daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 28 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
Dichtbij.nl - Haarlemmermeer
Alles uit de regio op internet

RTV Oost
RTV Oost logo

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bijna de hele Bandidos-afdeling in Limburg moet vandaag voor de rechter verschijnen. In de zaak zijn er zestien verdachten, van wie het merendeel lid is van de motorclub. Ze worden verdacht van afpersing, drugshandel, witwassen en wapenbezit, maar de belangrijkste aanklacht is lidmaatschap van een criminele organisatie.

  Onder de verdachten is Bandidos-president Harrie Ramakers, die eind mei in alle vroegte van zijn bed werd gelicht en voor het oog van de media in zijn onderbroek in een politiewagen werd gezet. De rechterhand en zoon van Ramakers werden dezelfde dag opgepakt. Dat gebeurde tijdens een van de grootste acties die ooit waren gericht tegen een motorclub.

  Ook alle anderen die zich vandaag bij de rechtbank moeten melden, werden op die dag gearresteerd. Er werd onder meer een drugslab opgerold en er werden raketwerpers gevonden bij een verdachte.

  Unicum

  Nog nooit stonden zo veel leden van een motorclub tegelijkertijd voor de rechter. Het Openbaar Ministerie hoopt op een veroordeling voor strafbare feiten die in clubverband zijn gepleegd.

  Een veroordeling vanwege lidmaatschap van een criminele organisatie zou uiteindelijk moeten leiden tot een verbod van de hele motorclub.

  Hells Angels

  Enkele jaren geleden probeerde justitie de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte na juridisch getouwtrek bij verschillende rechters. Vervolgens staakte het Openbaar Ministerie de strijd om motorclubs te verbieden, maar met nieuwe cijfers en onderzoeken hoopt het nu alsnog gelijk te krijgen.

  Inmiddels zijn er 150 lopende en afgeronde onderzoeken naar georganiseerde misdaad door motorclubs en hun leden. Daarin zijn sinds 2012 in totaal 562 verdachten gehoord.

 • Machines verdringen de mens in het zakelijk telefoonverkeer. Voor het eerst zijn er meer apparaten en voorwerpen die met elkaar bellen dan mensen, blijkt uit cijfers van telecombedrijf Vodafone. Steeds vaker legt een vuilnisbak, kopieermachine, energiemeter of auto een mobiel lijntje.

  Vodafone rapporteert een sterke stijging in de verkoop van 'machine-to-machine-simkaarten' (M2M). Die worden voor het eerst beter verkocht dan gewone zakelijke abonnementen. Afgelopen jaar steeg de verkoop van M2M-sims bij de provider met 28 procent.

  "Je ziet de simkaarten niet, maar ze zitten en staan overal in het straatbeeld", zegt marketingmanager Martijn van Lieshout. "In het transport, in winkels en in de zorg, maar ook in vrachtwagens, auto's en op moderne fietsen. Met sim zijn die na diefstal veel makkelijker te traceren. De techniek heeft daar zijn bestaansrecht bewezen."

  Nullen en enen

  Inmiddels gebruikt wereldwijd een kwart van de bedrijven volgens Vodafone machine-to-machine-technologie. "Mensen bellen steeds minder, machines juist steeds meer, hoewel het woord bellen eigenlijk te ouderwets is. Het is data-overdracht via het mobiele netwerk. Nullen en enen."

  Bedrijven kiezen vooral machine-to-machine-communicatie om hun productiviteit te verhogen. De afvalverwerkingsbranche gebruikt het onder de noemer 'smart waste management' om efficiënter afval in te zamelen. Heel nuttig, vindt Van Lieshout. "Sims geven een seintje als de container vol is. Dat voorkomt dat de vuilnismannen voor niets op pad gaan."

  Grootverbruikers

  De grootste stijgers in het gebruik van M2M-communicatie zijn de retailbranche en de zorg. Supermarkten kunnen zo beter plannen, legt Van Lieshout uit. "Zorgen dat je zo min mogelijk voorraad en een zo kort mogelijke doorlooptijd hebt." Andere grootverbruikers zijn de energie- en nutsbedrijven, met hun slimme meters.

  Vodafone verwacht dat de groei doorzet. "De datastroom levert veel informatie op en er valt op allerlei terreinen nog veel te winnen. Kennis is macht en delen is kracht."

  Techmedic International lift mee op de populariteit van de sims. Het bedrijf uit Broek op Langedijk ontwikkelt medische apparaten waarmee patiënten op afstand in de gaten kunnen worden gehouden. Techmedic scoort wereldwijd met de Dyna-Vision. "Dat apparaatje plak je als het ware aan de borst van een patiënt. Het werkt via een simkaart die draait op het 3G-netwerk en dat is superstabiel", zegt eigenaar Rutger Brest van Kempen.

  Pilot

  De Dyna-Vision kan onder meer de hartslag, de ademhaling en de bloeddruk monitoren. "In het buitenland zijn we er al een tijd mee bezig, maar in Nederland beginnen we net. We doen nu een pilot in ziekenhuizen in Nieuwegein en Alkmaar."

  Door patiënten permanent te monitoren, zijn medische complicaties te vermijden, zegt Brest van Kempen. "Je bent altijd sneller dan een arts." De Techmedic-eigenaar ziet een grote afzetmarkt. "We zijn nu bezig met ziekenhuizen, maar in de thuiszorg werkt dit natuurlijk ook. En ik verwacht dat elk gezin over een paar jaar zo'n monitor heeft, zodat familieleden elkaar medisch in de gaten kunnen houden. De markt is gigantisch."

 • Het kabinet geeft 58,5 miljoen euro voor noodhulp aan Jemen, Syrië en Irak. Het is bedoeld voor de opvang van vluchtelingen in de regio, zodat zij niet doorreizen naar Europa.

  Het geld komt uit een pot van 570 miljoen euro die het kabinet vorig jaar heeft ingesteld voor structurele noodhulp in de wereld.

  Volgens de Verenigde Naties is de oorlog in Jemen een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. Ook in de andere twee landen heeft de burgerbevolking te lijden onder binnenlandse conflicten. De strijd tegen Islamitische Staat treft de inwoners van Syrië en Irak eveneens.

  Dit voorjaar gaf Nederland al 5 miljoen euro aan Jemen en 4 miljoen aan Irak voor voedsel, water en medicijnen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!



Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 28 Aug 2015 07:06:19 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot