daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 1 Maart 2015
Week 09

Geselecteerde regio:
Beuningen

Regio:
Web FM/TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Groesbeek --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Moskou houdt de oppositie vanmiddag een stille tocht ter nagedachtenis aan Boris Nemtsov. De oppositiepoliticus werd vrijdagavond op straat doodgeschoten in de buurt van het Kremlin. De tocht begint rond 13.00 uur 's middags Nederlandse tijd en voert langs de plek waar Nemtsov is vermoord.

  Vanmiddag zou er een grote demonstratie zijn in een buitenwijk van Moskou, die mede door Nemtsov was georganiseerd. De betoging werd na de moord afgelast. In plaats daarvan riepen de organisatoren op tot een herdenking.

  Rampzalig

  Maximaal 50.000 mensen mogen deelnemen aan de stille tocht voor Nemtsov. De autoriteiten zeggen dat de politie alle noodzakelijke maatregelen heeft genomen om de veiligheid van de betogers te garanderen.

  Nemtsov gaf kort voor hij werd vermoord nog een interview waarin hij opnieuw fel uithaalde naar president Poetin. Hij zei dat Rusland hervormingen nodig heeft en dat het rampzalig is "dat de macht in handen is van één persoon".

  Begraven

  Nemtsov wordt dinsdag begraven in Moskou. In de ochtend wordt een herdenkingsbijeekomst gehouden in het Sacharov Centrum, dat vernoemd is naar de Russische atoomgeleerde, mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov.

 • Op 18 maart zijn de Provinciale Kamerverkiezingen. In aanloop daar naartoe gaan zeven lijsttrekkers uit de Eerste Kamer vanmiddag met elkaar in debat op radio 1.

  De uitzending is van 13.00 tot 14.00 uur. De presentatie is in handen van Joost Vullings en Lara Rense. Deelnemers zijn de lijsttrekkers Hermans (VVD), Barth (PvdA), Brinkman (CDA), Faber (PVV), Kox (SP), De Graaf (D66) en Strik (GroenLinks).

  Open debat

  De opzet van het NPO Radio 1 Verkiezingsdebat is anders dan anders. De deelnemers worden niet één op één tegenover elkaar gezet om over een bepaalde stelling te discussiëren.

  Ze zitten het hele uur tegelijk aan tafel en kunnen 'inbreken' wanneer zij willen. Maar om het gesprek niet in een chaos te laten ontaarden, bepalen de presentatoren wie het woord krijgt.

  "Het nadeel van stellingen is dat de deelnemers hun antwoorden tot in de puntjes voorbereiden", verklaart Vullings. "We hopen dat we nu een opener debat krijgen."

 • De Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart zijn belangrijk voor het kabinet, omdat ze uiteindelijk ook de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben daar een minderheid en kunnen hun plannen er alleen doorheen krijgen met steun van oppositiepartijen.

  Omdat de verhoudingen tussen coalitie- en oppositiezetels in de Eerste Kamer zo belangrijk zijn, spelen de Eerste Kamerlijsttrekkers een belangrijke rol in de campagne. Zeven van hen doen vanmiddag mee aan het NOS-verkiezingsdebat op NPO Radio 1. Wie zijn het en wat is hun inzet bij de verkiezingen?

  Loek Hermans (VVD)

  Loek Hermans (1951) zit sinds 2007 voor de VVD in de Eerste Kamer. Hij is sinds 2011 fractievoorzitter. De VVD-prominent was eerder voorzitter van MKB Nederland, minister van Onderwijs, commissaris van de Koningin in Friesland, burgemeester van Zwolle en Tweede Kamerlid.

  In het eerste verkiezingsdebat, bij Nieuwsuur, zei Hermans dat het belangrijk is dat VVD en PvdA doorregeren. "Ik denk dat de Partij van de Arbeid en de VVD hebben laten zien dat zij, ondanks alle verschillen die er waren, in staat zijn geweest om een zware financiële klus te klaren. En nu moeten we zorgen dat we op die lijn doorgaan. Nederland heeft geen enkele behoefte aan een kabinetscrisis."

  Marleen Barth (PvdA)

  Marleen Barth (1964) is sinds 2011 fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Zij was eerder onder meer voorzitter van GGZ Nederland, voorzitter van CNV Onderwijs, Tweede Kamerlid en parlementair verslaggever bij dagblad Trouw.

  In het Nieuwsuur Verkiezingsdebat zei Barth dat Nederland niet gediend is bij een kabinetscrisis. "Ik denk dat er twee dingen heel belangrijk zijn bij deze verkiezingen, namelijk dat Nederland met stabiele politiek uit deze crisis wordt geholpen en dat we mensen het vertrouwen geven dat er niet meer bezuinigd wordt op zorg en sociale zekerheid. Zodat ze weten waar ze aan toe zijn en weer geld durven te besteden; dat is goed voor de economie."

  Elco Brinkman (CDA)

  Elco Brinkman (1948) leidt sinds 2011 de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Hij was tot 2013 voorzitter van Bouwend Nederland. Eerder was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en Tweede Kamerlid.

  Het CDA heeft het kabinet een paar keer de helpende hand toegestoken, maar is niet van plan om een vaste gedoogpartner te worden. "Goede voorstellen zullen wij steunen, maar slechte niet. Als er geen goed belastingverlichtingsplan komt, als het pensioenplan en de veiligheidsmaatregelen niet worden verbeterd, dan zal er geen steun van ons zijn", zei Brinkman in het tv-debat van vorige week.

  Marjolein Faber (PVV)

  Marjolein Faber (1960) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor de PVV. Ze is nu lijsttrekker. Eerder was ze onder meer nucleair laborante en IT-specialist.

  Faber heeft bij de verkiezingen een duidelijk doel voor ogen, liet ze in het verkiezingsdebat van afgelopen maandag weten. "De kiezer is zich er heel bewust van dat er één moment is om het kabinet-Rutte naar huis te sturen en dat is op 18 maart. Dus bent u het net zo zat als wij? Stem op de PVV en we gaan ze naar huis sturen met z'n allen."

  Tiny Kox (SP)

  Tiny Kox (1953) is sinds 2003 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij is fractievoorzitter. Eerder was hij onder meer medewerker bij de gemeente Oosterhout, coördinator bij de Tilburgse rechtswinkel en hoofdredacteur van het SP-blad De Tribune.

  Kox denkt dat het kabinet het na de verkiezingen heel moeilijk krijgt, zei hij vorige week. "De kiezers gaan de coalitie de meerderheid afnemen. En ik denk dat zij er ook op staan dat hun stem geteld wordt en dat er na de verkiezingen gezegd wordt: er moet afgerekend worden, deze regering heeft zijn werk gedaan en kan gaan."

  Thom de Graaf (D66)

  Thom de Graaf (1957) is sinds 2011 Eerste Kamerlid voor D66. Hij is nu lijsttrekker. Daarnaast is hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Hij was eerder onder meer minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, burgemeester van Nijmegen en Tweede Kamerlid.

  D66 is één van de drie 'constructieve' oppositiepartijen die het kabinet steeds steunen. Maar De Graaf sluit niet uit dat dit gaat veranderen. "Wij zullen het kabinet blijven beoordelen op de goede voorstellen en als die voorstellen uitblijven, dan neemt de ambitie van D66 om het kabinet in het zadel te houden navenant af."

  Tineke Strik (GroenLinks)

  Tineke Strik (1961) is sinds 2007 lid van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. Ze is daarnaast docent migratierecht aan de Radboud Universiteit. Eerder was zij onder meer beleidsmedewerker op het ministerie van Justitie, gerechtssecretaris bij de rechtbank in Zwolle, consulent bij VluchtelingenWerk Nederland en stafmedewerker bij Cultureel Jongerencentrum 'De Effenaar'.

  GroenLinks heeft het kabinet geholpen toen het over het leenstelsel voor studenten ging, maar is niet van plan daar een gewoonte van te maken. "Wij gaan de voorstellen individueel beoordelen en zullen geen vaste gedoogpartner worden, zoals D66 wel was tot nu toe. Kijk, als het kabinet voorstellen gaat uitvoeren die uit ons programma komen, dan zijn ze natuurlijk van harte welkom". zei Strik in het debat van Nieuwsuur.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 01 Mar 2015 09:21:58 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot