daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 18 Oktober 2018
Week 42

Geselecteerde regio:
Goes

Regio:
Omroep Zeeland
Al het laatste nieuws van Omroep Zeeland

Blik op nieuws - Zeeland
Blik op Nieuws brengt Nederlands nieuws in 20 verschillende categorieen

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft een arts uit zijn ambt gezet die eerder dit jaar een doodzieke kankerpatiënt meenam voor een alternatieve behandeling in een kliniek in Pisa. De man werd volledige genezing beloofd, maar in de praktijk verslechterde zijn situatie ernstig en binnen een maand was hij overleden.

  De Nederlandse arts was eerder dit jaar al uit het BIG-register gestapt, maar wordt daar door het tuchtcollege nu voor zijn leven uit geschrapt. Het is de zwaarst mogelijke maatregel. Volgens het tuchtcollege heeft de arts "een terminale patiënt valse hoop op genezing gegeven" en "een onnodige lijdensweg laten doormaken".

  De familieleden van het slachtoffer zijn bezorgd omdat er volgens de nu geschrapte arts concrete plannen zijn om de gebruikte OPL infuustherapie in Nederland en België te introduceren. Met de tuchtzaak willen zij waarschuwen voor deze techniek, waarbij via een infuus zuurstof wordt toegediend.

  Wanhoop

  De bedenker, de Italiaanse arts Giovanni Barco, claimt dat de resultaten met name bij alvleesklierkanker opmerkelijk positief zijn. De Nederlandse patiënt leed ook aan die ziekte. Volgens de vereniging van Nederlandse kankerspecialisten is er echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit soort behandelingen werkt. Ook het tuchtcollege wijst daarop.

  "Ik ben in Barco's kliniek geweest en daar zitten veertig tot vijftig mensen tegelijk in de wachtkamer", vertelt broer Mark van den Bosch van de overleden patiënt. "Als je bedenkt dat die allemaal 50 euro per behandeling moeten betalen en dat je minstens veertig behandelingen nodig zou hebben om 'beter' te worden, dan besef je dat er hier op jaarbasis miljoenen worden verdiend aan de wanhoop van mensen."

  Pension

  Kankerpatiënt Ruud van den Bosch had eind vorig jaar van zijn kankerspecialist de harde boodschap gekregen dat verdere behandeling zinloos was. Hij wilde zich daar niet bij neerleggen en zocht daarom naar alternatieven. Via via kwam hij in contact met de Nederlandse dokter, die tot vorig jaar actief was als 'arts preventieve gezondheid en natuurgeneeswijzen'. De arts vertelde over de goede resultaten die Barco zou boeken. Zij vlogen 1 februari samen naar Pisa, om daar uiteindelijk twee weken een kamer te delen in een pension.

  Barco wilde dat de Nederlander de voorgeschreven veertig behandelingen zou ondergaan. Maar omdat Van den Bosch al voornamelijk bed moest houden en er niets voor de verzorging in het pension was geregeld, was hij er binnen twee weken zeer slecht aan toe. Zo slecht, dat zijn broer en zus besloten over te vliegen en hem terug te brengen naar Nederland.

  Vervuild

  "Wij troffen hem in een mensonterende, sterk vervuilde situatie aan", vertelt zijn broer. "Hij moest worden opgenomen met een longembolie, een longontsteking, trombose aan beide benen en een acute streptokokkenontsteking Toch wilde hij eigenlijk niet terug. Hij is overleden met de gedachte dat mijn zus en ik hem zijn laatste mogelijkheid tot genezing hebben afgenomen. Dat is erg moeilijk voor ons geweest."

  Het tuchtcollege neemt de Nederlandse arts onder meer kwalijk dat hij Van den Bosch in een situatie heeft gebracht waarin adequate medische zorg ontbrak. Hij heeft hem bovendien achtergelaten nog voordat diens familie was overgekomen. Daarmee "heeft hij zich aan zijn verantwoordelijkheid jegens patiënt onttrokken. Dit alles valt hem tuchtrechtelijk ernstig te verwijten."

  Klaus Ross

  Woordvoerder Cees Renckens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij schat dat op jaarbasis honderden uitbehandelde kankerpatiënten hun heil zoeken bij alternatieve genezers in het buitenland. "Daar kunnen grote bedragen mee gemoeid zijn. Heel akelig. Bij de Burzynski-kliniek in Houston gaat het zelfs om 250.000 euro voor een behandeling per patiënt."

  Volgens de vereniging wijken de meeste Nederlanders uit naar alternatieve 'therapieën' in België en Duitsland. In Nederland zijn de regels voor het toedienen van infusen en injecties strenger. Bij de Duitse natuurgenezer Klaus Ross uit Brüggen (niet ver van Roermond) ging dat enkele jaren geleden ernstig mis: hij diende drie patiënten een overdosis toe van een experimenteel medicijn, de glucoseblokker 3-broompyruvaat (3-BP).

 • Een nieuwe botsing dreigt tussen de Europese Unie en Italië. Afgelopen dinsdag diende het land een begroting in bij de Europese Commissie met daarin een scherpe verhoging van het begrotingstekort. Het is zeer waarschijnlijk dat de commissie daar niet mee akkoord gaat.

  Verschillende Europese leiders, onder wie premier Rutte, roepen de Italiaanse premier Conte vandaag tot de orde op de EU-top in de Belgische hoofdstad. Maar waar de EU-leiders willen dat de Italianen volgens de regels blijven spelen, probeert Rome het spel juist te veranderen.

  De boodschap van de rechts-populistische regering in Rome is duidelijk: we luisteren naar de kiezers, en niet naar de bureaucraten in Brussel.

  Verkiezingsbeloftes

  "Deze begroting zorgt niet voor wonderen. Het vermenigvuldigt geen vis en brood", zei vicepremier Matteo Salvini van anti-immigratiepartij Lega Nord begin deze week. "Maar deze begroting biedt kansen op werk voor honderdduizenden jongeren."

  Het was de verkiezingsbelofte van Vijfsterrenbeweging-leider Luigi di Maio en Lega's frontman Salvini: een begroting voor het volk. Die moet volgens de regering leiden tot minder armoede, minder werkloosheid en - eindelijk - economische groei.

  Zo wordt de hervorming van de pensioenleeftijd teruggedraaid en kunnen Italianen straks met 62 jaar stoppen met werken (kosten: 9 miljard) en komt er een basisinkomen voor de armste werkzoekenden (kosten: 7 miljard). De belasting wordt verlaagd van 30 naar 15 procent voor ondernemers die tot 65.000 euro per jaar verdienen en de regering belooft grote publieke investeringen (kosten: 15 miljard).

  De rekening? Een slordige 37 miljard, waardoor het begrotingstekort volgens de regering zal oplopen tot 2,4 procent. Dat terwijl minister Tria van Financiën de eurolanden deze zomer nog beloofde dat 1,6 procent het maximum zou zijn. "Het is waar Brussel al voor vreesde", zegt EU-correspondent Bert van Slooten. "Dit is niet volgens de afspraak."

  Alle EU-landen leveren begin oktober hun ontwerpbegroting in bij de commissie, die dan twee weken heeft om daar een oordeel over te vellen. "Meestal krijgen landen de begroting terug met een krul en een sticker. Maar soms wordt om opheldering gevraagd", zegt Van Slooten. "Dat zal nu zeer waarschijnlijk gebeuren."

  Begin oktober toonde commissievoorzitter Juncker zich al onverbiddelijk over de plannen van de Italianen. Hij waarschuwde: "Italië mag geen speciale behandeling krijgen. Als we dat met alle eurolanden doen, betekent dat het einde van de euro."

  De 3-procentgrens

  Minister Tria wees critici er fijntjes op dat het tekort van 2,4 procent nog altijd binnen de Europese norm van 3 procent valt. "Ons tekort zou in alle westerse democratieën als normaal worden beschouwd, niet als explosief", zei hij bij de presentatie van de plannen.

  Een verwijzing naar Frankrijk en Duitsland, die aan het begin van de eeuw wél op die 3-procentgrens zaten. "Dat zit de Italianen dwars", denkt Van Slooten. "Deze landen hebben de regels toen in de wind geslagen en daar hebben ze nooit voor hoeven boeten. Daar houdt Rome zich nu aan vast."

  Probleem is dat de Italiaanse plannen volgens economen te optimistisch zijn. De verwachte economische groei wordt volgens bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Italiaanse Centrale Bank te hoog ingeschat.

  "In de begroting staat dat de Italiaanse economie volgend jaar moet groeien met 1,5 procent. Het jaar daarop met 1,6, dan met 1,4. Dat zijn groeicijfers die Italië sinds 2000 niet meer heeft gezien", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Volstrekt onrealistisch dus. En als er minder binnenkomt, blaast het tekort zich alleen maar verder op. Daar maakt Brussel zich grote zorgen over."

  Dat de nieuwbakken regering in Rome niet met zich laat sollen, maakte ze al eerder duidelijk. Marghadi wijst naar het getouwtrek met de EU om de opvang van migranten. De Italianen dreigden de jaarlijkse bijdrage van 20 miljard aan de EU stop te zetten, als de andere eurolanden geen migranten van ze zouden overnemen.

  Italië is na jaren van slikken klaar met de door Brussel opgelegde maatregelen. "Bezuinigingen, de verhoging van de pensioenleeftijd, afspraken over migranten. Die draait de regering van premier Conte nu terug", zegt Marghadi.

  De Italianen hebben al sinds de invoering van de euro het gevoel nauwelijks de vruchten te plukken van de economische groei die dat Europa heeft opgeleverd. Daarom bijt het land nu van zich af. "Het staat op voor het eigen volk, zonder mee te gaan in de belangen van de Europese Unie."

  Dat dat beleid in eigen land trots en populariteit uitlokt, is ook terug te zien in de peilingen. Ongeveer twee derde van de Italianen schaart zich achter de regering, terwijl in maart nog niet de helft een stem uitbracht op de twee partijen. "Er komt dus alleen maar aanhang bij", zegt Marghadi.

  De Europese Commissie moet in de komende twee weken met een formeel oordeel komen over de Italiaanse begroting. Dat zal, gezien de reacties tot nu toe, niet mild zijn. Daarna hebben de Italianen een paar weken de tijd om een nieuwe begroting in te leveren.

  "En als die niet komt, begeeft de Europese Commissie zich op nieuw terrein. De commissie kan Italië dan beboeten voor het overtreden van de begrotingsregels", zegt Van Slooten. "En dat is nog nooit gebeurd."

  In Brussel leiden de omstreden plannen vandaag al tot un confronto diretto, een rechtstreekse confrontatie: premier Rutte en collega's zeggen de Italiaanse leider eens flink de waarheid, Conte zal geen millimeter toe geven.

  "Hoe dit ook afloopt, voor de regering in Rome is dit een win-winsituatie", zegt Marghadi. Want als Conte zijn begroting erdoor krijgt, gaat de pensioenleeftijd omlaag en komen er een belastingverlaging en een basisinkomen voor de allerarmsten. En wanneer Conte zijn begroting moet aanpassen, ligt dat aan Europa. "Voor de Italianen kan hij het dus alleen maar goed doen."

 • De premier van Noorwegen heeft excuses aangeboden voor de behandeling van vrouwen en meisjes die in de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met een Duitse militair. Erna Solberg schaamt zich voor hoe er na de bevrijding wraak op hen werd genomen.

  "Jonge meisjes en vrouwen die een relatie hadden of waarvan dat werd vermoed, werden slachtoffer van een respectloze behandeling", zei Solberg bij de viering van de 70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. "Vandaag wil ik uit naam van de regering excuses aanbieden."

  Solberg erkent dat de overheid wegkeek toen er wraak werd genomen op de vrouwen. "Daarbij werd de Noorse rechtsstaat geschonden omdat geen enkele burger zonder proces gestraft mag worden." Onderzoekers wijzen erop dat de vrouwen geen enkele wet hadden overtreden.

  'Moffenmeiden'

  Duitsland viel Noorwegen in april 1940 binnen en bezette het land met meer dan 300.000 militairen. Er zouden tussen de 30.000 en 50.000 relaties zijn ontstaan met Noorse vrouwen. Duitsers werden daartoe aangemoedigd, vanwege de veronderstelde raszuiverheid van het Noorse volk.

  De vrouwen werden gezien als landverraders en uitgescholden voor tyskertøs (Duitse slet), net zoals in Nederland 'moffenmeiden' het moesten ontgelden. Het beeld ontstond dat de vrouwen het voornamelijk uit eigenbelang hadden aangelegd met de bezetter, terwijl medeburgers leden.

  Solberg benadrukt dat zulke conclusies te makkelijk zijn. "De groep was heel divers. Voor de een was het een jeugdliefde, voor de ander een levenslange liefde voor een soldaat van de vijand. Of slechts een gedachteloze flirt die de rest van je leven zou bepalen."

  Na de oorlog waren de vrouwen een makkelijk doelwit om de volkswoede op bot te vieren: ze werden vaak geschoren en met pek besmeurd. Ook werden ze opgepakt, geweerd uit banen of het maatschappelijk leven. Daarnaast verloren vrouwen die met een Duitser trouwden met terugwerkende kracht hun Noorse nationaliteit, voor Noorse mannen gold dat niet.

  "De bevrijding bracht niet voor iedereen vrede", vatte Solberg de naoorlogse periode samen.

  In Nederland waren er naar schatting zo'n 140.000 relaties met Duitse militairen. Vrouwen die een langdurige relatie hadden met een Duitser werd bij de Bijzondere Rechtspleging na de oorlog vaak zwaarder gestraft dan degenen die wisselende contacten hadden onderhouden.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 18 Oct 2018 13:22:48 +0200]