daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 13 November 2018
Week 46

Geselecteerde regio:
Achtkarspelen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit Noordoost Friesland

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een Europees leger. "Zo kunnen we de wereld laten zien dat er nooit meer oorlog komt in Europa."

  Merkel zei dat in het Europees Parlement in Straatsburg, twee dagen na de grote herdenking in Parijs van het eind van de Eerste Wereldoorlog. "Ik wil een echt Europees leger, niet alleen een eenheid die we zo af en toe kunnen inzetten", zei Merkel.

  De bondskanselier wil niet de bevoegdheden en het bestaansrecht van de NAVO ter discussie stellen. "Het gaat me er om dat we efficiënter zijn."

  'Europese ziel staat onder druk'

  Ze vergeleek het aantal wapensystemen van de Europese Unie met die in de Verenigde Staten. "Wij hebben meer dan 160 systemen, in de VS zijn dat er maar 55. In Europa doet iedereen het op eigen houtje, maar in een tijd dat elke euro telt moeten we het beter doen. Ik stel de NAVO niet ter discussie, maar ik wil meer en beter samenwerken."

  Merkel had het in haar toespraak over de ziel van Europa. "Die ziel staat onder druk, maar daar moeten we weerstand aan bieden." Het gaat volgens haar om tolerantie en respect. "Tolerantie is de ziel."

  Haar toespraak wordt door Brusselse waarnemers gezien als een voorschot op haar erfenis. Merkel maakte ook excuses voor de migratiecrisis. "We hebben te veel tijd nodig gehad om te beseffen dat het niet alleen een Duitse crisis was, maar juist een Europese. Dat hebben we niet goed gedaan."

  Boegeroep

  De rede van Merkel werd geregeld onderbroken door luid applaus, maar ook door boegeroep. Op het moment dat de voorzitter wilde ingrijpen zei Merkel dat ze er wel tegen kon. Ze benadrukte dat in een parlement alles mag worden gezegd.

  In het tweede deel van haar betoog zei de bondskanselier dat de Europa alleen relevant kan blijven door samen te werken. Dat betekent, wat haar betreft, ook samen optrekken als het gaat om buitenlands beleid. "Ik ben voor een Europese veiligheidsraad. Daar kunnen we het beleid afstemmen. Laten we meer met één stem spreken."

  Solidariteit

  Merkel vindt het tijd voor een nieuw Europa. "Oude bondgenoten stellen overeenkomsten op de proef. Het Verenigd Koninkrijk heeft ons verlaten."

  Daarom is het volgens de bondskanselier nodig dat eigen belangen aan de kant worden geschoven en er wordt gekozen voor solidariteit. "Het is moeilijker dan ooit om in te schatten wat er op ons afkomt."

  Meer Europees nieuws volgen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS opinies, geruchten en reportages hebben verzameld. De nieuwsbrief verschijnt iedere zondagochtend.

 • Net als de zorgpremies gaat ook de zorgtoeslag volgend jaar omhoog. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt de maximale toeslag met vijftig euro per jaar (ongeveer vier euro per maand), zegt minister Bruins voor Medische Zorg.

  Zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de zorgkosten voor mensen met een laag inkomen. Volgend jaar gaan de premies gemiddeld met zes euro per maand omhoog, dus die stijging wordt niet helemaal gecompenseerd. Volgens Bruins komt dat doordat ook de lonen stijgen en er dus meer zelf bijgedragen moet worden.

  Forse verschillen in premies

  Maar met goed vergelijken tussen verschillende zorgverzekeraars kunnen mensen toch gunstig uit zijn, benadrukt Bruins. Hij wijst erop dat er forse verschillen zijn in de premies. "Dat kan zomaar twintig euro of meer per maand schelen. Ik zou zeggen: gebruik de komende periode om goed te kijken wat de beste verzekering is voor de beste prijs."

  Vorig jaar oriënteerde ongeveer twintig procent van de mensen zich op een overstap naar een andere verzekeraar. Bruins hoopt dat het er dit jaar meer worden.

  De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens gaat volgend jaar met ongeveer 16 euro per maand omhoog. Dat is iets meer dan de stijging van de gemiddelde premie.

 • Vanaf volgend jaar wordt het voor homokoppels met een kinderwens makkelijker om die wens door middel van ivf in vervulling te laten gaan: twee ivf-klinieken in Nederland starten met draagmoederschap voor homoparen.

  Hoe ging dat tot nu toe? Marcel de Kruijff weet het. Hij heeft samen met zijn vriend een zoontje van 3 jaar. Hoewel het bij hem en zijn vriend dus uiteindelijk is gelukt om samen een kindje te krijgen, hebben ze het jarenlange traject als zwaar en emotioneel ervaren.

  Uitgebreid informeren

  Toen De Kruijff samen met zijn vriend had besloten dat ze graag een kind wilden, hebben ze zich eerst uitgebreid laten informeren. "Adoptie, co-ouderschap, pleegouderschap: we kwamen erachter dat die opties niet bij ons pasten. Bij co-ouderschap bijvoorbeeld heb je het gevoel dat je steeds weer afscheid moet nemen van een kind."

  Daarnaast wilden sommige stellen afspraken maken, waar De Kruijff en zijn vriend zich niet in konden vinden. "We hebben een paar keer een afspraak gehad met vrouwen die dan een mannenstel zochten, maar vaak mochten we het kind dan maar alleen om de 2 weken in het weekend zien."

  Uiteindelijk wilde het stel het proberen met een draagmoeder, maar ook bij deze optie liepen de mannen tegen allerlei problemen aan. "We hebben meerdere vrouwen ontmoet, maar die hadden niet altijd de beste bedoelingen. Zo was er een vrouw die haar eicel wilde doneren, maar daar wilde ze dan een auto voor terug", zegt De Kruijff. In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden.

  Een andere vrouw die draagmoeder wilde worden, begon ineens eisen te stellen vlak voor het traject zou beginnen. "We waren het erover eens dat als uit testen zou blijken dat het kind geen normaal leven kan leiden of zwaar gehandicapt zou zijn, we het dan niet zouden laten komen. Maar zij zei uiteindelijk: 'hoe het kind geboren wordt, is jullie probleem'. Dat ging dus niet meer door."

  De zus van De Kruijff besloot toen dat zij wel de draagmoeder wilde zijn, alleen wilde ze dat niet met haar eigen eicellen doen. Een goede vriendin van haar was bereid haar eicellen te doneren. Alleen toen kwam het probleem waar veel homostellen tegenaan lopen: ze moeten naar het buitenland voor de ivf-behandeling.

  "We zijn 3 jaar bezig geweest met ivf in Cyprus. Na een aantal ivf-behandelingen was mijn zus zwanger, maar dat liep steeds uit op een miskraam. Het is dus een heel emotionele periode voor ons allemaal geweest. Maar ook financieel was het zwaar, want ze vragen er veel geld voor", zegt De Kruijff.

  Zoontje Floris

  "We waren gebroken. Emotioneel, maar ook financieel konden we het niet meer aan", vertelt De Kruijff. Zijn zus Tamara besloot uiteindelijk toch om draagmoeder te worden met haar eigen eicel. "Ze zei dat het idee dat het nooit zou gaan lukken haar meer pijn deed dan het idee dat het kind uit haar eigen eicel komt." Via zelfinseminatie met de zaadcellen van de partner van De Kruijff lukte het uiteindelijk om zwanger te worden. Ze kregen een zoontje: Floris.

  Maar na de geboorte was het nog steeds niet helemaal rond, want via de rechter moest eerst de zus van De Kruijff uit de ouderlijke macht worden gezet. Ook moest de partner van De Kruijff het kind erkennen. Pas daarna kon De Kruijff Floris adopteren.

  De Kruijff hoopt dat het proces makkelijker wordt als volgend jaar in Nederland twee ivf-klinieken met draagmoederschap voor homoparen starten. Hij is blij met deze ontwikkeling, maar dat geldt niet voor iedereen.

  De Kruijff is het niet eens met die kritiek. "Geen enkel kind kiest ervoor om zelf geboren te worden, dus mensen die schermen met het belang van het kind vind ik een beetje flauw."

  Hij benadrukt dat het een heel bewuste keuze was. "Verder voeden we hem net zo op als elke andere ouder, alleen heeft hij twee vaders. In onze omgeving zijn wij heel open over ons gezin en de genetische achtergrond van onze zoon. Voor kinderen is het belangrijk dat ze liefde, steun en veiligheid krijgen."

  'Het is hun kind'

  De zoon van De Kruijff en zijn partner is inmiddels 3 jaar. Afspraken met zijn zus over Floris heeft De Kruijff eigenlijk niet gemaakt. "Vanaf het begin heeft mijn zus gezegd: dit is niet mijn kind, maar jullie kind. Toen mijn zus hieraan begon, had ze zelf al een voltooid gezin. Daarom voelde het voor haar ook niet dat 'ze haar kind weggeeft', een reactie die je vaak krijgt."

  De Kruijff en zijn partner willen er niet nog een kindje bij. "We hebben best een druk jongetje, dus hij telt voor twee", lacht De Kruijff. "We mogen heel blij zijn dat het ons is gelukt om op deze manier een kindje te kunnen krijgen. We zijn een compleet gezin nu."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 13 Nov 2018 16:54:43 +0100]