daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 23 Mei 2015
Week 21

Geselecteerde regio:
Bodegraven

Regio:
RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Alphen Stad FM Nieuws --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een twaalfpersoonsfiets met een Lets koor erop, een optreden op het Schouwburgplein, in totaal veertig huiskamerconcerten: de Operadagen Rotterdam zijn begonnen. Tien dagen lang experimenteren moderne muziektheatergezelschappen met nieuwe vormen van opera.

  Dat gebeurt soms op onverwachte plekken. Zo staat gelegenheidsformatie Nieuwe Stemmen op vrijdagavond in de etalage van een groot warenhuis. Drie operazangeressen zingen muziek van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643) met begeleiding van piano, bas en gitaar.

  Klassiek en jazz vinden elkaar hier. Voorbijgangers blijven staan. "Bijzonder dit!", zegt een man. Een dame op leeftijd blijft even stil na de vraag of het haar kan bekoren. "Nee, het is niet helemaal mijn smaak."

  Voor het zestal in de etalage is het kicken, vertellen ze in de pauze. Vera: "Het is helemaal te gek om dit te doen. Mensen blijven speciaal stilstaan, kinderen komen met hun neus tegen het raam staan om je te bewonderen." En hoe is het voor de bassist om opeens operazang te begeleiden? Peter: "Wat een heel groot verschil is met pop, is dat de muziek heel erg de zang moet volgen. Je moet constant meelezen en inspringen als iemand meer of juist minder tijd neemt. Dus je moet heel scherp blijven."

  Avontuurlijke spirit

  Het festival werd geopend door Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera in Amsterdam. In zijn toespraak noemde hij het festival een juweeltje. "Een festival moet debat en discussie creëren. Het moet een platform zijn voor mensen die buiten de gebaande paden willen denken", zegt hij na afloop. "Bijvoorbeeld door niet voor een operahuis te schrijven maar voor op straat of voor een andere bijzondere ruimte."

  Grote operacomponisten als Monteverdi en Richard Wagner deden dat ook, zegt Audi. "Zij zeiden: er zijn geen regels, we maken nieuwe regels. Die avontuurlijke geest heerst hier ook en is geweldig!"

 • Boeren zetten vaker drones en helikopters in om hun gewassen te inspecteren. Deze week hebben drie bedrijven groen licht gekregen om hun onbemande vliegtuigjes te gebruiken. Boeren kunnen die bedrijven inhuren en krijgen na de vluchten tot op detail advies over de bemesting van hun land.

  Een ander bedrijf vliegt met helikopters over akkers en inspecteert de gewassen met een scanner. De boeren krijgen onder meer gegevens over de biomassa en het stikstofgehalte van de planten.

  "Je ziet direct welke gewassen het goed doen en welke achterliggen", zegt Jacob Swart van Agrifirm. Het bedrijf heeft een drone aangekocht. "De goede plekken ga je minder bemesten en de slechte plekken juist meer. Dat kan honderden euro's per hectare opleveren."

  Blote oog

  Boer Wim de Witte uit Steenbergen laat regelmatig een helikopter overvliegen om extra informatie over de gewassen te krijgen. De data laadt hij in op een gps-systeem zodat hij precies weet waar hij hoeveel moet bemesten.

  De Witte: "Je staat er versteld van wat je vanuit de lucht met die camera kunt zien wat je met het blote oog niet lukt. Ik denk dat deze vluchten binnen vijf jaar steeds normaler worden in de landbouw."

  Het kabinet zei eerder het gebruik van drones in de landbouw te willen stimuleren. Vanaf 1 juli worden de regels voor het gebruik van de onbemande vliegtuigjes verruimd. Boeren hoven dan niet meer voor elke vlucht een ontheffing aan te vragen.

 • Milieuactivisten die vorige week in Seattle demonstreerden tegen oliebedrijf Shell hebben met hun protest schade aangericht aan de natuur.

  Enkele activisten meerden een schip af in de baai waar eerder een boorplatform van Shell was aangekomen dat uiteindelijk bij de Noordpool naar olie moet zoeken. Om het schip vast te leggen, gebruikten ze onder meer cementblokken en kettingen.

  De ankers hebben op de zeebodem gelegen, waardoor kostbare natuur mogelijk is beschadigd, zegt een medewerker van de milieudienst. "Zodra je de bodem omwoelt, heeft dat gevolgen voor het voedselsysteem." In de baai leven onder meer octopussen.

  Opruimen

  "De natuur kwaad doen was natuurlijk het laatste wat we wilden", zegt een van de actievoerders tegen persbureau Reuters. "Maar moet je nagaan hoeveel schade zo'n boorplatform aanricht in het noordpoolgebied als wij dat al doen met een simpel anker."

  De actiegroep krijgt geen boete, maar moet wel opdraaien voor de opruimkosten op de zeebodem. Hoe hoog dat bedrag wordt, kon de milieudienst nog niet zeggen.

AD.nl groene hart
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws via de snelste en leukste nieuwssite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 23 May 2015 07:43:22 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot