daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 29 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Woerden

Regio:
RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

Midland FM

 • Update: Vanaf ca. 19.15 extra uitzending op Midland FM i.v.m. vogelgriep Hekendorp. Persconferentie Gemeente Oudewater start nu.

  De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant. Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

  De ongeveer 150.000 kippen worden afgemaakt. Het ruimen vraagt veel heen en weer rijden van vrachtauto’s.
  Om de NVWA hierbij behulpzaam te zijn heeft de Gemeente Oudewater de Hekendorpse Buurt afgesloten voor alle verkeer tussen de Touwfabriek in Oudewater en de sluis in Hekendorp. Ter plekke staan omleidingsroutes aangegeven. Bewoners hebben wel vrije doorgang.

  Het is voor het eerst sinds 2003 dat er een uitbraak is van deze zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 16 november, 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt een ophokplicht. Ook is er een gebied rond het bedrijf afgezet.

  Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

  LANGER VERBOD ROND HEKENDORP

  In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

  Bron: RTV Utrecht
  Foto: Zsuzánna Griffioen-van Dijk

 • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 15 november in Hekendorp bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft, verdeeld over zes stallen, rond de 150.000 legkippen. Er is geen buitenuitloop.

  Om verdere besmetting te voorkomen zal op zondagochtend 16 november op het bedrijf worden gestart met het ruimen van het pluimvee met influenza. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Maatregelen

  Het NVWA heeft een vervoersverbod opgelegd dat vanavond, zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur is ingegaan. Er geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor alle pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. De NVWA zal bij deze bedrijven monsters nemen en onderzoek op vogelgriep uitvoeren.

  Zie voor het precieze gebied: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/15/vogelgriep-...

  Volksgezondheid

  In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

  Bron: Gemeente Oudewater

 • Stichting Hospice Oudewater, Onderling Sterk en De Parel van Oudewater zijn door Stichting Oudewater 750 jaar Stad uitgeroepen als goede doelen die gekoppeld worden aan het evenement Radio Ooievaarsnest.
  Tijdens dit radio evenement, dat loopt van donderdag
  11 december 20.00 uur tot zaterdag 13 december 23.00 uur, wordt in samenwerking met Midland FM vanuit de studio boven de Haven geld ingezameld voor deze drie Oudewaterse organisaties.

  Stichting Hospice Oudewater

  Deze stichting is vier jaar geleden opgericht met als doel te komen tot een hospice in Oudewater. Een hospice is een huis waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen verblijven. Het biedt deze mensen, een veilige omgeving, die voelt als thuis. Het hospice is bestemd voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond en levensovertuiging.
  Naast de medische en verpleegkundige zorg, is er speciale aandacht voor de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de individuele gast. De bemensing bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers.

  Onderling Sterk

  Dit is een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, soms ook in combinatie met een lichamelijke beperking. Doel is om leden tijdens de georganiseerde activiteiten, zoals muziekworkshops en knutsel- en bingomiddagen een stukje zelfredzaamheid mee te geven, waarbij het plezier prioriteit nummer één is. Bovendien proberen de vrijwilligers hen wat omgangsmanieren mee te geven en laten daarnaast duidelijk blijken dat we elkaar accepteren zoals we zijn. Verder vindt Onderling Sterk het ontzettend belangrijk dat de mensen niet in een sociaal isolement raken en merken zij keer op keer dat de deelnemers het enorm gezellig vinden om een activiteit bij te wonen.

  De Parel van Oudewater

  Stichting De Parel van Oudewater is opgericht vanuit een ouderinitiatief voor het realiseren van een kleinschalig woonproject voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Oudewater en voor bewoners uit Oudewater( en directe omgeving). Er is een locatie aangekocht in de Hekendorpse Buurt waar het project tot leven gebracht gaat worden. Het pand wordt verbouwd, zodat er uiteindelijk een 8-tal appartementen voor de bewoners + appartement voor het zorgechtpaar kunnen starten. Verwachting is dat dit medio 2015 zal gaan gebeuren. Begin 2016 verwacht de stichting met de bewoners de locatie te betrekken.

  Luister naar 107.5 of kom naar de studio!

  Tijdens Radio Ooievaarsnest is er ook de nodige entertainment in de vorm van radiospelletjes, komt er een heuse bingo en wordt de top 750 van Oudewater samengesteld. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van Oudewater 750 jaar Stad in samenwerking met Midland FM. Via 107.5 FM is Radio Ooievaarsnest te beluisteren op de radio, maar voor de studio boven de Haven is het spektakel ook live te bewonderen. Begin december ontvangt iedereen een kaart in de bus, zodat favoriete platen tegen betaling aangevraagd kunnen worden.

  Winterwonderland

  Radio Ooievaarsnest is een onderdeel van het grote Winterwonderland
  Het evenement start op donderdag 11 december om 20.00 uur en wordt op vrijdag 12 december gevolgd door de kerstmarkt van Stichting Reddingsplan Franciscuskerk; de kaarsjesavond door Vrienden van Oudewater, de kerstfair van de NOVO, kramen in winterse sferen door de stad en een ijsbaan met activiteiten georganiseerd door Schaatsvereniging Oudewater.

RTV Bodegraven --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Nepal zijn zeker elf mensen om het leven gekomen toen een bus in een afgrond stortte. Volgens de politie zijn er 25 gewonden. De buschauffeur is op de vlucht geslagen, meldt het Duitse persbureau DPA.

  Het ongeluk gebeurde in de buurt van Sahajpur, zo'n 400 kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. De chauffeur zette de bus langs de kant van de weg omdat het voertuig een lekke band had. Door nog onbekende oorzaak gleed de bus weg en stortte naar beneden.

  In Nepal gebeuren vaker busongelukken door de slecht onderhouden infrastructuur en voertuigen en het moeilijk begaanbare terrein.

 • Door gebrek aan personeel en toezicht komen in verpleeg- en verzorgingshuizen geregeld bewoners ten val zonder dat er hulp in de buurt is. Ook komt ondervoeding en uitdroging voor, doordat eten geven erbij inschiet door de hoge werkdruk.

  Dat zijn de uitkomsten van een enquête van Abvakabo FNV (.pdf) onder ongeveer 3800 zorgverleners in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. De meeste problemen worden toegeschreven aan een te hoge werkdruk en te weinig geld.

  Driekwart van de ondervraagden klaagt over een onaanvaardbaar hoge werkdruk. Tweederde zegt dat er geregeld valpartijen zijn of dat bewoners onderling ruzie krijgen terwijl er geen personeel bij is om in te grijpen. Eenderde van de ondervraagden zegt dat ondervoeding of uitdroging geregeld voorkomt.

  Alarmerend

  Aanleiding voor de enquête waren de alarmerende verhalen van de laatste tijd over de kwaliteit van de zorg voor ouderen en dementerenden. Onder anderen de vader van staatssecretaris Martin van Rijn en de inmiddels overleden Ben Oude Nijhuis traden met klachten naar buiten.

  Veel zorgverleners herkennen die verhalen en zeggen dat ze zich grote zorgen maken over verdere bezuinigingen in de zorg.

  Verpleegkundigen zeggen dat ze vaak veel te weinig tijd hebben voor de bewoners. Dat ouderen in tehuizen uitdrogen of ondervoed raken, wordt toegeschreven aan het wegbezuinigen van voedingsassistenten.

  "Maar soms schiet eten geven er ook gewoon bij in. Dat is geen bewuste keuze. We merken dat mensen steeds meer 's nachts komen vragen om boterhammen en drinken, omdat ze dat overdag tekort zijn gekomen", zegt een zorgverlener.

  Linnenkamer

  De hoge werkdruk wordt volgens velen ook veroorzaakt doordat aparte schoonmaakdiensten zijn geschrapt, net als aparte 'huiskamerdiensten'. Ook is er in veel tehuizen geen apart personeel meer voor de linnenkamer.

 • Ruim de helft van de illegalen die opvang en hulp krijgen, komt daardoor uit de illegaliteit. Veel illegalen hebben baat bij sociale, medische en juridische hulp die particuliere en kerkelijke organisaties hun bieden, blijkt uit onderzoek van de Stichting LOS, het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt. Kenniscentrum LOS bekeek hoe de hulp van 29 organisaties aan vreemdelingen zonder papieren uitpakt.

  De 29 organisaties hielpen vorig jaar 768 illegalen. Zo'n tien procent van hen keerde terug naar het land van herkomst, ruim 30 procent kreeg een al dan niet tijdelijke verblijfsvergunning en tien procent ging terug naar een asielzoekerscentrum waar opnieuw wordt gekeken of de illegaal voor asiel in aanmerking komt.

  Voor 47 procent van de illegalen vonden hulpverleners geen oplossing. Zij konden of wilden niet terug naar hun eigen land en ze kwamen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

  Bed, bad, brood en begeleiding

  Sinds de Raad van Europa oordeelde dat Nederland tekortschiet bij de hulp aan illegalen, bieden steeds meer gemeenten hun 'bed, bad en brood' aan.

  Een aantal steden, zoals Eindhoven, Den Haag, Groningen en Utrecht, geeft ook medische, sociale en juridische hulp aan illegalen. Ze bieden 'bed, bad, brood en begeleiding'. Eindhoven is een van de eerste gemeenten die hebben bepaald dat illegalen moeten worden geholpen.

  Twee weken geleden oordeelde de Raad van Europa dat de Nederlandse overheid iedereen in het land onderdak, kleding en voedsel moet bieden. Ook afgewezen asielzoekers en illegalen die weigeren terug te gaan naar het land waar ze vandaan komen.

  Het kabinet heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, het huidige bestuursakkoord is niet aangepast. Staatssecretaris Teeven is tegen de opvang van illegalen en wil er zeker niet aan meebetalen. "Gemeenten mogen dit doen, maar moeten het zelf betalen." Teeven is bang voor een aanzuigende werking.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 29 Nov 2014 08:07:09 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot