daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 9 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes
Nieuws uit jouw gemeente

Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het is oppassen geblazen als je in bossen en parken bent, want het regent deze herfst eikels en beukennootjes. De afgelopen maanden hebben eiken en beuken veel meer vruchten geproduceerd dan andere jaren.

  Ze vallen nu massaal uit de bomen. Je ziet het aan de deels stuk getrapte eikels en beukennootjes op glibberige fiets- en voetpaden.

  De uitbundige oogst is opmerkelijk, vooral omdat de beuk nu al drie jaar achter elkaar vol hangt met nootjes. "Gebruikelijk komen er het ene jaar wel beukennootjes en het andere jaar niet, maar dit is al het derde jaar dat ze er zijn", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen.

  Niet alleen in Nederland, in heel Europa vallen eikels en beukennootjes als rijpe appels uit de boom. Biologen staan voor een raadsel. Mogelijk hebben het relatief koude voorjaar, gevolgd door een droge periode en daarna een natte zomer dit in de hand gewerkt. "We hebben dit 25 jaar niet zo meegemaakt", zegt Van Vliet.

  Fietsers en wandelaars hebben het even minder leuk, maar dieren die eikels en beukennootjes op hun menu hebben staan, doen er hun voordeel mee. Eekhoorns, sommige vogelsoorten en zwijnen kunnen hier een winter lang van profiteren.

  Record

  Van Vliet verwacht dat we de overvloed aan eikels en beukennootjes terug zullen zien in de populatie zwijnen. "Biggen die de komende maanden worden geboren, hebben nu meer kans om de winter door te komen dan normaal. Er zijn nu al veel zwijnen, de kans is groot dat we volgend jaar boven het record van 2008 uitkomen."

  De vraag is wel of er voor al die zwijnen volgend jaar nog wat te eten is, zegt Van Vliet. "De kans is groot dat er dan geen beukennootjes groeien."

 • Het Openbaar Ministerie bevestigt dat een medewerker van de Nationale Recherche is aangehouden vanwege corruptie, plichtsverzuim en witwassen. NRC meldde gisteravond al dat een zeer ervaren agent op grote schaal informatie zou hebben verkocht aan criminelen.

  De man werd 29 september aangehouden en zit sindsdien in beperkingen. Dat betekent dat hij is afgesloten van de buitenwereld en alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zijn voorarrest werd op 2 oktober met twee weken verlengd.

  De woordvoerder van het OM Oost-Brabant wil verder niets zeggen over de zaak.

 • Om de vluchtelingencrisis in Duitsland goed te kunnen aanpakken, zijn er 20.000 extra politiemensen nodig, zegt de Duitse politievakbond DPoIG. Op dit moment worden de agenten volgens de bond te veel belast.

  Dagelijks worden er tienduizenden agenten in Duitsland ingezet voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld bij treinstations en opvangplekken. De vakbond spreekt van de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog.

  Extra ondersteuning

  De Duitse regering heeft al toegezegd dat er in drie jaar tijd 3000 politiemensen bij komen, maar dat is volgens de vakbond bij lange na niet genoeg. Alleen al op het platteland zouden 15.000 mensen nodig zijn.

  Door bezuinigingen zijn er de afgelopen jaren veel banen verdwenen bij de politie. Die moeten weer terug, zegt DPoIG tegen persbureau DPA. Daarnaast wil de vakbond dat de politie extra ondersteuning krijgt, bijvoorbeeld van voormalige militairen en veiligheidstroepen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 09 Oct 2015 08:40:03 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot