daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 27 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Veghel

Regio:
Kliknieuws.nl
Nieuws uit de regio.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Er zijn steeds minder mensen lid van een vakbond, een kerk of een politieke partij, maar toch gaat het niet slecht met het maatschappelijk middenveld.

  Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat grote maatschappelijke organisaties sinds 1980 juist méér leden en donateurs hebben gekregen. Het SCP onderzocht de leden- en donateursaantallen van 140 grote maatschappelijke organisaties tussen 1980 en 2012.

  De organisaties die de afgelopen jaren het sterkst zijn gegroeid zijn de Vereniging de Vastelastenbond, Amref Flying Doctors en Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ook blijkt uit het onderzoek dat de crisis tot nu toe nog geen effect heeft gehad op het aantal donateurs.

  Drie typen organisaties die sinds de jaren 80 erg zijn gekrompen krijgen in het rapport speciale aandacht: politieke partijen, vakbonden en kerken. Ondanks hun afnemende ledenaantallen zijn deze organisaties overtuigd van hun bestaansrecht.

  Participatiesamenleving

  Leden zijn voor hen nog steeds heel belangrijk. Daarom wordt op veel verschillende manieren geprobeerd om nieuwe leden te werven. Ook wordt geprobeerd mensen voor korte projecten aan de organisatie te binden.

  "Hoewel de organisaties uit de verzuiling steeds minder leden hebben, groeien andere organisaties, zoals consumentenverenigingen en sportverbanden," zegt Hanneke Posthumus, onderzoeker van het SCP. "Het gaat dus helemaal niet slecht met het maatschappelijk middenveld, zoals vaak wordt gedacht. Mensen worden steeds individualistischer, maar er is daarnaast blijkbaar nog steeds een sterke behoefte aan sociale verbanden."

  Posthumus stelt dat er nog steeds een belangrijke rol is weggelegd voor deze organisaties. "Kijk bijvoorbeeld naar de participatiesamenleving: maatschappelijke organisaties zijn heel belangrijk om zoiets te realiseren."

 • Tijdens het debat over de begroting van Veiligheid en Justitie zijn twee moties van wantrouwen ingediend tegen minister Opstelten. De PVV heeft er een ingediend en ook tweemansfractie Groep Bontes/Van Klaveren kwam met eenzelfde politieke uitspraak.

  Het is ongebruikelijk dat er tijdens een debat meerdere moties van wantrouwen tegen dezelfde bewindspersoon worden ingediend. Als partijen beleid afkeuren en het vertrouwen opzeggen in een bewindspersoon wordt doorgaans één motie van wantrouwen ondertekend door verschillende fracties.

  Chocoladehagel uit de lucht

  D66-Kamerlid Schouw benadrukte tijdens het debat dan ook dat een motie van wantrouwen niet als "media-speeltje" gebruikt moet worden. "Ze vallen wel een beetje als chocoladehagel uit de lucht", aldus Schouw. "Je moet ze gebruiken als er iets ernstig aan de hand is, bijvoorbeeld als de minister de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd."

  De Groep Bontes vindt dat Opstelten niet de juiste man is op de juiste plaats. "Wij willen een sterke politie en een sterke minister", aldus Bontes. "Wij zijn overtuigd dat deze minister niet langer onderdeel van de oplossing maar onderdeel van het probleem is."

  De PVV vindt dat Opstelten faalt met zijn jihadbeleid.

 • Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanavond een half uur gebeld met zijn Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Ze spraken elkaar over de beschuldigingen aan het adres van Nederland die vandaag op de website van het Turkse ministerie stonden. Volgens Koenders heeft Cavusoglu in het gesprek afstand genomen van een deel van de kritiek.

  Op de site stond dat de Nederlandse integratie-aanpak agressief en racistisch is tegenover de Turkse gemeenschap. "Turken worden blootgesteld aan discriminatie, islamofobie en racisme, en dat mogen we niet accepteren", luidde de verklaring.

  De Nederlandse regering reageerde getergd. Minister Asscher zei dat de verklaring - als waar - ongeïnformeerd, onjuist en ongepast is.

  Motivaction

  Koenders heeft in het gesprek met zijn Turkse ambtgenoot de boodschap overgebracht dat "directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat in Nederland ongepast is".

  Volgens Koenders heeft Cavusoglu in het telefoongesprek het belang onderstreept van integratie van Turkse Nederlanders en het leren van de taal. "Hij uitte zijn bezorgdheid over de reacties die volgens hem recentelijk waar te nemen zijn in de Nederlandse samenleving, onder andere naar aanleiding van het Motivaction-onderzoek."

  Uit dat onderzoek kwamen cijfers naar voren dat 87 procent van de Turks-Nederlandse jongeren vindt dat het goed is dat jihadistische groeperingen zorgen voor verandering in de Arabische regio. Er zou ook veel steun zijn voor de terreurgroep Islamitische Staat.

  Nieuwe afspraak

  Ook een onderzoek dat minister Asscher laat doen naar een aantal Turkse organisaties zou in Ankara slecht zijn gevallen. Asscher wil weten of de organisaties de integratie van Turkse Nederlanders niet in de weg zitten.

  Koenders en Cavusoglu hebben afgesproken elkaar op korte termijn opnieuw te spreken over de kwestie.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 27 Nov 2014 01:00:42 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot