daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 29 September 2016
Week 39

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Dichtbij.nl - Breda
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De OPEC-landen zijn het eens geworden over het beperken van de olieproductie. Dat gebeurde op een overleg in Algerije, waar de olie-exporterende landen praatten over hoe de olieprijs weer omhoog kan worden gebracht. Sommige OPEC-landen zijn voor hun begroting vrijwel helemaal afhankelijk van olie-inkomsten. Zelfs het steenrijke Saudi-Arabië moet de laatste jaren bezuinigen. Met name Venezuela zit door de lage olieprijs diep in de financiële problemen.Toen bekend werd dat er een deal ophanden was, steeg de prijs van een vat Brent Olie snel met zo'n 5 procent tot ruim 48 euro. Eerder deze week zakte de prijs nog naar 45 euro omdat een akkoord juist ver weg leek.OveraanbodDe OPEC-landen hebben al enkele jaren last van het overaanbod aan olie. Door dat grote aanbod is de olieprijs flink gedaald. Deels komt die overproductie doordat de vraag door economische en financiële crises is gedaald. Een andere verklaring is dat olielanden meer zijn gaan produceren, om allerlei redenen. Zo is Iran de productie flink aan het opschroeven, nu het weer olie mag exporteren na jaren getroffen te zijn door een handelsboycot.Het aantal geproduceerde vaten per dag wordt met zo'n 750.000 stuks teruggeschroefd op een huidig totaal van 33,5 miljoen vaten. Het akkoord moet in november nog wel definitief worden vastgelegd op een OPEC-vergadering in Wenen. 
  • Computerfabrikant HP heeft excuses aangeboden aan klanten met printers die het niet meer doen omdat er geen originele HP-inktpatronen in zitten. Twee weken geleden meldden Nederlandse consumenten problemen na een software-update. Printers met inktpatronen van andere -meestal goedkopere - merken functioneerden niet meer.HP zegt dat er een nieuwe update in de maak is waardoor de printers het weer gaan doen. Volgens het bedrijf is een kleine groep consumenten getroffen door de problemen. "Maar elke ontevreden klant is er een te veel."Tientallen procenten goedkoperSinds eind vorig jaar heeft het bedrijf bij verschillende typen printers de software aangepast. Dat gebeurde volgens HP "om de printers te beschermen en de communicatie tussen cartridge en printer te beveiligen". Soms zat het blokkeren van inktpatronen in de originele software, maar in sommige gevallen deed die blokkade zich voor na een update. Fabrikanten van printers verdienen hun geld niet met de apparaten zelf, maar vooral met de verkoop van de inktcartridges. Zo vraagt HP voor 50 milliliter inkt zo'n 30 euro. Veel huismerken zijn tientallen procenten goedkoper. 
  • Bij de komende Oscaruitreiking is er meer kans op een Oscar met een Nederlands tintje dan normaal. De Palestijnse inzending is namelijk The Idol van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad. De speelfilm dingt mee in de categorie voor de beste niet-Engelstalige film.De film vertelt het verhaal van de Palestijnse zanger Mohammad Assaf, die met zijn overwinning in de Arabische variant van tv-programma Idols zijn thuisland in 2013 op zijn kop zette.Abu-Assad (54) werd twee keer genomineerd voor een Oscar met zijn films Omar (2013) en Paradise Now (2005). Of The Idol ook genomineerd wordt, maakt de organisatie van de Oscars in januari bekend. De uitreiking van de prijzen is op 26 februari in Los Angeles.De film van Abu-Assad is de derde film van een Nederlandse regisseur die in de race is. Eerder werd bekend dat Elle van Paul Verhoeven door Frankrijk en Tonio van Paula van der Oest door Nederland zijn ingestuurd voor een nominatie.
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 29 Sep 2016 01:48:55 +0200]