daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 9 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
Kliknieuws.nl
Nieuws uit de regio.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De politieman die gearresteerd werd voor onder meer het lekken van informatie, is zeker niet de enige agent die zich daar schuldig aan heeft gemaakt. Uit cijfers die de NOS heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur blijkt dat vorig jaar 22 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslagen zijn vanwege het misbruiken van politie-informatie.

  Uit de verstrekte gegevens blijkt niet hoe de informatie is misbruikt of hoe ernstig de zaken zijn. De zaken waren in elk serieus genoeg voor ontslag. Er is geen aanwijzing dat een van de ontslagenen als mol voor criminele organisaties heeft gefungeerd. Het lekken van politie-informatie en het gebruiken van politie-informatie voor privé-doeleinden zijn op een hoop geveegd. Ook is niet duidelijk of de agenten ook zijn vervolgd door justitie. Elf agenten werden voorwaardelijk ontslagen, elf onvoorwaardelijk.

  Openbaarheid

  Er zijn weinig van dit soort zaken in de openbaarheid gekomen. Naast de arrestatie van de agent van het regiokorps Oost-Brabant die gisteren bekend werd, zijn er de laatste jaren maar een handvol zaken in de publiciteit gekomen van agenten die vertrouwelijke informatie lekten

  In 2012 werd een Utrechtse agent veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor het schenden van zijn ambtsgeheim, omdat hij informatie over kentekens had doorverkocht.

  In het onderzoek naar de Limburgs politicus Van Rey werd in 2013 onderzoek gedaan naar een agent die het ambtsgeheim zou hebben geschonden. En een agent die de vriend van zijn dochter confronteerde met informatie die hij uit de politiesystemen had gehaald, kreeg in 2012 een werkstraf.

 • Voor 1,9 miljoen werkenden gaat de pensioenpremie volgend jaar met maximaal 2 procent omhoog. Voor 3,6 miljoen deelnemers aan een pensioenfonds blijft de pensioenpremie gelijk.

  Dat blijkt uit een onderzoek van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken naar de gevolgen van de nieuwe financiële regels voor pensioenfondsen, de lage rente en de financiële positie van de fondsen. Ze concludeert dat noodmaatregelen op de korte termijn niet nodig zijn.

  De pensioenfondsen stellen de komende weken de premies voor volgend jaar vast.

  Lage rente

  Omdat de marktrente te lang te laag is, zijn er wel aanpassingen nodig, zegt Klijnsma: "Een aanhoudend lage rente vergroot het spanningsveld tussen premie, risico en ambitie. Er is meer premie nodig om dezelfde ambitie te kunnen waarmaken. Bij een lage premie moet meer risico worden genomen. Sociale partners staan daardoor voor scherpe keuzes ten aanzien van de premie en de beoogde ambitie in een uitkeringsovereenkomst.''

  Dat heeft volgend jaar niet of nauwelijks gevolgen, maar in de toekomst mogelijk wel. Als de rente langer zo laag blijft, kan de premie in 2021 wel met 5 procent stijgen.

  Kritiek

  Er is ook kritiek op het rapport en de nieuwe pensioenregels. Zo vindt de Pensioenfederatie de timing van het veranderen van de renteregels verkeerd. De Pensioenfederatie zegt dat "het raam wordt opengezet terwijl het stormt".

  De branchevereniging vindt dat de nieuwe regels de stabiliteit uit de pensioenmarkt hebben gehaald. De snel veranderende marktrentes hebben volgens de Pensioenfederatie te veel invloed op de berekeningen.

  Vakcentrale FNV vindt de nieuwe regels te streng. Bestuurder Gijs van Dijk zegt dat ze te zwaar drukken op de koopkracht: "Pensioenfondsen zuchten nu onder de lage rente en rekenrente. Die hakken in op de koopkracht van werkenden en gepensioneerden. We roepen de Tweede Kamer op hier paal en perk aan te stellen."

 • De Amsterdamse VVD wil na het Amsterdam Dance Event praten over het gedogen van xtc op feesten, meldt AT5. In Amsterdam mogen bezoekers van feesten vijf pillen meenemen, in de rest van het land wordt één pil toegestaan.

  Woensdag begint het Amsterdam Dance Event. Vorig jaar vielen daar drie doden door drugsgebruik. Daarom is er dit jaar meer voorlichting over drugs- en alcoholgebruik. De plek waar de Jellinek Kliniek pillen test op veiligheid blijft ook langer open.

  Verder komt er een 'strafrechtstraat', waar overtreders met te veel drugs direct berecht kunnen worden.

  De VVD wil dat de Amsterdamse norm wordt aangepast aan de landelijke. "Vijf pillen, ik vind het heel veel voor één persoon", zegt fractievoorzitter Marja Ruigrok.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 09 Oct 2015 23:40:45 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot