de eerste termijn, juichen zij hun leider dansend toe.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 25 May 2015 00:58:19 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot