daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 19 December 2014
Week 51

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes
Nieuws.nl - Doorlopend het laatste nieuws

Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De provincie Groningen wil dat de NAM extra kosten voor de zuidelijke ringweg van de stad Groningen op zich neemt. De bouw valt duurder uit doordat er rekening moet worden gehouden met mogelijke aardbevingen. Maar volgens gedeputeerde Moorlag (Ruimtelijke Ordening) weigert de Nederlandse Aardolie Maatschappij de meerkosten te betalen.

  De extra kosten zijn het gevolg van een bouwadvies voor het aardbevingsgebied. De NAM schrijft in een brief aan de provincie dat het om een voorlopig advies gaat, dat niet bindend is. Pas in 2017 worden wettelijke normen vastgesteld voor nieuwbouw in aardbevingsgebied.

  Aanbesteding

  De provincie had een verzoek ingediend bij de NAM om versteviging van de ringweg gefinancierd te krijgen. De precieze kosten zijn nog onduidelijk. Volgens Moorlag gaat het om 30 tot 60 miljoen euro extra. De provincie wil weten of de NAM die kosten gaat vergoeden, voordat zij een aanbesteding doet.

  In de provincie Groningen moeten allerlei bouwwerken zwaarder worden uitgevoerd door het risico op bevingen, ook woningen. Volgens Moorlag vangen huizenbouwers ook bot bij de NAM als het gaat om meerkosten van zwaardere constructies.

  Onveilig

  Moorlag vindt dat de adviesregeling voor bouwconstructies serieus moet worden genomen. "Het kan niet zo zijn dat als er over twee jaar een definitieve regeling is, dat we dan iets hebben gebouwd dat niet sterk genoeg is. Wij kunnen geen bouwwerken gaan bouwen die later onveilig blijken te zijn.''

  Als de NAM weigert de meerkosten te betalen, komen bouwprojecten twee jaar lang stil te liggen, waarschuwt Moorlag. Hij wil dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de adviesregeling. Volgens de gedeputeerde heeft minister Kamp aangegeven naar de kwestie te kijken.

 • In uitzonderlijke gevallen moet een zorgverzekeraar een behandeling betalen die niet in het basispakket zit. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Als het gaat om noodzakelijke zorg moet een uitzondering kunnen worden gemaakt, vindt de raad.

  De Hoge Raad deed uitspraak in de zaak van een meisje van 11 jaar. Zij heeft een zeldzame ziekte die ernstige gevolgen heeft. Er is voor die ziekte wel een goed medicijn voor volwassenen, maar niet voor kinderen.

  Het medicijn voor volwassenen werkt volgens artsen ook goed bij kinderen, maar dat is niet voldoende onderzocht. Omdat het dure medicijn niet in het basispakket zit, weigert de verzekeraar van het meisje het dure medicijn te vergoeden.

  Noodzakelijke zorg

  Volgens de Hoge Raad heeft de wetgever bij het maken van de Zorgverzekeringswet niet aan dit soort specifieke gevallen gedacht, maar moet de behandeling wel onder het begrip 'noodzakelijke zorg' vallen.

  Het meisje heeft geen zicht op andere succesvolle behandelingen en daarom moet haar verzekeraar in dit specifieke geval de medicijnen vergoeden, vindt de raad.

  De Hoge Raad is de hoogste rechtbank in Nederland. Een arrest van de raad bepaalt hoe lagere rechters, bij rechtbanken en gerechtshoven, in soortgelijke zaken beslissen.

 • Justitie in Moskou heeft tien jaar cel geëist tegen Kremlincriticus Aleksej Navalny. Hij heeft volgens de aanklagers bij twee bedrijven zo'n 400.000 euro verduisterd. Navalny's broer Oleg, die ook in het beklaagdenbankje staat, moet van de aanklagers acht jaar achter de tralies.

  Aleksej Navalny zegt dat hij niets strafbaars heeft gedaan. Volgens hem speelt het Kremlin vuil spel en is hij het slachtoffer van een campagne tegen hem.

  Wanneer de rechter uitspraak doet, is onbekend.

  Eerdere straf

  Aleksej Navalny is een openlijke tegenstander van president Poetin. Na de verkiezing van Poetin tot president in 2012 leidde hij in Moskou een aantal protestmarsen.

  Vorig jaar werd de politicus al veroordeeld tot vijf jaar cel wegens diefstal bij een houtbedrijf. Dat werd omgezet in een voorwaardelijke straf, waardoor Navalny op vrije voeten bleef.

  Drie maanden later werden Navalny en zijn broer aangeklaagd voor fraude en witwassen. Daarvoor deed hij nog mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Navalny haalde toen 27 procent van de stemmen, veel meer dan werd verwacht.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!



Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 19 Dec 2014 12:54:37 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot