daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 30 September 2016
Week 39

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Dichtbij.nl - Haarlemmermeer
Alles uit de regio op internet

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Twee gestolen schilderijen van Van Gogh zijn na veertien jaar teruggevonden. Zij zijn in redelijk goede conditie aangetroffen tijdens een politie-onderzoek in Napels. Volgens Italiaanse media waren zij in handen van de Italiaanse maffia.Het gaat om de werken Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/1885. Zij werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam.In 2004 zijn twee mannen veroordeeld voor de diefstal, maar de doeken waren nog altijd spoorloos.Directeur Rüger van het Van Gogh Museum is erg blij met de vondst. "Ze zijn terecht!", zegt hij. "Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen. Wanneer de werken terug kunnen naar Amsterdam is nog onduidelijk. Maar ik ga ervan uit dat we mogen rekenen, ook nu, op de onvoorwaardelijke steun van de Italiaanse autoriteiten."
  • Ook winkels zijn - ver voor de intocht van Sinterklaas - druk bezig met Zwarte Piet. Duidelijk is wel dat de reacties zitten tussen 'de kool en de geit sparen' en 'het lopen op eieren' om niemand te schofferen.Bij supermarkt Jumbo zetten ze nu stappen die veel winkels vorig jaar al deden. Al gaat Jumbo nog verder, door ook de afbeelding van Sinterklaas te vermijden.In een verklaring zegt het familiebedrijf: "In de discussie rondom Zwarte Piet blijkt het al enkele jaren moeilijk een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is. Bij Jumbo zien we het Sinterklaasfeest vooral als een kinderfeest, met een heerlijk avondje als hoogtepunt. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar het kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoep en symbolen als een mijter, pet en schoen en afbeeldingen van veel blije kinderen."  Kool en geit sparenBij Ahold opereren ze heel voorzichtig. Bij dochter AH zegt een woordvoerder: "Het assortiment ligt nog niet in de winkel. Het speelt nog niet."Die andere Ahold-dochter, internetwinkel BOL.com, probeert de kool en de geit te sparen, zo lijkt het. "BOL.com wil geen stelling nemen, geen leidende rol spelen in de discussie. Wij verkopen wat leveranciers bieden, dat kunnen poppetjes van Zwarte Piet zijn, maar ook gekleurde en witte poppetjes. Wij doen van alles wat", aldus een woordvoerder."In de webwinkel hebben we niet Sinterklaas als thema, alles wordt geïnspireerd op cadeaus in het algemeen. In de commercials komt Sinterklaas al jaren in zijn eentje in beeld. Daar houden we aan vast."Heerlijk avondjeDe Bijenkorf zegt niets te veranderen ten opzichte van vorig jaar, toen het warenhuis al fors ingreep. De bekende klimpieten die De Bijenkorf altijd aan touwen heeft hangen in de lichthal of het atrium, waren vorig jaar voor het eerst goudkleurig en niet zwart.Het bedrijf reageerde toen met: "Wij zijn ons bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect."De Blokker Holding - met winkels als Blokker, Intertoys, Bart Smit en Xenos - zegt ook niets te veranderen in vergelijking met 2015. "Wij benaderen Zwarte Piet zoals kinderen Piet benaderen: als een vrolijk hulpje van Sinterklaas, zonder raciale uiterlijkheden - geen dikke lippen, geen oorringen - en we hebben pieten in verschillende kleuren. De zwarte vegen heeft hij gekregen van roet in de schoorsteen."
  • Takeaway.com. het moederbedrijf van thuisbezorgd.nl, heeft sinds 9.00 uur een notering op de Amsterdamse beurs. De prijs van het aandeel steeg direct na de start van de handel met meer dan 2 procent. Het aandeel schommelt rond de 23,50 euro.Met de huidige notering is het bedrijf meer dan een miljard euro waard. Oprichter Jitse Groen startte de site in 2001. Inmiddels is Thuisbezorgd de grootste in z'n markt in Nederland en België. Het bedrijf is in meer landen actief, bijvoorbeeld in Duitsland en Vietnam.De introductieprijs van het aandeel werd vastgesteld op 23 euro. Het bedrijf haalde met de beursgang 328 miljoen euro op. Beleggers hadden veel belangstelling voor het aandeel. Analisten wijzen wel op risico's rond het bedrijf. Zo heeft Takeaway.com nog nooit winst gemaakt en komen er steeds meer nieuwe bezorgdiensten bij. Deze week startte bijvoorbeeld in Amsterdam de bezorgdienst Ubereats.
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 30 Sep 2016 10:14:53 +0200]