daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 27 November 2015
Week 48

Geselecteerde regio:
Bodegraven

Regio:
RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken Utrecht het Groene Hart

Dichtbij.nl - Alphen
Alles uit de regio op internet

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Politie en defensie werken sinds kort met een nieuwe methode om sneller op te kunnen treden tegen terreur. De nieuwe werkwijze is ontwikkeld na de aanslag op de redactie van het blad Charlie Hebdo in Parijs, in januari dit jaar.

  Sinds die aanslag rijden gespecialiseerde teams in Nederland permanent rond. De teams beschikken over snelle auto's en automatische wapens. Ze haken aan bij 112-meldingen waarbij sprake is van (mogelijk) zwaar geweld, zoals een overval of signalen voor een aanslag.

  Specialisten van de politie en defensie die in de omgeving wonen of toevallig in de buurt zijn, gaan ook meteen ter plaatse om een team te vormen. Zo kunnen de speciale eenheden eerder in actie komen.

  450 specialisten

  De nieuwe manier van werken wordt uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies (DSI), waar specialisten van zowel politie als defensie zijn ondergebracht. Onder andere arrestatieteams van de politie, aanhoudingseenheden van de marechaussee en anti-terreurspecialisten van de marine werken daar samen. Deze mix is uniek in Europa. In geen enkel ander land vallen eenheden van zowel de politie als defensie onder hetzelfde commando.

  Volgens de politie kunnen in Nederland in zeer korte tijd zo'n 450 specialisten op de been worden gebracht. Hoe snel precies, wil de politie niet zeggen.

  Eerder was de DSI alleen op afroep beschikbaar en reden de specialisten niet zelf al mee op meldingen. De reactietijd was toen maximaal een uur. Maar na de aanslag op Charlie Hebdo vond de politie dat er sneller gehandeld moest kunnen worden. Daarom bedacht Nederland de nieuwe werkwijze, samen met Engeland, Australië en Canada. Andere landen overwegen nu een vergelijkbare aanpak in te voeren.

  Thalys

  Officiële evaluaties van de nieuwe manier van werken zijn er volgens de politie nog niet. Toch lijkt er al snel resultaat te zijn geboekt in een aantal dreigende situaties. Zo stonden de specialisten in september dit jaar binnen tien minuten bij de Thalys op Rotterdam Centraal, toen daar sprake was van een mogelijke aanslag. Ze overmeesterden een jongen die zich op het toilet had opgesloten.

  Ook toen onlangs de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb uit voorzorg uit een restaurant werd gehaald wegens een mogelijke aanslag, gebeurde dat door leden van de DSI die snel ter plaatse waren.

  Verder arresteerde een rondrijdend team van de DSI vier mannen op 29 januari, de dag dat het NOS Journaal op zwart ging, na terreurdreigementen van een verwarde man. Een getuige meldde dat de mannen met een wapen in de auto stapten. Omdat de dienst op dat moment nog rekening hield met terroristische acties op meerdere plekken tegelijk, werd meteen ingegrepen.

 • Het omvangrijke onderzoek naar kindermisbruik in Groot-Brittannië wordt sterk uitgebreid. Onder meer zittende en voormalige parlementsleden, de Anglicaanse en Rooms-Katholieke Kerk, scholen, jeugdgevangenissen en andere instellingen zullen erin worden betrokken, heeft onderzoeksleider Lowell Goddard bekendgemaakt.

  Zo gaan de onderzoekers beschuldigingen onder de loep nemen over een kinderpornonetwerk dat zou bestaan in de top van de Britse politiek. Behalve parlementsleden komen ook hoge ambtenaren, regeringsadviseurs en leden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten in beeld.

  Doofpot

  Het onderzoek is dit jaar begonnen na verhalen dat in de hoogste kringen een operatie gaande zou zijn om het schandaal rond het kindermisbruik in de doofpot te stoppen. Er zijn veel speculaties en beschuldigingen geuit, onder meer aan het adres van oud-premier Heath, maar van bewijzen, laat staan veroordelingen is geen sprake.

  Er zijn al twee commissievoorzitters afgetreden. De huidige voorzitter Goddard is een Nieuw-Zeelandse rechter, om te onderstrepen dat de commissie onafhankelijk is. Naar verwachting gaat het hele onderzoek vijf jaar duren en tientallen miljoenen ponden kosten. Met de nieuwe uitbreiding is er binnen het onderzoek sprake van twaalf deelonderzoeken. Sommigen houden er daarom rekening mee dat het nog veel meer tijd gaat kosten.

  Saillant is dat alle verhoren van de onderzoekscommissie openbaar zijn. De Anglicaanse kerk heeft er zelf op aangedrongen dat de commissie zich snel zou verdiepen in de misbruikschandalen binnen de kerk. "Dat zal voor ons waarschijnlijk een aantal nare en moeilijke verhalen opleveren en ik accepteer dat dat erbij hoort", zei bisschop Butler van Durham, een van degenen die hadden aangedrongen op het onderzoek.

 • Een grote brand in de Filipijnen heeft de afgelopen twee dagen ruim 4000 mensen dakloos gemaakt. Door een sterke wind kon het vuur zich snel verspreiden en was het voor de brandweer moeilijk te bestrijden.

  800 huizen zijn door de brand verwoest. De lokale brandweerchef zegt dat vooral door de smalle straten en de slechte brandveiligheid de brand zo'n verwoestend effect kon hebben.

AD.nl groene hart
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws via de snelste en leukste nieuwssite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 27 Nov 2015 16:21:59 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot