daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 12 Februari 2016
Week 06

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Dichtbij.nl - Breda
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Californische gasbedrijf Southern California Gas Co. is er na 16 weken in geslaagd om een lek in een gasopslag in een bergtop in Los Angeles te dichten. Daarmee kan het leven in de buitenwijk Porter Ranch na maanden weer normaal worden.

  Eind oktober werd het lek voor het eerst geconstateerd. Duizenden bewoners in de wijk klaagden over stank, hoofdpijn, misselijkheid en bloedneuzen. Een groot aantal inwoners ontvluchtte de wijk, scholen werden gesloten en de gouverneur riep de noodtoestand uit voor het gebied.

  Provisorisch

  Oorzaak van alle problemen was een lekkende oude gasopslag, die in de jaren zestig in gebruik werd genomen nadat een olieveld leeg was gepompt. Het lek is nu provisorisch gedicht en wordt uiteindelijk definitief met cement gesloten.

  Het gasbedrijf onderzoekt nog waardoor het lek in de opslag is ontstaan. De schade voor het bedrijf loopt in de honderden miljoenen dollars. Het dichten van het lek heeft veel geld gekost, net als het onderbrengen van duizenden families op een andere plaats. Mogelijk loopt het bedrag nog verder op door schadeclaims en boetes van de overheid.

 • Over een week moet er al een wapenstilstand ingaan in Syrië. Daarover zijn de 17 landen die in München vergaderen over Syrië het eens geworden. Onder de deelnemers aan de conferentie zijn de ministers Lavrov van Rusland en Kerry van de VS.

  Ze hebben afgesproken dat er gefaseerd een eind moet komen aan de strijd en dat er snel humanitaire hulp moet worden gebracht. Daarna kunnen er in Genève nieuwe vredesonderhandelingen beginnen, is het plan.

  Binnen een week moet er een gevechtspauze in Syrië zijn, zei minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken kort na middernacht op een persconferentie. De strijd tegen Islamitische Staat en andere terreurgroepen gaat wel door.

  Bombarderen gaat door

  Kerry, die de pers te woord stond naast zijn Russische collega Lavrov, erkende dat het nu nog om woorden op papier gaat. Hij en Lavrov waren het erover eens dat de echte test is of de partijen op de grond de wapens inderdaad neerleggen.

  Lavrov zei dat Rusland wel doorgaat met het bombarderen van Islamitische Staat en al-Nusra.

  De Britse minister Hammond zei in München dat een bestand in Syrië alleen succesvol is als Rusland stopt met het bombarderen van de Syrische oppositie. Rusland claimt alleen terreurgroepen aan te vallen, maar bombardeert volgens Hammond ook onschuldige leden van de oppositie in Syrië.

 • Premier Rutte erkent dat het terugdringen van de vluchtelingenstroom naar Europa nog niet voldoende resultaat heeft opgeleverd. Maar hij verwerpt de kritiek van de oppositie dat hij verkeerde verwachtingen wekt en te positief is over de daadwerkelijke resultaten van een Europese aanpak.

  "Het is nog niet onder controle", zei Rutte in het debat over de instroom van asielzoekers. Deze week was de premier positief over successen van de Turkse autoriteiten, die mensensmokkelaars oppakken en hiermee voorkomen dat vluchtelingen naar Europa gaan. "Ik ben blij met iedere zwaluw", zei Rutte. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer."

  Niet voldoende

  Rutte zegt dat het aantal vluchtelingen van Turkije naar Griekenland per dag varieert. Hij vindt het vooral belangrijk dat de Turken wel in staat zijn om de mensensmokkel aan te pakken. "Ik complimenteer Turkije als het lukt. Het is nog niet voldoende. Er moet nog meer gebeuren."

  Draagvlak

  Rutte heeft enkele weken geleden ook gezegd binnen zes tot acht weken het aantal vluchtelingen vanuit Turkije naar Griekenland op "0" te krijgen. D66, GroenLinks, SP en het CDA vinden Rutte met dergelijke optimistische voorspellingen het draagvlak onder Nederlandse burgers omlaag brengt. Volgens CDA-leider Buma speelt Rutte met cijfers. "De premier doet aan wensdenken. Je moet niet beloven wat je niet kunt waarmaken", zegt GroenLinks-leider Klaver.

  Rutte is nu wat voorzichtiger. "We proberen het te bereiken." Hij wil niet beloven dat de instroom van nieuwe asielzoekers de komende weken met een exact aantal is teruggebracht. "Ik ga geen cijfers noemen", aldus de premier. "Maar het doel is dat als de lente begint en de stroom weer stijgt, we dat in controle kunnen houden. We hebben allemaal instrumenten. Bij de grens in Syrië, in Turkije, aan de grens in Griekenland en Macedonië, we hopen dat het lukt."

  Nationale maatregelen

  De premier wil niet ingaan op de vraag wat er gaat gebeuren als de toestroom niet kan worden verminderd. De VVD-fractie sluit nationale maatregelen niet uit, zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra tijdens het debat. Hij wil niet zeggen wat de partij hiermee bedoelt.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 12 Feb 2016 02:14:29 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot