daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 27 Mei 2015
Week 22

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
Web FM/TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Groesbeek --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Nederlanders die in bezet Palestijns gebied wonen, hebben zeker tot 2016 recht op hun AOW. Dat blijkt uit antwoorden van minister Asscher van Sociale Zaken op Kamervragen van de PVV.

  Onlangs ontstond in Israël opschudding omdat een Nederlandse vrouw van 90 jaar, een overlevende van de Holocaust, werd gekort op haar Nederlandse ouderdomspensioen. Ze ontving een brief waarin stond dat de Nederlandse Staat een deel van haar pensioen zou inhouden, omdat er geen verdrag is met de Westelijke Jordaanoever.

  Met Israël bestaat zo'n verdrag voor sociale uitkeringen wel, maar volgens internationaal recht is de Westelijke Jordaanoever bezet gebied. Nederland stelt daarom dat Israël er geen zeggenschap heeft.

  Internationaal recht

  "Schande!", schreef de ene na de andere Israëlische krant, "om een oude vrouw die de Shoa heeft overleefd te straffen om politieke redenen." Veel van de commentatoren beschouwen de Westelijke Jordaanoever niet als bezet gebied, maar als rechtmatig onderdeel van Israël.

  Na de ophef heeft de vrouw in kwestie haar AOW toch weer gekregen. "Omdat ze niet kon weten van deze regeling", zegt de minister. De Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, schreef in een opiniestuk in een Israëlische krant ter verdediging van Nederland dat Nederland "zorg draagt voor zijn Holocaust-overlevenden" en het incident "betreurt".

  Mogelijke uitzondering

  Volgens het Nederlandse ministerie wonen er op dit moment 67 AOW-gerechtigden in bezet of geannexeerd gebied, dat wil zeggen op de Westbank, in Oost-Jeruzalem of op de Golan Hoogvlakte. Zij houden tot 2016 hun AOW. Daarna zal de regeling, die formeel al bestaat, pas worden uitgevoerd. Het ministerie onderzoekt nog of er een uitzondering moet worden gemaakt voor Holocaust-overlevenden.

 • Burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen is opgestapt. Hij bood in de gemeenteraad excuses aan voor fouten die zijn gemaakt bij de vergunningverlening voor een stunt met een monstertruck, maar tijdens een raadsvergadering bleek vanavond dat de raadsleden geen vertrouwen meer in hem hadden.

  Aan het begin van de raadsvergadering zei Gerritsen (PvdA) nog dat hij graag wil aanblijven als burgemeester. De vergadering was geschorst om de burgemeester de kans te geven zelf af te treden. Enkele partijen hadden aangekondigd dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen als Gerritsen niet zelf opstapte.

  Drie doden

  Bij een stunt met een monstertruck in september vorig jaar ging iets mis. De truck reed in op het publiek en er vielen drie doden en meer dan twintig gewonden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de gemeente onvoldoende heeft onderkend welke gevaren er aan de stunt kleefden. Gerritsen noemt dat rapport een wake-upcall voor alle gemeenten.

  Gerritsen noemde zijn periode als burgemeester van Haaksbergen een mooie en dynamische tijd. "Maar er zijn ook vreselijke dingen gebeurd", zei hij. "Ik leef mee met de slachtoffers en nabestaanden van het monstertruckdrama. Ik wens hun kracht en sterkte toe in de toekomst. Het monstertruck-drama draag ik ook in mijzelf mee."

  Aan het eind van zijn toespraak bedankte hij de inwoners van Haaksbergen. "Het was een eer om uw burgemeester te mogen zijn."

 • Volgens de Verenigde Naties zijn er op de wereld op dit moment zo'n 795 miljoen mensen die niet voldoende te eten hebben. Dat is een op de negen, bijna 11 procent.

  Het aantal mensen dat dagelijks honger lijdt, neemt af, maar niet in alle regio's. Vooral in Azië zijn minder mensen die te weinig te eten hebben, maar in Afrika neemt het aantal hongerigen juist toe. Het percentage mensen dat honger lijdt, is wel bijna overal afgenomen.

  Millenniumdoel

  Een van de millenniumdoelen die in 1990 werden gesteld, is het aantal mensen dat honger lijdt in ontwikkelingslanden halveren. Dat is niet gelukt. In de periode 1990-1992 had 23,3 procent van de mensen in de ontwikkelingslanden honger, in 2015 was dat nog bijna 13 procent.

  In 72 van de 129 ontwikkelingslanden is het doel wel gehaald, zegt de VN in het jaarlijkse rapport.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 27 May 2015 23:43:52 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot