daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 29 September 2016
Week 39

Geselecteerde regio:
Linschoten

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken, Utrecht en het Groene Hart

Midland FM

 • Na wethouder Ad de Regt (CDA) heeft ook wethouder Bert Vermeij (De Onafhankelijken) zijn ontslag ingediend bij de gemeenteraad.

  Vermeij houdt een opzegtermijn van 30 dagen aan. In die periode wikkelt hij de lopende zaken uit zijn portefeuille af. Zijn ontslag volgt op de motie van wantrouwen tegen het college van burgemeester en wethouders. Die nam de gemeenteraad op donderdag 22 september 2016 in meerderheid van stemmen (7 vóór, 5 tegen) aan.

  Gemeente Oudewater

 • Bij de gemeente Woerden zijn mogelijk onbekwame ambtenaren actief. Dat schrijft een inwoner van Woerden in een brief aan de gemeente. In de brief uit de schrijver zijn kritiek op wat hij noemt 'illegale verkeersborden' die her en der worden neergezet.

  Zo staat er volgens hem op Gerverscop in Harmelen een bord 'einde alle verboden' waardoor er een maximum snelheid van 80 kilometer per uur zou zijn toegestaan. Aan het eind van de weg staat een bord 60 kilometer per uur. Volgens de brievenschrijver strookt dat niet. Van eenzelfde situatie zou ook op de Zegveldse Uitweg sprake zijn.

  In de brief vraagt de schrijver op basis van welke verordening de borden zijn geplaatst. Komt de gemeente Woerden niet voor 1 oktober met een antwoord dan dient hij een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur in.

  Bron: RPL FM
  Foto: Henk Wit

  Tags:
 • Wethouder Ad de Regt (Sociaal Domein en Financiën) heeft vandaag zijn ontslag ingediend bij de gemeenteraad van Oudewater. Het ontslag gaat per direct in. Daarover geeft De Regt de volgende verklaring.

  Afgelopen donderdag 22 september 2016 heeft de coalitiepartij van het CDA – de Onafhankelijken met steun van VDD/D66 – een Motie van Wantrouwen ingediend tegen het voltallige college van burgemeester en wethouders. Dit vóórdat het Sociaal Beleid voor de komende jaren (met investeringen in voorzieningen voor mensen) door de raad zou worden vastgesteld.

  Die maatregelen gaan nu dus niet door. De wethouder: ,,Zonder vertrouwen van een meerderheid van de raad kun je feitelijk geen stap meer zetten. Gelukkig heb ik als wethouder Sociale Zaken de afgelopen jaren uitstekende resultaten weten te bereiken voor de inwoners van onze mooie gemeente. Dat kon dankzij een prima samenwerking met vele maatschappelijke organisaties en dankzij deskundige en gemotiveerde Oudewaterse en Woerdense ambtenaren. Ik laat bovendien als wethouder Financiën een gezonde meerjarenbegroting achter die op goedkeuring kan rekenen van onze toezichthouder, de provincie Utrecht.''

  In de Motie van Wantrouwen staan volgens De Regt diverse beweringen die feitelijk en aantoonbaar onjuist zijn en die volgens hem bijzonder schadelijk zijn voor het aanzien en belang van de gemeente. De wethouder hecht eraan, vanwege dat belang, te verklaren dat alleen een solide sluitende begroting op goedkeuring van de toezichthouder kan rekenen. ,,Is dat niet het geval, dan kan dit leiden tot financiële ondertoezichtstelling. Dat is op termijn een reële bedreiging voor de bestuurlijke zelfstandigheid van Oudewater,'' voegt De Regt toe.

  Bij zijn aantreden als wethouder in april 2014 heeft Ad de Regt het volgende voornemen uitgesproken: ,,Ik wil het ambt vervullen met visie, met durf en gewetensvol. Met visie voor de kansen van de kleine gemeente die Oudewater is, kansen door de grote onderlinge verbondenheid van alle burgers, waardoor we van nature al samen-sterk zijn en dat zonder twijfel zullen blijven. Met durf om, samen met uw raad, ook de moeilijke beslissingen in de komende jaren te nemen en ervoor te stáán. Gewetensvol door in alles en voor zover het van mij afhangt met respect om te gaan met elkaar in deze raadszaal en met alle inwoners hierbuiten, op een manier zoals een gemeentelijke overheid dat behoort te doen: helder in democratisch genomen keuzes, in goede samenspraak met hen die het aangaat en vanuit een grote betrokkenheid bij mensen.''

  De Regt dankt een ieder die heeft bijgedragen aan het praktisch invulling geven aan dit voornemen in het belang van de Oudewaterse inwoners.

  Gemeente Oudewater

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Als Obama's dochters Malia (18) en Sasha (15) het leger in zouden willen, zou hij ze steunen, maar zich wel zorgen maken. Dat zei de Amerikaanse president gisteren tijdens een bijeenkomst op de militaire basis Fort Lee."Ik zou zeggen: 'ga ervoor'", zei Obama tijdens de bijeenkomst waar aanwezigen vragen aan hem mochten stellen. "Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niet nerveus van zou worden. Je kinderen blijven je kinderen. Als het zou kunnen, zou ik willen dat ze hun hele leven lang in hun pyjama blijven zitten."De Amerikaanse president zei ook dat hij hoopt dat meer mensen zich gaan inschrijven bij het leger. In het bijzonder mensen uit hogere inkomensgroepen, die volgens de president ondervertegenwoordigd zijn in het leger. 
 • Zeker 32 mensen zijn vermist na aardverschuivingen in twee steden in Zuidoost-China. De verschuivingen zijn veroorzaakt door hevige regenval die gepaard ging met orkaan Megi. Op sommige plekken viel wel 30 centimeter regen.Hulpverleners proberen mensen te redden in de stad Sucun. Inmiddels zijn vijftien mensen gered, maar nog 26 worden vermist. In Baofeng worden nog zes mensen vermist. Daar zijn meerdere huizen volledig verwoest.De orkaan Megi kostte aan ten minste vijf mensen het leven in China en Taiwan. Ook vielen er 625 gewonden. Scholen en kantoren zijn op veel plaatsen gesloten. Zeker 220 vluchten werden al geannuleerd. 
 • Het regeringsleger in de Sudanese provincie Darfur heeft chemische wapens ingezet tegen burgers. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is hiervoor overtuigend bewijs. Onder de honderden slachtoffers zijn volgens Amnesty veel kinderen.Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt dat er mogelijk zo'n dertig aanvallen met chemische wapens zijn geweest sinds januari. De laatste was op 9 september. De meeste aanvallen worden door de Sudanese luchtmacht uitgevoerd.Ooggetuigen hebben Amnesty verteld dat ze verschillende bommen zagen waaruit zwarte rook kwam die daarna blauw kleurde. "Mijn kinderen zijn ziek van de rook van de bommen. Ze moesten overgeven, kregen diarree en hoestten veel. Hun huid verkleurde en werd donker, alsof die was verbrand", vertelt een van de getuigen.Amnesty schat dat tussen de 200 en 250 mensen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan de chemicaliën.DeskundigenDe organisatie deed in het afgelegen gebied Jebel Marra onderzoek met behulp van satellietbeelden en door meer dan 200 interviews met overlevenden via de telefoon en internet.Ook werden beelden geanalyseerd van baby's en jonge kinderen met verwondingen. Amnesty legde de bevindingen voor aan twee deskundigen. Die concludeerden dat de verwondingen zeer waarschijnlijk zijn veroorzaakt door chemische wapens.OorlogsmisdaadHet gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad en Amnesty roept daarom op tot een diepgaand onderzoek. De organisatie wil dat de Sudanese autoriteiten de VN-vredesmacht UNAMID en mensenrechten- en hulporganisaties toelaten in het gebied.In Darfur wordt al meer dan een decennium gestreden door rebellen, regeringstroepen en Arabische milities. Volgens de VN zijn er meer dan 130.000 mensen omgekomen en zijn 2,5 miljoen mensen ontheemd.In januari begon het Sudanese leger een offensief in Jebel Marra tegen het Sudanese Vrijheidsleger. Volgens Amnesty zijn sinds die tijd 171 dorpen aangevallen of vernietigd. Daarbij werden burgers gebombardeerd, gedood en ontvoerd en werden vrouwen verkracht.Het Internationale Strafhof heeft om de uitlevering gevraagd van president Bashir. Het Hof heeft Bashir aangeklaagd, onder meer voor genocide en etnische zuiveringen in Darfur.
Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 29 Sep 2016 06:56:17 +0200]