daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 1 December 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Linschoten

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken Utrecht het Groene Hart

Midland FM

 • Hotel Abrona in Oudewater heeft vrijdag bezoek gekregen van de presidentsvrouw van Oekraïne. Ze was met haar man, president Porosjenko, op staatsbezoek in Nederland. Abrona heeft veel personeel met een verstandelijke handicap en dat is voor Maryna Porosjenko een groot voorbeeld.

  De presidentsvrouw vergaderde in het hotel-restaurant over inclusief onderwijs. De twee landen willen ervaringen over deze vorm van bijzonder onderwijs uitwisselen. Bij inclusief onderwijs worden kinderen met een handicap op een gewone basisschool geplaatst.

  Ook de manier waarop Abrona mensen met een verstandelijke handicap in dienst heeft inspireerde Maryna Porosjenko. "Dit is een stralend voorbeeld van 'inclusief' in Nederland", laat ze op officiële site van de president weten. "Dit is waar Oekraïne ook naar moet streven."

  Bij hotel-restaurant Abrona in Oudewater werken mensen met een verstandelijke beperking in de keuken, huishouding en de bediening. Ze leren er een vak, waarna sommigen doorstromen naar een baan in het bedrijfsleven. Het maakt deel uit van de christelijke organisatie Abrona die op meerdere plekken in de provincie Utrecht mensen met een verstandelijke handicap een dagbesteding of leerwerktraject biedt.

  De presidentsvrouw bracht ook een bezoek aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Haar man Petro was vooral in Den Haag. Hij sprak met Koning Willem-Alexander en premier Rutte.

  RTV Utrecht

 • Vanmiddag in Sportmix zijn er de volgende wedstrijden live te beluisteren op Midland FM:

  UNIO – VFC
  ASW – Haastrecht
  Gouda – Groeneweg
  Stolwijk – NOCKralingen

  Verder voorbeschouwingen met de trainers van Haastrecht, Unio en Stolwijk. Sportmix is te beluisteren van 13 tot 17.00

 • De toestroom van vluchtelingen in Nederland blijft groot. Daarom vraagt het Rijk gemeenten bij herhaling om tijdelijk ruimten beschikbaar te stellen. Oudewater neemt haar verantwoordelijkheid en bereidt een aanbod voor om begin 2016 maximaal 150 vluchtelingen onderdak te bieden in sporthal De Noort Syde. Dit voor maximaal 6 dagen.

  Veel mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld en komen naar Europa. Ook naar Nederland. De toestroom naar ons land is zo groot dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie alle gemeenten blijft vragen of zij tijdelijk crisisnoodopvang voor vluchtelingen willen verzorgen. Veel gemeenten hebben hier inmiddels gehoor aan gegeven. De gemeente Oudewater staat positief tegenover de oproep van het ministerie. Zij bereidt een aanbod voor om sporthal De Noort Syde begin 2016 voor maximaal 6 dagen beschikbaar te stellen voor de opvang van maximaal 150 vluchtelingen.

  Elke gemeente heeft een locatie aangewezen waar mensen opgevangen kunnen worden als er sprake is van een calamiteit of crisis. Sporthal De Noort Syde is crisisopvanglocatie van Oudewater. In Nederland is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Op het moment dat Oudewater de sporthal aanbiedt als crisisopvanglocatie, dan hangt het af van het COA of het van dit aanbod gebruik maakt. De opvang is voor een korte periode. Het gaat om maximaal 6 dagen.

  Burgemeester Pieter Verhoeve: ,,De gemeenteraad heeft zich onlangs eensgezind getoond als het gaat om het zoeken naar een bijdrage die Oudewater kan leveren aan de opvang van vluchtelingen. Uiteraard rekening houdend met de zorgen die sommige inwoners hebben. Samen met veel vrijwilligers en Oudewaterse organisaties treffen wij voorbereidingen om crisisnoodopvang aan te bieden.'' Verhoeve vervolgt: ,,Of het daadwerkelijk tot opvang komt hangt af van het COA, maar de nood is erg hoog dus ik denk dat er van ons aanbod gebruikt wordt gemaakt.''

  Los van de crisisnoodopvang trekt Oudewater op met Montfoort, Lopik, IJsselstein en Woerden. Die vijf gemeenten onderzoeken samen met de woningcorporaties naar de mogelijkheden voor het beschikbaar komen van extra woningen. Op die manier kan het toenemend aantal statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) gefaseerd instromen op de woningmarkt. Zonder dat dit ten koste gaat van de wachttijd voor reguliere woningzoekenden. In januari 2016 hopen de vijf gemeenten een plan te hebben voor de komende 2 à 3 jaar. De prognose van het COA is dat de vijf gemeenten samen tot 2018 circa 1.000 statushouders zullen moeten huisvesten.

  Gemeente Oudewater

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Er zijn vorig jaar bijna de helft meer treinen uitgevallen door storingen van bijvoorbeeld seinen en wissels dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers van de NS die aan Treinreiziger.nl zijn verstrekt.

  In totaal gaat het om 32.899 treinen. Volgens de NS heeft dat te maken met strengere veiligheidsregels waar de spoorsector mee te maken heeft. Spoorbedrijven repareren de storingen veelal 's nachts waardoor er langere tijd geen treinen kunnen rijden.

  Koploper

  Eén storing kan soms tientallen uitgevallen treinen tot gevolg hebben. In 2014 waren er een flink aantal grote storingen. In maart van dat jaar sloeg de bliksem in bij een schakelkast voor het spoor bij Santpoort waardoor 961 treinen uitvielen. Door een wisselstoring en een ontspoorde trein in Hilversum in januari vielen 887 treinen uit.

  Rond de grootste stations werden de meeste treinen opgeheven. Het traject tussen Gouda en Rotterdam is koploper, daar vielen 2501 van de in totaal 85.974 treinen in 2014 uit.

  "Geen precies beeld"

  In totaal zijn er in 2014 juist minder treinen uitgevallen. Prorail zegt in een reactie tegen Treinenreiziger.nl dat in 2014 36 procent van de uitval is veroorzaakt door de infrastructuur. Ruim de helft van de uitval "komt voor rekening van derden".

  NS benadrukt dat de cijfers geen precies beeld geven, maar slechts gebruikt kunnen worden als indicatie. De cijfers worden namelijk bijgehouden door treindienstleiders, die tijdens storingen heel druk zijn met het oplossen van de stremming en pas later gaan kijken wat de oorzaak was.

 • Burkina Faso heeft een nieuwe president. Het is Roch Marc Kabore. Bij de presidentsverkiezingen behaalde hij volgens de kiescommissie 53,5 procent van de stemmen. Zijn naaste concurrent Zephirin Diabre haalde nog geen 30 procent.

  Diabre heeft zijn nederlaag inmiddels erkend en via Twitter zijn felicitaties overgebracht aan Kabore.

  De bevolking van Burkina Faso kon voor het eerst in lange tijd naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het land staat bekend om de vele staatsgrepen.

  In september greep het leger de macht. De militairen waren op de hand van Blaise Compaoré, die in oktober vorig jaar als president aftrad en het land uit vluchtte vanwege massale protesten.

  De opstandige militairen moesten zich overgeven, onder grote druk van onder meer felle protesten. De leider van de coupplegers, generaal Gilbert Diendere, werd opgepakt.

  Door de mislukte staatsgreep werden de presidentsverkiezingen niet zoals gepland in oktober gehouden, maar pas op 29 november.

 • België is op de eerste dag van de klimaattop in Parijs uitgeroepen tot 'Fossiel van de dag'.

  Die onderscheiding wordt elke dag van de top door het Climate Action Network uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat.

  Failed state

  België is uitgekozen omdat de verschillende Belgische regeringen er na meer dan zes jaar nog steeds niet in geslaagd zijn de klimaatinspanningen intern te verdelen, zegt het Climate Action Network.

  Het land is volgens de organisatie "het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een 'failed state' als het gaat over klimaatactie" . België is een van de weinige Europese landen die achterlopen qua doelstellingen voor de CO2-reductie, terwijl de EU als groep landen het juist beter doet dan de doelstelling voorschrijft.

  Nieuw Zeeland

  Juist gisteravond werd een mogelijk Belgisch akkoord geblokkeerd door de Vlaamse deelregering. Eerder was er goede hoop dat België er uit zou komen voordat de milieutop in Parijs zou beginnen.

  België eindigde ex aequo met Nieuw Zeeland, dat op de korrel werd genomen om de subsidies voor fossiele brandstoffen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 01 Dec 2015 04:48:29 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot