daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 29 September 2016
Week 39

Geselecteerde regio:
Rotterdam

Regio:
Nieuws.nl - Rotterdam --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Dichtbij.nl - Capelle-Krimpen
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Rijnmond --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De Turkse Nationale Veiligheidsraad adviseert om de noodtoestand in het land met drie maanden te verlengen. De noodtoestand zou over drie weken eindigen. President Erdogan kondigde de noodtoestand af na de mislukte couppoging van het leger in juli, voor de duur van drie maanden. Dat gaf de regering de ruimte om een zuiveringsactie te houden en coupplegers op te pakken. De Turkse regering is ervan overtuigd dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep. Ruim 30.000 mensen werden gearresteerd en meer dan 100.000 ambtenaren verloren hun baan in Turkije.VoorzitterPresident Erdogan is tevens voorzitter van de Turkse Nationale Veiligheidsraad. Hij had eerder al geopperd om de noodtoestand te verlengen, dus is het geen verrassing dat de veiligheidsraad een verlenging ondersteunt.Er is veel wantrouwen rond de zuiveringsactie. De Turkse oppositie is bang dat Erdogan de noodtoestand misbruikt om zijn macht te vergroten en af te rekenen met politieke tegenstanders.
  • Bijna de helft van de hbo-opleidingen met een numerus fixus laat deze selectieprocedure het komende studiejaar varen. Dat blijkt uit een rondgang door de Keuzegids HBO 2017. In de jaarlijkse publicatie worden opleidingen en studies met elkaar vergeleken. De daling komt volgens de Keuzegids vooral door een wetswijziging waarmee loting voor studies niet meer is toegestaan als selectiemethode. Centrale selectie, waarbij de kansen groter worden naarmate het eindexamencijfer hoger is, en directe plaatsing bij een eindcijfer hoger dan een 8 mogen dan niet meer. Extra werkIn plaats daarvan moeten opleidingen studenten beoordelen op een aantal kwaliteiten. En dat is volgens de redactie van de gids een van de verklaringen voor de daling: de selectie betekent namelijk veel extra werk. “Door de numerus fixus te schrappen ontkomt men aan die tijdrovende operatie.”Het doel van de wetswijziging is "om te zorgen voor een betere inhoudelijke match tussen student en opleiding", schreef minister Bussemaker in 2014. Ze hoopt dat studies meer gaan kijken naar de persoon achter de cijfers en wie het beste bij de studie past. 
  • Op de autosalon in Parijs buitelen de Europese autofabrikanten over elkaar heen om aandacht te trekken met hun nieuwe elektrische auto's. Volkswagen is wakker geschud door het dieselschandaal, maar ook marktleider Renault, Opel, Mercedes en bijvoorbeeld BMW zetten een tandje bij en investeren tientallen miljarden in nieuwe elektrische modellen."De autosalon in Parijs laat zien dat diesel achter ons ligt en benzine op z'n laatste benen loopt", zegt hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. "Ik verwacht dat ergens in 2020 of 2021 het omslagpunt komt. Dan is elektrisch rijden goedkoper dan een auto op benzine of diesel."Die scenario's kennen de autofabrikanten ook. Maar uitgerekend bij Volkswagen, de grootste autoproducent ter wereld, was elektrisch rijden tot voor kort geen prioriteit. "Ze verzetten zich er zelfs tegen, maar dat is na het dieselschandaal natuurlijk snel veranderd", zegt autojournalist Wim Oude Weernink. "Ze hebben afgelopen jaar in een voor de auto-industrie ongekend tempo een compleet nieuwe elektrische auto ontwikkeld. Daar willen ze nu in Parijs de show mee stelen".Volkswagen I.D.De nieuwe auto van Volkswagen heet I.D. en moet in 2020 op de markt komen. "Waar voorheen bij bestaande auto's de brandstoftank werd vervangen door een batterij, hebben ze nu een compleet nieuwe auto bedacht", zegt Oude Weernink. "Hij moet zonder opladen tussen de 400 en 600 kilometer kunnen afleggen. Afstanden die het echt interessant maken".Maar daarmee is Volkswagen nog lang geen koploper in elektrische auto's. Dat is Nissan wereldwijd en Renault in Europa. De Franse fabrikant wil die koppositie verstevigen en komt in Parijs met een verbeterde versie van de Renault Zoe. Die haalt nu 400 kilometer op één volle batterij, een verdubbeling ten opzichte van de vorige versie.Naast de reikwijdte van de batterij is voor de doorbraak van elektrisch rijden vooral ook de prijs van de auto belangrijk. Daarom komt Opel in Parijs met een nieuwe variant van de elektrische Ampera. Die haalt ook 400 kilometer, maar zou ook betaalbaar moeten zijn voor de middenklasse. Al is de prijs nog niet bekend.Strijd met TeslaDe Europese auto-industrie lijkt daarmee serieus de strijd aan te gaan met bijvoorbeeld Nissan uit Japan en het Amerikaanse topmerk Tesla. "Tesla heeft elektrisch rijden salonfähig gemaakt, maar Tesla heeft toch wat problemen", zegt Oude Weernink. "Voor de nieuwe Tesla 3 hebben in Amerika al 400.000 mensen 1000 dollar aanbetaald. Met dat model wil Tesla ook de middenklasse bereiken, maar het is de vraag wanneer hij op de markt komt. Het lijkt eerder 2019 dan 2017 te worden, maar dan hebben ook de Europese fabrikanten hun elektrische middenklassers op de markt".Volgens hoogleraar Steinbuch, zelf een enthousiaste Tesla-rijder, is dat voor Tesla geen probleem. "Wereldwijd rijden miljoenen auto's. De komende decennia worden dat allemaal elektrische auto's. Dan heb je wel een paar producenten nodig hoor".
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 29 Sep 2016 08:37:59 +0200]