daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 3 September 2015
Week 36

Geselecteerde regio:
Bodegraven

Regio:
RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Dichtbij.nl - Alphen
Alles uit de regio op internet

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Voor het eerst in zes jaar houdt China weer een grote militaire parade. Het moet de grootste aller tijden worden. Voor het eerst zijn leiders uit de hele wereld uitgenodigd, maar veel leiders uit westerse landen komen niet en ook Japan is afwezig.

  Waarom deze parade?

  Aanleiding voor de parade is het einde van de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar geleden, en de viering van de Chinese overwinning op de Japanse bezetter. Met de parade wil China herdenken hoe het land heeft geleden onder die Japanse inval en bezetting en stilstaan bij de offers die het land heeft moeten brengen om te komen waar het nu is.

  Maar met de parade wil China ook laten zien dat het een wereldmacht is waarmee niet valt te spotten. 84 procent van het materieel dat tijdens de parade zal worden getoond, wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Alles daarvan is in China gemaakt.

  Door het wapenembargo van de VS en Europa was China lange tijd afhankelijk van Rusland, het grootste deel van het legermaterieel kwam daarvandaan. Nu heeft China het geld en de kennis om het zelf te maken.

  Met de parade dragen ze de boodschap uit: wij hebben een moderne krijgsmacht en wij zijn bereid die in te zetten als iemand onze belangen niet serieus neemt. Daarnaast laten ze aan de exportmarkt zien wat ze te koop hebben.

  Waarom geeft China zoveel uit aan defensie?

  Enerzijds is het een inhaalslag die China maakt. Het Chinese materieel is zeer verouderd en nu is er het geld en de kennis om dat te vernieuwen. Anderzijds ziet China het ook als strategisch noodzakelijk om de militaire capaciteit uit te breiden, om de handelsbelangen veilig te stellen en om het eigen territorium te beschermen.

  Het feit dat de VS werkt aan een raketschild tegen Chinese nucleaire wapens, ziet China als een ernstige aantasting van de machtsbalans. Een andere dreiging blijft Japan, zeker nu dat land het Japanse leger meer bevoegdheden wil geven. Daarnaast is China sterk afhankelijk van grondstoffen uit andere delen van de wereld, die wil het land beschermen.

  China geeft tegenwoordig iets meer dan 200 miljard per jaar uit defensie. Dat is vier keer zoveel als tien jaar geleden. De VS heeft de afgelopen jaren bezuinigd en besteedt nu iets meer dan 600 miljard dollar uit aan zijn militaire apparaat. In Japan wordt ruim 46 miljard uitgegeven aan defensie.

  Is het ook intimidatie?

  Of het nu gaat om eilanden in de Zuid-Chinese Zee of olierechten, China wil laten zien dat het de machtsmiddelen heeft, zodat de tegenpartij weet dat ze China serieus moet nemen. Dat is de kaart die China speelt en daarvoor heeft het, zo vindt het land zelf, een nog grotere krijgsmacht nodig.

  In de regio wordt er wel nerveus over gedaan, ook omdat China met landwinning bezig is. Zowel in de Oost- als Zuid-Chinese Zee ligt China overhoop met buurlanden Japan, de Filipijnen en Maleisië over eilandjes waaromheen grote olie- en gasvoorraden in de zeebodem zitten.

  Betekent de afwezigheid van veel westerse leiders gezichtsverlies?

  China ziet het zelf niet als gezichtsverlies. Volgens de Chinezen is de crisis in Oekraïne de reden dat veel westerse leiders niet komen. De Russische president Poetin komt namelijk wel en ook de Zuid-Koreaanse president is aanwezig. Nederland stuurt geen bewindslieden, wel is Herman Tjeenk Willink, minister van Staat, bij de parade.

  Volgens westerse China-deskundigen worden westerse leiders liever niet gezien op het Tiananmen-plein met allerlei militaire voertuigen, omdat dat associaties kan oproepen met het machtsvertoon tijdens het studentenprotest in 1989.

 • Naast PVV-leider Wilders gaat ook het Tweede Kamerlid Kuzu vanavond naar Zeewolde voor de gemeenteraadsvergadering over een nieuw asielzoekerscentrum. Ze maken daar allebei gebruik van het spreekrecht voor burgers.

  Het COA wil in Zeewolde 900 asielzoekers opvangen en op termijn mogelijk 1500. Het college van B&W wil ermee instemmen, maar zonder de uitbreidingsmogelijkheid. De meeste partijen zitten ook op die lijn, maar coalitiepartij VVD en de lokale partij Zeewolde Liberaal zijn tegen. Als compromis wordt gesproken over een kleiner asielzoekerscentrum.

  Tegenwicht

  Wilders zei maandag dat hij naar de gemeenteraadsvergadering gaat om bezorgde burgers een hart onder de riem te steken. Volgens hem staat Zeewolde, een plaats met 22.000 inwoners, symbool voor "de massale toestroom van asielzoekers in Nederland".

  Kuzu (voorheen PvdA, nu van de partij Denk) wil aan dat geluid tegenwicht bieden. "Doordat Wilders met veel tamtam naar Zeewolde gaat, dreigt het beeld te ontstaan dat er maar één geluid uit Den Haag komt", zei Kuzu tegen Omroep Flevoland. "Elke keer als Wilders haat zaait, zal ik hem op democratische wijze bestrijden."

  Gevoelige zaak

  Formeel is het besluit over een asielzoekerscentrum de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Maar omdat het om een gevoelige zaak gaat, wil het college in Zeewolde erover praten in de gemeenteraad. Er zal niet worden gestemd.

 • De gemeenteraad van Rotterdam wijst het bestaande plan voor de rijksweg A13/A16 af. Volgens verschillende partijen houdt minister Schultz onvoldoende rekening met de wensen die leven in Rotterdam.

  De nieuwe weg kost zo'n 1 miljard euro en verbindt de A13 met de A16 bij het Terbregseplein. De A13 bij Rotterdam is een van de grootste knelpunten op de Nederlandse snelwegen en er staan vrijwel dagelijks lange files.

  De partijen vinden onder meer dat de nieuwe weg te belastend is voor mensen in de buurt. Voorstellen voor twee tunnels zijn niet doorgevoerd.

  'Farce'

  De grootste partij, Leefbaar Rotterdam, is in principe voor een nieuwe weg maar vindt dat Schultz zich doof houdt voor suggesties en aanpassingen. "De inspraak is een farce geweest", concludeert raadslid Reinier de Jong in gesprek met RTV Rijnmond. "Er is veel tijd aan besteed, maar concreet is er niks veranderd. We willen graag een weg, maar niet deze weg."

  Ook de PvdA is niet te spreken over de houding van de minister. De partij is het erover eens dat er een nieuwe weg moet komen, maar de minister negeert de consensus dat Rotterdam de weg "niet wil horen, zien en ruiken", zegt raadslid Barbara Kathmann.

AD.nl groene hart
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws via de snelste en leukste nieuwssite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 03 Sep 2015 01:43:55 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot