daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 9 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Linschoten

Regio:
Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

Midland FM

 • Duurzaam Oudewater; wie wil dat nu niet? Op zaterdag 10 oktober wordt in het centrum van Oudewater de eerste Duurzame Markt gehouden van 10.30 tot 16.00 uur.

  Op de markt valt veel te beleven, te proeven en te doen. Vele lokale en lekkere producten worden gepresenteerd vanuit de directe omgeving. Je zult verbaasd staan over wat er allemaal is!

  Er wordt praktische informatie verstrekt over producten/diensten met een duurzaam én lokaal karakter. De markt heeft als doel duurzaamheid zo veelzijdig en aansprekend mogelijk onder de aandacht brengen zodat we gemotiveerd worden tot duurzaam koop- en leefgedrag. Lokale duurzaamheid willen we ondersteunen en daarnaast op een aantrekkelijke manier voor thuis en op het werk allerlei praktische ideeën aanreiken.

  De weg naar duurzaamheid is breed

  Duurzaamheid kan je op vele manieren zelf vorm geven. Maar de vraag is vaak hoe? Vernieuwende ideeën zullen op de markt te zien zijn. Goed voor het milieu is regelmatig ook goed voor je portemonnee. Duurzaamheid kan ook mooi en makkelijk zijn! Dat wil deze markt laten zien. Er zijn zo’n veertig verschillende stands met veel lokale ondernemers. De markt is onderverdeeld in vier thema’s; Voedsel, Energie, Hergebruik / Afval en Mobiliteit. Bij verschillende stands kan je gratis energieadvies en duurzaamheidstips op maat krijgen. Er zal op de markt op de brug bij de Heksenwaag voor het eerst in Oudewater een Share Fair (weggeefplein) worden gehouden waar men goede (klein huishoudelijke) spullen gratis afstaat aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Voor grote meubels of witgoed kan een advertentie geplaatst worden op een prikwand. Vanaf 10.00 kunnen goede en nette spullen ingeleverd worden. Hergebruik is een belangrijk thema in duurzaamheid. Het bespaart grondstof, energie en co2-uitstoot.

  Maar er is ook veel te beleven. Op de Visbrug kan je een Twizy uitproberen (een elektrische auto) of stap op een Steppi-E. Vaar gratis een duurzame boottocht met de Geelbuik door Oudewater, die tegenwoordig elektrisch vaart. Kom luisteren naar het pop-up koor o.l.v. Loes en Sebastiaan van Zuijlen van 123-zing, en trommel eens op rommel! Leuk voor en met de kinderen. Er is een energie-quiz met mooie prijzen. Er is veel te doen en te beleven. Deze markt werd mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit de gemeente Oudewater. Vanuit het Platform Duurzaam Oudewater is dit initiatief opgepakt en vormgegeven tot een aantrekkelijke markt.

  Kom en laat je inspireren!

  Bron: Gemeente Oudewater

 • De sluis in het oude centrum van Oudewater bij de Vinkenbuurt wordt omgebouwd tot zelfbedieningssluis.

  De sluisdeuren worden uitgerust met een elektrische aandrijving, zodat passanten straks vanuit hun boot met een druk op de knop hun boot kunnen schutten. De sluismeester opent de sluisdeuren nu nog handmatig. Vanwege de geldende Arbo-eisen is het niet meer acceptabel om deze deuren met de zogenaamde kaapstanders en een lange stok te bedienen.

  De schuttijden veranderen niet. Buiten het schutten om wordt de sluis gebruikt als vispassage. Vissen kunnen dan via de sluiskolk vanaf de Lange Linschoten richting de gekanaliseerde Hollandsche IJssel zwemmen en omgekeerd.

  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 15 oktober met de werkzaamheden. Op 15 maart volgend jaar moet de zelfbedieningssluis klaar zijn. In deze periode kunnen geen bootjes door de sluis heen. De werkzaamheden vinden voor een groot gedeelte vanaf het water plaats, waardoor het verkeer er nauwelijks hinder ondervindt.

  Bron: RTV Utrecht | 6 oktober 2015
  Foto: Aad Kuiper

 • De gemeente gaat weer bladkorven plaatsen om de bladoverlast te beperken. Inwoners die last hebben van gevallen bladeren of ze graag op willen ruimen, kunnen deze in één van de tien bladkorven doen, waarna de gemeente de korven leegt. De korven worden half oktober geplaatst en blijven tot half december staan.

  Hulp van inwoners nodig

  Wind en regen horen bij het najaar, maar het is pas écht herfst als de bomen verkleuren en de blaadjes vallen. De herfstkleuren leveren prachtige plaatjes op en kinderen spelen graag in de bergen gevallen blaadjes. Maar er zijn ook nadelen: als de herfstbladeren nat worden, wordt het een soort van 'bladermoes' en kun je er lelijk over uitglijden.

  Het bladvrij houden van de straten en stoepen neemt veel tijd in beslag van de gemeente. Wethouder Bert Vermeij: 'In de herfst zijn de medewerkers van het stadserf erg druk met het ruimen van gevallen blad. Alleen kunnen we met ons team niet op alle plaatsen tegelijk het bladafval opruimen. Bovendien zorgt een beetje wind er zo voor dat een plek die net een half uur ervoor is geveegd weer vol ligt met bladeren. Daarom roept de gemeente de hulp in van inwoners.'

  Composteren

  Heeft u ruimte in uw tuin, dan is het advies om het bladafval te composteren. De compost kan gebruikt worden in de tuin. Compost stimuleert namelijk planten om de aanwezige voedingsstoffen op te nemen. Op de site www.milieucentraal.nl zijn tips te vinden voor het zelf composteren van groente-, fruit- en tuinafval. Daarnaast is het ook mogelijk om tuinafval (waaronder blad) naar de milieustraat aan de Populierenweg 21 in Oudewater te brengen. Het opruimen van bladeren gebeurt op de verharde wegen, trottoirs en bijvoorbeeld ook op begraafplaatsen, maar in plantsoenen laat de gemeente ze juist bewust liggen. 'De bladeren zijn daar hard nodig als compost.'

  Bladkorven

  Voor inwoners die onvoldoende mogelijkheden hebben om zelf de bladeren te verwerken, of deze graag op willen ruimen, staan tien bladkorven verspreid over de gemeente. Dit jaar staan ze van half oktober tot en met half december op verschillende plaatsen in Oudewater.

  Locaties van de bladkorven:
  Léfeburgplein - van Veenendaalstraat
  Brede dijk 27 (J.J. Vierbergenweg
  G.R. van Kinschotenstraat 2 - Brede dijk
  koningin Julianastraat ter hoogte van nummer 15
  Prinses Christinastraat voor nummer 16
  Laan van Snelrewaard ter hoogte van nummer 23
  Westsingel ter hoogte van nummer 5
  Vliet, parkeerplaats
  Oude Huijgensteeg, achter de Klepper
  De Cope 26, school Klavertje 4

  Gemeente Oudewater

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De onrust in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever neemt toe. Vandaag werden zes Palestijnen gedood bij botsingen tussen het Israëlische leger en Palestijnse jongeren. "Het geweld breidt zich steeds verder uit", zegt correspondent Monique van Hoogstraten.

  Tijdens het vrijdaggebed noemde de leider van Hamas in Gaza de gebeurtenissen van de laatste dagen een nieuwe intifada. Hij zei dat de Palestijnen klaar zijn voor een confrontatie. In steeds meer steden in Israël botsen Arabische en Israëlische burgers met elkaar, zegt Van Hoogstraten.

  De afgelopen tien dagen kwamen vier Israëliërs om het leven toen zij werden aangevallen door Palestijnen met messen. Ook werden acht Palestijnen gedood door de kogels van Israëlische militairen.

  De Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas roepen op tot kalmte. Zij zeggen dat het leger van Israël en de Palestijnse politie samenwerken om de orde te herstellen. Volgens Van Hoogstraten valt er op straat nog weinig te merken van deze inspanningen.

  "Israëliërs en Palestijnen zijn bang dat dit nog verder uit de hand gaat lopen. Er zijn veel demonstraties. Bijvoorbeeld bij de checkpoints, waar Palestijnse jongeren het Israëlische leger treffen."

  In september nam de onrust toe nadat er rellen waren uitgebroken op de Tempelberg in Jeruzalem, vlak voor de viering van het joodse nieuwjaar. De Palestijnen zijn bang dat de Israëlische regering de Tempelberg, een heilige plaats in zowel het jodendom als de islam, toegankelijker wil maken voor joden.

  Vorig jaar november was het wekenlang onrustig nadat Israël had besloten dat moslimmannen tot 35 jaar niet meer mochten bidden in de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg. Die beslissing leidde toen tot een reeks incidenten tussen het Israëlische leger en Palestijnse jongeren.

 • In Duitsland heeft de politie groot alarm geslagen over de vermissing van een vluchtelingenjongen. Vandaag zijn beelden naar buiten gebracht waarop het 4-jarige jongetje uit Bosnië en Herzegovina is te zien, kort voor zijn vermissing gemeld werd.

  Op de beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de jongen aan de hand van een bebaarde man loopt. De man houdt in zijn andere hand een teddybeer vast. De beelden zijn opgenomen in de buurt van een plek waar vluchtelingen zich moeten registreren in Berlijn.

  Gedrang

  De jongen was met zijn twee zussen en moeder naar Berlijn gekomen. Bij het Staatsbureau voor Volksgezondheid en Sociale Zaken raakte hij zijn familie kwijt in het gedrang.

  Honderden vluchtelingen staan daar iedere dag te wachten op de registratie. Volgens het Duitse persbureau DPA raken er iedere ochtend wel een paar mensen gewond door het gedrang als het kantoor opengaat.

  De politie werd 1 oktober om 16.30 uur gealarmeerd over de vermissing. Daarop werd de omgeving doorzocht. Ook werden er aanplakbiljetten opgehangen, in de hoop dat andere vluchtelingen de jongen zouden herkennen.

 • In Duitsland zijn op meerdere plaatsen asielzoekers met elkaar slaags geraakt. Dat gebeurde onder meer in Backnang, Mannheim en Hamburg.

  In een opvangcentrum in Backnang, in Baden-Württemberg, vochten twintig mensen met bezems, pannen en andere voorwerpen. Twee asielzoekers raakten levensgevaarlijk gewond. Een derde liep lichte verwondingen op. De oorzaak van de vechtpartij is niet bekend.

  Jongeren

  In Hamburg vochten vluchtelingen uit Eritrea en Irak om onbekende reden met elkaar. De politie rukte uit met vijftien wagens en trof zo'n 30 vechtende asielzoekers aan. Ze sloegen elkaar met onderdelen van bedden die ze uit elkaar hadden gehaald. In een andere wijk vielen tientallen asielzoekers elkaar aan bij een punt waar kleding werd uitgedeeld.

  Jonge Afghaanse en Syrische asielzoekers van 14 tot en met 17 jaar gingen gisteravond met elkaar op de vuist in Mannheim. Bij het beëindigen van de vechtpartij raakte een beveiliger gewond. Vier jongeren zijn naar het ziekenhuis gebracht.

  Ruzie

  De afgelopen weken kwam het vaker tot vechtpartijen onder asielzoekers. Volgens de Duitse politie ontstaan ruzies doordat grote groepen asielzoekers onder primitieve omstandigheden leven.

  Duitsland is de EU-lidstaat die de meeste asielzoekers opvangt. Sinds begin dit jaar zijn er bijna 600.000 mensen opgenomen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 09 Oct 2015 22:01:55 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot