daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 2 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
Kliknieuws.nl
Nieuws uit de regio.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Minister Schippers voelt niets voor een apart fonds voor dure geneesmiddelen. KWF Kankerbestrijding pleit voor zo'n fonds, waaruit aan ziekenhuizen achteraf dure medicijnen kunnen worden vergoed, los van de bestaande ziekenhuisbudgetten. KWF is bang dat zonder ingrijpen de financiering van prijzige geneesmiddelen voor kanker onmogelijk wordt.

  Schippers zei in de Tweede Kamer dat de prijzen omlaag moeten. Maar ze vergeleek een apart fonds met "direct geld overmaken aan de farmaceutische bedrijven." Volgens haar verdwijnt dan de stok achter de deur die nodig is om met de farmaceutische bedrijven te onderhandelen over lagere prijzen.

  Schippers komt in het najaar met een plan van aanpak om de kosten van nieuwe medicijnen in de hand te houden.

 • De Johannes Vermeer Prijs 2015 is toegekend aan componist Michel van der Aa. Van der Aa krijgt de grootste staatsprijs voor de kunsten vanwege zijn "baanbrekende rol" in het Nederlandse en internationale muziekleven, schrijft de jury.

  De jury, voorgezeten door oud-minister Hirsch Ballin, prijst de manier waarop Van der Aa (45) muziek verweeft met beweging, film, theater en elektronica. In 2006 ging Van der Aa's opera After Life in première, waarbij hij zelf de elektronische muziek tijdens de uitvoeringen verzorgde. In 2011 volgde Sunken Gardens, omschreven als een '3-D filmopera'.

  Het prijzengeld, 100.000 euro, is bedoeld om een nieuw project op poten te zetten. Onder de eerdere winnaars van de Johannes Vermeer Prijs zijn fotograaf Erwin Olaf en architect Rem Koolhaas.

  Minister Bussemaker van Cultuur reikt de onderscheiding op 26 oktober uit aan Van der Aa in de Ridderzaal in Den Haag.

 • De burgemeester van Athene heeft vanmiddag een emotionele persconferentie gehouden waarin hij de Grieken opriep voor een deal met de schuldeisers te stemmen. Volgens Georgios Kaminis betekent een nee bij het referendum van aanstaande zondag een vertrek uit de eurozone en uit de Europese Unie.

  Kaminis sprak van een sociale en economische ramp als dat zou gebeuren. "Hij voegde daaraan toe dat hij niet wil dat zijn burgers in de omstandigheden van een Noord-Afrikaans land moeten leven", zegt correspondent Conny Keessen.

  Hij vroeg Europese instanties en leiders om meer gevoel te tonen voor de Griekse bevolking en ze niet over één kam te scheren met de regering van premier Tsipras.

  De burgemeester uitte ook scherpe kritiek aan het adres van de regering. Volgens hem stelt Tsipras de Griekse bevolking bloot aan "ongelofelijke risico's" door dit referendum te houden.

  Juridisch onderlegd

  Kaminis weet heel goed waar het referendum over gaat, zegt Keessen. "Hij is jurist en gespecialiseerd in constitutioneel recht en kan daardoor wel wat zinnigs zeggen over de juridische aspecten. Als je een democratisch referendum wil houden, dan is het een vereiste dat je een duidelijke vraag stelt die alle mensen begrijpen. Dat is hier niet gebeurd, zegt hij."

  Volgens hem liggen de voorstellen waar de Grieken over moeten stemmen niet meer op tafel en hebben ze daarom geen juridische waarde meer. Ook vindt hij dat er te weinig tijd is om de mensen te informeren.

  Onderhandelingsteam

  Kaminis staat niet alleen in zijn opvattingen. De populaire burgemeester van Thessaloniki deelt de mening van zijn Atheense collega. "En ze gaan nog verder", zegt Keessen. "Ze willen dat er een nationaal onderhandelingsteam wordt opgezet waarin alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd. Dat team moet dan gaan onderhandelen met de geldschieters."

  In een peiling vandaag bleek dat het ja-kamp voor het eerst groter is dan het nee-kamp. Als de uitslag zondag ook zo is, stapt minister Varoufakis van Financiën op. Ook premier Tsipras heeft gesuggereerd dat zijn politieke lot afhangt van de uitslag. "Veel mensen denken dat Varoufakis zo veel invloed op Tsipras heeft, dat als Varoufakis opstapt, de premier zal volgen. Andere analisten zeggen weer dat Tsipras zo overtuigd is van zijn gelijk, dat hij zal blijven zitten."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 02 Jul 2015 18:29:43 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot