daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 29 Juli 2015
Week 31

Geselecteerde regio:
Breda

Regio:
Dichtbij.nl - Breda
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Dode Zee droogt uit: ieder jaar daalt de zeespiegel met bijna een meter. Hierdoor ontstaan er elke dag scheuren en gaten in de aardbodem die veel schade aanrichten. Het probleem speelt al een langere tijd, maar de stranden aan de Dode Zee bij Israël krijgen steeds vaker te maken met zinkgaten die schade aanrichten.

  De lokale bevolking maakt zich zorgen, want de Dode Zee is een toeristische trekpleister. Het water van de zee staat bekend om zijn hoge concentratie zout en mineralen. Veel mensen geloven dat het water een helende kracht heeft. Toch moeten steeds vaker stranden sluiten vanwege de zinkgaten.

  Ieder jaar krijgt de Dode Zee te maken met zo'n honderd zinkgaten. Sommigen zijn net zo groot als een basketbalveld. De verwachting is dat het probleem met de zinkgaten steeds groter wordt en de angst bij de lokale bevolking is dat, als er niet wordt ingegrepen, de Dode Zee uiteindelijk helemaal opdroogt.

 • Turkije staat niet toe dat de Amerikanen de vliegbasis Incirlik gebruiken om luchtsteun te verlenen aan Koerdische strijders in Syrië. De Amerikanen mogen vanaf Incirlik alleen aanvallen op IS uitvoeren, laat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

  Donderdag bereikten Turkije en de VS nog een akkoord over het gebruik van de strategisch belangrijke vliegbasis, in het zuiden van Turkije. Over de precieze voorwaarden werd nog onderhandeld. Nu zegt Turkije dus dat alleen aanvallen op Islamitische Staat worden toegestaan. Voor steun aan de Koerden, op wie Turkije sinds vorige week zelf aanvallen uitvoert, is Incirlik niet bedoeld.

  Een bron rond de regering-Obama noemde het akkoord donderdag nog een "game changer". Incirlik ligt relatief dicht bij het IS-kalifaat. Ook de afstand naar de Turks-Syrische grens is klein. In dat gebied hebben Koerdische strijders IS teruggedrongen, onder meer dankzij Amerikaanse luchtsteun.

 • De Iraakse premier Abadi veroordeelt de Turkse bombardementen op PKK-kampen in Noord-Irak. Hij ziet de aanvallen als een ernstige schending van de onafhankelijkheid van Irak en vreest "een gevaarlijke escalatie" van conflicten.

  Abadi roept de Turken op om verdere escalatie te voorkomen en een oplossing voor de crisis te zoeken.

  Turkije heeft de aanvallen op de gewapende tak van de PKK verhevigd, nadat de NAVO-bondgenoten gisteren hun steun hadden gegeven aan de Turkse aanpak van terrorisme. De Turkse president Erdogan zei voorafgaand aan de NAVO-bijeenkomst al dat het onmogelijk is om het vredesproces met de Koerden door te laten gaan na een serie aanslagen op politiemensen en militairen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 29 Jul 2015 15:26:57 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot