daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 7 Februari 2016
Week 05

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Dichtbij.nl - Haarlemmermeer
Alles uit de regio op internet

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Dat heeft buurland Zuid-Korea bekendgemaakt. De lancering was eerder deze week al aangekondigd door Pyongyang.

  De Noord-Koreanen lieten aan de Verenigde Naties weten dat er met de raket een satelliet in een baan om de aarde zou worden gebracht. Zulke aankondigingen zijn gebruikelijk, als waarschuwing voor bijvoorbeeld vliegtuigen om niet in het lanceergebied te komen.

  De Verenigde Staten en bondgenoten geloven niet dat Noord-Korea met de raket een satelliet lanceert. Zij denken dat het gaat om een test van een langeafstandsraket die de VS zou kunnen bereiken.

 • De Belgische zanger Eddy Wally is gisteravond op 83-jarige leeftijd overleden. Hij zat sinds juli 2011 in een verzorgingstehuis. Rond de feestdagen werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Zelzate door een probleem met zijn sondevoeding.

  Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Waaraan hij is overleden is nog niet bekendgemaakt.

  Met zijn excentrieke voorkomen, dat aan Elvis en Liberace deed denken, was zanger Eddy Wally één van de bekendste Vlamingen. Hij vergeleek zichzelf wel met Frank Sinatra en noemde zich derhalve "The Voice of Europe".

  Wally was als volkszanger erg populair in België en ook in Zuid-Nederland trad hij veel op. Ook trad hij op in veel andere landen. Niet alleen in Europa, maar ook in onder meer Rusland en China.

  Eduard van der Walle groeide op in een arm gezin. "Vader en moeder trokken met hun accordeon van café naar café, met een schaaltje om geld in te zamelen. Tijdens de winter liepen we achter de trein, om de kolen op te rapen die uit de wagons vielen" , vertelt hij in een programma van de commerciële Belgische tv-zender Vier.

  Wally werkte in een fabriek, was marktkoopman en kocht later een café. Dat bouwde hij uit tot een muziekzaal en veel artiesten, waaronder André Hazes, beginnen hun carrière in deze Vlaamse showtempel.

  In de jaren 50 ontmoette hij Mariëtje Roegiers met wie hij in 1956 trouwde. Het paar bleef samen tot 2012, het jaar waarin Mariëtje overlijdt.

  In 1965 scoorde Eddy Wally in eigen land een nummer één hit met Cherie, in Nederland haalde het de 14de plaats. Een andere hit van hem was Als marktkramer ben ik geboren. Beide nummers scoorden in de jaren 90 nogmaals in een house-versie.

  In 1973 brak hij ook internationaal door. Hij werd gevraagd gevraagd om in Amerika en Canada op te treden. De reis werd gefilmd en in twee delen uitgezonden bij de BRT (tegenwoordig de VRT). Daarna volgde een tour door Rusland, waar hij 24 concerten in 24 verschillende steden gaf, en al snel was hij overal ter wereld te vinden.

  Ook was hij op televisie als kapitein Wally in het absurde programma Lava van Kamagurka en Herr Seele. Het drietal presenteerde ook het radioprogramma Studio Kafka op Studio Brussel. Later kreeg hij zijn eigen radioprogramma Onvergetelijk bij Omroep Oost-Vlaanderen.

  In 2003 werd hij getroffen door een zware ziekte, maar hij krabbelde op en stond een jaar later al weer op het podium. Op zijn 75ste verjaardag, in 2007, werd hij in verschillende steden en gemeenten gehuldigd en duizenden Vlaamse en Nederlandse fans komen naar het Antwerps sportpaleis voor een speciaal concert.

  Hij kreeg in 2011 toch weer problemen met zijn gezondheid; hij wordt getroffen door een hersenbloeding en raakte daardoor deels verlamd. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in een rusthuis in zijn geboorteplaats Zelzate, waar hij ook een eigen museum had.

 • In Irak zijn mogelijk burgerslachtoffers gevallen bij bombardementen door Nederlandse F-16's. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen uit de Tweede Kamer door het kabinet. Aanleiding voor die vragen is het besluit om ook in Syrië bombardementen op IS uit te voeren.

  Nederland heeft tot nu toe 1300 keer een precisiewapen afgevuurd in Irak. Er wordt onderzoek gedaan naar twee gevallen waarbij mogelijk burgers om het leven zijn gekomen. Het ministerie van Defensie doet dat onderzoek, en heeft ook het Openbaar Ministerie ingelicht.

  Om operationele redenen worden geen details vrijgegeven over de afzonderlijke onderzoeken. De Kamer wordt na het onderzoek geïnformeerd.

  Syrië

  Het kabinet nam vorige week het besluit om ook in Syrië doelen van IS te bombarderen. Nederland komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de Amerikaanse minister van Defensie. Die vroeg het kabinet in december in een brief om ook in Syrië mee te strijden.

  De Nederlandse F-16's worden ingezet in het oosten van Syrië. Waar precies blijft geheime informatie. Doel is vooral om de aanvoerlijnen van IS te verzwakken. Dat gebeurt met precisiebommen.

  Afweergeschut

  De Kamer vroeg onder meer of modern Russisch afweergeschut een gevaar is voor de Nederlandse F-16's in Syrië. Daarover heeft het kabinet geen zorgen. Rusland helpt het regime van Assad vooral in het westen van het land. Ook IS heeft volgens het kabinet niet de middelen om een F-16 uit de lucht te schieten.

  Het kabinet maakt zich wel zorgen over de relatie tussen Rusland en Turkije. De spanning tussen die twee landen is opgelopen sinds de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden bij de Syrische grens. Het kabinet heeft beide landen opgeroepen kalmte te bewaren.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 07 Feb 2016 01:56:47 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot