daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 7 Februari 2016
Week 05

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
Ede FM | Ede TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
EdeStad.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Gelderland
Al het laatste nieuws van Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • John Tishman, de man die het World Trade Center in New York bouwde, is dood. Hij werd 90 jaar. In 1967 kreeg zijn bedrijf de opdracht het ontwerp van architect Minoru Yamasaki werkelijkheid te laten worden.

  Vijf jaar later was het project voltooid. In 1973 openden de twee 110 verdiepingen tellende torens de deuren. Ze vormden op dat moment het hoogste bouwwerk ter wereld. Het Empire State Building, tot dan toe recordhouder, werd na 40 jaar van de troon gestoten.

  Veel heeft Tishman niet losgelaten over de aanslag op zijn bouwwerk, in de vroege ochtend van 11 september 2001. Hij zag de beelden op televisie in zijn kantoor aan Fifth Avenue. Toen de zuidtoren instortte verliet hij het pand zonder iets te zeggen.

  Zoon

  Intussen staat er weer een nieuw gebouw op de plek waar ooit de Twin Towers stonden: One World Trade Center. Ontworpen door de architect Daniel Libeskind en gebouwd door Daniel R. Tishman. Inderdaad, de zoon van.

 • Henk Kamp stapt na de volgende Kamerverkiezingen uit de politiek. Hij heeft gezegd dat hij geen nieuwe ambtstermijn ambieert en dat hij na de verkiezingen van 2017 uit de landelijke politiek wil stappen.

  De VVD'er is nu minister van Economische Zaken en is al ruim dertig jaar actief in de politiek, in Den Haag als Kamerlid en als minister op diverse departementen. De 63-jarige Kamp gaat nog niet met pensioen, maar hij wil wel wat rustiger aan doen.

 • Suriname ontkoppelt zijn dollar van de Amerikaanse dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft dat in een persbericht aangekondigd.

  De Surinaamse munt (SRD) was aan de Amerikaanse dollar gekoppeld omdat veel geïmporteerde goederen worden betaald met de Amerikaanse valuta. De koppeling voorkwam plotselinge prijsschommelingen voor de Surinaamse consument.

  Surinaamse consumenten betalen hun producten met Surinaams geld, maar de handelaren moeten de SRD's omwisselen in Amerikaanse dollars om de goederen in te kunnen kopen. Het geld wisselen ze bij de banken, die op hun beurt hun dollars inkopen bij de Centrale Bank.

  Royaal

  Olie en goud waren de belangrijkste valutabronnen voor de Surinaamse overheid, maar vanwege de kelderende wereldmarktprijzen droogden die bronnen snel op. Daarnaast is de eerste regering-Bouterse erg royaal omgesprongen met geld uit de schatkist, waardoor er veel meer overheidsuitgaven zijn gedaan dan verantwoord was.

  Suriname zit in een diepe economische crisis. De devaluatie van de SRD in november 2015 maakte de nationale munt in één klap 20 procent minder waard. Maar in de praktijk was de waardedaling veel groter omdat de Amerikaanse dollar op de zwarte markt steeds duurder werd. Het gevolg: grote prijsstijgingen.

  Riool

  Het afgelopen jaar heeft de CBvS vele malen geïntervenieerd om de koers van de Surinaamse munt enigszins in toom te houden. De bank deed dat door Amerikaanse valuta op de markt te brengen. Op die manier werd er in 2015 bijna de helft van de valutareserve doorheen gejaagd.

  Al eerder waarschuwden economen dat een hardnekkig vasthouden aan de koppeling leidt tot het opdrogen van de kasreserve in harde valuta. "Spoelen wij, door het hardnekkig vasthouden aan de koppeling, niet onze laatste deviezen door het riool?", vroeg voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zich vorige maand af.

  Zwarte markt

  Hoewel het hem op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe het systeem na de ontkoppeling gaat werken, reageert Sowma tegenover de NOS voorzichtig positief. "Op dit moment wordt de koers vooral bepaald door de vraag naar de Amerikaanse dollar op de zwarte markt. De grote vraag doet de prijs ervan stijgen en daardoor daalt de waarde van de SRD."

  Sowma verwacht dat de 'wild-west-koers' nu gaat verdwijnen. "Er komt waarschijnlijk meer monetaire stabiliteit waardoor de prijzen niet nog meer gaan stijgen. In elk geval wordt het met deze maatregel beter dan dat het nu is", zegt de VES-voorzitter.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 07 Feb 2016 22:33:14 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot