daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 19 Maart 2024
Week 12

Geselecteerde regio:
Woerden

Regio:
RPL FM
Voor het laatste nieuws van Woerden en omgeving

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

Midland FM

  • In de ochtend is er een mix van wolken en opklaring. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind bij een temperatuur van 12°C.

    In de middag wolken en brede opklaringen. De zwakke wind waait uit het zuiden. De thermometer geeft 16°C aan.

    In de nacht zien we brede opklaringen. Het koelt daarbij af naar 8°C.

    Woensdag wolkenvelden en zon. Het kwik loopt in de middag op naar 18°C.

    Foto:Maarten Koch  Zon komt op

    Tags:
  • Onze gast deze week is Gerard van Hooff, voormalig onderwijzer verbonden aan de lagere school St. Jozef in Oudewater. Maar hiervoor ging heel wat aan vooraf. Geboren en getogen in IJmuiden kwam hij na de lagere school, middelbare school MULO en daarna de opleiding  tot onderwijzer op de Kweekschool in Beverwijk  naar Oudewater. Waarom Oudewater? Omdat er aan de positie vn onderwijzer een woonhuis verbonden was. Nu na meer dan 50 jaar, mag hij zich wel een Oudewaternaar noemen. Hij doet heel veel vrijwilligerswerk , is sportverslaggeven voor de IJsselbode, is ook politiek best wel aanwezig ,is zelfs raadslid geweest voor de partij De Onafhankelijken. Het zijn maar een paar hobby’s dus reden genoeg tot een gesprek .. veel luisterplezier.

    Interviewer: Wil de Vries, montage: Arjan Tegelenbosch,

    18-19.00 Gast Uit De Streek:

    Gast Uit De Streek' is een co-productie van de lokale omroepen uit de regio. Op Midland FM te beluisteren op zaterdagavond van 18-19.00 en de herhaling op zondag van 19-20.00.

    Midland FM is te ontvangen via: DAB+ en online via midlandfm.net en Tune-IN

     

     

  • Welkom bij  2 uren Oudewaterse Praat

    We gaan vandaag 2 uren besteden aan Oudewater,

    Zo dadelijk na het nieuws van 10.00 uur met Mees Weststrate onze weerman het weer voor het weekend en de volgende week.

    Vandaag uiteraard weer een column van  Otto Beaujon.

    Om 10.30 uur een gesprek met Annika Huizinga zij is raadslid voor de Onafhankelijken

    We zijn nu op de helft van de collegeperiode en ben benieuwd hoe een vers en fris raadslid deze 2 jaar in het openbaar

    Lokaal bestuur heeft ervaren

    Om 11.00  uur na het nieuws

    Een telefonisch gesprek met de nieuwe cultuurcoach Sara Dekker over wie ze is, wat ze gaat doen, en wat houd het in cultuurcoach te zijn in Oudewater en wat verwacht je van de toekomst.  Veel vragen die we graag aan haar willen voorleggen.                    

    11.30

    Hebben we het voorjaar in ons hoofd

    De natuur is volop bezig om zich weer van zijn mooiste kant te laten zien

    Een gesprek met Hovenier  Menno Schoonderwoerd over het voorjaars klaar maken van onze tuinen.

    En er zijn in het tweede uur ook nog wat berichten en heel veel muziek..

    Midland FM is te ontvangen via: DAB+ en online via midlandfm.net en Tune-IN

    Tags:
BR6
BR6 - De lokale omroep van Bodegraven - Reeuwijk

RTV Utrecht --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Goedemorgen! In Rotterdam begint de eerste rechtszaak over de reeks explosies bij een Vlaardingse loodgieter. En de voetbalsters van Ajax spelen de kwartfinale van de Champions League tegen Chelsea voor een recordaantal toeschouwers.

    Eerst het weer: het is op de meeste plaatsen bewolkt maar droog. Ook in de loop van de ochtend blijft het bewolkt, in het oosten kan nog wat regen vallen. Vanaf de middag komt de zon vaker door en wordt het 12 tot 17 graden.

    Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

    Wat kun je vandaag verwachten?

    Wat heb je gemist?

    Demissionair minister Yesilgöz werkt aan een plan om de verkoop van drugs via het sociale medium Telegram aan banden te leggen. Probleem is wel dat "Telegram weinig bereidheid tot medewerking toont in het kader van zelfregulering en opsporingsonderzoeken", zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. "De aanpak hiervan is complex en de totstandkoming van een goed en gedragen plan hierop vergt tijd."

    De NOS meldde in januari dat er op Telegram vrijelijk softdrugs, harddrugs en zware medicijnen verkocht worden aan Nederlanders, zonder dat de politie daar effectief tegen kan optreden. Volgens de minister worden er momenteel verkennende gesprekken gevoerd met partijen als het OM en de politie om handhaving mogelijk maken.

    Ander nieuws uit de nacht

    En dan nog even dit

    Ruim een derde van de Nederlanders met een Aziatische achtergrond heeft het afgelopen jaar last gehad van discriminatie, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook in Chinatown in Den Haag hebben buurtbewoners hier ervaring mee.

    Fijne dinsdag!

  • Ook in 2024 worden er forse looneisen op tafel gelegd in de cao-onderhandelingen. Het leek er aanvankelijk op dat de looneisen dit jaar wat lager zouden uitvallen dan in de afgelopen twee jaren, maar dat blijkt niet zo te zijn.

    Vandaag starten de cao-onderhandelingen voor de schoonmaakbedrijven. In de lopende schoonmaak-cao was al een looneis van 19 procent ingewilligd, maar de CNV-vakbond gaat dit keer voor 14 procent, verdeeld over twee jaar.

    De druk van hoge looneisen houdt dus aan. De FNV kondigde vorig jaar al aan dit jaar te mikken op een loonsverhoging van 5 tot 14 procent. Recent afgesloten cao's weerspiegelen dit beeld. Bij AkzoNobel is 10 procent loonsverhoging afgesproken en in de timmerindustrie 9,5 procent. Bedenk dat in oude tijden bij een veel lagere inflatie de loonsverhoging bij dit soort bedrijven meestal tussen de 1 en 3 procent lag.

    Dalende trend

    Volgens werkgeversvereniging AWVN (ruim 750 aangesloten ondernemingen en bedrijfstakken en betrokken bij meer dan de helft van alle cao's) liggen de contractloonafspraken in de eerste maanden van 2024 op 6,3 procent op jaarbasis. Het gaat hierbij om de gemiddelde uitkomst van opgeteld 155 nieuwe cao-akkoorden in uiteenlopende bedrijven en sectoren. Deze cao's gelden voor ruim 1,5 miljoen werknemers.

    De gemiddelde loonstijging van 6,3 procent ligt weliswaar een procent lager dan vorig jaar, maar is nog altijd historisch gezien bijzonder fors. De gemiddelde loonstijging in 2023 was 7,3 procent.

    Jannes van der Velde van de AWVN ziet wel een dalende trend in de loonafspraken en dat komt door de gedaalde inflatie. "Economen zijn het erover eens dat het koopkrachtverlies wel achter de rug is."

    In de afgelopen twee jaar was de hoge inflatie en de aangetaste koopkracht de belangrijkste aanjager voor de hogere looneisen. Ook is er volgens de vakbonden een hoop in te halen na jarenlange geringe loonsverhogingen.

    De recente loonstijgingen hebben intussen de inflatie ruimschoots bijgebeend, maar volgens de bonden is de koopkracht nog niet op peil. De inflatie ligt nu rond de 3 procent en zal naar verwachting in de loop van dit en volgend jaar zakken naar zo'n 2 procent.

    Juichen en trappelen

    President Knot van De Nederlandsche Bank moedigde aanvankelijk de loonsverhogingen aan, maar hij vindt het nu welletjes. Hij is bang dat forse loonsverhogingen de inflatie weer aanwakkeren.

    Ondernemers staan ook niet te trappelen. Hogere lonen helpen weliswaar om personeel aan te trekken en vast te houden, maar 10 procent hogere loonkosten zijn niet voor elke ondernemer makkelijk op te brengen.

    "Onze klanten zijn al geconfronteerd met forse indexeringen van contracten en dat was voor een keer wel goed, maar niet meer", zegt Pieter Grootjes van schoonmaakbedrijf Victoria. "Het budget van de klant groeit niet mee met onze loonkosten en dus wordt het minder frequent en minder lang schoonmaken, en dat kost ons werk en mensen."

    Uitgerekend in de schoonmaakbranche is de huidige cao al eens opengebroken voor een extra loonsverhoging van 10 procent, en nu wil de vakbond daar nog eens 14 procent bovenop.

    Hoger minimumloon

    Aan de onderkant van de arbeidsmarkt is flink wat verbeterd. Sinds januari 2022 is het minimumloon in vijf stappen met ruim 20 procent opgetrokken, en in juli komt er nog een verhoging bij.

    Het hogere minimumloon werkt door in de hele onderste helft van het loongebouw en tilt de lonen van veel werknemers op. "De verhoging van het minimumloon zorgt wel voor druk op hogere loonschalen. Als een chef opeens evenveel verdient als haar medewerkers wil zij meer verdienen en de baas wil meer geven", zegt Jannes van der Velde van AWVN.

  • Demissionair minister Yesilgöz werkt aan een plan om de verkoop van drugs via het sociale medium Telegram aan banden te leggen, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. De NOS meldde in januari dat er op Telegram vrijelijk softdrugs, harddrugs en zware medicijnen verkocht worden aan Nederlanders, zonder dat de politie daar effectief tegen kan optreden.

    CDA-Kamerlid Krul wilde als gevolg van die publicatie weten of het kabinet van plan is om op te treden tegen deze drugshandel. Dat plan is er, schrijft demissionair minister Yesilgöz. "Momenteel worden samen met betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en politie, verkennende gesprekken gevoerd met als doel het opstellen van een plan van aanpak voor handhaving op de online verkoop van verboden middelen."

    Ze waarschuwt wel dat dat plan er niet van de een op de andere dag zal zijn. "De aanpak hiervan is complex en de totstandkoming van een goed en gedragen plan hierop vergt tijd."

    'Weinig bereidheid tot medewerking'

    Het probleem met Telegram, zo schrijft Yesilgöz, is dat "Telegram weinig bereidheid tot medewerking toont in het kader van zelfregulering en opsporingsonderzoeken. Het is moeilijk om met Telegram in contact te komen en afspraken te maken."

    Handelaars die verkopen via Telegram aanpakken via het Nederlandse strafrecht is lastig, schrijft Yesilgöz, omdat Telegram een wereldwijd sociaal netwerk is met miljoenen gebruikers. De minister ziet meer heil in het Telegram houden aan de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit Europese wetgeving voor sociale media, zoals de Digital Services Act die sinds vorige maand van kracht is.

    In het geval van Telegram "lijkt in een adequaat moderatiebeleid voor openbare groepen de grootste winst te behalen", zo schrijft ze. Oftewel: Telegram moet ervoor zorgen dat de beheerders van openbare groepen illegale inhoud verwijderen.

    NOS op 3 maakte deze video over de wereld van drugsdealen op via Telegram. Hoe gebruiken drugsdealers deze app? Wie zitten er? En is het allemaal zonder gevolgen?





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2024 08:03:32 +0100]