daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 23 April 2017
Week 16

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Niet eerder waren de Franse presidentsverkiezingen zo spannend en de uitkomst zo onzeker. Vier koplopers liggen in de peilingen zo dicht bij elkaar dat niet te zeggen is welke twee elkaar op 7 mei in de tweede ronde zullen treffen.

  Aanvankelijk leek het dat Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National en sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron moeiteloos zouden doorstomen. En daar, zo wezen de peilingen uit, zou Macron glansrijk winnen.

  Maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet meer.

  Le Pen, Macron, Fillon en Mélenchon zitten volgens de laatste peilingen tussen de 19 en de 24 procent. Ruim binnen de foutmarges die dergelijke enquêtes doorgaans hebben. Daarbij weet ongeveer een derde van de kiezers nog niet op wie ze zullen stemmen. Een ongekend hoog aantal zwevende kiezers dus.

  Wie zijn de kandidaten met de meeste kans op succes en waar staan ze voor? We zetten ze onder elkaar:

  Emmanuel Macron (1977) begon de race naar het Elysée als buitenstaander, maar heeft volgens de peilingen een goeie kans om de volgende president van Frankrijk te worden. Hij doet mee op eigen kracht met de door hemzelf opgerichte partij En Marche! (ofwel: Vooruit!) en niet als kandidaat van een van de gevestigde partijen.

  Links-liberaal zou je hem kunnen noemen. Hij wil het wat vastgeroeste Frankrijk sociaal en economisch hervormen: pragmatisch en eerlijk, zoals hij zelf zegt. Hij is overtuigd pro-Europa, wil het bedrijfsleven de ruimte geven, maar tegelijkertijd de werknemer beschermen.

  Macron is wat verdacht bij links, omdat hij uit de bankwereld komt en verdacht bij rechts, omdat hij onder de socialistische president Hollande minister van Economische Zaken was. Maar hij is de enige kandidaat die het belangrijke politieke middenveld beheerst.

  Marine Le Pen (1968) zal volgens de laatste peilingen de tweede ronde wel halen. Maar volgens diezelfde peilingen zal ze daar niet de benodigde 51 procent van de stemmen krijgen.

  Le Pen en haar partij Front National zitten op de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. Een keiharde bestrijding van het terrorisme is een van haar belangrijkste punten. Ook is ze anti-immigratie en wil ze zodra ze aan de macht komt het Schengenverdrag opzeggen en de grenzen sluiten. Ze wil dat Frankrijk uit de Europese Unie en uit de euro stapt.

  De afgelopen weken werd ze achtervolgd door justitie, die vermoedt dat haar partij heeft gesjoemeld met Europees geld. Door het Europees parlement betaalde medewerkers waren feitelijk aan de slag voor het Front National in Parijs. Maar in de peilingen lijkt de kwestie haar nauwelijks te raken.

  François Fillon (1954) leek het presidentschap als kandidaat van Les Republicain in zijn zak te hebben. Totdat er berichten opdoken dat hij zijn vrouw en kinderen goed betaalde overheidsbanen had bezorgd, waar ze weinig of niets voor hoefden te doen. Fillon ontkende, maar in de peilingen zakte hij langzaam weg.

  Van 2007 tot 2012 was Fillon premier onder president Sarkozy. Hij vervulde die rol op de achtergrond, wat dan ook de enige ruimte was die de flamboyante Sarkozy hem liet.

  Fillons belangrijkste programmapunt is een radicale hervorming van de economie en de arbeidsmarkt. Het overheidsapparaat is veel te duur en daarbij ook veel te log, vindt hij. Hij wil dan ook het begrotingstekort terugdringen en een half miljoen overheidsbanen schrappen.

  Als oprichter en kopstuk van de Parti de Gauche, de Partij van Links, zit Jean-Luc Mélenchon (1951) in de radicaal-linkse hoek en vist daarmee in vrijwel dezelfde vijver als de socialistische kandidaat Hamon. Zijn bekendheid en populariteit dankt hij vooral aan zijn optredens tijdens acties en demonstraties.

  Mélenchon is een geboren redenaar en dwong tijdens de recente televisiedebatten respect af. Niet toevallig dat hij daarna steeg in de peilingen en zich voegde bij de koplopers Le Pen en Macron. Ook speelt hij een belangrijke rol als stoorzender voor de verwante Parti Socialiste, die hij vanaf de linkerzijde dreigt leeg te eten.

  Het is daarom mogelijk dat hij de tweede ronde gaat halen.

  Benoît Hamon (1967) is vrijwel kansloos, ook al vertegenwoordigt hij bij deze verkiezingen de ooit machtige Parti Socialiste (PS). Tot nog toe was dat vrijwel een garantie dat je de tweede ronde van de verkiezingen haalde. Maar de PS is na vijf jaar Hollande hopeloos impopulair en door interne strijd verscheurd.

  Alleen al het feit dat Hollande zich niet opnieuw kandidaat stelde, betekent dat de partij zonder leider achterblijft. Het is Hamon niet gelukt dat gat op te vullen.

  Hamon behoort tot de uiterste linkervleugel van de PS. Hij is voor een basisinkomen en wil bedrijven die robots gebruiken in hun productieproces extra belastingen opleggen.

 • De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden. Moran is vooral bekend van haar rol als Joanie Cunningham in de tv-serie Happy Days.

  De serie ging over het gezin Cunningham en huisvriend Fonzie. Erin Moran speelde een van de kinderen. Later kreeg ze de hoofdrol in de spin-off Joanie Loves Chachi.

  De doodsoorzaak van Moran is nog onbekend.

 • In Frankrijk wordt vandaag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Om 08.00 uur gaan de stembureaus open. 47 miljoen mensen kunnen hun stem uitbrengen.

  In de eerste ronde gooien vier kandidaten hoge ogen: de pro-Europese Emmanuel Macron, de rechts-populistische Marine Le Pen, de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon.

  Volgens de laatste peilingen hebben Macron en Le Pen de beste papieren, maar de verschillen tussen de belangrijkste kandidaten zijn klein. Bovendien weten veel kiezers nog niet of ze wel naar de stembus gaan of op wie ze hun stem uitbrengen. De partijgenoot van president Hollande, Benoît Hamon, wordt nauwelijks kansen toegedicht; hij ligt in de peilingen ver achter.

  Beveiliging

  In het land is nog steeds de noodtoestand van kracht en dat betekent dat de beveiliging bij de stembureaus flink is opgeschroefd. In totaal zijn zo'n 50.000 militairen en agenten ingezet voor de bewaking van de stemlokalen.

  Gisteren konden expats en de inwoners uit overzeese gebieden al stemmen. De meeste stembureaus sluiten vanavond om 19.00 uur, maar in grote steden als Parijs en Marseille sluiten ze een uur later. De eerste officiële exitpolls verschijnen ook om 20.00 uur.

  Op 7 mei wordt de tweede ronde gehouden, waarin de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar opnemen. Dan wordt duidelijk wie de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 23 Apr 2017 07:26:44 +0200]