daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 November 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
Kliknieuws.nl
Nieuws uit de regio.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het OM eist een gevangenisstraf van 4 jaar en 3,5 jaar tegen twee vrouwen uit Almelo omdat ze gedetailleerde plannen hebben gemaakt om twee mannen te gijzelen. De vrouwen, een moeder van 47 en haar dochter van 21, hoopten er volgens hem OM snel veel geld mee te verdienen. Het plan mislukte.

  De vrouwen hadden gegevens verzameld over de twee mannen die ze wilden gijzelen. Ze hadden de kentekens van de auto's van hun slachtoffers, gegevens over hun kinderen en foto's klaarliggen. Ook de hoogte van het losgeld stond al op papier. Alle aantekeningen waren met de hand geschreven om te voorkomen dat de politie de gegevens in de computer zou kunnen vinden.

  Neparrestatieteam

  De vrouwen wilden de gijzeling laten uitvoeren door Hells Angels. Die moesten een actie in scène zetten waarbij de slachtoffers door een neparrestatieteam van de weg zouden worden gehaald. De vrouwen spraken over het afhakken van een vinger van de slachtoffers. En ze bespraken de mogelijkheid dat een van de gijzelaars het niet zou overleven.

  De politie kwam de twee vrouwen bij toeval op het spoor. Bij het oprollen van een grote hennepkwekerij in Harderwijk werden twee mannen gearresteerd. Een van de arrestanten vertelde dat bij gechanteerd werd door een vrouw. Zij zou al 10.000 euro aan zwijggeld hebben ontvangen. De politie heeft daarop de tweede arrestant ingezet als bemiddelaar bij de afpersing.

  Geluidsopnames

  Deze man heeft contact gezocht met de afperser en daarvan geluidsopnames gemaakt. Uit de gesprekken bleek dat de vrouw samen met haar dochter een gijzeling voorbereidde.

  De officier van justitie sprak van een onthutsend beeld van twee vrouwen die snel geld wilden verdienen, liefst miljoenen. "Het gemak waarmee gesproken wordt over een uit te voeren gijzeling, met mogelijk gruwelijke gevolgen voor de slachtoffers en eventuele nabestaanden, is bijna onvoorstelbaar. Opvallend is hoe snel de verdachten deze gruwelijke plannen goedkeuren, om vervolgens weer over te gaan tot wat voor hen het belangrijkste is: het geld."

  De rechtbank Overijssel doet uitspraak op 14 december.

 • De Surinaamse president Boutere heeft herhaald dat hij tijdens de Decembermoorden van 1982 niemand heeft vermoord. Bouterse deed dat tijdens De Getuigenis, een gesprekssessie die hij afgelopen weekend had met columnist en onderzoeker Sandew Hira. Hira's broer werd op 8 december 1982 samen met veertien andere tegenstanders van het militaire regime van toenmalig legerleider Bouterse doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.

  De inhoud van de gesprekken is nog niet volledig openbaar gemaakt. Hira beschrijft een deel van de sessie al wel in zijn column op de Surinaamse website Starnieuws. Op 8 december worden alle gesprekken openbaar; dan gaat de inhoud ervan naar de voorzitter van het Surinaamse parlement.

  Boswandeling

  Nadat Hira is aangekomen bij het buitenverblijf van Bouterse nodigt de president Hira uit voor een boswandeling. Bouterse vertelt de columnist dat de gebeurtenissen in 1982 al jarenlang op zowel de Surinaamse gemeenschap als op hemzelf drukken. Bouterse, die eerder erkende politiek verantwoordelijk te zijn voor de moorden, zegt blij te zijn dat Hira nu een "niet-politieke" poging doet tot waarheidsvinding.

  Het project De Getuigenis wordt fel bekritiseert door nabestaanden van de Decembermoorden. Zij vinden dat Bouterse geen verantwoording hoort af te leggen aan een columnist, maar aan de rechter. Het strafproces met Bouterse als hoofdverdachte werd in 2012 opgeschort nadat het Surinaamse parlement een speciale amnestiewet aannam.

  Twijfels

  Hira denkt dat de rechtszaak voorlopig niet hervat wordt en wil weten wat er op 8 december is gebeurd. Ook wil hij met Bouterse en met andere getuigen praten over de andere mensenrechtenschendingen die er de afgelopen decennia in Suriname hebben plaatsgevonden. "De Decembermoorden staan niet op zich", zegt Hira.

  Hira schrijft dat hij aanvankelijk twijfelt aan de onschuld van de Surinaamse president. "We werden het niet eens met elkaar. Ik had mijn twijfels. Zijn versie is dat hij niemand heeft vermoord. Als hij dat had gedaan, zou hij geen enkele moeite hebben om dat toe te geven en om uit te leggen waarom hij dat gedaan heeft. Maar hij bleef erbij dat hij het niet heeft gedaan en droeg daar informatie voor aan." Volgens Hira heeft de verklaring van Bouterse "nieuwe richtingen voor het onderzoek geopend, waar niet eerder aan gedacht is."

  Medewerking

  De Surinaamse president heeft volgens Hira zijn medewerking aan het vervolgonderzoek toegezegd. "Hij wil, net als ik, dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht en bronnen bij het onderzoek betrekken die niet eerder geraadpleegd zijn."

  Hira kijkt met voldoening terug op de eerste sessie van De Getuigenis. "Het gesprek is anders gelopen dan ik dacht en beter dan ik had gehoopt. Het is uitgebreider en diepgaander geworden dan ik gedacht en gehoopt had. Het bevat soms schokkende inzichten."

 • Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over het voorstel om mee te doen aan de bombardementen op IS in Syrië. Tot nu toe doen de Britten alleen in Irak mee. Premier Cameron kondigde vanavond aan dat het parlement woensdag over het onderwerp zal debatteren, gevolgd door een stemming.

  Cameron zei eerder dat hij zijn voorstel niet in stemming zal brengen als hij er niet zeker van is dat een ruime meerderheid voor is.

  Cameron nam het besluit om de zaak in stemming te brengen nadat Labour-leider Corbyn had besloten zijn fractie vrij te laten in de stemming. Corbyn zelf is tegen, maar de fractie is verdeeld. Hij wil voorkomen dat hij een stemadvies geeft dat door een groot deel van de fractie wordt genegeerd.

  De Britse premier zei vorige week in het Lagerhuis dat het Verenigd Koninkrijk het aan zichzelf verplicht is mee te doen aan de bombardementen op IS-doelen in Syrië. Wij kunnen dit onze bondgenoten Amerika en Frankrijk niet alleen laten opknappen, zei Cameron. De terreurbeweging IS vormt volgens Cameron een cruciale bedreiging voor het Westen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 30 Nov 2015 23:22:21 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot