daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 26 Maart 2015
Week 13

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Radio 794
Het station voor de gemeente Heerde en Epe

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het ziet ernaar uit dat ABN Amro na de zomer naar de beurs gaat. Ingewijden in Den Haag bevestigen dat het kabinet daar morgen over praat. Minister Dijsselbloem had al een paar keer aangekondigd dat het kabinet de plannen deze maand bekend zou maken.

  Het kabinet nam anderhalf jaar geleden al het principebesluit dat ABN Amro op termijn terug naar de markt zou gaan. De termijn en de precieze manier waarop moesten nog worden bepaald.

  Voor de bank is het een terugkeer naar zelfstandigheid en voor de Amsterdamse beurs wordt het de grootste beursgang uit zijn geschiedenis. De staat hoopt 15 miljard euro op te halen met de bank, die in 2008 werd genationaliseerd.

  Topman Gerrit Zalm dacht een half jaar geleden aan een bedrag tussen de 12 en 20 miljard euro. De bank wordt ook niet in één klap naar de beurs gebracht, maar in delen van 20 of 25 procent, uitgesmeerd over een aantal maanden. Bij stijgende beurskoersen kan de prijs oplopen en dus meer opbrengen of juist minder als koersen dalen.

  Vinger in de pap

  Wat het ook wordt, de staat schiet er miljarden euro's bij in. Volgens Dijsselbloem heeft de overname met alle bijkomende kosten de staat 21,7 miljard euro gekost. Dat is exclusief de rentekosten en de dividendopbrengsten.

  De Algemene Rekenkamer heeft becijferd dat de kosten voor de staat een stuk hoger liggen. Met alles erop en eraan staat ABN Amro voor 31,7 miljard in de boeken. Een beursgang van 15 miljard euro brengt dus nog niet de helft op.

  En er zijn nogal wat vragen. Is dat negatieve saldo definitief of wordt er misschien toch verdiend aan de bank? Is de staat van plan een minderheidsbelang in de bank te houden en dus een vinger in de pap of wil de staat helemaal geen bankier meer zijn? Wordt er een beschermingsconstructie opgetuigd om de bank te beschermen tegen een ongewenste of vijandige overname?

  Wat vaststaat, is in elk geval: nooit meer een bankencrisis en nooit meer geld van belastingbetalers naar een bank.

  Bonusregeling

  Bij het aantreden van bestuursvoorzitter Zalm beloofde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos hem een bonusregeling. Zalm kon rekenen op een bonus van 100.000 euro voor elk miljard winst waarmee de bank verkocht zou worden. Daar ziet het niet naar uit. Zalm liet overigens weten dat hij de bonus direct terug zou geven aan "zijn favoriete goede doel, de staatsschuld".

  Met het groene licht van het kabinet voor de beursgang kan ABN Amro aan de slag. Sinds het najaar van 2013 is aan een draaiboek gewerkt. Een van de eerste stappen is het kiezen van de zakenbanken die de beursgang gaan begeleiden.

  Staatsorgaan NLFI, waaronder de genationaliseerde banken en verzekeraars vallen, heeft een groslijst opgesteld met 26 zakenbanken. Daaronder zijn ook ING en Rabobank en ABN Amro zelf en bekende internationale zakenbanken als Goldman Sachs, J.P. Morgan en Merrill Lynch.

  Prospectus

  Banken die niks geleerd hebben van de financiële crisis, op het gebied van belonings- en bonusbeleid of de zorgplicht voor klanten, mogen niet meedoen. De beloning is ook niet zo vorstelijk als anders. Doorgaans krijgen zakenbanken 2 tot 2,5 procent van de transactiewaarde, dit keer maar de helft. Naar schatting verdienen ze 150 tot 300 miljoen euro.

  De zakenbanken stellen met ABN Amro het prospectus voor de beleggers op. Het is een uitvoerige en zorgvuldige beschrijving van de bank, de financiële situatie, kwesties die spelen en alles over de beursgang. Ze polsen de markt, benaderen klanten en investeringspartijen en adviseren over de prijs van een aandeel.

  De feitelijke beursgang is daarna eigenlijk nog een kwestie van weken.

 • In New York zijn zeker twaalf mensen gewond geraakt toen een gebouw van vijf verdiepingen gedeeltelijk instortte. Drie van hen zouden er slecht aan toe zijn.

  Het gebouw staat in het centrum van New York, in de wijk East Village in Manhattan, op de hoek van Second Avenue en East Seventh Street. Het gebied rond het pand is geëvacueerd.

  Burgemeester Bill de Blasio zegt dat er waarschijnlijk een gasexplosie was.

  Nagelstudio

  In het gebouw zaten op de begane grond een nagelstudio en een kledingwinkel en daarboven appartementen. Twee gebouwen ernaast hebben ook vlam gevat.

  Tientallen brandweer- en politieauto's zijn ter plaatse. Meer dan 200 brandweerlieden proberen het vuur te blussen.

  Vorig jaar was er in de wijk East Harlem een gasexplosie die twee gebouwen verwoestte en acht mensen het leven kostte.

 • Koningin Máxima gaat volgende week naar Birma. Ze gaat er drie dagen praten met onder meer banken, telecomaanbieders en instellingen voor microkredieten.

  De koningin bezoekt het Aziatische land in haar functie van gezant van de Verenigde Naties voor 'inclusieve financiering'. Ze probeert te bevorderen dat meer arme mensen toegang krijgen tot geld. Voor de economische ontwikkeling van een land is het belangrijk dat mensen toegang hebben tot bankrekeningen, verzekeringen en pensioenen.

  Máxima spreekt dinsdag studenten van de universiteit van Rangoon toe. Ook bezoekt ze lokale ondernemers. In de hoofdstad Naypyidaw spreekt ze met regeringsleden, parlementsleden en mensen van de centrale bank.

  Demonstraties

  In het land raakten deze maand honderden studenten slaags met de politie. De studenten protesteerden tegen een nieuwe onderwijswet, die de centrale regering meer invloed geeft op het hoger onderwijs; de studenten willen juist dat de onderwijsinstellingen democratischer worden. Het protest werd hard neergeslagen door de politie en tientallen mensen zijn aangeklaagd.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 26 Mar 2015 23:24:41 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot