daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 5 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Bodegraven

Regio:
RTV Bodegraven
Het laatste nieuws

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Dichtbij.nl - Alphen
Alles uit de regio op internet

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is nog steeds hard op zoek naar gymzalen en beurshallen om asielzoekers snel op te kunnen vangen. Sinds drie weken vangen gemeenten tijdelijk asielzoekers op in sportcomplexen en andere grote ruimten die voor 72 uur beschikbaar zijn. Vaak komt na die periode nog een nieuw verzoek van het COA om zo'n ruimte nog eens 72 uur extra ter beschikking te stellen.

  Het aantal vluchtelingen dat elke week Nederland binnenkomt, schommelt, zei staatssecretaris Dijkhoff. Omdat er te weinig bedden beschikbaar zijn in de asielzoekerscentra, zijn andere opvanglocaties nodig. Nederland zal er volgens Dijkhoff aan moeten wennen dat vluchtelingen in tijdelijke plekken worden opgevangen.

  Gesleep

  In de praktijk komt het erop neer dat asielzoekers die in een tijdelijke opvanglocatie verblijven, van de ene gymzaal naar de andere moeten verhuizen. Het gaat om vluchtelingen die nog nergens zijn geregistreerd, waarvan nog geen vingerafdrukken zijn genomen en die nog geen asielverzoek hebben kunnen indienen.

  In de evenementenhal in Hardenberg (Overijssel) zijn 264 vluchtelingen opgevangen uit Zeist die daar eerst ruim een week in een gymzaal hebben geslapen met 150 andere vluchtelingen.

  Een van de 264 vluchtelingen is Razan uit Syrië. Ze klaagt over de onzekerheid en het gebrek aan privacy in de tijdelijke opvanglocaties: "Mensen worden boos, omdat ze geen privacy hebben. We weten ook niet wat er gaat gebeuren. We weten niets."

  Geen privacy

  In Hardenberg, maar ook in de crisisopvang in Workum (Friesland) gingen vluchtelingen korte tijd in hongerstaking uit protest tegen de sobere omstandigheden en het gebrek aan privacy.

  Burgemeesters beklagen zich openlijk over deze tijdelijke manier van crisisopvang. Zo lieten tien gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek weten dat er wat hen betreft snel een einde moet komen aan het voortdurend verplaatsen van vluchtelingen.

  Vrijwilligers

  De gemeentelijke crisislocaties worden gerund door lokale vrijwilligers, vaak ambtenaren van gemeenten, en door hulpverleners van het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft mensen in alle crisislocaties die de vluchtelingen eerste hulp kunnen geven. De hulporganisatie is bezorgd over de opvang van asielzoekers in deze 72-uurs locaties. "Die 72-uurs opvang is niet ideaal", zegt woordvoerder Iris Deinse. "Daar moet zo snel mogelijk iets aan gebeuren."

  De gemeente Hardenberg heeft gehoor gegeven aan het verzoek van het COA om de tijdelijke opvang met nog eens 72 uur te verlengen, tot donderdagmiddag 16.00 uur. De opvang langer openhouden vindt de gemeente onverantwoord. Dat betekent dat de 264 vluchtelingen opnieuw moeten verhuizen.

 • Aan applaus geen gebrek op het partijcongres van de Britse Conservatieven in Manchester. Minister van Financiën George Osborne spreekt in zijn speech op het eerste congres sinds de verrassend grote verkiezingsoverwinning in mei over meer investeren in wegen, huizen en gezondheidszorg.

  En over hoe hij het begrotingstekort gaat wegwerken. Maar een veel gevoeliger thema, het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, krijgt nauwelijks aandacht in zijn toespraak.

  De Conservatieven zijn diep verdeeld over de EU. Naast zeker vijftig backbenchers zijn ook enkele ministers in Camerons regering zeer eurokritisch. Onder leiding van partijprominent Nigel Lawson is zelfs al de campagnegroep 'Conservatives for Britain' in het leven geroepen, die in aanloop naar het referendum campagne zal voeren om uit de EU te stappen.

  Onderhandelen

  De premier zelf wil dat de Britten lid blijven van de Europese Unie, maar hij wil wel dat de voorwaarden van dat lidmaatschap via onderhandelingen veranderen. Hij wil minder macht afstaan aan Brussel en het ook minder aantrekkelijk maken voor migranten uit andere EU-landen om naar het Verenigd Koninkrijk te komen.

  Maar die onderhandelingen zijn in Europa momenteel geen prioriteit. Bondskanselier Merkel en president Hollande hebben met de vluchtelingencrisis wel iets anders aan hun hoofd. Daarnaast weigert Cameron tot nu toe nog altijd in detail te treden over die onderhandelingen. Diplomaten in Brussel klagen dat er nog nauwelijks iets op papier staat, waardoor praten over bijvoorbeeld verdragswijzigingen onmogelijk is.

  Wegkapen van kiezers

  Hoe moeizamer die onderhandelingen verlopen, hoe makkelijker het is voor zijn kritische achterban om Cameron onder druk te zetten. Daarom zal de premier zich op dit congres vooral willen storten op thema's waar de Tories het wél over eens zijn: het verder versterken van de economie en het wegkapen van gematigde Labour-kiezers die hun partij onder de nieuwe leider Jeremy Corbyn veel te links vinden.

  In de wandelgangen en op allerlei kleinere bijeenkomsten rondom het congres is de EU echter verreweg het belangrijkste thema. Daar grijpen eurosceptische parlementsleden hun kans om duidelijk te maken dat de Britten veel beter af zijn buiten de EU. Het is aan Cameron om in zijn grote toespraak op woensdag deels hun zorgen weg te nemen en te voorkomen dat dit thema scheuren in de partij zal veroorzaken.

  Op de EU-top in december staat het Britse referendum hoog op de agenda. Dat zal het moment zijn dat Cameron de tot nu toe weinig concrete onderhandelingen kleur moet geven.

 • De eigen bijdrage voor ouders van kinderen die in een instelling wonen gaat mogelijk weer op de schop. Staatssecretaris Van Rijn heeft laten onderzoeken of er ouders zijn die door de eigen bijdrage geen hulp vragen voor hun kind en hij is door de uitkomsten niet gerustgesteld.

  Ouders moeten een eigen bijdrage betalen als hun kind is opgenomen in een jeugdinstelling. De gedachte achter die bijdrage is dat de ouders geld besparen omdat hun kind niet thuis woont en ze dus best kunnen meebetalen aan opvang. Maar volgens de onderzoekers gaat de redenering mank, omdat ouders ook extra kosten maken voor bijvoorbeeld vervoer naar de instelling.

  Sinds 1 januari hebben ook kinderen met psychische problemen met de bijdrage te maken. Jeugdinstellingen vinden dat niet eerlijk, omdat kinderen met een lichamelijke kwaal ook niet hoeven te betalen voor hun verblijf in een ziekenhuis.

  Er kwam ook kritiek uit gemeenten die de regeling sinds 1 januari moeten uitvoeren. Er is geen goed systeem bedacht om het geld bij de ouders te innen. Staatssecretaris Van Rijn gaat nu overleggen met de gemeenten en komt binnenkort met een nieuw voorstel.

  Onenigheid

  De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het oneens over de eigen bijdrage. De VVD is voor, maar de PvdA wil ervan af.

  PvdA-Kamerlid Ypma ziet in de uitkomsten van het onderzoek de bevestiging dat de eigen bijdrage onwenselijk is en ouders "op onrechtvaardig hoge kosten" jaagt. De VVD wil het nieuwe voorstel van Van Rijn afwachten en komt pas daarna met een reactie.

AD.nl groene hart
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws via de snelste en leukste nieuwssite van Nederland, 24 uur per dag en 7 dagen in de week

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 05 Oct 2015 20:45:58 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot