daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 28 December 2014
Week 52

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
Ede FM | Ede TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
EdeStad.nl
EdeStad.nl RSS feed

De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Gelderland

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In de jaren 80 leek 2015 nog heel ver weg. In de sciencefiction filmtrilogie Back to the Future (1989) reist de hoofdpersoon Marty McFly met een tijdmachine (een omgebouwde DeLorean) naar 2015. Hoewel scenarioschrijvers Robert Zemeckis en Bob Gale niet altijd even accuraat waren, hadden ze soms toch een verrassend goede blik op 2015.

  Skateboards zonder wielen, vliegende auto's en zelfstrikkende schoenveters zijn er nog steeds niet, maar in de film hangen overal flatscreens aan de muren, iets wat in die tijd niemand kon voorzien. Iedereen communiceert met elkaar via videotelefonie, zoals wij dat nu doen via Skype. En een display geeft aan wie er belt, iets wat wij nu de normaalste zaak van de wereld vinden.

  Tien jaar na het einde van de Vietnam-oorlog kon niemand zich voorstellen dat Vietnam ooit een vakantiebestemming zou worden voor Amerikanen. In de film wordt een vakantie in het land op posters aangeprezen en tegenwoordig reizen inderdaad jaarlijks duizenden Amerikanen naar het vroegere vijandelijk gebied. Ook voorspelden de scenarioschrijvers al de Aziatische dominantie van de wereldeconomie.

  Internet

  Wel sloegen ze de plank vreselijk mis met de weervoorspellingen. Zo precies als in de film, "over vier seconden houdt het op met regenen", is de buienradar nog steeds niet en de inflatie is ook nog niet zo vergevorderd als de makers in 1989 dachten. Een flesje Pepsi kostte 50 dollar in de film.

  Ook de sterke opkomst van het internet hadden de filmmakers niet voorzien. In de film krijgt Marty het nieuws van zijn ontslag per fax.

  De scenarioschrijvers waren zich er destijds wel van bewust dat er dertig jaar later niet overal auto's zouden rondvliegen. "Maar hé, het is een film over de toekomst en daarin horen gewoon vliegende auto's zitten", zei Bob Gale vijf jaar geleden al in een interview.

 • In het noorden van Kameroen heeft de terreurbeweging Boko Haram tientallen mensen gedood bij een aanval op een dorp. Volgens de gouverneur van het Mozogo district zijn er zeker 23 doden, maar het zouden er meer kunnen zijn.

  Bij de aanval zou het hele dorp zijn platgebrand.

  Boko Haram strijdt in Nigeria voor strenge toepassing van islamitische wetten. De laatste tijd zijn de extremisten ook actief in het buurland Kameroen. Het Mozogo district ligt vlakbij de grens. Er wonen duizenden Nigeriaanse vluchtelingen in kampen.

  Tot nu toe beperkte Boko Haram zich in Kameroen tot het ontvoeren van buitenlanders en aanvallen op het leger van Kameroen. Kameroen heeft bij de grens militairen gelegerd om te voorkomen dat de beweging voet aan de grond krijgt.

  Eerder deze maand werden 116 leden van Boko Haram gedood toen de beweging elders in het noorden van Kameroen het leger aanviel.

  Ontvoeringen

  Boko Haram wordt dit jaar in Nigeria verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering van bijna 600 mensen, vooral kinderen en vrouwen. Bijna de helft van hen werd op 14 april in Chibok meegenomen. Ook daarna waren er geregeld ontvoeringen van tientallen mensen.

  In mei 2013 heeft de Nigeriaanse president Jonathan de noodtoestand afgekondigd in drie noordelijke deelstaten, maar dat heeft het aantal aanvallen en ontvoeringen alleen maar doen toenemen.

  Human Rights Watch constateert dat armoede, corruptie, wetteloosheid en misbruik door veiligheidstroepen een klimaat heeft geschapen waarin militante groepen als Boko Haram hun gang kunnen gaan.

 • De sneeuwval heeft ook in andere landen in Europa overlast veroorzaakt op de wegen. Vooral in de Franse Alpen staan veel mensen vast. Volgens het departement Savoie, in het zuidoosten van Frankrijk, konden aan het begin van de avond 15.000 auto's nergens meer heen vanwege de sneeuw.

  Veel wegen naar skigebieden zijn moeilijk begaanbaar en om die reden afgesloten. Gestrande automobilisten worden opgevangen in gymzalen en sportcomplexen.

  Ook veel Nederlanders die op weg zijn naar de Franse Alpen zijn gestrand. Een van hen, Ruud Verbij, was op weg naar Le Corbier, maar kon na Chambéry niet verder rijden. "We zijn opgevangen in een sporthal. Er zijn matrassen uitgedeeld, maar alleen voor bejaarden en kinderen. De rest moet op de grond slapen", zegt hij.

  Volgens hem zijn er zo'n 300 tot 400 mensen die in de sporthal worden opgevangen. Alle hotels in de omgeving zijn volgeboekt.

  Het is volgens Verbij nog niet zeker of ze morgen hun reis naar Le Corbier kunnen vervolgen. "Morgenochtend wordt pas gekeken of de wegen weer opengaan. Maar we hebben nog bier in de auto liggen, dus we maken er wat van", lacht hij.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 28 Dec 2014 04:07:34 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot