daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 4 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Woerden

Regio:
RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

Midland FM

 • In dit weekend herdenkt Oudewater dat het 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Oudewater behoorde met een klein groepje andere steden tot de eerste erkende steden van Nederland. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zet luister bij aan die feestelijke gebeurtenis. Want hij vereert onze stad, morgen, vrijdag 3 juli met een bezoek. Niet omdat we één van de eerste steden in Nederland werden, maar omdat Oudewater één van de twaalf steden was die in 1572 deelnam aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Daar kozen die twaalf Hollandse steden voor Willem van Oranje als hun politiek leider. En omdat Oudewater destijds voor de Oranjes koos, kiest de Koning er nu voor om Oudewater te bezoeken.

  Mocht je er niet bij kunnen zijn, Midland FM zendt dit uiteraard live uit. De uitzending start om 13.30. Verslaggevers langs de route en in de kerk zorgen ervoor dat je niets mist.

  De Koning woont vanaf 14.00 uur in de Grote Kerk een feestelijke bijeenkomst bij. Het ontstaan van de Staat der Nederlanden vormt daarbij een belangrijk thema. Naast deze officiële plechtigheid zal ook een buitenprogramma deel uitmaken van het bezoek van de Koning.

  Programma:

  14.00 uur Aankomst Koning bij de Grote kerk en besloten bijeenkomst in de Kerk, waarbij vrijwilligers van Oudewater 750 en verenigingen uit Oudewater zijn uitgenodigd. Ook bestuurlijke gasten, sponsoren en de ambassadeurs van het feestjaar zijn hierbij aanwezig. Volg dit live via grote schermen op het plein voor de Kerk en op de Markt.

  14.50 uur Wandelroute van de Koning van de Grote kerk naar de Markt. Route: Noorder Kerkstraat, Zuider Kerkstraat, Wijdstraat, Visbrug, Korte Havenstraat, Markt, Peperstraat. De route is te volgen op de schermen. Op alle plekken langs de route kun je staan, met uitzondering van de Wijdstraat. Deze is gereserveerd voor de basisschoolkinderen van Oudewater en Hekendorp.

  15.05 uur Onthulling watermonument aan de Peperstraat. Ook dit is live te volgen op de schermen op de Markt en bij de Grote Kerk.

  15.10 uur Start vaarroute met de Geelbuik via de Haven en Hollandse IJssel naar het Arminiusplein. Langs de Noord- en West-IJsselkade en de Havenstraat kun je de route het beste bekijken.

  15.20 uur Aankomst van de Geelbuik bij het Arminiusplein en wandelroute naar Abrona.

  15.25 uur Besloten bijeenkomst met enkele genodigden bij Abrona en aansluitend vertrek Koning.

  http://www.oudewater750jaar.nl/images/map_koning_def.jpg voor de plattegrond van de route.

  Bron: Redactie Midland FM / Oudewater 750
  Foto: Oudewater.net

 • Aan de Donkere Gaard in Oudewater vindt op zaterdag 4 juli aan een lange tafel een middeleeuws ontbijt plaats om precies 7.50 uur. Zoals veel verjaardagen beginnen, zullen op deze bijzondere dag 750 inwoners getrakteerd worden op een uitgebreid ontbijt.
  De winkeliers van de NOVO wilden op de verjaardag (eigenlijk 6 juli) van Oudewater nog eens goed uitpakken. Er moet wel een toegangskaartje gekocht worden voor 1 euro. Maar dat bedrag gaat direct naar de voedselbank in Oudewater.

  Bovendien zijn er honderd vrijkaarten apart gehouden voor inwoners die door de voedselbank geholpen worden. Het wordt zo een feest voor iedereen. De winkeliers verzorgen lekkere broodjes, beleg, zuivel en een eitje bij het ontbijt. Het is zelfbediening en bord en bestek moet van huis worden meegenomen.

  Margo Stekelenburg van de NOVO hoopt dat iedereen in oude kledij bij het ontbijt zal verschijnen om de sfeer optimaal middeleeuws te laten zijn. Een fotograaf schiet zoveel mogelijk plaatjes en deze worden op de nieuwe website NovoOudewater.nl geplaatst.

  Trio Vagebond, bestaande uit Jaap en Richard Konings en Joke van Diest, vrolijken met hun muziek het ontbijt op. Het ontbijt vormt de start van verschillende activiteiten deze dag. Het accent van de viering is door de komst van koning Willem-Alexander verschoven naar vrijdag 3 juli maar ook op zaterdag 4 juli is er in de stad van alles te doen en te beleven. “De verkoop van de kaartjes gaat hard, dus weer er snel bij’’, aldus Stekelenburg. Te koop bij bakkerij Stijnman, de Hexameter, HEMA of Since ‘04.

  Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater

 • Tijdens de Verjaardag van de Stad en het bezoek van de Koning worden hoge temperaturen en veel zon verwacht. Een feestelijker vooruitzicht kunnen we ons niet wensen, maar het is ook reden om alert te zijn. Daarom vind je hieronder een aantal zaken waar je aan moet denken op 3 juli.

  Tips
  Voordat je naar de stad komt:

  * Bescherm je tegen de zon met een beschermende zonnebrandcrème.
  * Draag lichte, luchtige kleding, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels.
  * Draag een zonnebril en een petje, zonnehoed of -klep.
  * Zorg dat je een flesje water meeneemt dat je bij kunt vullen.

  Tijdens de Verjaardag van de Stad zijn er een aantal maatregelen getroffen om het voor u zo prettig mogelijk te maken:

  *In samenwerking met Viteau zijn er gratis drinkwaterpunten bij de Grote Kerk en op de Markt;
  *In samenwerking met De Klepper is er een gratis drinkwaterpunt op De Visbrug;
  *Bij alle horecapunten kun je voldoende eten en drinken krijgen en wanneer het warmer is dan 25 graden, wordt ook hier gratis kraanwater aangeboden;
  *Via de grote beeldschermen bij de Grote Kerk en op de Markt worden bezoekers aangespoord om voldoende water te drinken en de schaduw op te zoeken;
  *Alle schoolkinderen die verzamelen op het evenemententerrein krijgen gratis limonade, een petje en een flesje water voor onderweg, zij staan maximaal 30 minuten langs de route om de Koning te begroeten en gaan daarna terug naar het evenemententerrein waar ze van de organisatie een ijsje krijgen aangeboden;
  *De (extra) medewerkers van de EHBO-posten zijn alert en weten hoe te handelen met mensen die last hebben van de hitte;
  *In nauwe samenwerking met MeteoGroup zorgen we ervoor dat de actuele weersverwachtingen continu in beeld zijn.

  Oudewater 750 jaar.nl

RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Wie vooraan wil staan als de Tour de France straks begint, kan natuurlijk niet om half twee komen aanzetten. Dus druppelt Utrecht nu al vol met fans, vrijwilligers en vips.

  "Het is hier veel drukker dan normaal op een zaterdagochtend", vertelt verslaggever Karin Alberts in het NOS Radio 1 Journaal vanaf het Centraal Station in de stad. Groepen vrijwilligers komen in hun turquoise t-shirts de roltrappen op, petjes op en zonnebrand in de aanslag. "Ik heb factor veertig meegenomen en die ga ik helemaal opmaken denk ik", zegt een vrijwilliger die vandaag de hele dag op het schaduwloze Jaarbeursplein staat. Ook het Rode Kruis is al op volle sterkte aanwezig.

  Mensen hebben de eerste trein genomen om zo vroeg mogelijk in Utrecht te zijn, anderen kozen eieren voor hun geld en zijn in de stad blijven slapen. Ook langs het parcours stijgt de tourkoorts al, mensen liggen achter de hekken om straks vol zicht te hebben op de fietsers.

  Vandaag komen er zo'n 150.000 mensen met het openbaar vervoer naar Utrecht, zegt Alberts, nog eens zo'n 60.000 mensen kiezen voor de auto. De Tour de France start vandaag om 14.00 uur bij het Jaarbeursplein. Daar is ook de finish. Grote delen van binnenstad zijn helemaal afgesloten voor autoverkeer. De gemeente raadt mensen aan om zo veel mogelijk te voet of met de fiets te komen.

  En ben je nog niet in de trein gesprongen? Niet getreurd, er zijn nog plekjes vrij.

 • De Grieken kunnen zondag hun stem uitbrengen in een referendum dat bepalend lijkt voor de toekomst van het land. Een stem tegen is een stem tegen Europa, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker eerder deze week.

  Maar feitelijk legt de Griekse regering de vraag voor of de bevolking 'ja' of 'nee' wil zeggen tegen de voorstellen van de schuldeisers. De Griekse regering zegt dat het geen stem voor of tegen de euro is, maar voor of tegen een betere deal. Maar volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem klopt dat niet.

  Het is dus voor mensen moeilijk om te beoordelen wat een 'ja' of 'nee' stem voor gevolgen heeft. Ze moeten een oordeel vellen over een complex pakket aan maatregelen; een pakket dat bovendien al van tafel is, nu afgelopen dinsdag de deadline van het vorige steunprogramma verliep.

  Wat willen de schuldeisers:

  De schuldeisers willen vooral dat Griekenland zich houdt aan eerdere afspraken en zichtbare bezuinigingen en hervormingen doorvoert. Pas dan krijgt het land meer geld.

  Bij het pakket aan maatregelen horen ook zaken die de Griekse regering zelf heeft voorgesteld, zoals het aanpakken van belastingontduiking en corruptie.

  Maar er staan ook zaken in waar de Griekse regering niets voor voelt en daarom geeft premier Tsipras de Griekse kiezer een negatief stemadvies.

  Kernpunten uit het pakket:

  * Btw voor restaurants en catering verhogen naar 23 procent en afschaffing van het btw-voordeel voor de Griekse eilanden.
  * 1 procent bezuinigen op pensioenen in 2016. Het vroegpensioen (voor 67) wordt versneld afgebouwd. Toeslagen voor arme gepensioneerden worden afgeschaft.
  * Minder subsidie op stookkosten.
  * Minder uitzonderingen op inkomstenbelasting.
  * Bezuinigen op defensie.
  * Het op de korte termijn privatiseren van onder meer havens en luchthavens.
  * Verhoging van bedrijfsbelasting van 26 naar 28 procent.In ruil hiervoor zouden de Grieken geld hebben gekregen voor het betalen van schuldeisers en zouden ze in aanmerking zijn gekomen voor Europese investeringsprogramma's. Ook zou de looptijd van bestaande leningen zijn verlengd.

  Waar is de Griekse regering tegen?

  Volgens de Griekse regering helpen de afspraken de economie niet, en schuiven ze het risico van een Grexit alleen maar op de lange baan. Athene stelt verder dat er al heel veel is bezuinigd en dat de werkloosheid alleen maar is opgelopen.

  De Grieken hebben steeds gevraagd om minder te spreken over bezuinigen en meer te praten over het terugdringen van hun schuldenlast. Al stond dat niet meer in de laatste brief die de Griekse premier Tsipras aan zijn schuldeisers stuurde. Die brief was bedoeld als een tegemoetkoming aan de Europese partners.

  Tsipras haalt in de brief nog wel een streep door verhoging van de btw op de Griekse eilanden, en zegt minder en minder snel te willen snijden in de toeslag op pensioenen. Hij vraagt ook meer tijd voor het aanpakken van onder meer de subsidies op stookkosten.

  Voorstellen die de Griekse regering indiende om de bedrijfsbelasting verder te verhogen werden eerder door het Internationaal Monetair Fonds afgewezen, omdat dat de economie zou schaden.

  Grexit?

  De uitkomst van het referendum zal waarschijnlijk bepalend zijn voor de toekomst van Griekenland. Tsipras en Varoufakis verbinden hun lot aan de volksraadpleging en zij zullen aftreden als de bevolking 'ja'zegt. Omdat begin deze maand de deadline verstreek, is het nog maar de vraag of het voorstel van de schuldeisers nog wel op tafel ligt.

  Bij een 'nee' lijkt een faillissement van Griekenland onafwendbaar en komt een vertrek uit de eurozone (Grexit) dichterbij.

 • Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

  Het ligt voor de hand dat Willem-Alexander, net als vorig jaar, minimaal een deel van zijn vakantie in zijn Griekse villa op het Zuid-Griekse eiland Kranidi zal doorbrengen. Normaal worden over de vakantiebestemming van de koning en zijn gezin geen mededelingen gedaan. Dat is een privézaak.

  Door de explosieve politieke en economische situatie in dat land heeft een Griekse vakantie van het Nederlandse staatshoofd nu wel degelijk politiek gevoelige kantjes. Daarom is het nieuws. Onvermijdelijk zal de koning volgende week, bij de gebruikelijke fotosessie aan de vooravond van zijn vakantie, daarover dan ook vragen krijgen.

  Tweespalt duurt voort

  Ongeacht de uitkomst van het euroreferendum morgen zal de politieke en economische tweespalt in Griekenland voortduren. De aanwezigheid in het met schulden beladen land van een vakantievierende koning wiens beeltenis de munten siert van één van zijn noordelijke EU-schuldeisers zal niet elke Griek als (politiek) fijngevoelig ervaren.

  Nederland is vanwege het voorzitterschap van minister Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep, die Griekenland de financiële duimschroeven aandraait, toch al weinig geliefd bij de Grieken. Temeer omdat ons land in eurozaken te boek staat als een trouwe vazal van het in Griekenland ronduit impopulaire en machtige Duitsland.

  Berichten en foto's van de Nederlandse koninklijke familie die vakantie houdt in een van de buitenwereld met hekken afgegrendelde en zwaar bewaakte Griekse strandvilla (kosten zo'n 5 miljoen euro) en spelevaart op de Griekse wateren in een Oranje speedboot (kosten ruim een half miljoen euro) zullen bij de Grieken die voor pinautomaten in de rij staan geen warme gevoelens over ons land losmaken.

  Keuze van vakantievilla's

  In de huidige politieke omstandigheden zijn zulke berichten en foto's, anders enkel voor de 'gossippers' interessant, nu ook voor de meer serieuze pers pikant en relevant. In het kielzog van deze mogelijke, voor koningshuis en Nederland ongemakkelijke, publiciteit ligt ook hernieuwde aandacht op de loer over de weinig gelukkige hand die Willem-Alexander tot nu toe heeft gehad bij de privéaankoop van een vakantievilla.

  Dat begon al in 2011 toen hij en Máxima voor zo'n 2 miljoen euro een strandvilla in het straatarme Mozambique kochten. Vanwege het politieke onbegrip en rumoer daarover deden ze die begin januari 2012 weer, met verlies, van de hand.

  De aankoop door het paar nog geen half jaar later 'van een luxe villa in Griekenland met uitzicht op zee' kreeg in politiek Den Haag echter breed begrip. Dat verdween als sneeuw voor de zon toen vorig jaar bleek dat de Nederlandse staat voor bijna een half miljoen euro grond had aangekocht om met een veiligheidshek en een aanlegsteiger de villa van Willem-Alexander, intussen koning, te beveiligen.

  De Griekse privévilla van de koning is door de ontwikkelingen in Griekenland niet langer een rustig bezit. Er wordt al volop gespeculeerd over een waardedaling met tientallen procenten van zijn pand in geval van een Grexit. Maar zoiets is overkomelijk voor een vermogende eurokoning uit een rijk euroland.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 04 Jul 2015 08:56:03 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot