daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 28 Januari 2015
Week 05

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
Ede FM | Ede TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
EdeStad.nl
EdeStad.nl RSS feed

De Gelderlander --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De voorzitter van de Joodse gemeenschap in Rome is na de herdenking in Auschwitz per ongeluk ingesloten geraakt in het kamp. Samen met enkele anderen heeft hij een deel van de nacht moeten doorbrengen in de bittere kou in het kamp waar zijn grootouders werden vermoord.

  Riccardo Pacifici mocht na de herdenking 's avonds laat met een filmploeg live-opnames maken voor een Italiaans tv-programma. Na de uitzending ontdekte de groep dat de hekken waren afgesloten.

  Niemand reageerde op hun geroep, waarna ze uiteindelijk probeerden een raam bij de entree te forceren. Daardoor ging een alarm af.

  De zaak leidde toen tot een klein diplomatiek incident tussen Italië en Polen: door het alarm kwam de Poolse politie en werd de Pacifici gearresteerd en urenlang verhoord, iets dat hij via een tweet in het Italiaans een schande noemde.

  Italiaanse diplomaten kregen het uiteindelijk voor elkaar dat Pacifici vanochtend werd vrijgelaten en terug kon reizen naar Rome.

 • In veel parkeergarages en op parkeerterreinen is het gebruikelijk om per tien minuten, kwartier of zelfs half uur te betalen. Dat betekent dat je niet krijgt waar je voor betaalt.

  Geen goede zaak, vond PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, want bellen betaal je per seconde, benzine betaal je per milliliter, drinkwater betaal je per liter. Maar bij parkeren wordt er betaald per tijdvak vastgesteld door de aanbieder.

  En dus heeft ze een wetsvoorstel in elkaar getimmerd waarin aanbieders van parkeergelegenheid vijf jaar de tijd krijgen om dat zodanig aan te passen dat automobilisten gewoon betalen voor wat ze gebruiken. Kat in het bakkie zou je zeggen, daar kan niemand tegen zijn... Of toch wel?

  Nou, een flink deel van de Tweede Kamer is daar inderdaad wel tegen. Zelfs zo'n groot deel dat het wetsvoorstel van Kuiken het waarschijnlijk niet gaat halen. Alleen SP, GroenLinks en haar eigen PvdA steunen het initiatief. VVD, D66, CDA, PVV en ChristenUnie hebben er grote moeite mee.

  Ook de VVD is tegen parkeertarieven per minuut??

  Niet tegen de gedachte, wel tegen de manier waarop Kuiken het nu uitwerkt. Want tegenwoordig betalen veel mensen hun parkeergeld met hun telefoon. En in nog maar 5% van de parkeergelegenheden is dat betalen per minuut nog niet mogelijk. Een heel wetstraject inrichten voor een afnemend probleem, dat is volgens de VVD schieten met een kanon op een mug.

  Bovendien, zeggen ze bij D66, voor gemeenten zijn die parkeerinkomsten heel belangrijk. Waarom zou je de gemeentelijke autonomie aantasten? Juist nu gemeenten net extra verantwoordelijkheden hebben gekregen.

  En de PVV is bang dat de tarieven zullen stijgen omdat gemeenten nu eenmaal rekenen op die inkomsten. Krijgen ze die niet op de oude manier, dan maar via een verhoging van de tarieven per minuut. Dion Graus van de PVV heeft een amendement op het wetsvoorstel ingediend om die tarieven aan een maximum te binden; als dat niet wordt aangenomen dan stemt de PVV waarschijnlijk tegen.

  Markt en trend

  Het CDA vindt dat Kuiken niet overtuigend heeft aangetoond dat de markt faalt. Er is wel degelijk een trend naar betalen per kleinere eenheden, zegt Martijn van Helvert. Wie weet gaat de parkeermarkt die trend vanzelf volgen.

  Attje Kuiken heeft dus nog lang geen meerderheid in de Tweede Kamer, ook al leek het een voorstel waar je geen Nee tegen zegt. Morgen is de eerste aflevering van het debat over haar initiatief-wetsvoorstel.

 • Het kabinet wil jihadisten die in Syrië of Irak zijn voor een trainingskamp nu al hun Nederlanderschap kunnen afpakken. Ook al is een wet die dat mogelijk moet maken nog niet ingevoerd.

  Minister Opstelten van Justitie diende zijn wetswijziging hierover al in september bij de Tweede Kamer in, maar daarmee kan het Nederlanderschap alleen worden ingetrokken als het strafbare feit gepleegd wordt na de invoering van de wet. Voor de huidige jihadisten zou de wet dus niet gelden.

  Minister Opstelten vindt dat onwenselijk, gezien de ongeveer 180 Nederlandse jihadisten die nu al in Syrië zijn. In zijn aangepaste wetsvoorstel kan hij wel maatregelen nemen tegen die groep.

  Rechter

  Het afnemen van het Nederlanderschap is een maatregel die de minister zelfstandig neemt en is alleen mogelijk bij een dubbele nationaliteit. Tegen de beslissing is bezwaar en beroep bij de rechter mogelijk.

  Critici vinden dat de rechter de maatregel moet opleggen, en niet de minister.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 28 Jan 2015 19:09:02 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot