daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 25 Oktober 2016
Week 43

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Dichtbij.nl - Breda
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Dit jaar zijn al meer mensen tegengehouden die vanuit Nederland illegaal naar Groot-Brittannië wilden reizen dan in heel 2015. Eind september waren het er 840, terwijl het er in 2015 vijfhonderd waren. Volgens staatssecretaris Dijkhoff komt dit door de extra controles die de marechaussee uitvoert in de havens van Rotterdam, Hoek van Holland en IJmuiden, waar mensen als verstekeling aan boord van schepen proberen te komen. Met name in Hoek van Holland werden veel illegalen gesnapt: 450. In Rotterdam waren het er dit jaar 180, en in IJmuiden tien. Volgens Dijkhoff heeft bijna de helft van de tegengehouden verstekelingen de Albanese nationaliteit. 
  • De Franse autoriteiten beginnen vandaag met de sloop van 'de jungle van Calais'. Het illegale vluchtelingenkamp moet vrijdag met de grond gelijk zijn gemaakt. Correspondent Frank Renout verwacht dat de eerste ontruimingsdag rustig zal verlopen."Vanaf woensdagavond tot en met vrijdag wordt het echt spannend", zegt Renout. "Dan moet iedereen weg zijn, maar een groot deel van de vluchtelingen wil helemaal niet in Frankrijk blijven. Calais is met de vele veerboten en de Kanaaltunnel ideaal om de oversteek naar Engeland te wagen."In maart van dit jaar werd de 'jungle van Calais' ook al ontruimd. Dat ging gepaard met rellen tussen de politie en vluchtelingen. "Het is geen oplossing, maar slechts een verplaatsing van het probleem", zegt Renout. "Het gaat eigenlijk al twintig jaar zo in Frankrijk."Vrees voor nieuwe jungleSinds de jaren 90 zijn er meerdere illegale vluchtelingenkampen opgezet. "Na een tijdje wordt de overlast te groot en worden de krotten weer weggehaald. Daarom vrezen de inwoners van Calais dat er elders in de buurt een nieuwe jungle ontstaat."Zo zijn er in de omgeving meerdere kleine tentenkampen. In de nabijgelegen Belgische kustplaats Duinkerken ligt zelfs een ander groot illegaal vluchtelingenkamp. Ook hier verblijven duizenden Afghanen, Eritreeërs, Soedanezen en Ethiopiërs in de hoop Engeland te bereiken.Geen oplossing in zichtDe Franse overheid heeft nog geen structurele oplossing voor de illegale vluchtelingenstroom. "Die is nog niet in zicht en ik zou hem zelf ook niet weten", zegt Renout. De prioriteit ligt voorlopig bij humanitaire opvang en de ontruiming van het kamp.Gisteren hebben ongeveer 2300 bewoners het kamp vrijwillig verlaten. Dat is naar schatting een derde van alle kampbewoners. 1900 volwassenen zijn per bus naar opvangcentra verspreid over het land gebracht.Vierhonderd minderjarigen zijn tijdelijk opgevangen in wooncontainers in de omgeving van Calais. Ze verbleven in de 'jungle' zonder ouders en zijn 14 tot en met 18 jaar oud. De tieners vertrekken binnen twee weken naar speciale kinderopvangcentra.
  • Nederlandse vissers zijn bang dat ze door de brexit straks worden geweerd uit Britse wateren. Ze roepen de politiek op om dit doemscenario te voorkomen.De vissers halen meer dan de helft van hun vangst uit Britse wateren. In Groot-Brittannië kunnen sommige vissers niet wachten om buitenlandse boten te weren zodra ze uit de Europese Unie zijn gestapt."Engelse kranten staan vol met teksten over buitenlandse vissers die moeten vertrekken", zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. "Daar maken we ons enorme zorgen over."De belangenorganisatie VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Europese vereniging voor Pelagische visserij PFA hebben een stuk opgesteld met het standpunt van de vissers. Ze wijzen erop dat er maar weinig sectoren zijn waar de impact van de brexit zo groot kan zijn als in de visserij."Onderhandelaars moeten goed hun best doen om voor de Europese vissers iets over te houden", zegt Nooitgedacht.Hij doelt daarmee op de onderhandelaars van de Europese Unie. Zij moeten de komende tijd met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië in gesprek over de voorwaarden van vertrek uit de EU. Het kan nog jaren duren voordat er duidelijkheid is over wat de brexit voor de Nederlandse visserij betekent.
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 25 Oct 2016 10:31:59 +0200]