daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 19 Maart 2024
Week 12

Geselecteerde regio:
Kamerik

Regio:
RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Een Utrechtse arts is veroordeeld tot elf jaar cel voor poging tot moord op haar pasgeboren dochtertje. De rechtbank acht bewezen dat de 37-jarige Sarah V. uit Bunnik haar dochtertje vergiftigde moedermelk toediende.

    Het meisje werd in april 2020 te vroeg geboren en lag daarom in een couveuse in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis. Volgens de rechtbank heeft V. haar gekolfde moedermelk, die zij bij het ziekenhuis afleverde, stelselmatig verdund en er de diarreeremmer loperamide aan toegevoegd. Dit leidde tot ernstige hartritmestoornissen bij het kind.

    V., zelf arts, heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Zij werd in januari 2021 gearresteerd en kwam na een maand onder strenge voorwaarden vrij. De rechtbank bepaalde dinsdag dat ze direct weer moest worden vastgezet, ter bescherming van haar kinderen en de samenleving, meldt RTV Utrecht.

    De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. V. werd ook verdacht van het ernstig ziek maken van haar zoon, een paar jaar eerder, maar daarvoor is ze vrijgesproken.

  • De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is ervan overtuigd dat politieke tegenstanders eropuit zijn om hem te ruïneren. Omdat hij er gisteren niet in slaagde een borgsom van 454 miljoen dollar rond te krijgen loopt hij het risico dat het Openbaar Ministerie beslag legt op zijn bezittingen.

    "Ik heb een prachtbedrijf opgebouwd", schrijft Trump in een bericht op zijn sociale medium Truth Social, "en die corrupte Joe Biden en zijn maniakale aanklagers proberen dat onterecht en illegaal van me af te pakken".

    Advocaten van Trump gaven gisteren bij de rechter toe dat ze er niet in zijn geslaagd om iemand te vinden die zich garant wil stellen voor de borgsom die Trump moet betalen. Om in beroep te kunnen gaan tegen een boete van 454 miljoen dollar moet de oud-president eerst het volledige bedrag betalen. Een rechter veroordeelde Trump vorig maand tot dat bedrag omdat hij door fraude jarenlang zijn financiële situatie gunstiger voorspiegelde aan zakenpartners.

    Geen geschikt onderpand

    Volgens de advocaten heeft Trump aan dertig verschillende instanties gevraagd het geld voor te schieten. Allen weigerden dat, omdat ze in ruil alleen cash of waardepapieren zoals obligaties als onderpand accepteren. Trumps geld zit echter vooral in onroerend goed, zoals zijn flatgebouwen en golfbanen.

    Trump noemt het gerechtelijk bevel daarom "een praktisch onmogelijke opdracht voor ieder bedrijf, zelfs als je zo succesvol bent als ik". Bovendien, stelt Trump, "de borgkantoren hebben nog nooit een borg van deze omvang gezien". "Zelfs al zouden ze het willen, dan zouden ze de middelen er niet voor hebben."

    In zijn online bericht herhaalde Trump zijn bewering dat de vele rechtszaken tegen hem een heksenjacht zijn omdat hij aan een politieke comeback werkt. "Als ik niet in de race zou zijn, was dit nooit gebeurd."

    Uitverkoop

    Het team van Trump heeft nu een hogere rechter gevraagd de betaling uit te stellen tot het beroep tegen de boete is behandeld. Volgens hen is het onredelijk om Trump te vragen onroerend goed te verkopen om het bedrag rond te krijgen, omdat zo'n overhaaste verkoop onder hoge druk de prijs drukt. "Een uitverkoop" noemden ze die situatie.

    Een eerder beroep tegen de betalingsverplichting werd door de rechter afgewezen. De aanklagers betoogden met succes dat er vanwege fluctuaties in Trumps vermogen geen garantie is dat hij kan uitbetalen als de boete gehandhaafd blijft. De overheid zou in dat geval veel geld kwijt zijn aan het innen van de boete.

    Trump heeft nog tot aanstaande maandag om het geldbedrag bijeen te krijgen. Het is niet duidelijk of de aanklagers meteen over zullen gaan tot beslaglegging als hij die deadline mist. Ook is nog onduidelijk of de hogere rechter betaling aanhoudt zolang het beroep loopt.

    Elke dag dat Trump niet betaalt, loopt het bedrag op met 112.000 dollar rente.

  • Fibromyalgie, een aandoening waarbij patiënten langdurig last hebben van pijn, stijfheid en vermoeidheid, moet erkend worden als gezondheidsprobleem. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

    De raad onderzocht op verzoek van het ministerie de stand van de wetenschap rond fibromyalgie, naar aanleiding van een burgerinitiatief dat bij de Tweede Kamer was ingediend.

    Kenmerkend voor fibromyalgie is pijn in spieren, pezen en banden. Ook hebben patiënten last van stijfheid, vooral 's ochtends en na lang stilzitten. Daarnaast hebben ze vaak problemen met hun geheugen en emotionele klachten zoals stemmingswisselingen. De klachten en de ernst van de aandoening verschillen per patiënt en variëren over de tijd.

    Grote invloed

    Op basis van onderzoeken in meerdere delen van de wereld wordt geschat dat bijna 2 procent van de bevolking fibromyalgie heeft. In Nederland lijden ongeveer 340.000 mensen aan fibromyalgie, schat de beroepsvereniging F.E.S.

    De klachten van mensen met fibromyalgie kunnen een grote invloed hebben op hun leven. Als de aandoening mensen beperkt in hun dagelijkse activiteiten, kunnen ze bijvoorbeeld hun baan kwijtraken en sociale contacten verliezen. Dat kan leiden tot verdriet en gevoelens van eenzaamheid. Ook het leven van partners of gezinnen van mensen met fibromyalgie kan door de klachten veranderen.

    Fibromyalgie, ook bekend als 'wekedelenreuma', wordt nu (nog) niet erkend als ziekte omdat er nog geen biomedische oorzaak bekend is. Maar dat maakt de aandoening niet minder ernstig, concludeert de Gezondheidsraad. Vanwege de ernst van de klachten en de gevolgen daarvan op de kwaliteit van leven ziet de raad fibromyalgie als een belangrijk gezondheidsprobleem dat erkend dient te worden.

    Verzekeringsartsen

    Erkennen betekent dat de klachten en gevolgen van fibromyalgie serieus worden genomen. Zorgverleners en verzekeringsartsen moeten bij mensen die de aandoening hebben open en onbevooroordeeld vaststellen of zij kunnen werken.

    Verzekeringsartsen gaan er in het algemeen, en dus ook bij fibromyalgie, vaak vanuit dat er een lichamelijke of psychische oorzaak moet zijn die maakt dat iemand niet meer kan werken. Terwijl dat volgens de richtlijnen niet nodig is.

    Wanneer er geen duidelijke lichamelijke of psychische oorzaak is vast te stellen, kan in sommige gevallen worden aangenomen dat iemand door een voortdurend en logisch samenhangend geheel van stoornissen, beperkingen en handicaps (deels) niet kan werken. De focus moet bij de beoordeling van fybromyalgiepatiënten dus meer komen te liggen op het functioneren en de beperkingen en minder op de oorzaak daarvan.

    Oorzaak

    Het is niet helemaal duidelijk wat fibromyalgie veroorzaakt en welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van de klachten. Wetenschappers gaan ervanuit dat er niet één oorzaak is, maar dat verschillende biologische, psychologische en sociale mechanismen hierbij een rol spelen. Er is geen behandeling of geneesmiddel voor fibromyalgie.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2024 12:31:56 +0100]