daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 3 Mei 2024
Week 18

Geselecteerde regio:
Amsterdam

Regio:
RTV Purmerend
regio - RTV Purmerend

RTV Noord-Holland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

  • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • "Als je de dertig passeert komen de vragen: 'heb je al kinderen? Wil je kinderen? Waarom heb je nog geen kinderen?'" zegt Zakia Bouhaulin, weddingplanner en host van het YouTubeprogramma Spot On, waarin ze elke week in gesprek gaat met vrouwen over uiteenlopende thema's. "En dat is ontzettend irritant en zelfs pijnlijk, als jij om welke reden dan ook niet of nog niet zwanger bent."

    Europese vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. De gemiddelde leeftijd ging de afgelopen tien jaar van 28,8 naar 29,7 jaar, bleek uit gegevens van het CBS en Eurostat. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld nog iets ouder als ze voor het eerst bevallen: hier was in 2023 de gemiddelde leeftijd 30,3 jaar.

    Niet erg bewust

    Biologisch gezien is het eigenlijk het beste voor je kansen om voor je dertigste een eerste kind te krijgen, zegt fertiliteitsarts Grada van den Dool. Dat we steeds ouder zwanger worden is volgens haar daarom niet per se goed nieuws. "Maar weinig mensen realiseren zich dat je na je veertigste per cyclus nog maar 5 procent kans hebt om zwanger te worden."

    Ter vergelijking: als je begin 20 bent is die kans rond de 25 procent. Van den Dool komt in haar kliniek veel stellen tegen die zich daar niet erg bewust van zijn. "Het gaat ook geregeld om mannen die er nog niet aan toe waren. Het is belangrijk dat zij dit soort feiten ook kennen."

    Dat betekent niet dat iedereen boven de 30 met een kinderwens zich nu zorgen moet maken. "Zeker tot je 35e is er nog niet zoveel aan de hand. Het probleem is alleen dat de eitjes, die vrouwen al vanaf hun geboorte bij zich dragen, steeds ouder worden." Ook neemt het aantal eitjes door de tijd heen af.

    Dat heeft niet alleen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen. Omdat de eitjes ook sneller beschadigen neemt de kans op complicaties voor de baby bij vrouwen die de veertig naderen ook toe.

    De rest van het vrouwenlijf kan daarentegen meer aan dan tot nu toe werd aangenomen. "We dachten vroeger dat de risico's van een zwangerschap voor vrouwen zelf na die leeftijd ook groter werden, maar dat blijkt toch niet zo te zijn."

    De statistieken mogen dan voor zich spreken, de samenleving verandert. Een stabiele basis met een relatie, huis en werk is voor de meeste ouders een belangrijke voorwaarde om te beginnen aan kinderen.

    In Nederland worden bijvoorbeeld minder baby's geboren vanaf de economische recessie. Een vaste baan werd zeldzamer en dat maakte het vooral voor jonge mensen moeilijker om een huis te kopen of te huren.

    Hoogopgeleide vrouwen krijgen al langer minder kinderen, bijvoorbeeld omdat ze langer bezig zijn met hun opleiding, willen reizen of zich meer willen richten op hun carrière.

    "Ik vind dat positief," zegt weddingplanner Bouhaulin. "Om me heen en bij de huwelijken waar ik bij help zie ik ook steeds vaker dat stellen niet meteen zwanger willen worden. Ze willen eerst een paar jaar getrouwd zijn om te ontdekken of ze samen wel een goede status hebben als stel. Wie zouden wij zijn als ouders?" Ook Van den Dool wijst op positieve kanten, zoals vrouwen die niet langer sociaal en financieel afhankelijk zijn van hun man.

    Eicellen invriezen

    Om tijd te kopen laten steeds meer vrouwen hun eicellen invriezen. Sommige bedrijven vergoeden die behandeling zelfs voor hun vrouwelijke werknemers. Met die ingevroren eicellen kun je op latere leeftijd alleen, met een donor of met een partner alsnog proberen zwanger te worden.

    Toch kleven er aan deze optie ook bezwaren en dilemma's. Sara Coster coacht onder meer singles die op deze manier een kinderwens willen vervullen. "Ook een plan B kost tijd," zegt zij.

    Stel dat je je eicellen hebt ingevroren, dan komen er nog andere dilemma's. "Wil je het met een partner of met een donor? Welke rol gaat die spelen in het leven van je kind? Wil je co-ouderschap met een homostel? Wat betekent die keuze voor je toekomstige kind?" Volgens Coster scheelt het als mensen niet wachten tot het 'ingewikkeld' wordt.

    Stabiele man

    In sommige gevallen is het helemaal geen optie, zegt Bouhaulin. "Binnen de islam mag je niet alleen met een donor een kind krijgen. Dus voor veel islamitische single vrouwen is er helemaal geen plan B. Je kan wel je eicellen laten invriezen voor als je op latere leeftijd nog een partner vindt."

    Bouhaulin ziet dat vrouwen dan hun eisen gaan bijstellen. "Toch maar trouwen met een man, die je eigenlijk niet geschikt vond. Omdat het wel een stabiele man is, die een goede vader kan zijn."

  • Een 71-jarige Brit heeft voor de derde keer een gevangenisstraf gekregen omdat hij op grote schaal eieren van zeldzame vogels uit de natuur had meegenomen. Nadat hij op heterdaad werd betrapt vond de politie bijna 3000 eieren in zijn huis. Eerder trof de politie ook al duizenden eieren aan.

    De man werd dit keer vastgelegd door een wildcamera, die aansloeg toen hij in een natuurreservaat eieren van een nachtzwaluw uit een nest haalde. De politie kon hem identificeren door zijn opvallende wandelstok.

    In zijn huis werden vervolgens 2995 eieren aangetroffen, keurig gelabeld, en bijna allemaal van beschermde vogelsoorten. 546 eieren bleken van ernstig bedreigde soorten te zijn, zoals de geelgors, de kneu en de groenling.

    Een deel van de verzameling lag verstopt achter een paneel in de badkamer. De politie vond ook boeken over vogels, verrekijkers en materiaal om eieren uit te blazen

    De eierdief kreeg al twee keer eerder een celstraf voor hetzelfde vergrijp. In 2005 moest hij 10 weken de cel in, nadat de politie bijna 4000 eieren in zijn huis had gevonden. In 2018 werd hij opnieuw betrapt met een verzameling van bijna 5000 eieren.

    Dat kwam hem op 18 weken gevangenisstraf te staan. Ook mocht hij tien jaar lang niet meer in bepaalde natuurreservaten komen. Veel van die gebieden kwamen voor op de labels van de laatst gevonden eieren.

    Verslaafd

    De man heeft schuld bekend. Eieren verzamelen doet hij al zo'n zestig jaar. Hij kreeg de 'hobby' mee van zijn vader en zegt dat het voor hem een verslaving is geworden. Hij krijgt niet alleen een gevangenisstraf, maar moet ook een schadevergoeding betalen en zich een jaar lang psychiatrisch laten behandelen.

    Natuurbeschermers reageerden geschokt op de enorme aantallen eieren die de man heeft weggenomen en de vele broedpogingen van zeldzame vogels die door zijn toedoen zijn mislukt. In Engeland is het sinds 1954 verboden om eieren uit de natuur mee te nemen.

  • Door de aanhoudende overstromingen is het dodental in Kenia gestegen naar minstens 200 mensen. Het land kampt sinds maart met zware regenval en overstromingen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt of worden vermist, tienduizenden zijn hun huis kwijt.

    Ook wordt er gevreesd voor de komende wervelstorm Hidaya. Er wordt verwacht dat die meer regen, hoge golven en zware windstoten mee zal brengen naar de kustgebieden van het Oost-Afrikaanse land.

    Door de extreme weersomstandigheden brak afgelopen maandag een dam door in Mai Mahiu. Zeker 52 mensen kwamen daardoor om het leven. Nog tientallen worden vermist.

    Als voorzorgsmaatregel heeft president Ruto besloten om mensen rondom 178 andere dammen en waterreservoirs te laten evacueren door het leger. Deze week zouden de scholen ook weer opengaan, maar dat is uitgesteld naar volgende week.

    Miljoenen vrijgemaakt

    Volgens mensenrechtorganisatie Human Rights Watch was de overheid niet goed voorbereid op de overstromingen. In mei vorig jaar waarschuwde de Keniaanse meteorologische dienst al voor de zware regenval die het land zou treffen als gevolg van het weerfenomeen El Niño.

    De overheid heeft daarna miljoenen vrijgemaakt voor een plan tegen het extreme weer, maar volgens de organisatie is het onduidelijk wat er met het geld is gebeurd en waren de autoriteiten traag met het nemen van maatregelen.

    Vorig jaar kwamen al tientallen mensen om het leven door de overstromingen. Pas na 24 april stelde Ruto een team samen om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden.

    Daarmee schieten de autoriteiten tekort, vindt Human Rights Watch. "De Keniaanse overheid heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle mogelijke maatregelen zijn genomen om menselijk lijden als gevolg van de overstromingen te voorkomen."

    Onvoorbereid

    Ook oppositieleider Odinga vindt dat Kenia onvoorbereid was op de overstromingen en dat overheid te traag heeft gereageerd. "Ondanks de waarschuwing waren er geen noodplannen voorbereid. Daarom moeten we nu tegelijkertijd plannen, zoeken naar vermisten en mensen redden."





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 03 May 2024 19:55:09 +0200]