daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 4 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes
Een andere Nieuws site

Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Tour-start in Utrecht brengt een enorme mensenmassa op de been. Vele honderdduizenden mensen komen naar de stad, om naar de renners te kijken of om zich in het feestgedruis te storten. Het wordt heel druk en ook nog eens enorm warm. Waar moet je rekening mee houden?

  Al de hele week is het in Utrecht drukker dan normaal, maar het hoogtepunt is natuurlijk vandaag als de renners een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum van de stad rijden. Het parcours is daarvoor met 13.000 dranghekken helemaal afgesloten.

  Tot vanavond 20.00 uur zijn grote delen van het centrum en de omliggende wijken autovrij of autoluw. En voor morgen, als de tweede etappe in Utrecht start, geldt dat ook weer, van 8.00 tot 18.00 uur.

  Voor mensen die willen komen kijken, heeft de gemeente een aantal praktische tips:

  * Woon je in Utrecht, kom dan te voet naar het parcours
  * Woon je in een straal van 15 kilometer rond de stad, pak dan de fiets
  * Kom je van verder weg, reis dan met het openbaar vervoer

  Oversteekplaatsen

  De renners rijden vandaag een lus door en om het centrum, met start en finish bij de Jaarbeurs. Op een aantal plekken is er voor voetgangers een brug over de weg gemaakt of zijn er onderdoorgangen. Sommige doorgangen zijn alleen voor voetgangers, andere ook voor fietsers.

  Het parcours oversteken kan bij:
  * De Berekuil, aan de noordoostkant van de stad (voetgangers en fietsers)
  * Het Lucasbolwerk, achter de Dom (alleen voetgangers)
  * De Balijebrug , aan de zuidwestkant van het centrum (voetgangers en fietsers)
  * De Albatrosburg op de Venuslaan, ten zuiden van het centrum (voetgangers en fietsers)
  * Venuslaan, ter hoogte van de oude spoorlijn (alleen voetgangers)
  * Platolaan/Weg tot de Wetenschap, bij stadion Galgewaard (alleen voetgangers)

  Op de fiets

  Voor mensen die redelijk in de buurt van Utrecht wonen, is de fiets de handigste manier om naar de stad te komen. De Fietsersbond heeft daarvoor een speciale routeplanner ontwikkeld. Ook Utrechters kunnen daarop eenvoudig zien hoe ze tijdens de afsluiting van A naar B kunnen fietsen.

  Op een aantal plaatsen rond het parcours zijn er tijdelijke fietsenstallingen. De reguliere stallingen zijn gewoon open. Voor wielrenners met (dure) racefietsen zijn er bewaakte stallingen. Langs het parcours zijn fietsenrekken weggehaald om ruimte te maken voor de renners en de toeschouwers.

  Op ruim twintig plekken langs het parcours zijn zogeheten publieksvenues. Daar kan je wat eten en drinken en zijn vaak op optredens. En er staan grote beeldschermen om de wedstrijd te kunnen volgen. De meeste publieksvenues zijn vandaag en morgen open.

  Openbaar Vervoer

  De NS laat vandaag extra en langere treinen van en naar Utrecht Centraal rijden. Wie de grootste drukte wil vermijden, kan uitstappen op Utrecht Overvecht of Utrecht Lunetten. Vanaf beide stations is het 15 à 20 minuten lopen naar het parcours.

  Wie naar het start- en finishgebied bij de Jaarbeurs wil, moet op Utrecht Centraal uitstappen. Ook andere plekken langs het parcours in het oude centrum zijn vandaar te voet goed bereikbaar.

  Auto

  Ook als je met de auto komt, is het parcours goed bereikbaar. Om de drukte te beperken wordt mensen wel aangeraden zo veel mogelijk samen te reizen. Het centrum is voor auto's afgesloten.

  Parkeren kan in de transferia aan de rand van de stad. Ze zijn er bij Papendorp, Groenekan, The Wall, De Uithof, Bunnik, Blokhoeve en de P&R Westraven. Een kaartje daarvoor kan online worden gekocht. Bij het transferium zelf kan dat ook, maar dat is duurder.

  Vanaf de transferia kan je lopend naar het parcours, maar er rijden ook pendelbussen.

  Autovignet

  Utrechters die binnen het parcours wonen, moeten een speciaal vignet hebben om de autoluwe zone uit te mogen rijden. Ze moeten gebruikmaken van speciale rijroutes. De zone binnenrijden kan alleen als het strikt noodzakelijk is. De ziekenhuizen blijven bereikbaar, zegt de gemeente.

  Met name ondernemers klaagden eerder dat ze door de gemeente niet goed worden geïnformeerd en niet weten of ze bijvoorbeeld bestellingen kunnen rondbrengen.

  Hitte

  Iedereen die naar de Tour komt kijken, moet rekening houden met de hitte. Het wordt naar verwachting zo'n 33 graden. En de gevoelstemperatuur in een stad met veel asfalt is nog een stuk hoger. Op veel plaatsen deelt de gemeente water uit of zijn er kranen waar mensen gratis flesjes of bidons kunnen vullen.

  Verder moeten mensen ook zelf voorzorgsmaatregelen nemen: luchtige kleding, een petje, zonnebrand en water.

  De organisatie vraagt om kinderen en ouderen extra goed in de gaten te houden. Het Rode Kruis zal dat ook doen en mensen sneller aanspreken.

 • Utrecht maakt zich klaar voor de eerste etappe in de Tour de France. Vanmiddag is de eerste etappe: een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum van de stad.

  De Domstad verwacht honderdduizenden bezoekers. Ook gisteravond was het al druk in het centrum van de stad. Onder meer op de Neude, het Domplein en het Janskerkhof waren gratis optredens. Ook trok een stoet, de Caravane d'Utrecht, van onder meer padvinders, harmonieën en deelnemers op fietsen door het Wilhelminapark.

  Gisteravond en vannacht zijn er hekken langs het parcours neergezet. In totaal is er ruim 27 kilometer hek geplaatst.

  Vignetten

  Sinds gisteravond 20.00 uur is de stad afgesloten voor autoverkeer dat geen vignet heeft. Controle was er volgens RTV Utrecht nauwelijks. Langs het parcours zijn tot nu toe 500 fietsen weggehaald. Vanochtend worden er nog meer verwijderd als gemeentewerkers een nieuwe controleronde lopen.

  Schoonmakers die bij Vredenburg aan het opruimen waren, zeiden tegen de regionale omroep dat er nu al meer rotzooi ligt dan tijdens Koningsdag.

  Iets minder warm

  Het wordt voor de 198 wielrenners en de honderdduizenden bezoekers trouwens iets minder warm dan verwacht. Eerder deze week voorspelden enkele weerbureaus dat het 40 graden zou worden, maar dat wordt zeker niet gehaald. Alleen in het uiterste oosten van het land kan het 36 graden worden.

  Toch raadt het KNMI Tourbezoekers aan om zich goed voor te bereiden op de hitte: "Vooral in de stad blijft het lang warm", zegt een woordvoerder. "Daar blijft de hitte tussen de gebouwen hangen en kan de wind niet vrijuit waaien". Buiten Utrecht wordt het ongeveer 30 graden.

 • Ruim zestig mensen hebben uren vastgezeten in een reuzenrad in de stad Orlando, in de Amerikaanse staat Florida. Het rad kwam gisteren stil te staan door een computerstoring. Dankzij de noodstroom kon de attractie na ongeveer twee uur weer langzaam in beweging komen.

  De brandweer moest vervolgens bij het instapplateau op de bakjes klimmen om de deuren open te maken.

  De attractie is pas sinds mei dit jaar open. Sindsdien zijn er al meerdere problemen mee geweest, waardoor het reuzenrad gesloten moest blijven.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 04 Jul 2015 06:57:30 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot