daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 2 September 2015
Week 36

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
Kliknieuws.nl
Nieuws uit de regio.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De laatste otter die nog in Gelderland leefde, is doodgereden op de snelweg tussen Duiven en Zevenaar. Het vrouwtje werd vorige week gevonden, zegt otteronderzoeker Freek Niewold van het Niewold Wildlife Infocentre tegen Omroep Gelderland.

  In 2002 werden in de IJssel bij Doesburg twaalf otters uitgezet, maar die hebben het dus allemaal niet gered. Zeker zes otters zijn doodgereden en van de andere is nooit meer iets vernomen; die zijn waarschijnlijk verdronken.

  De otter die vorige week is gevonden, wilde waarschijnlijk de snelweg oversteken. Normaal kunnen otters via een tunneltje onder de weg door, maar dat was afgesloten door een fuik om muskusratten te vangen.

  Niewold zegt tegen Omroep Gelderland dat fuiken in tunneltjes vaker problemen voor dieren veroorzaken. Ze moeten volgens hem daarom worden verboden.

 • Bij het mislukte ICT-project dat de Sociale Verzekeringsbank ruim 40 miljoen euro kostte was sprake van belangenverstrengeling. Volgens het tv-programma Zembla werd de manager die toezicht hield op het project betaald door het bedrijf dat het computersysteem ontwikkelde.

  De manager declareerde zijn diensten aan de SVB via het Franse bedrijf Capgemini dat het project ontwikkelde. Zijn rekeningen werden wel gecontroleerd door de SVB, maar dat gebeurde in de meeste gevallen door een directe collega met wie hij samen een ICT-bedrijf had.

  Tegenover Zembla verklaart de man dat hij wel had laten vastleggen dat Capgemini hem niet mocht beïnvloeden.

  Kinderbijslag en uitkeringen

  Capgemini moest een systeem maken waarmee onder meer kinderbijslag en AOW-uitkeringen moesten worden uitbetaald. Om kosten te besparen, huurde Capgemini programmeurs in India in.

  "Het was echt triest om te zien dat er niet professioneel gewerkt werd. (...) Na lang doorvragen zeiden ze, dit gaat nooit werken", zegt een oud-SVB-werknemer die een bezoek bracht aan de Indiase tak van Capgemini tegen Zembla.

  Kritiek weggewuifd

  Kritiek op het nieuwe systeem binnen de SVB vond geen gehoor en waarschuwingen werden genegeerd, stellen (oud-)werknemers. Ze verwonderen zich in de uitzending over de macht die Capgemini had binnen de organisatie. Het zou allemaal goed komen, was het antwoord van de twee managers.

  Maar vorig jaar trok staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken definitief de stekker uit het nieuwe systeem. Uit een tussenrapport bleek dat het "zeer problematisch" gesteld was met het project. De kosten bedroegen 43 miljoen. In Zembla zeggen de (oud-)SVB-medewerkers dat de schade minstens 100 miljoen is.

  Reeks mislukkingen

  Capgemini is betrokken bij een reeks ICT-projecten bij de overheid die op een debacle zijn uitgelopen, ook bijvoorbeeld bij het UWV, waar een niet werkend ICT-systeem de belastingbetaler 270 miljoen heeft gekost. Ook bij Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst werkt Capgemini aan systemen waar problemen mee zijn.

  De laatste jaren is er veel kritiek op de manier waarop de overheid met ICT-projecten omgaat. Zo weet de overheid te weinig van de uitvoering en beheersing van die projecten, concludeerde een parlementaire onderzoekscommissie vorig jaar.

  De Sociale Verzekeringsbank kwam dit jaar zwaar onder vuur te liggen. De organisatie bleek niet in staat tijdig persoonsgebonden budgetten (pgb's) uit te betalen. Dat kwam onder meer door problemen met een computersysteem.

 • Door een brand in een appartement in Parijs zijn acht mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee kinderen, meldt de Franse krant Le Parisien.

  De brand brak om 04.30 uur uit. Het vuur breidde zich uit over de vijf woonlagen van het appartementencomplex in de buurt van Gare du Nord. De brand is nog niet onder controle.

  De burgemeester van Parijs en de Franse minister van Binnenlandse Zaken zijn op weg naar de plek van de brand.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 02 Sep 2015 08:22:44 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot