daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 28 Februari 2015
Week 09

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
Ede FM | Ede TV
Omroep Ede is met de radio- en tv-zenders EDE FM en EDE TV de lokale publieke media-instelling van Ede.

 •  
  Presentatie René Hazeleger
   
  1 Uitvoering musical 'Afblijven' door leerlingen van Het Streek 
  Docent van CSG Het Streek Michel Berendsen en leerlingen Tom van Heumen en Fiep van Wolde over de uitvoering, de voorbereiding en alles wat er bij komt kijken voor de uitvoering van de musical 'Afblijven'. De musical is afgeleid van het gelijknamig boek van Carry Slee. Het Streek voert 'Afblijven' uit op 17, 18 en 19 februari in De Reehorst in Ede.
   
   
  2 Jan van den Brink van Cinemec over het brengen van kunst naar de bioscoop
  Onder de noemer 'Kunst in CineMec'  worden vanaf 17 februari  zes exclusief voor de bioscoop opgenomen producties getoond, met o.m. Henri Matisse vanuit het Tate Modern in Londen en beroemde  schilderijen van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
  De tentoonstellingsfilms werden opgenomen in beroemde musea, zoals de National Gallery, het Mauritshuis en het Rijksmuseum.
   
  3 diverse nieuwsberichten
   
  4 Vaste boekenrubriek van Gertom de Beer
  Over de debuutroman 'Birk' van Jaap Robben.
  Het boek kreeg lovende recensies.

   

 • Muziek uit alle windstreken, wereldmuziek dus, is iedere week een uur lang te beluisteren op de dinsdagavond bij EDE FM.
  Samensteller en presentator René Hazeleger probeert iedere keer een zo breed mogelijk programma samen te stellen, met o.a. merengue, salsa, cumbia, reggae, balkan, bhangra, Afrikaanse, Arabische en Ierse muziek.

  Daarnaast zijn er intervieuws met artiesten te beluisteren. In het verleden was dat bijvoorbeeld met Minyeshu, Hanggai, Flogging Molly, Monica Akihari, Bombino en Toumast.

  Minyeshu


  Bombino

  Moussa Ag Keyna van Toumast

  Musica Mundial wordt gemaakt door:
  samenstelling en presentatie: René Hazeleger
  techniek: Marcel Moerman en Adrie Speklé
  Musica Mundial wordt uitgezonden op:
  dinsdag 21.00 uur
  Links van Musica Mundial note:
  Uitzending Gemist
  M
  eer informatie over de uitzending van 10 februari 2015.
 • In de uitzending van 10 februar 2015 was muziek te beluisteren van Lokonon Andre & Les Volcans, Carlos Embales, Flavia Coelho. Quatro Ventos, Saber Al Roubai, Diana Haddad en Burning Spear.

  Daarnaast was er een uitgebreid interview met Emanuel Pesanha, voorman van Fado-groep Quatro Ventos.
  Quatro Ventos trad op 12 februari op in Cultura.
  Beluister hier het interview.

  Musica Mundial wordt gemaakt door:
  samenstelling en presentatie: René Hazeleger
  techniek: Marcel Moerman en Adrie Speklé
  Musica Mundial wordt uitgezonden op:
  dinsdag 21.00 uur
  Links van Musica Mundial:
  Uitzending Gemist
EdeStad.nl
EdeStad.nl RSS feed

De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bronnen van de NOS bevestigen dat Chinezen een hack hebben uitgevoerd bij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Het is niet bekend of er informatie is gestolen.

  Volgens technologiesite Tweakers zijn de hackers verbonden met de Chinese overheid. Het ligt voor de hand dat China is geïnteresseerd in de hoogwaardige technologie van ASML. Er zijn de laatste tijd andere Europese tech-bedrijven aangevallen door een groep die in verband wordt gebracht met de Chinese overheid.

  ASML wil niet op het bericht reageren. "Het beleid van ASML is dat we niet ingaan op de IT-veiligheid", zegt een woordvoerder. Eerder

  Wereldmarktleider

  ASML is met afstand wereldmarktleider, en slaagt er al jaren in machines te bouwen die steeds kleinere chips kunnen produceren, waardoor steeds kleinere en snellere computers met een groter vermogen gemaakt kunnen worden. De chipmachines van het bedrijf uit Veldhoven worden gekocht door onder andere Samsung, TSMC en Intel, die ook grootaandeelhouders zijn.

 • De Russische president Poetin heeft de moord op Boris Nemtsov veroordeeld. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin gezegd tegen Russische media.

  De reactie kwam kort nadat de oppositie-politicus vlak bij het Kremlin werd doodgeschoten.

  Poetin zegt dat het erop lijkt dat Nemtsov het slachtoffer is geworden van een huurmoord. Het zou volgens hem een "provocatie" kunnen zijn.

 • De Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov (55) is in Moskou op straat doodgeschoten.

  Hij werd op nog geen honderd meter van het Kremlin neergeschoten, toen hij daar samen met een vrouw liep. Een auto met daarin enkele mannen stopte en een van hen vuurde vier schoten af. De daders zijn ontkomen. De politie is bezig met een klopjacht.

  Nemtsov was eind jaren negentig een jaar lang vice-premier onder Boris Jeltsin. Later werd hij een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij was een van de leidende figuren binnen de liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten.

  Sotsji

  Een van de laatste grote wapenfeiten van Nemtsov was zijn verzet tegen de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar hij zelf vandaan komt. Hij beschuldigde Poetin ervan dat het evenement zijn persoonlijke project was en dat hij daarmee zijn superieure leiderschap wilde aantonen.

  In een dikke brochure kwam Nemtsov met bewijzen van corruptie, willekeur en onverantwoordelijk en tiranniek gedrag.

  De moord komt twee dagen voor een geplande massademonstratie in Moskou, die Nemtsov mede heeft georganiseerd. Meerdere antiregeringsbewegingen nemen deel aan de zogeheten 'lente anticrisis-mars'.

  De deelnemers zijn van plan op te roepen tot Poetins ontslag. Ook willen ze dat het conflict in Oost-Oekraïne wordt beëindigd.

  Kasparov

  In een interview begin deze maand heeft Nemtsov gezegd dat hij hoopte dat Poetin hem niet zou laten vermoorden.

  Oppositiepoliticus en schaakgrootheid Garry Kasparov laat via Twitter weten dat hij kapot is van de "brute moord" op zijn "oppositiecollega".

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 28 Feb 2015 01:26:25 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot