daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 11 Februari 2016
Week 06

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Dringend gezocht: presidentskandidaten. In Haïti is een oproep verspreid waarin mensen wordt gevraagd om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Er wordt een aantal eisen gesteld, maar niet al te veel. Als je in Haïti woont, geen strafblad hebt en 35 jaar of ouder bent dan maak je al een goede kans om mee te mogen doen met de verkiezingen.

  Haïti zit in een politieke crisis. De huidige president Michel Martelly is er zondag mee opgehouden, en de verkiezingen voor een opvolger zijn uitgesteld vanwege de onrust die is ontstaan doordat de enige oppositiekandidaat had geklaagd dat de regeringskandidaat werd bevoordeeld. Aanhangers van de regering en de oppositie gaan sinds januari vrijwel dagelijks de straat op.

  De verkiezingen staan nu gepland voor 24 april. Het parlement moet binnen een paar dagen een interim-president kiezen die aanblijft tot er een nieuwe president is gekozen. Kandidaten voor die post kunnen zich melden bij het Haïtiaanse parlement, voor morgen 11 uur lokale tijd.

 • "U leeft echt in een andere wereld", beet Meg Hillier, Labour-parlementslid de topmannen van Google toe. Een Britse parlementscommissie voelde tijdens een speciale hoorzitting de vice-president en de Europa-directeur van het gigantische internetconcern stevig aan de tand. Google heeft onlangs namelijk een belastingdeal met de Britse belastingdienst gesloten en die leidt tot veel ophef.

  In de deal, die in eerste instantie door de Britse minister van Financiën Osborne als "overwinning" aan de buitenwereld werd verkocht, moest Google voor de laatste tien jaar 130 miljoen pond (ca. 170 miljoen euro) aan achterstallig belastinggeld overmaken. Maar in de praktijk bleek dat neer te komen op een belastingtarief van 3 procent over Google's activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Dat viel bij veel Britten verkeerd.

  Hoongelach

  Snapt u de boosheid van de Britse belastingbetaler?", vroeg Hillier daarom fel tegen Mat Brittin, de Europa-directeur van Google. "Ik snap de boosheid, maar we hebben echt volgens de regels gehandeld", antwoordde Brittin. "Wat verdient u zelf overigens?", vroeg Hillier vervolgens. Maar daarop antwoordde Brittin vaaglijk dat hij dat niet precies wist. Het kwam hem op hoongelach te staan.

  Omdat het Google-kantoor in Londen, waar 2329 mensen werken, op papier als dependance fungeert voor het Europese hoofdkantoor van Google in Dublin, hoeft het bedrijf daar niet het volle pond aan belastingen te betalen. Daarnaast vindt het overgrote deel van Google's economische activiteit nog altijd plaats in de Verenigde Staten, waar dan ook het meeste belasting moet worden voldaan. "Over onze totale wereldwijde omzet betalen we 19 procent belasting", zei Tom Hutchinson, de vice-president van Google. "Dat vinden wij een eerlijk percentage."

  Google maakt in Ierland, maar ook in Nederland en Bermuda, gebruik van handige trucs om belasting te ontwijken. "Dat is iets wat heel veel multinationals doen", voegde Hutchinson toe. Alleen vonden veel Britse parlementsleden dat geen excuus. "Als alle jongetjes op het schoolplein iets doen, betekent dat toch niet dat jullie dat ook moeten doen? Met dit gedrag ondergraven jullie de maatschappij. Doe eens aan wat soul searching", zei Richard Bacon, conservatief parlementslid.

  Daarnaast merkte de parlementscommissie op dat de nieuwe CEO van Google, Sundar Pichai, onlangs een aandelenpakket ter waarde van 180 miljoen euro kreeg overgemaakt, bovenop zijn jaarlijkse salaris. Daarmee is hij nu de best betaalde topman ter wereld.

  Dat bedrag alleen al is hoger dan wat Google nu over de afgelopen tien jaar aan de Britse belastingdienst heeft overgemaakt. "De Britse belastingbetaler vindt dit verbijsterend", zei Labour-lid Hillier.

 • De teamleider van de Stockholmse politie heeft nagedacht over de kleding waarmee hij in de stad rondloopt. Hij wil er zo anoniem mogelijk uitzien en draagt daarom een spijkerbroek, een zwarte jas en een donkerblauw baseballpetje. Het is de outfit die undercoveragenten in Zweedse misdaadfilms ook dragen.

  "Zo zien veel Zweedse mannen er uit", zegt de teamleider. Hij is op zoek naar afgewezen vluchtelingen die weigeren om terug te keren en zijn ondergedoken.

  Reageren

  De afgelopen drie jaar verdwenen zo'n 23.000 afgewezen vluchtelingen in de anonimiteit. De teamleider en zijn negen collega's hebben de taak om deze mensen op te sporen.

  Dat doen ze onder meer door restaurants en kiosken op zwartwerkend personeel te controleren. De teamleider is ook vaak bij het Centraal Station van Stockholm te vinden. Hij let daar vooral op de manier waarop reizigers reageren op bewakers in gele vesten.

  "Het zijn vaak details waarmee je mensen ontmaskert", zegt hij. "Soms is het een zoekende of afwerende blik. Andere keren gaat iemand achter een pilaar staan als er een bewaker voorbijkomt."

  Er worden wellicht nog meer politiemensen aangenomen om vluchtelingen op te sporen, maar dat is volgens de teamleider geen oplossing. "Andere instanties kunnen op dit moment niet inspelen op de vele vluchtelingen die onder dwang moeten worden teruggestuurd. We hebben bijvoorbeeld niet genoeg plaats in uitzetcentra."

  Godmorgon

  Het is nu stilte voor de storm, zegt de politieman. De regering verwacht dat zeker de helft van de 163.000 asielaanvragen van vorig jaar wordt afgewezen. De ervaring leert dat velen niet vrijwillig weggaan.

  Scholen met veel vluchtelingenkinderen staan ook voor een zware opgave. Zoals de Farsta-school in een voorstad van Stockholm. Docente Inger Schwartz krijgt er elke week nieuwe vluchtelingenkinderen bij. "Godmorgon" zegt ze tegen de leerlingen, van wie de meeste met "godmorgon" antwoorden, zelfs al zijn ze nog maar net in Zweden.

  Schwartz is een bevlogen docente en maakt er met de beschikbare middelen het beste van. "Deze kinderen hebben al veel doorstaan en ook hier hebben ze vaak een moeilijk leven. De school moet een vrijplaats zijn. Een plek waar ze het leuk hebben, waar ze zich veilig voelen en waar mensen aardig zijn. Daar houden we aan vast."

  Huurwoningen

  Tegelijkertijd is er een gebrek aan docenten en klaslokalen. "Het hele systeem staat onder druk", zegt Schwartz. "Er is ook niet genoeg sociale zorg en er zijn geen huurwoningen beschikbaar. Het gaat om de hele keten."

  Bijkomend probleem is dat kinderen die alleen naar Zweden zijn gekomen, vaak weer worden overgeplaatst. Toch houdt rector Wolfgang Johansson een positieve blik op de situatie. "Het is zeker een uitdaging. Maar we redden het en het lukt steeds vaker om kinderen naar reguliere klassen te sturen."

  De linkse Zweedse regering voelt de adem in de nek van de anti-immigratie partij Zweden-Democraten. Deze partij wordt door de andere partijen nog steeds buiten de regering gehouden. Maar de Zweden-Democraten zijn een van de grootste partijen en het de vraag is hoelang het cordon sanitair standhoudt.

  Tegelijk kampt Zweden ook met extreemrechts geweld. Onlangs viel een groep van vijftig tot honderd man in Stockholm immigrantenjongeren aan. In zwarte kleding en met bivakmutsen maakten ze jacht op jongeren met een donker uiterlijk. Dat heeft angst onder vluchtelingen gezaaid.

  Minister Anders Ygeman van Binnenlandse zaken zucht even als hij de drastische verandering in het Zweedse asielbeleid voor de zoveelste keer moet uitleggen. "Het komt door het falen van Europese samenwerking", zegt hij. "Zweden, Duitsland en Oostenrijk dragen een onevenredig groot deel van opvang, terwijl veel andere Europese landen bar weinig doen."

  Het doel van de regering is om zo veel mogelijk vluchtelingen vrijwillig terug te laten keren. Maar Ygeman geeft toe dat een deel onder dwang op het chartervliegtuig wordt gezet. De minister rekent daarbij op samenwerking met andere Europese landen. "Stel, een vliegtuig vertrekt uit Stockholm met een groep vluchtelingen naar hun geboorteland. En Duitsland heeft een groep die naar hetzelfde land terug moet. Dan kunnen we de kosten van de vlucht delen."

  In het opvangcentrum in de Stockholmse voorstad Farsta leidt het strengere asielbeleid tot onrust bij bewoners. "Ze geven ons niet de juiste informatie", zegt een 22-jarige Afghaanse asielzoeker. "Ze zeggen alleen hoeveel duizenden vluchtelingen worden teruggestuurd, maar niet waarom."

  Ook de Syrische Usama Soliman is zenuwachtig. "Ik weet dat Syrische vluchtelingen in Zweden een permanente verblijfsvergunning krijgen. Maar ik heb nog geen gesprek met de Migratiedienst gehad. De wachttijden zijn zó lang."

  Soliman, die op het conservatorium heeft gezeten, verdrijft zijn tijd met het cello spelen. Zijn moeder heeft het instrument opgestuurd. De Palestijnse Ahmad Almsry wacht al bijna twee jaar op uitsluitsel. Almsry: "Ik mag hier helemaal niets doen. Niet werken en zelfs geen Zweeds leren. Alleen maar wachten op het bericht dat ik misschien wordt teruggestuurd."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 11 Feb 2016 20:03:40 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot