daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 7 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Rotterdam

Regio:
Nieuws.nl - Rotterdam
Een andere nieuwssite

Dichtbij.nl - Capelle-Krimpen
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Rijnmond
Het laatste nieuws

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Vakbond CNV Zorg & Welzijn vindt dat er een verkenner moet komen om het cao-conflict binnen de ambulancezorg op te lossen. Het overleg zit muurvast en ook vandaag zijn er weer werkonderbrekingen.

  De vakbonden zijn al ruim een jaar aan het onderhandelen over een nieuwe cao voor het ambulancepersoneel. Er is met name onenigheid over een salarisverhoging en de onregelmatigheidstoeslag.

  Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben ambulancemedewerkers de afgelopen tijd geregeld actiegevoerd. Vandaag is er voor het eerst een landelijke werkonderbreking. Ambulances rukken tot 16.00 uur alleen uit bij spoedgevallen.

  De werkgeversorganisatie AZN is blij met de oproep tot een verkenner. "Het inzetten van een verkenner is een stap in de goede richting om de cao-onderhandelingen weer in beweging te krijgen", zegt voorzitter Simons.

 • Morgen beslist de rechter of de zaak tegen een van de verdachten in het grote jihadproces wordt voortgezet. Het gaat om Soufiane Z., die naar alle waarschijnlijkheid in januari is omgekomen in Syrië. Zijn advocaat noemt het luguber om een man die hoogstwaarschijnlijk dood is, te berechten. Hij waarschuwt voor een spookproces. De rechter gaf al eerder aan weinig te voelen voor zo'n berechting.

  Er wordt regelmatig geschoven met de agenda tijdens het jihadproces in De Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Maar gisteren kon dat niet. De Syriëgangers Hatim R. en de broers Anis en Soufiane Z. waren op deze dag gedagvaard en dus was verplaatsing niet mogelijk. Mogelijk zouden ze zich toch melden.

  Dat gebeurde natuurlijk niet, want de mannen zitten in Syrië. Ook zouden zij deel uitmaken van een terroristische organisatie, aldus het Openbaar Ministerie. Het OM wil aantonen dat de Nederlandse hoofdverdachten meer hebben gedaan dan zwaaien met islamitische vlaggen en het verspreiden van hun gedachtegoed via internet. Ze steunden de strijd in Syrië niet alleen met woorden, maar onderhielden ook contacten. Ook droegen ze ertoe bij dat mensen vertrokken, aldus het OM.

  Op vakantie

  De link tussen de Haagse jongens en de Syriëgangers is Soufiane Z. Hij speelde een belangrijke rol in de vriendenclub. Bij hem werd ook concreet bewijsmateriaal aangetroffen dat zou kunnen duiden op het bestaan van een organisatie. Hij was bevriend met hoofdverdachte Azzedine C. Samen reisden ze naar Griekenland, waar ze werden aangehouden met een grote hoeveelheid communicatiemiddelen en geld op zak. "We waren op vakantie", verklaarde Azzedine C. Meer wilde hij er niet over zeggen. Volgens het OM waren ze op weg naar Syrië.

  Het lukte Soufiane om Syrië te bereiken. Ook hielp hij andere Hagenaars naar het land af te reizen. Na een tijd als 'freelance jihadi' te hebben gevochten, sloot Soufiane zich aan bij Islamitische Staat. Hij trad enkele keren op de in de media en maakte de film Oh Oh Aleppo, over de activiteiten van de Nederlanders in Syrië. In januari meldde hij dat hij hersteld was van een blessure en zou vertrekken naar Kobani. Volgens diverse bronnen is hij daar op 21 januari bij een Amerikaans bombardement omgekomen.

  In scène?

  Ondanks die berichten voelt het OM er niets voor om de zaak tegen Z. te laten vallen. "Er zijn meer strijders die hun eigen dood in scène hebben gezet. Het gebeurt wel vaker dat mensen na lange tijd weer opduiken", zegt het OM. De aanklager verwijst daarbij naar een krantenbericht over een 'vermoorde' vrouw, die na 31 jaar weer opdook.

  De advocaat van Soufiane Z., Bart Nooitgedagt, is ervan overtuigd dat zijn cliënt niet meer in leven is. Sinds de berichten over zijn dood hebben noch familieleden, noch overheidsdiensten iets van hem vernomen. Enkele dagen voor de mediaberichten over het overlijden van Z. heeft hij voor het laatst van hem gehoord, daarna nooit meer. Hij noemt het luguber de 'dode man' te vervolgen en voelt niets voor een spookproces. Mocht het proces toch doorgaan, dan wil hij toestemming om zijn cliënt toch te verdedigen.

  Broodje gezond

  Als de rechter de zaak niet ontvankelijk verklaart en afziet van vervolging van Z., is dat een nieuwe klap voor het OM. De aanklagers moesten al toezien hoe het voorarrest van twee hoofdverdachten in de zaak, Rudolph H. en Oussama C., werd opgeheven. De twee mogen hun vonnis in vrijheid afwachten.

  Op de eerste zittingsdag van het proces op 22 september liet verdachte Hatim R. vanuit Syrië van zich horen. Hij twitterde "Volg #jihadzaak met zak chips en ice tea. Wat een poppenkast!" Gisteren klonk er ook weer culinair commentaar op Twitter: "Ff me broodje gezond opeten #jihadzaak." Op een oude groepsfoto zijn Soufiane Z, Anis Z. en Hatim R. samen te zien. 'Band of brothers', staat erbij geschreven en 'kogel vangen voor je mattie omdat je zelf martelaar wilt worden'.

 • In Brussel hebben tienduizenden Belgen gedemonstreerd tegen het beleid van de centrum-rechtse regering van premier Michel. Volgens Belgische media zijn aan het eind van de betoging tientallen relschoppers slaags geraakt met de politie.

  Met de nationale betoging stonden de drie grootste vakbonden van België stil bij het jubileum van de regering, die vandaag een jaar geleden aan de macht kwam. Het kabinet wil onder meer de arbeidsmarkt hervormen en de pensioenleeftijd verhogen.

  Weinig effect

  "Volgens de vakbonden moet de gewone mens bloeden, terwijl rijke mensen en grote bedrijven worden ontzien", zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. Maar de demonstraties en stakingen van het afgelopen jaar hebben volgens Van Poppel weinig effect. "Er zijn wel wat maatregelen verzacht, maar het grootste deel van de hervormingen wordt gewoon doorgevoerd."

  Volgens de vakbonden waren er bijna 100.000 betogers. De politie houdt het op 81.000.

  De betoging van vandaag volgt op de 'hete herfst' van vorig jaar, toen vier maandagen op rij werd gestaakt. Die reeks werd voorafgegaan door een betoging waar 120.000 mensen op afkwamen en werd afgesloten met een landelijke staking.

  Rellen

  De protestmars van vandaag zorgde voor een verkeerschaos in en rond het centrum van Brussel.

  Toen de betoging om 14.00 uur eindigde bij het Zuidstation, braken rellen uit. Zo'n dertig jongeren, volgens ooggetuigen vooral anarchisten, probeerden verder te trekken. Relschoppers gooiden rookbommen, stenen en andere spullen naar agenten die hen wilden tegenhouden. De politie zette daarop waterkanonnen en traangas in.

  Chaos

  Vorig jaar ontaardde een betoging in chaos. De politie moest in actie komen tegen betogers die met stenen gooiden en verkeerslichten vernielden. Ook werd toen veel vuurwerk afgestoken.

  Om een herhaling van vorig jaar te voorkomen hadden de vakbonden hun leden nu opgeroepen geen vuurwerk mee te nemen en zich te houden aan de route van de betoging.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 07 Oct 2015 15:45:19 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot