daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 31 Januari 2015
Week 05

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Nieuws.nl - Goes --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Zeeland
Het laatste Zeeuwse nieuws in woord en beeld. Uitzending Gemist, het weer met Jos Broeke, Zeeuws sportnieuws en programmainformatie.

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • "Goedemorgen, de vrijwilligers van Zoo Parc Overloon geven u dit weekend een gratis rondleiding", zegt Albert Kleine bij de kassa van de Brabantse dierentuin. "U heeft vast wel gehoord van het faillissement en wij willen de mensen hier een steuntje in de rug geven."

  Allies Ligtvoet en Albert Kleine werken respectievelijk 6 en 2 jaar als vrijwilliger in het dierenpark. Normaal gesproken kost een groepsrondleiding 25 euro, maar nu doen ze het dus voor niks. Ze hopen zo meer bezoekers naar de dierentuin te lokken.

  Afgelopen maandag gingen de drie dierentuinen die eigendom zijn van Zodiac Zoos failliet; ook Aquazoo in Leeuwarden en Dierenpark Wissel in Epe moeten de deuren sluiten. Tenzij er een overnamepartner wordt gevonden. Tot nu toe hebben zich zo'n 20 gegadigden gemeld, maar de onzekerheid is nog groot. Sinds december krijgen de betaalde krachten al geen salaris meer.

  De dieren merken er ondertussen niks van. Een bank zorgt ervoor dat de dieren gewoon verzorgd kunnen worden. En zo krijgen de pelikanen hun emmertje vis en worden om half twaalf de ottertjes gevoerd.

  Zoo Parc Overloon is 23 hectare groot en telt ongeveer 70 diersoorten. Het is geen mega-attractie, maar samen met het Oorlogsmuseum, de bossen en de Maasheggen heeft dit deel van Brabant toch het een en ander te bieden.

  "Het zou toch een aderlating zijn voor de regio als dit dierenpark verloren gaat", zegt Allies Ligtvoet.

  Vrijkaartje

  Met veel liefde praten Allies en Albert over de dieren. "De witwanggibbons zijn mijn favoriet", zegt Albert. "Als ik eraan kom, klap ik altijd drie keer in mijn handen en dan staat het mannetje al voor het raam op me te wachten."

  Veel dieren houden zich schuil op deze kille winterochtend, maar toch loopt het lekker door bij de kassa. Daar zijn ook mensen bij die het vrijkaartje dat ze nog hadden liggen willen verzilveren. Je weet maar nooit.

 • De Duitse oud-president Richard von Weizsäcker is overleden. Hij is 94 jaar geworden. De christen-democraat was tussen 1984 en 1994 president. Richard von Weizsäcker zal vooral worden herinnerd als de president die de Duitsers leerde omgaan met de donkere bladzijden uit hun verleden.

  Hij werd in 1920 geboren als zoon van een diplomaat. Hij stamde uit een adellijke familie van protestantse theologen en juristen. Zelf promoveerde hij in de rechten.

  Tijdens de nazi-tijd vocht hij als soldaat aan het oostfront. Daar begroef hij zijn gesneuvelde, oudere broer Heinrich. Zijn andere broer, Carl, was een vooraanstaand natuurkundige.

  Burgemeester

  Na zijn opleiding tot jurist werd hij in 1954 politiek actief in de Christen-Democratische Unie. In 1981 werd hij, na een aantal jaren in de bondsdag, burgemeester van Berlijn. Daar voerde hij een felle strijd met de kraakbeweging.

  In 1984 werd hij president van, toen nog, West-Duitsland. Hij maakte zich populair door als partijgenoot van kanselier Kohl afstand te nemen van zijn saneringsbeleid.

  Zijn belangrijkste toespraak hield Von Weizsäcker in 1985, 40 jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een herdenkingstoespraak deed de president een succesvolle poging een eind te maken aan de al jaren slepende discussie of het einde van de oorlog voor de Duitsers een bevrijding was of een nederlaag.

  Von Weizsäcker zei: "We mogen in het einde van de oorlog niet de oorzaak zien voor vluchtenden, verdrevenen en onvrijheid. Die oorzaken liggen in de nazi-tijd die tot de oorlog leidde. De achtste mei was een bevrijding. We mogen de achtste mei 1945 niet los zien van 30 januari 1933." Dat is de dag waarop Hitler werd benoemd tot rijkskanselier.

  Eenwording

  In 1989 was hij als president getuige van de val van de muur, een paar maanden na zijn herverkiezing. Hij was een groot voorstander van Duitse eenwording. Tijdens een toespraak benadrukte hij de rol die de Oost-Duitse burgers zelf hebben gespeeld bij de hereniging. Ook riep hij de West-Duitsers op hun welvaart te delen met de nieuwe deelstaten.

  In 1994 vertrok hij als president. Ook na zijn aftreden bleef zijn band met Helmut Kohl slecht. In 1999 hekelde Von Weizsäcker de rol van Kohl in een zwartgeldaffaire in de partij. De CDU had, onder diens leiding, in het geheim grote sommen geld aangenomen. Kohl weigerde de namen van de geldschieters te noemen.

  Vier vrijheden

  In 2008 ontving hij in Middelburg de Four Freedoms Award. Die prijs is genoemd naar de vier vrijheden die de Amerikaanse president Roosevelt noemde in een toespraak tot het Congres in januari 1941: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst.

 • Kraantjeswater. Parking. Schoonbroer. Kleedje. Allemaal woorden die de Vlaming vertrouwd in de oren klinken, maar toch niet voorkomen in de officiële woordenlijst van het Nederlands, het Groene Boekje. De Belgische krant De Standaard komt daarom met het Gele Boekje, naar de kleur van de Vlaamse vlag.

  "Dit boekje is begonnen als werkinstrument voor de redactie. We hakken de knoop door over de duizend meest voorkomende woorden en uitdrukkingen, waar het meest discussie over is", zegt hoofdredacteur Karel Verhoeven van de krant.

  "Het zijn woorden die niet zo bekend zijn in Nederland, maar die heel erg in het taalweefsel van Vlaanderen zitten. Parking voor parkeerplaats, plattekaas (kwark), motard (motorrijder), maar ook uitdrukkingen als 'zo helder als pompwater', 'iemand van haar noch pluim kennen' (niet kennen). Als een kwestie cruciaal wordt zeggen wij dat 'de kat op de koord komt' en als iemand het goed doet 'speelt hij de pannen van het dak'."

  "De status van die woorden is heel erg aan het schuiven", zegt Verhoeven. "20 jaar geleden heb ik nog lange lijsten moeten leren met wat wel mocht en wat niet. Sindsdien is dat veranderd. Woordenboeken erkennen ze nu ook als Belgisch-Nederlands."

  Plezant verboden

  Van het Gele Boekje mogen een aantal woorden niet meer worden gebruikt, waar onder typisch Vlaamse uitdrukkingen als goesting en plezant. Dat betekent niet dat die woorden zullen verdwijnen.

  "We vinden het geen correct Nederlands, maar we zullen het wel in de krant gebruiken als iemand het in de mond neemt. We zijn het er nu over eens dat deze woorden niet in een artikel kunnen als we het zelf schrijven."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 31 Jan 2015 12:34:05 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot