daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 21 Augustus 2018
Week 34

Geselecteerde regio:
Geldermalsen

Regio:
RTV Betuwe, de lokale omroep van West Betuwe
Publieke lokale radio en televisie omroep van Buren, Geldermalsen en Neerijnen

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De voormalige privé-advocaat van president Trump, Michael Cohen, heeft een schuldbekentenis afgelegd in het onderzoek naar bankfraude, belastingontduiking en het overtreden van regels rond campagnefinanciering, melden anonieme bronnen aan verschillende Amerikaanse media. Hij heeft dat gedaan in ruil voor strafvermindering.

  Cohen verschijnt later vandaag voor de rechtbank in New York. Dan wordt ook de inhoud van de overeenkomst tussen Cohen en de openbaar aanklagers duidelijk. Hij was jarenlang de privé-advocaat van Trump. Een schuldbekentenis van Cohen kan mogelijk ook Trump in de problemen brengen.

  Cruciale getuige?

  Cohen is een potentieel cruciale getuige voor speciaal aanklager Robert Mueller, die mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, zegt correspondent Arjen van der Horst. Trump heeft altijd ontkend daar iets mee te maken te hebben gehad.

  Het is niet duidelijk of Cohen ook verklaringen zal afleggen in het onderzoek van Mueller. Mocht hij aan dat onderzoek meewerken, dan kan hij mogelijk nog meer strafvermindering tegemoet zien, schrijft The New York Times.

  Cohen kwam in het vizier van de aanklagers in New York door speciaal aanklager Robert Mueller. Die kwam in zijn onderzoek informatie op het spoor over Cohen en speelde dat door aan de FBI.

  In april viel de FBI het kantoor, het huis en de hotelkamer van Cohen in New York binnen. De Amerikaanse politiedienst zou onder meer op zoek zijn geweest naar documenten over betalingen aan porno-actrice en stripper Stormy Daniels, die beweert in 2006 een relatie met Trump te hebben gehad.

  Cohen betaalde Daniels een maand voor de verkiezingen in 2016 130.000 euro, mogelijk zodat zij zou zwijgen over haar seksuele relatie met Trump. Ook aan andere vrouwen zou zwijggeld zijn betaald.

 • In Geertruidenberg is een uitzonderlijk transport stilgelegd. Volgens de politie bestaat het gevaar dat de lading van de oplegger valt.

  De oplegger vervoert een grote metalen opslagtank. Omstanders zeggen tegen Omroep Brabant dat er tijdens het rijden een knik in de tank gekomen is. Als de bestuurder van de oplegger verder rijdt, kan de knik groter worden en kantelt het hele gevaarte. De truck is daarom stilgezet bij een kruispunt en mag niet meer verder.

  Uit voorzorg is de weg afgezet door de politie. Verkeersregelaars laten het verkeer omrijden. Volgens de politie wordt in overleg met de vervoerder en de opdrachtgever van het transport gezocht naar een oplossing. De gemeente Geertruidenberg verwacht dat de problemen tot morgenavond zullen duren.

 • Justitie is een onderzoek begonnen naar de stichting Suver Nuver die wietolie verspreidt. Oprichter Rinus Beintema moet zich donderdag melden op het politiebureau. Hij wordt verdacht van het maken, versturen en op voorraad hebben van wietolie. Ook de voormalige penningmeester van de stichting moet zich binnenkort melden op het bureau.

  Beintema heeft er zin in, zegt hij. "Ik voer al een tijdje een legalisatiecampagne. Het moet voor medicinaal en recreatief gebruik van wietolie goed geregeld worden in Nederland. Ik ben vooral bezig om maatschappelijk draagvlak te realiseren hiervoor."

  Hopen op een proces

  Hij hoopt dan ook dat het verhoor zal leiden tot een proces. "Om twee redenen", zegt Beintema tegen RTV Noord. "Het is belangrijk er een uitspraak over te krijgen van de rechters en ik vind dat iedereen moet weten wat er speelt." Het uiteindelijke doel van Beintema is dat het cannabisbeleid in Nederland wordt aangepast.

  De stichting van Beintema verstrekt al bijna drie jaar wietolie. Inmiddels heeft hij zo'n 11.000 klanten die online bestellen. Ook zijn er op acht plekken in het land zogenoemde Social Clubs waar mensen zich kunnen laten informeren over de wietolie. "Ik vroeg me al af hoe groot dit moest worden voordat justitie het zou oppakken", zegt de oprichter.

  Pijnverlichting

  De olie wordt gemaakt uit een extract van wiet, verdund met bijvoorbeeld kokosolie. Het wordt vooral gebruikt door mensen die ziek zijn en pijnverlichting willen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met MS, de ziekte van Crohn of kankerpatiënten.

  De meningen over het middel zijn verdeeld. Sommige artsen schrijven het voor, maar bijvoorbeeld het huisartsengenootschap spreekt zich er tegen uit omdat de werking niet bewezen is. Maar daar wordt aan gewerkt, zegt Beintema.

  "We hebben ingezet op een wetenschappelijke benadering. We hebben een vergunningsaanvraag lopen voor het wetenschappelijk opkweken van planten. Door een goed product in een klinische setting te maken, hopen we dat er wetenschappelijke onderbouwing komt." Het onderzoek moet ook meer duidelijkheid geven over de bijwerkingen.

  Stoppen?

  Voor het zover is, volgt eerst het gesprek op het politiebureau. "Ik ga er open en transparant in", zegt Beintema. Rest de vraag wat hij doet als de rechter hem in het ongelijk stelt. "Ik houd me in principe aan de uitspraak. Ik denk dat het zo hoort. Als het maar wel op een normale, eerlijke manier verloopt."

  Of hij dan ook stopt met het maken van wietolie, kan Beintema nog niet zeggen. "Dat overweeg ik dan zeker, maar wel op voorwaarde dat er een vangnet is. Als de overheid niet voor een goed vangnet zorgt, dan voel ik me wel verplicht om door te gaan tot er wel een goed alternatief is."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 21 Aug 2018 22:05:05 +0200]