daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 24 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Ede

Regio:
Ede FM | Ede TV --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
EdeStad.nl
EdeStad.nl RSS feed

De Gelderlander
Al het nieuws uit het Maasland

Omroep Gelderland

 • NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen verpleegt sinds zondagnacht een man die mogelijk ebola heeft. De patiënt, van wie de woonplaats niet bekend wordt gemaakt, verbleef in Sierra Leone en vertoonde bij terugkeer in Nederland ziekteverschijnselen.

  In het Nijmeegse ziekenhuis wordt hij onderzocht in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer. Volgens een woordvoerder van het RIVM lopen bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting. Of de man daadwerkelijk ebola heeft, moet volgens het RIVM binnen enkele dagen duidelijk worden.

  In september werd in het Radboudumc ook al een man onderzocht op verdenking van ebola. De inwoner van Eindhoven bleek de gevreesde ziekte niet te hebben.

 • ARNHEM - Steeds meer dorpshuizen in Gelderland komen in particulier bezit. Gemeenten privatiseren de gemeenschapsgebouwen in kleine kernen meestal als gevolg van bezuinigingen. De Federatie Dorpshuizen Gelderland verwacht dat deze trend zich de komende jaren voortzet, omdat gemeenten steeds meer taken afstoten.

  Het dorp Elden in de gemeente Arnhem is één van de plekken waar het dorpshuis in eigendom is van inwoners. In april kocht de dorpsvereniging het gebouw voor 80.000 euro. De gemeente Arnhem deed daarbij een gift van 10.000 euro. De dorpsvereniging heeft daarnaast verschillende leningen afgesloten.

  Peuterspeelzaal

  Door het organiseren van allerlei acties willen de bewoners de leningen terugbetalen. Daarnaast leveren verenigingen die gebruikmaken van het dorpshuis een aandeel door huur te betalen. Ook de peuterspeelzaal van Elden is gevestigd in het dorpshuis.

  Foto: Dorpshuis Elden


 • OLDEBROEK - De gemeente Oldebroek verwacht vandaag te horen of er vogelgriep is aangetroffen. 23 bedrijven zijn onderzocht nadat de ziekte opdook bij bedrijven in het Overijsselse Kamperveen.

  Het pluimveebedrijf dat zaterdag is geruimd in Barneveld was niet besmet met vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWA, meldt burgemeester Van Dijk van Barneveld.

  Er werden 8000 eenden preventief geruimd, omdat het bedrijf was bezocht door een vrachtwagen die ook bij een besmet bedrijf in Kamperveen was geweest. Dat bedrijf in Kamperveen was getroffen door de zeer besmettelijke variant van vogelgriep, H5N8.

  Fokverbod

  Gert-Jan Oplaat van de pluimveehoudersvakbond steunt de meeste maatregelen van het ministerie van Economische Zaken. Maar hij is tegen het fokverbod dat is ingesteld. 'Je legt dan de sector stil. Als een bedrijf zijn vleeskuikens heeft afgeleverd, dan mag het bedrijf geen nieuwe kuikens meer aanvoeren om de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen. Hetzelfde geldt voor de broederijen en de vermeerderaars, kippenboeren die broedeieren produceren. Die zijn van vandaag op morgen 0 euro waard geworden.'

  Volgens Oplaat leidt dat tot faillissementen. 'Het is te gek voor woorden dat je de kraamkamer van het succesvolle model in Nederland de nek omdraait.' Volgens Oplaat is ook nooit bewezen dat je zo de vogelgriep buiten de deur houdt.    

  Vervoersverbod

  Als er geen nieuwe gevallen van vogelgriep worden ontdekt, wordt het landelijke 72-uurs vervoersverbod opgeheven. In de zone van 10 kilometer (PDF) rond de bedrijven in Kamperveen mag 30 dagen lang geen vervoer van pluimvee plaatsvinden. Voer kan wel worden geleverd met vrachtwagens die voorzien zijn van een speciaal ontsmettingssysteem.

  Gemengde bedrijven in de problemen

  Veel bedrijven wachten gespannen op het moment dat het vervoersverbod wordt opgeheven. Bertus van de Heg heeft een gecombineerd bedrijf met melk- en pluimvee in Lunteren. 'Als ze morgen mijn melk niet mogen komen halen, kan ik 5000 liter de gierput in laten lopen, daar krijg ik anders tussen de 30 en 40 cent per liter voor. Maar ik heb geluk gehad; toen vorige week het vervoersverbod kort werd opgeven, kon ik net alle eieren en melk kwijt. Mijn zwager heeft al twee keer 7000 liter melk weg laten lopen omdat het niet kon worden opgehaald', aldus Van de Heg. Toch ziet de boer de noodzaak van de maatregelen wel in: 'In 2003 ben ik geruimd. Dat wil je nooit meer meemaken.'

  Nieuwe protocollen met uitzonderingen

  'We hopen dat er nieuwe protocollen komen zodat gecombineerde bedrijven gewoon door kunnen werken', zegt Evert-Jan Versteeg van de pluimveesector van LTO Barneveld. 'Als je vleeskuikens vorige week geslacht hadden moeten worden, kun je ze niet nog eens vier weken in de stal houden. We moeten maatwerk leveren, pluimvee binnen het gebied verwerken. LTO oefent druk uit op Den Haag om uitzonderingen te laten maken voor bijvoorbeeld melkveehouders binnen het gebied met een vervoersverbod', aldus de LTO-woordvoerder.

  Van de Heg hoopt dat de lobby van LTO succes heeft. 'Als we veilig voer kunnen vervoeren, dan moet dat toch ook met melk kunnen?'


NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Na een Dichter, Fotograaf en Denker des Vaderlands, is er nu ook een Componist des Vaderlands. De 55-jarige Willem Jeths is de eerste componist die de eretitel krijgt. Die is in het leven geroepen door auteursrechtenorganisatie Buma, om hedendaagse Nederlandse klassieke muziek te promoten.

  Jeths wordt door de jury, onder leiding van oud-politicus Winnie Sorgdrager, geprezen om zijn veelzijdigheid, en om zijn gedrevenheid als docent compositie aan het conservatorium in Amsterdam. Componist des Vaderlands is een functie voor minstens twee jaar. Jeths gaat onder meer aan de slag als gastprogrammeur bij festivals zoals het Grachtenfestival.

  'Piep, krak, boem'

  De nieuwe ambassadeur wil zich onder meer inzetten voor de toekomst van jonge talenten en het muziekonderwijs. Maar Jeths wil ook verandering brengen in de manier waarop hedendaagse klassieke muziek wordt beleefd en geïnterpreteerd.

  "Veel Nederlanders doen het af als 'piep, krak, boem'. Maar de tijdgeest is erg veranderd. In plaats van schrijven vanuit een ivoren toren vinden componisten het publiek weer belangrijk, en velen proberen bruggen te slaan", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

  Vrijdag wordt Jeths officieel aangesteld tijdens de opening van de Buma Classical Convention in TivoliVredenburg. Dat is een tweedaagse bijeenkomst van concerten en andere muzikale activiteiten.

 • Het wordt voor sportverenigingen steeds moeilijker om sponsors te vinden en te behouden. Deels komt dat door de economische crisis, maar een belangrijkere oorzaak is dat geldschieters veeleisender worden.

  Sponsors willen meer voor hun geld dan alleen hun naam op een paar shirts. Sportclubs proberen daarom om op nieuwe manieren meer kleine sponsors aan te trekken en te behouden.

  Platte shirtsponsoring

  De tijd van "platte shirtsponsoring" is voorbij, zegt sportmarketing-expert Jan Driessen. "De afgelopen vijftig jaar waren heel overzichtelijk. Je had een sponsor met een zak geld. Die betaalde en kreeg z'n logo op de borst van spelers geplakt. Dat is achterhaald en werkt niet meer."

  Driessen sloot voor Aegon miljoenendeals met de schaats- en de roeibond, en met Ajax. Volgens hem laten consumenten zich door de opkomst van internet en sociale media niet meer overtuigen door reclame op een paar borden en shirts.

  Ook kleine sportclubs zouden veel meer moeten investeren in het aantrekken en behouden van sponsors, zegt Piet-Hein Geeris. Geeris speelde van 1993 tot 2004 voor de Nederlandse hockeyploeg en is nu sponsormanager bij ABN Amro.

  "Veel sportclubs, zeker bij hockey, zijn financieel compleet afhankelijk van één grote sponsor zoals ABN Amro of Rabobank", aldus Geeris. "Clubs moeten een breder sponsormodel creëren."

  "Verenigingen en sponsors moeten veel meer samenwerken", zegt Geeris. "Sponsors moeten niet alleen geld geven, maar ook kijken hoe ze de sport en de club op een hoger plan kunnen krijgen. Tegelijkertijd moeten clubs veel meer doen voor hun geldschieters."

  Gehaktballen

  Bij de voetbalvereniging Gorssel beseffen ze dat. Voor die club probeert Eric-Jan Vis sponsors binnen te halen. "Ik wil sponsors met hart voor de club. We willen ze meer bieden dan alleen een reclamebord naast het veld."

  Volgens Vis moeten sponsors echt deel van de club zijn en geregeld met de leden om tafel zitten. "Zo weten we wat we elkaar te bieden hebben en worden de geldschieters deel van de club. We willen dat leden hun gehaktballen kopen bij de plaatselijke, sponsorende slager en niet bij de groothandel."

  Ook zorgt de samenwerking voor de sponsorende middenstanders voor een mogelijkheid om met elkaar te netwerken, zegt Vis. "En we organiseren evenementen voor ze. We regelen bijvoorbeeld topsporters voor een spreekavond."

  "Als club kun je tegenwoordig niet alleen de rekening sturen en tegen de sponsor zeggen 'volgend jaar praten we weer verder'."

 • De A15 tussen de knooppunten Benelux en Vaanplein is voor goederenvervoerders het duurste fileknelpunt van Nederland. Het traject bij Rotterdam leverde het vrachtverkeer vorig jaar een schadepost op van 9,6 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut TNO.

  TNO maakte op verzoek van de brancheorganisaties TLN en EVO een overzicht van de economische schade van files. De totale directe kosten kwamen uit op 258 miljoen euro. Met indirecte kosten voor bijvoorbeeld omrijden en vertraagde productieprocessen erbij, wordt de schade op 613 tot 797 miljoen euro geraamd.

  Het overzicht leverde een top-20 op van dure filetrajecten. Na de A15 staat de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder op plaats twee, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

  De vervoerders grijpen het onderzoek aan voor een pleidooi voor meer wegcapaciteit. Ze hebben een lijstje gemaakt van knelpunten waar volgens hen actie ondernomen moet worden.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 24 Nov 2014 08:48:12 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot