daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 7 Juli 2015
Week 28

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Dichtbij.nl - Breda
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Er worden steeds meer huizen gebouwd die alleen elektriciteit gebruiken. Dat zijn er nu ruim 2000, maar netbeheerders en energiebedrijven zeggen dat het er steeds meer worden.

  Door de toenemende onzekerheid over het aardgas en de klimaatdiscussie kiezen projectontwikkelaars, overheden en netbeheerders vaker voor wijken zonder gasleidingen. "Het zijn nu kleine aantallen maar de ambitie is om meer dan honderdduizend huizen op deze manier van energie te voorzien.", zegt Marko Kruithof, manager Duurzaam van netbeheerder Stedin.

  Toekomst

  Hoog Dalem in Gorinchem is zo'n All-Electric wijk. De duizend huizen worden verwarmd met een warmtepomp op elektriciteit. Die haalt grondwater uit een bron onder de wijk. Het water stroomt door leidingen in de vloeren en kan in de zomer ook als koeling dienen. Een klein aantal woningen is helemaal zelfvoorzienend. Die hebben zonnepanelen op het dak en bij wijze van proef een accu die zonnestroom opslaat. "Optimaal werkt die opslag nog niet maar het is wel de toekomst", zegt bewoonster Mandy van der Ploeg. Zij is zeer tevreden over haar woning op elektriciteit.

  Goedkoper en veiliger

  Ronald Schilt adviseert op het gebied van gasloze wijken. Volgens hem heeft gasloos wonen naast dat het duurzaam is nog twee belangrijke voordelen. "Je hoeft geen twee energiesystemen, dus elektriciteit en gas, naast elkaar aan te leggen. Dat scheelt kosten. En het is ook veiliger. Er vallen ieder jaar een aantal doden door ongelukken met gas."

  Toby Elson van energiebedrijf Eneco ziet de ommekeer aan de aanschaf van warmtepompen die de cv-ketel vervangen. Die is de afgelopen vijftien jaar explosief gestegen, van zo'n 6000 naar 100.000 per jaar.

  Stimuleren

  Ook huizen met stadsverwarming hebben geen gasleidingen. Die bewoners krijgen warm water uit bijvoorbeeld een afvalcentrale om hun huis te verwarmen. Huizen met stadsverwarming zijn er op dit moment veel meer dan All-Electric: naar schatting 600.000.

  Minister Kamp wil de bouw van huizen zonder gas stimuleren. Daarnaast moeten bestaande huizen beter geïsoleerd worden waardoor ze minder energie verbruiken.

 • Moet er tegemoet gekomen worden aan de Grieken of moet Europa zich streng blijven opstellen?

  Europese regeringsleiders discussiëren vandaag over die vraag. Als het aan de armste eurolanden ligt, wordt er geen millimeter geschoven. Sterker nog, Griekenland moet na het referendum van afgelopen zondag de euro uit.

  Een groot deel van de inwoners van Estland ergert zich aan de opstelling van de Grieken, merkte verslaggever Nik Wouters, die het land bezocht. "De Esten vinden zichzelf veel armer dan de Grieken. Ze snappen niet dat zij hulp moeten bieden aan een rijker land."

  Armer

  De afgelopen jaren traden de Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - toe tot de euro. Estland deed dat in 2011 als eerste en betaalt daardoor mee aan de leningen die aan Griekenland zijn verstrekt. Als de Grieken de schulden niet terugbetalen, verliezen de Esten 450 miljoen euro.

  De inwoners van Estland wijzen erop dat de Grieken veel meer verdienen. Het minimumloon is bijna twee keer zo hoog als in de Baltische staten.

  De premier van Estland, Taavi Rõivas stelt zich hard op tegen Griekenland. Hij stelde eerder dat een nee van de Grieken in het referendum een nee tegen de euro betekent. Ook de collega's in Letland en Litouwen laten zich in harde bewoordingen uit.

  "Met de nee-stem zegt Griekenland nee tegen hulp en tegen de kans om in de euro te blijven", zei de Letse minister van Financiën J?nis Reirs. Kwijtschelden van Griekse schulden is volgens hem geen optie.

  Voorstellen

  De Grieken komen vandaag met nieuwe voorstellen voor een deal met Europa. Op veel medewerking van de Baltische staten lijken de Grieken niet te hoeven rekenen.

 • In Amsterdam kan iedereen met een fiets en een smartphone fietskoerier worden. Met een nieuwe app - TringTring - kunnen consumenten bijvoorbeeld eten bestellen bij een aantal geselecteerde traiteurs. Een koerier brengt de bestelling dan binnen een uur.

  Initiatiefnemer is Roel Mos. Volgens hem hebben zich al zo'n 45 fietsers aangemeld. Per klus krijgen ze vijf euro. "We selecteren de fietsers wel. We zoeken mensen die minstens zes uur per week beschikbaar zijn."

  Volgens Mos doen mensen mee voor de beweging, omdat het leuk is, voor het geld en voor het ontmoeten van mensen. "We hebben echt gekozen voor bezorging per fiets, en niet met de scooter of de auto. Het gaat ons ook om het milieu-aspect. Op en met de fiets maken we de stad een beetje mooier."

  Creditcard

  Het systeem werkt met twee apps. De TringTring-app om producten te bestellen bij locale ondernemers, traiteurs en 'hippere zaken'. Deelnemers moeten eenmalig creditcardgegevens invullen en daarna kan besteld worden. Dat kan eten zijn, maar ook pakjes of andere boodschappen. De aflevering is binnen een uur. "Dat is onze belofte. Een grote uitdaging, zeker."

  De bezorgers hebben een tweede app. Daarmee krijgen ze de bestellingen en bezorgadressen binnen.

  Als het een groot succes wordt in Amsterdam, is Mos van plan om dit initiatief ook in andere steden op te zetten. "Eerst elders in ons land, maar ik denk ook aan steden als Kopenhagen en Berlijn."

  On-demand-economie

  TringTring is een nieuw voorbeeld van wat wel de on-demand-economie wordt genoemd: allerlei persoonlijke diensten die via een app snel en makkelijk te regelen zijn. Andere bekende voorbeelden zijn taxi-app Uber en schoonmaak-dienst Helpling.

  En in de VS zijn er al apps voor doktersbezoek aan huis. Ook kun je boodschappen binnen een uur laten bezorgen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 07 Jul 2015 06:35:16 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot