daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 21 November 2014
Week 47

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes
Nieuws.nl - Doorlopend het laatste nieuws

Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In totaal zullen er in Overijssel ruim 66.000 vogels worden geruimd. Dat blijkt uit een toelichting die Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft in het Radio 1-Journaal.

  Na de ontdekking van de vogelgriepvariant H5 bij een pluimveebedrijf in Kamperveen, zijn daar zo'n 10.000 vogels vergast en afgevoerd. Bij een buurbedrijf worden vandaag en morgen alle 15.000 ganzen geruimd.

  Binnen een straal van een kilometer is er nog een pluimveebedrijf met meer dan 41.000 vogels. Daar worden de dieren uit voorzorg gedood.

  Dertig dagen dicht

  Het Kamperveense kippenbedrijf waar de vogelgriep als eerste is geconstateerd, is een zogenoemd vermeerderingsbedrijf met 10.000 kippen. Daar worden kippen gehouden die broedeieren leggen. Volgens Economische Zaken is duidelijk dat het bedrijf is getroffen door een H5-variant van de vogelgriep. Welke precies wordt nog onderzocht.

  Er worden 34 pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer van de bron in Kamperveen onderzocht op vogelgriep. Die bedrijven blijven dertig dagen dicht.

 • De inlichtingendiensten AIVD en MIVD gaan ook via de kabel informatie onderscheppen. Nu kan dat alleen maar via de telefoon of de ether. De ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie hebben aangekondigd dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 wordt aangepast.

  Tegenwoordig verloopt 90 procent van de telecommunicatie via de kabel. De commissie-Dessens heeft in december 2013 al geconcludeerd dat de inlichtingendiensten ook op de kabel actief moeten zijn om hun werk goed te kunnen doen.

  Spionage

  Informatie onderscheppen is van fundamenteel belang, schrijven de ministers. "Of het nu gaat om het voorkomen van terrorisme, tegengaan van spionage, beschermen van digitale aanvallen en inzicht krijgen in bedreigingen voor de internationale rechtsorde", zo staat in de brief.

  Voor de veiligheid van haar burgers is het "onontkoombaar" dat de diensten persoonsgegevens verzamelen en verwerken. Volgens de bewindspersonen betekent dit niet dat burgers ongericht afgeluisterd kunnen worden. "Burgers hoeven niet bevreesd te zijn dat de overheid in willekeurige e-mailconversaties meekijkt of telefoongesprekken afluistert."

  Toestemming

  Er komen drie fasen in het afluisteren van telecommunicatiegegevens: vergaren, voorbewerken en verwerken. De minister moet voor iedere fase vooraf toestemming geven.

 • Ook in België geldt vanaf vandaag een ophokplicht om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Voor professionele pluimveehouders is de maatregel verplicht, hobbyisten wordt "ten stelligste" aangeraden hetzelfde te doen.

  De maatregel komt omdat er nu in Nederland op drie plekken vogelgriep is vastgesteld. De Belgische regering benadrukt dat het gaat om een voorzorgsmaatregel; er zijn nog geen gevallen in België geconstateerd.

  De Belgische overheid heeft nog meer maatregelen genomen. Zo mogen markten alleen onder voorwaarden plaatsvinden en moeten voertuigen waar pluimvee in is vervoerd worden ontsmet na gebruik. Voertuigen die in Nederland zijn geweest of in risicogebieden in Groot-Brittannië en Duitsland moeten helemaal wegblijven bij pluimveehouderijen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 21 Nov 2014 19:48:15 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot