daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 5 December 2016
Week 49

Geselecteerde regio:
Woerden

Regio:
RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken, Utrecht en het Groene Hart

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

Midland FM

RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Franse premier Manuel Valls kondigt vandaag aan dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap namens de PS, de socialistische partij. Dat heeft zijn kantoor aangekondigd. 

  Valls zal rond 18.30 uur een toespraak houden in het stadhuis van Evry, zijn thuisbasis zo'n 25 kilometer van Parijs.

  De aankondiging komt enkele dagen nadat president Hollande, ook van de PS, heeft meegedeeld dat hij zich niet beschikbaar stelt voor een tweede termijn. 

  Aftreden

  Als Valls zich kandidaat stelt, zal hij zijn ontslag als premier aanbieden en zich op zijn campagne gaan richten. Hollande zal daarom zijn kabinet moeten wijzigen. Als kandidaten voor het premierschap worden de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve en de minister van Defensie Le Drian genoemd.

  Hollande en zijn partijgenoot Valls lunchen vandaag zoals elke maandag op het Élysée. De verwachting is dat de premier met de president afspraken maakt over zijn vertrek.

  Valls is premier sinds maart 2014. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken. Hij werd in stelling gebracht om het imago van de socialistische partij te verbeteren na het forse verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

  Als hij in januari door de partij wordt gekozen, zal Valls het bij de presidentsverkiezingen in het voorjaar onder meer opnemen tegen de conservatief François Fillon van Les Républicains en Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National. 

 • Facebook, Twitter, Microsoft, YouTube en Google doen nog altijd te weinig om haatzaaien van hun platforms te weren. De bedrijven hebben in mei van dit jaar hierover afspraken gemaakt, maar die worden volgens Eurocommissaris Věra Jourová onvoldoende nageleefd.

  De bedrijven beloofden toen zoveel mogelijk binnen 24 uur na een melding over pesten of haatzaaien actie te ondernemen. Nu, een half jaar later, gebeurt dit volgens Jourová in 40 procent van de gevallen. Nog eens 40 procent wordt binnen 48 uur verwerkt.

  Extra druk 

  De Eurocommissaris zet nu extra druk. De gemaakte afspraken waren tot nu toe vrijwillig. Jourová waarschuwt dat bedrijven snel moeten laten zien dat ze deze verantwoordelijkheid aankunnen. Gebeurt dat niet, dan is niet uitgesloten dat er wetgeving komt om de bedrijven hiertoe te dwingen.

  Pesten en haatzaaien is op de platforms al tijden een belangrijk thema. Dit komt onder meer door alle verschuivingen op politiek gebied en grote vraagstukken als de vluchtelingencrisis en Zwarte Piet.

  De techbedrijven zijn voor het weren van kwetsende teksten in grote mate afhankelijk van gebruikers. Dat is hun primaire bron om dit te signaleren. Toen de afspraken werden gemaakt, wezen beleidsmakers bij de sociale platforms hier ook op.

  Nep-nieuws 

  Twitter worstelt al tijden met zogenoemde trollen, gebruikers die doelbewust anderen op het netwerk kwetsen. Het bedrijf lijkt hier nog altijd geen goede oplossing voor te kunnen vinden. 

  Facebook heeft de laatste maanden veel last van nep-nieuws, berichten afkomstig van websites die pertinent onjuist zijn. Deze bevatten met regelmaat haatzaaiende teksten. 

  Gisteren liep een man in Washington D.C. met een geweer een pizzarestaurant binnen en begon te schieten. Hij had een nep-nieuwsbericht gelezen waarin stond dat Hillary Clinton in het restaurant een kinderseksnetwerk runde.

 • Er is opnieuw fraude aan het licht gekomen bij Volkswagen-importeur Pon. Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat Pon jarenlang onderdelen van de graafmachine fabrikant Caterpillar heeft verhandeld, buiten de boekhouding om. Die stiekeme extra inkomsten werden besteed aan Ferrari's en luxe zakenreisjes.

  Pon is wereldwijd de grootste handelaar van Caterpillar-motoren. Pon kreeg het recht om die spullen in een aantal landen te verkopen. Frauderend Pon-personeel handelde echter ook in landen waar het eigenlijk niet mocht, omdat de onderdelen daar een stuk meer opleverden. Dat ging buiten de boeken om. 

  Zo heeft Pon de afgelopen tien jaar stiekem voor 75 miljoen euro aan spullen verhandeld, stelt het FD. Het extra geld dat daarmee verdiend werd kwam bij een aantal handelaren terecht. Zo was er een parttime Pon-accountmanager die in een blauwe Ferrari voorreed bij een rechtszaak, en werden er auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en Dakar-rallyreisjes cadeau gedaan.

  Het is niet de eerste keer dat er fraude aan het licht komt bij Pon. Eind oktober kocht het bedrijf een strafvervolging af voor 12 miljoen euro. In die zaak werden acht werknemers schuldig bevonden van omkoping van defensie- en politieambtenaren bij aanbesteding van dienstauto's.  

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 05 Dec 2016 09:28:03 +0100]