daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 28 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes
Nieuws uit jouw gemeente

Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De tentoonstelling met werk van de kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) die morgen in Kunsthal Citroën in Amsterdam zou worden geopend, is afgelast. De organisatie heeft op het laatste moment geen toestemming gekregen van de Escher Stichting, die alle rechten beheert.

  Volgens de organisator, oud-directeur Wim van Krimpen van het Gemeentemuseum Den Haag, heeft de advocaat van de stichting geëist dat de werken van de muur worden gehaald. De erven zouden Van Krimpen verwijten dat hij zonder hun instemming de werken had opgehangen.

  Bruikleen

  Van Krimpen heeft de werken in bruikleen gekregen van het Gemeentemuseum Den Haag. Het zijn zogenoemde facsimilés, hoogwaardige reproducties die musea soms gebruiken om kwetsbare, originele werken te beschermen. De initiatiefnemer zegt dat deze replica's ook worden gebruikt bij de tentoonstelling Escher in het Paleis in Den Haag.

  'Verdrietig'

  De voormalige museumdirecteur is geschokt en verdrietig. "Ik ben 74. Deze beslissing is gruwelijk voor mij, niet alleen financieel, maar vooral als kunstliefhebber en tentoonstellingsmaker. Dit was mijn laatste tentoonstelling."

  Van Krimpen wil niet zeggen hoeveel de tentoonstelling hem heeft gekost. Wel benadrukt hij dat het een privé-initiatief is en dat hij ontwerpers heeft moeten inhuren en een conservator.

  Boekwinkel

  Het verbod via de advocaat komt voor Van Krimpen totaal onverwacht. Enkele weken geleden heeft hij de Escher Stichting gemeld dat hij bezig was met de tentoonstelling en aangeboden in Kunsthal Citroën een boekwinkel in te richten.

  Bovendien kent hij de familie en de stichting, naar eigen zeggen, al meer dan 25 jaar. Hij maakte kennis toen hij directeur was van het Gemeentemuseum Den Haag dat een grote collectie heeft van de graficus. Ook maakte Van Krimpen in de Kunsthal in Rotterdam in 1998 een grote overzichtstentoonstelling met het werk van M.C. Escher ter gelegenheid van diens honderdste geboortejaar.

  Overleg

  Volgens Van Krimpen gaat zijn advocaat maandag om tafel met die van de Escher Stichting, in een poging de kwestie op te lossen. Het is de vraag of dat lukt. Een woordvoerder van de Escher Stichting zegt dat hij geen toestemming heeft gevraagd. "Van Krimpen vraagt niet, hij doet gewoon." De stichting wil bovendien niet dat er een tentoonstelling met facsimilés komt in Amsterdam.

 • Bij de voormalige atletiekvereniging van Dafne Schippers volgen ze de verrichtingen van de kersverse wereldkampioene op de voet. Er werd vanavond dan ook hard gejuicht toen Schippers als eerste over de streep kwam bij de 200 meter. "Het is niet normaal dat ze zo hard heeft gelopen", zegt een van haar fans.

  Voor de meisjes bij atletiekvereniging Hellas in Utrecht is Schippers een inspiratiebron. "Ze is echt een voorbeeld", zegt Yara, die zelf ook aan sprinten doet. "Ze loopt zo goed en zo mooi. Ze wordt steeds maar beter, en ze komt gewoon hier vandaan."

  In de kantine van Hellas is de spanning om te snijden als Schippers aan de 200 meter begint. Als de sprintster na een bloedstollende race als eerste finisht, springt iedereen tegelijk op. "Ze is gewoon wereldkampioen", zegt Yara enthousiast. "Dat kan ze nu gewoon zeggen. Echt supervet."

 • Het kabinet gaat met alle particulieren, bedrijven en overheidsinstanties in gesprek over het toenemend gebruik van drones. De ministers Van der Steur, Kamp en staatssecretaris Mansveld verwachten dat het gebruik van drones de komende jaren flink zal toenemen. En daar zitten grote voordelen en grote nadelen aan.

  "Momenteel bevinden we ons midden in de fase waarin voortschrijdende technologie leidt tot steeds meer toepassingen voor drones, terwijl de samenleving er nog niet aan gewend is", schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

  Irritatie

  Per 1 juli is nieuwe drones-wetgeving van kracht voor beroepsmatig gebruik en voor recreatief gebruik. Die tijdelijke wetgeving moest er snel komen omdat er elke dag drones bij komen. Maar hij roept nu al veel irritatie op bij bijvoorbeeld modelvliegers die de wetgeving te streng vinden, en de professionele luchtvaart die zegt dat het luchtruim nog niet veilig genoeg is.

  Het kabinet belooft dat de veiligheid hoe dan ook voorop staat, maar dat een uitbreiding van commercieel gebruik en toenemend gebruik door de overheid moet kunnen. Zo ziet de politie mogelijkheden voor bijvoorbeeld het opsporen van vermiste personen en het bewaken van grote evenementen. Ook de brandweer en inspectiediensten van het Rijk kunnen drones bij hun werk gebruiken.

  Verenigingsverband

  Omdat het overgrote deel van de ongelukken met drones wordt veroorzaakt door recreatieve gebruikers van kleine drones onderzoekt het kabinet de mogelijkheid de regels voor hen strenger te maken. Zij mogen dan bijvoorbeeld alleen in verenigingsverband en boven een speciaal modelvliegterrein vliegen.

  Op dit moment ligt de bevoegdheid om regels voor drones tot 150 kilogram vast te leggen nog bij de individuele Europese landen. Een maand geleden heeft het European Aviation Safety Agency (EASA) geadviseerd om tot één Europese regelgeving voor drones te komen. Die is op zijn vroegst in 2018 klaar.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 28 Aug 2015 21:05:28 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot