daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 19 Maart 2024
Week 12

Geselecteerde regio:
Nijmegen

Regio:
De Gelderlander
gelderlander.nl biedt het laatste nieuws, opinie en achtergronden

Omroep Gelderland
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Het laatste nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • Ook in 2024 worden er forse looneisen op tafel gelegd in de cao-onderhandelingen. Het leek er aanvankelijk op dat de looneisen dit jaar wat lager zouden uitvallen dan in de afgelopen twee jaren, maar dat blijkt niet zo te zijn.

    Vandaag starten de cao-onderhandelingen voor de schoonmaakbedrijven. In de lopende schoonmaak-cao was al een looneis van 19 procent ingewilligd, maar de CNV-vakbond gaat dit keer voor 14 procent, verdeeld over twee jaar.

    De druk van hoge looneisen houdt dus aan. De FNV kondigde vorig jaar al aan dit jaar te mikken op een loonsverhoging van 5 tot 14 procent. Recent afgesloten cao's weerspiegelen dit beeld. Bij AkzoNobel is 10 procent loonsverhoging afgesproken en in de timmerindustrie 9,5 procent. Bedenk dat in oude tijden bij een veel lagere inflatie de loonsverhoging bij dit soort bedrijven meestal tussen de 1 en 3 procent lag.

    Dalende trend

    Volgens werkgeversvereniging AWVN (ruim 750 aangesloten ondernemingen en bedrijfstakken en betrokken bij meer dan de helft van alle cao's) liggen de contractloonafspraken in de eerste maanden van 2024 op 6,3 procent op jaarbasis. Het gaat hierbij om de gemiddelde uitkomst van opgeteld 155 nieuwe cao-akkoorden in uiteenlopende bedrijven en sectoren. Deze cao's gelden voor ruim 1,5 miljoen werknemers.

    De gemiddelde loonstijging van 6,3 procent ligt weliswaar een procent lager dan vorig jaar, maar is nog altijd historisch gezien bijzonder fors. De gemiddelde loonstijging in 2023 was 7,3 procent.

    Jannes van der Velde van de AWVN ziet wel een dalende trend in de loonafspraken en dat komt dat door de gedaalde inflatie. "Economen zijn het er over eens dat het koopkrachtverlies wel achter de rug is."

    In de afgelopen twee jaar was de hoge inflatie en de aangetaste koopkracht de belangrijkste aanjager voor de hogere looneisen. Ook is er volgens de vakbonden een hoop in te halen na jarenlange geringe loonsverhogingen.

    De recente loonstijgingen hebben intussen de inflatie ruimschoots bijgebeend, maar volgens de bonden is de koopkracht nog niet op peil.

    De inflatie ligt nu rond de 3 procent en zal naar verwachting in de loop van dit en volgend jaar zakken naar zo'n 2 procent.

    Juichen en trappelen

    President Knot van De Nederlandsche Bank moedigde aanvankelijk de loonsverhogingen aan, maar hij vindt het nu welletjes. Hij is bang dat forse loonsverhogingen de inflatie weer aanwakkeren.

    Ondernemers staan ook niet te trappelen. Hogere lonen helpen weliswaar om personeel aan te trekken en vast te houden, maar 10 procent hogere loonkosten zijn niet voor elke ondernemer makkelijk op te brengen.

    "Onze klanten zijn al geconfronteerd met forse indexeringen van contracten en dat was voor een keer wel goed, maar niet meer", zegt Pieter Grootjes van schoonmaakbedrijf Victoria. "Het budget van de klant groeit niet mee met onze loonkosten en dus wordt het minder frequent en minder lang schoonmaken, en dat kost ons werk en mensen."

    Uitgerekend in de schoonmaakbranche is de huidige cao al eens opengebroken voor een extra loonsverhoging van 10 procent, en nu wil de vakbond daar nog eens 14 procent bovenop.

    Hoger minimumloon

    Aan de onderkant van de arbeidsmarkt is flink wat verbeterd. Sinds januari 2022 is het minimumloon in vijf stappen met ruim 20 procent opgetrokken, en in juli komt er nog een verhoging bij.

    Het hogere minimumloon en het hoger minimumuurloon werkt door in de hele onderste helft van het loongebouw en tilt de lonen van veel werknemers op. "De verhoging van het minimumloon zorgt wel voor druk op hogere loonschalen. Als een chef opeens evenveel verdient als haar medewerkers wil zij meer verdienen en de baas wil meer geven", zegt Jannes van der Velde van AWVN.

  • Demissionair minister Yesilgöz werkt aan een plan om de verkoop van drugs via het sociale medium Telegram aan banden te leggen, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. De NOS meldde in januari dat er op Telegram vrijelijk softdrugs, harddrugs en zware medicijnen verkocht worden aan Nederlanders, zonder dat de politie daar effectief tegen kan optreden.

    CDA-Kamerlid Krul wilde als gevolg van die publicatie weten of het kabinet van plan is om op te treden tegen deze drugshandel. Dat plan is er, schrijft demissionair minister Yesilgöz. "Momenteel worden samen met betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en politie, verkennende gesprekken gevoerd met als doel het opstellen van een plan van aanpak voor handhaving op de online verkoop van verboden middelen."

    Ze waarschuwt wel dat dat plan er niet van de een op de andere dag zal zijn. "De aanpak hiervan is complex en de totstandkoming van een goed en gedragen plan hierop vergt tijd."

    'Weinig bereidheid tot medewerking'

    Het probleem met Telegram, zo schrijft Yesilgöz, is dat "Telegram weinig bereidheid tot medewerking toont in het kader van zelfregulering en opsporingsonderzoeken. Het is moeilijk om met Telegram in contact te komen en afspraken te maken."

    Handelaars die verkopen via Telegram aanpakken via het Nederlandse strafrecht is lastig, schrijft Yesilgöz, omdat Telegram een wereldwijd sociaal netwerk is met miljoenen gebruikers. De minister ziet meer heil in het Telegram houden aan de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit Europese wetgeving voor sociale media, zoals de Digital Services Act die sinds vorige maand van kracht is.

    In het geval van Telegram "lijkt in een adequaat moderatiebeleid voor openbare groepen de grootste winst te behalen", zo schrijft ze. Oftewel: Telegram moet ervoor zorgen dat de beheerders van openbare groepen illegale inhoud verwijderen.

  • Meer dan tien keer was een Vlaardingse loodgieter doelwit van aanslagen. Vandaag staat voor het eerst iemand voor de rechter die verantwoordelijk wordt gehouden voor een ontploffing op het adres van de ondernemer.

    De 26-jarige Rotterdammer zou in december een explosief hebben laten afgaan bij het huis van de loodgieter. De ontploffing viel middenin een lange reeks aanslagen.

    De teller staat inmiddels op elf. Op enkele mislukte pogingen na ontploften steeds zware vuurwerkbommen. Gewonden vielen er niet, wel was er geregeld veel schade. "We tasten nog steeds in het duister over de oorzaak van het probleem", schreef burgemeester Bert Wijbenga na het laatste incident, afgelopen maand.

    Ongerustheid

    De aanslagenreeks begon april vorig jaar. Eerst werd een van de bedrijfsauto's van de loodgieter opgeblazen, die thuis voor de deur stond. Een paar dagen later volgde een tweede auto die voor zijn bedrijf geparkeerd was.

    Daarna bleef het een tijdje stil, tot in december het geweld in alle hevigheid losbarstte. Zowel het privéadres van de loodgieter als zijn bedrijfslocaties werden meerdere keren doelwit. Ook de woning van zijn moeder bleef niet gespaard.

    De incidenten leidden tot ongerustheid, zowel in de buurt waar de loodgieter woont als waar zijn bedrijf is gevestigd. Veel omwonenden voelden zich niet langer veilig.

    Aanhoudingen

    De burgemeester van Vlaardingen sloot alle panden van de loodgieter, in de hoop nieuwe explosies te voorkomen. Ook kwam er cameratoezicht, extra surveillance en zelfs een permanente beveiliger bij zijn woonadres.

    De maatregelen konden nieuw geweld niet voorkomen. In de eerste nacht dat de woning van de loodgieter op slot was, werd er alweer een explosief voor de deur gelegd. Een paar dagen later was het wéér raak: toen ontplofte er voor de zoveelste keer een vuurwerkbom.

    Wel lukte het dankzij het cameratoezicht voor het eerst om een verdachte op te pakken. Het is de man die vandaag terecht staat op verdenking van aanslag nummer zes. Hij werd kort na de explosie aangehouden in een auto in Rotterdam-Zuid. Een paar dagen later volgt de nog de arrestatie van een 17-jarige medeverdachte.

    Niet voorbij

    Maar de explosiegolf bleek daarmee nog lang niet voorbij. Nieuwe aanslagen en nieuwe arrestaties volgden elkaar de afgelopen maanden op.

    De loodgieter vertelde eerder aan het AD dat hij geen idee heeft wie het op hem gemunt heeft. De Telegraaf schreef dat de aanslagen te maken zouden hebben met een conflict tussen enkele bekende criminelen uit de regio, maar bevestiging daarvan is er niet.

    Spandoek

    Tot nu toe heeft de politie zes verdachten opgepakt, allemaal vermoedelijke uitvoerders. Een van hen viel op omdat hij in de straat van de loodgieter op de achterbank van een auto zat. Toen de politie hem wilde controleren, deed hij alsof hij sliep. Onder de bijrijdersstoel lag een mortierbom.

    Begin januari was er nog aanzienlijke schade bij een ontploffing. Een dag later hield de politie een verdachte aan. Explosieven had hij niet bij zich, wel een bivakmuts, handschoenen, tape en opvallend genoeg ook een spandoek. Wat daar op stond, is niet bekend.

    De laatste ontploffing dateert van 17 februari. Een nieuwe poging een paar dagen later mislukte, toen de politie een verdachte oppakte die op de vlucht sloeg. Hij had een tas met een explosief bij zich. De komende tijd moeten ook deze verdachten voor de rechter verschijnen.

    Zorgen blijven

    Omwonenden zeggen tegen de NOS dat ze zich nog altijd grote zorgen maken over hun veiligheid, zeker nu sinds gisteren de particuliere beveiliging weer is afgeschaald.

    "Je moet op een gegeven moment weer terug naar normaal", reageert burgemeester Wijbenga. "Het is daarom nodig om stapsgewijs maatregelen af te bouwen."

    Het cameratoezicht en de extra politiesurveillance blijven nog wel van kracht. Ook mag de loodgieter zelf opnieuw zijn huis niet meer in. Daarnaast wordt er sinds een paar weken preventief gefouilleerd in de wijk.

    Op andere plekken in Vlaardingen was het de afgelopen tijd ook onrustig. Zo waren er in januari drie keer explosies op een adres een paar kilometer verderop. Ook een portiekflat is de afgelopen weken meerdere keren aangevallen met brandbommen.

    Volgens het Openbaar Ministerie lijken deze incidenten los te staan van de aanslagen op de adressen van de loodgieter.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 19 Mar 2024 07:09:26 +0100]