daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 27 April 2015
Week 18

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Franse politie heeft nog eens drie mannen aangehouden die mogelijk betrokken waren bij plannen om een aanslag te plegen op een kerk. Een week geleden werd de hoofdverdachte al opgepakt, de 24-jarige Frans-Algerijnse student Sid Ahmed Ghlam.

  Van twee van de drie medeverdachten zijn volgens Franse media DNA-sporen gevonden toen de politie het appartement van de student doorzocht. De derde zou mogelijk logistieke hulp hebben geboden om de aanslag te kunnen uitvoeren. Het Franse Openbaar Ministerie bevestigt alleen dat er drie mensen zijn opgepakt, maar geeft verder geen details.

  Danseres

  Hoofdverdachte Sid Ahmed Ghlam wilde volgens justitie een aanslag plegen op een kerk in Villejuif, een wijk ten zuiden van het centrum van Parijs. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 32-jarige vrouw. Haar lichaam werd gevonden in een auto in Villejuif, waarin ook DNA-sporen van Ghlam werden aangetroffen.

  De vrouw, danseres Aurélie Châtelain, lijkt een willekeurig slachtoffer te zijn geweest. Gistermiddag werd in haar woonplaats Caudry een herdenkingstocht voor haar gehouden. Op een spandoek stond: "Gisteren danste je tussen ons, nu dans je tussen de engelen."

  Propagandamateriaal

  Ghlam bleek een heel wapenarsenaal te hebben verzameld. Het lijkt erop dat hij contact heeft gehad met iemand in Syrië, die hem opdracht zou hebben gegeven om een kerk aan te vallen. Ook vond de politie in zijn appartement propagandamateriaal van IS en al-Qaida, maar er is nog geen bewijs dat hij tot een van die organisaties behoort.

 • Een Israëlisch gevechtsvliegtuig heeft een aanval uitgevoerd op de grens met Syrië. Volgens het leger waren daar gewapende terroristen gezien die een explosief vastmaakten aan een hek bij de grens, bedoeld voor een aanslag op Israëlische militairen op de Golanhoogten.

  De vier terroristen zouden door de luchtaanval zijn omgekomen. De spanning over het betwiste gebied is toegenomen door de al vier jaar durende burgeroorlog in Syrië.

  Israël vreest zowel islamitische militanten die tegen president Assad strijden als Assads Libanese bondgenoten van Hezbollah, die gesteund worden door Iran.

 • "Het is hier donker, er zijn maar een paar lichtjes", vertelt correspondent Joeri Boom kort na aankomst op het vliegveld van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. "We hebben hier nog geen ingestorte gebouwen gezien, maar wel veel gebouwen met scheuren in de muren. En ook alle chique hotels hier zijn dicht en donker. We zijn terechtgekomen in een spookstad."

  Het kostte Boom veel moeite om Kathmandu te bereiken. "We zijn dertien uur onderweg geweest vanuit New Delhi, terwijl de vlucht normaal gesproken anderhalf uur duurt."

  Zijn vliegtuig moest terugkeren omdat er opnieuw aardschokken waren en landen in Kathmandu niet veilig werd geacht. Uiteindelijk wist Boom de stad toch te bereiken.

  Penibele situatie

  Hotelgasten kunnen niet in hun hotels terecht en moeten buiten slapen, zag Boom. "We hebben een hotel gevonden waar we in de verlichte lobby kunnen slapen, maar niemand weet of de drie verdiepingen boven ons het gaan houden als er weer een beving komt. Het is een vrij penibele situatie, zelfs voor ons. Kun je nagaan hoe het is voor de mensen die heel weinig geld hebben. Dit is een van de armste landen van Azië."

  Intussen komen sommige militaire vluchten met noodhulp nog wel aan op het vliegveld. "Die hebben alleen piloten aan boord, dus dat risico wordt genomen."

  Een van die hulpverleners is Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. Hij vertrekt maandagochtend naar het rampgebied. "De hulpverlening is in volle gang", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "Er zijn nu zo'n 300 hulpverleners van het Rode Kruis bezig met het zoeken naar lichamen in de puinhopen. Er zijn heel veel doden en gewonden."

  Wegen kapot

  Het dodental kan nog oplopen. De hulpverleners zijn nog niet overal geweest. "Van Kathmandu krijgen we nu een aardig beeld", zegt Stoffels. Maar het epicentrum was ten westen daarvan, en de verhalen uit dat gebied zijn dat alle huizen verwoest zijn en dat mensen er massaal slachtoffer zijn geworden van deze aardbeving."

  Het is moeilijk hulp naar Nepal te krijgen. "De grote wegen in het land zijn kapot, dus het aanvoeren van voedsel en andere hulp over de weg gaat moeilijk."

  Vanaf morgen zal de hulp via de lucht goed op gang komen, verwacht Stoffels. "Dan kunnen vliegtuigen met hulpgoederen naar Nepal, in eerste instantie is er hulp beschikbaar voor 50.000 gezinnen. Maar we hebben een gironummer geopend omdat er nog veel meer hulp nodig is."

  De hulp bestaat naast voedsel uit zaken als pannensets, slaapzakken en tenten. "De mensen zijn alles kwijtgeraakt. Ze kunnen niet meer hun huizen in. Ze hebben opvang en medische zorg nodig. Er valt nog veel te doen de komende tijd."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 27 Apr 2015 02:14:16 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot