daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 30 Juni 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
Web FM/TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Groesbeek --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Jemenitische rebellen hebben een Scud-raket afgevuurd op Saudi-Arabië. Volgens een persbureau in Jemen was de aanval gericht op een Saudische raketbasis in de provincie Riyad.

  Het zou de tweede raketaanval vanuit Jemen op Saudi-Arabië zijn sinds het begin van de Saudische luchtaanvallen op Jemen.

  Een woordvoerder van de Houthi-rebellen zei dat de aanval een antwoord is "op de misdadige en wrede Saudische agressie".

  Eerder vandaag vielen er tientallen gewonden toen een autobom explodeerde bij een militair ziekenhuis in de hoofdstad Sanaa. Volgens een woordvoerder van de rebellen was de aanslag gericht tegen leiders van de Houthi's.

  In Jemen woedt een burgeroorlog die volgens de VN zo'n vijfduizend mensen het leven heeft gekost. De Houthi-rebellen proberen controle over het hele land te krijgen. De verdreven regering krijgt steun van een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Die voert luchtaanvallen uit om de opmars van de opstandelingen te stoppen.

  Een vredesoverleg in Genève leverde eerder deze maand niets op.

 • Veteranen van Dutchbat willen dat de waarheid over de val van Srebrenica boven tafel komt. Ze eisen daarom dat de Nederlandse Staat alles in het werk stelt om ontbrekende stukken, die de Amerikanen in hun bezit hebben, openbaar te maken.

  Uit een documentaire van Human/VPRO bleek dat westerse bondgenoten van Nederland al vóór de val van Srebrenica hadden besloten geen luchtaanvallen meer uit te voeren. Dat werpt nieuw licht op het drama in 1995, waarbij Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Mladic zo'n 8000 moslimmannen ombrachten.

  De vereniging Dutchbat 3 zegt in een reactie op het programma "bijzonder geschokt" te zijn door de nieuwe informatie, die 20 jaar voor de militairen is achtergehouden. De Dutchbatters willen de complete waarheid, ook al worden daarbij misschien weer wonden opengereten.

  'Geen enkele blaam'

  Veel Dutchbatters en oud-commandant Thom Karremans worden bijgestaan door advocaat Geert-Jan Knoops. Die zei in het tv-programma Oog in Oog vanavond ook dat Nederland bij de Verenigde Staten openheid moet eisen over wat er is gebeurd tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië.

  Als de conclusies van de documentaire kloppen, dan treft de Dutchbatters en commandant Karremans geen enkele blaam voor het drama, zei Knoops.

  In dat geval is de VS schuldig aan de val van Srebrenica, vindt hij. Dan is Dutchbat door de VS in de steek gelaten en heeft de VS de genocideslachtoffers in de steek gelaten. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië zijn volgens hem dan schuldig, want die landen waren betrokken bij de besluitvorming om de luchtaanvallen op te schorten.

  Mocht Nederland verzuimen de VS om opheldering te vragen, zal Knoops dat via de rechter proberen af te dwingen. Hij verwacht dat dat niet nodig zal zijn. "Het zou van de gekke zijn als de Nederlandse Staat dat niet zelf zou willen", zei hij.

  In het geval dat Nederland niet zelf naar de VS stapt en een rechter de Staat daar niet toe dwingt, is een rechtszaak in de VS misschien nog een mogelijkheid om de documenten in handen te krijgen. Of dat daadwerkelijk kan, moet nog worden uitgezocht, aldus Knoops.

  Geschokt

  Knoops vertelde in het programma dat oud-kolonel Karremans even stil was aan de telefoon toen hij hem inlichtte over de laatste ontwikkelingen. Daarna zou Karremans hebben gezegd: "Ik heb het altijd geweten, maar ik heb nooit kunnen bewijzen dat er meer was, dat er meer informatie was, dat er politieke belangen waren."

 • De Griekse premier Tsipras lijkt zijn politieke lot te hebben gekoppeld aan de uitkomst van het referendum van zondag over nieuwe bezuinigingen en hervormingen. Tsipras wil dat de Grieken tegen de eisen van de geldschieters stemmen. Als zij vóór stemmen,"respecteren wij dat, maar zijn wij niet degenen die dat besluit uitvoeren", aldus Tsipras.

  De premier deed zijn uitspraken in een live-interview van ruim een uur op de Griekse televisie. Hij wil met de uitslag in de hand opnieuw gaan onderhandelen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds en denkt dat hij sterker staat als de Grieken nieuwe bezuinigingen niet zien zitten.

  Banken

  Tsipras zei in het interview ook dat de Griekse banken weer opengaan als de geldtoevoer van de Europese Centrale Bank is hersteld. De ECB besloot gisteren om niet nog meer steun te geven aan Griekse banken. Vandaag en de rest van de week zijn de banken dicht. Vanaf morgen kunnen Grieken weer mondjesmaat pinnen: 60 euro per dag.

  Een concreet tijdstip voor de heropening van de banken wilde Tsipras niet noemen. Maar als het referendum "een krachtige uitslag" oplevert, kunnen de banken volgens hem "binnen een paar uur" weer open.

  'Telefoon staat aan'

  De premier zei ook dat hij openstaat voor nieuwe voorstellen uit Europa. "Mijn telefoon staat de hele dag aan en ik neem altijd op", zei Tsipras. Ook zei hij dat hij morgen 'gewoon' 1,6 miljard euro aan het IMF zou terugbetalen als er vandaag een deal kwam.

  Tsipras is naar eigen zeggen niet bang dat zijn land uit de eurozone wordt gezet. Dat is volgens hem veel te duur voor de andere eurolanden.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 30 Jun 2015 01:07:21 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot