daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 21 November 2014
Week 47

Geselecteerde regio:
Linschoten

Regio:
Midland FM

 • Update: Vanaf ca. 19.15 extra uitzending op Midland FM i.v.m. vogelgriep Hekendorp. Persconferentie Gemeente Oudewater start nu.

  De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant. Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

  De ongeveer 150.000 kippen worden afgemaakt. Het ruimen vraagt veel heen en weer rijden van vrachtauto’s.
  Om de NVWA hierbij behulpzaam te zijn heeft de Gemeente Oudewater de Hekendorpse Buurt afgesloten voor alle verkeer tussen de Touwfabriek in Oudewater en de sluis in Hekendorp. Ter plekke staan omleidingsroutes aangegeven. Bewoners hebben wel vrije doorgang.

  Het is voor het eerst sinds 2003 dat er een uitbraak is van deze zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 16 november, 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt een ophokplicht. Ook is er een gebied rond het bedrijf afgezet.

  Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

  LANGER VERBOD ROND HEKENDORP

  In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

  Bron: RTV Utrecht
  Foto: Zsuzánna Griffioen-van Dijk

 • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 15 november in Hekendorp bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft, verdeeld over zes stallen, rond de 150.000 legkippen. Er is geen buitenuitloop.

  Om verdere besmetting te voorkomen zal op zondagochtend 16 november op het bedrijf worden gestart met het ruimen van het pluimvee met influenza. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Maatregelen

  Het NVWA heeft een vervoersverbod opgelegd dat vanavond, zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur is ingegaan. Er geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor alle pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. De NVWA zal bij deze bedrijven monsters nemen en onderzoek op vogelgriep uitvoeren.

  Zie voor het precieze gebied: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/15/vogelgriep-...

  Volksgezondheid

  In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

  Bron: Gemeente Oudewater

 • Stichting Hospice Oudewater, Onderling Sterk en De Parel van Oudewater zijn door Stichting Oudewater 750 jaar Stad uitgeroepen als goede doelen die gekoppeld worden aan het evenement Radio Ooievaarsnest.
  Tijdens dit radio evenement, dat loopt van donderdag
  11 december 20.00 uur tot zaterdag 13 december 23.00 uur, wordt in samenwerking met Midland FM vanuit de studio boven de Haven geld ingezameld voor deze drie Oudewaterse organisaties.

  Stichting Hospice Oudewater

  Deze stichting is vier jaar geleden opgericht met als doel te komen tot een hospice in Oudewater. Een hospice is een huis waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen verblijven. Het biedt deze mensen, een veilige omgeving, die voelt als thuis. Het hospice is bestemd voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond en levensovertuiging.
  Naast de medische en verpleegkundige zorg, is er speciale aandacht voor de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de individuele gast. De bemensing bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers.

  Onderling Sterk

  Dit is een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, soms ook in combinatie met een lichamelijke beperking. Doel is om leden tijdens de georganiseerde activiteiten, zoals muziekworkshops en knutsel- en bingomiddagen een stukje zelfredzaamheid mee te geven, waarbij het plezier prioriteit nummer één is. Bovendien proberen de vrijwilligers hen wat omgangsmanieren mee te geven en laten daarnaast duidelijk blijken dat we elkaar accepteren zoals we zijn. Verder vindt Onderling Sterk het ontzettend belangrijk dat de mensen niet in een sociaal isolement raken en merken zij keer op keer dat de deelnemers het enorm gezellig vinden om een activiteit bij te wonen.

  De Parel van Oudewater

  Stichting De Parel van Oudewater is opgericht vanuit een ouderinitiatief voor het realiseren van een kleinschalig woonproject voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Oudewater en voor bewoners uit Oudewater( en directe omgeving). Er is een locatie aangekocht in de Hekendorpse Buurt waar het project tot leven gebracht gaat worden. Het pand wordt verbouwd, zodat er uiteindelijk een 8-tal appartementen voor de bewoners + appartement voor het zorgechtpaar kunnen starten. Verwachting is dat dit medio 2015 zal gaan gebeuren. Begin 2016 verwacht de stichting met de bewoners de locatie te betrekken.

  Luister naar 107.5 of kom naar de studio!

  Tijdens Radio Ooievaarsnest is er ook de nodige entertainment in de vorm van radiospelletjes, komt er een heuse bingo en wordt de top 750 van Oudewater samengesteld. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van Oudewater 750 jaar Stad in samenwerking met Midland FM. Via 107.5 FM is Radio Ooievaarsnest te beluisteren op de radio, maar voor de studio boven de Haven is het spektakel ook live te bewonderen. Begin december ontvangt iedereen een kaart in de bus, zodat favoriete platen tegen betaling aangevraagd kunnen worden.

  Winterwonderland

  Radio Ooievaarsnest is een onderdeel van het grote Winterwonderland
  Het evenement start op donderdag 11 december om 20.00 uur en wordt op vrijdag 12 december gevolgd door de kerstmarkt van Stichting Reddingsplan Franciscuskerk; de kaarsjesavond door Vrienden van Oudewater, de kerstfair van de NOVO, kramen in winterse sferen door de stad en een ijsbaan met activiteiten georganiseerd door Schaatsvereniging Oudewater.

Radio Stad Montfoort
Radio Stad Montfoort :: Nieuws uit Montfoort, Linschoten en omgeving

RPL FM
RPL Woerden, de lokale omroep van Woerden en omstreken. RPL Woerden levert 24 uur Radio en TV programma´s met nieuws over Woerden en omstreken.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bij een brand op een parkeerplaats bij het Rode Plein in Moskou zijn een tiental dure auto's uitgebrand. Samen hebben de Bentleys, Rolls Royces en Mercedessen een geschatte waarde van ruim 2,5 miljoen euro. Waarschijnlijk zijn alle auto's van dezelfde eigenaar.

  De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Maar omdat het vuur in de vroege ochtend uitbrak, denkt de politie aan brandstichting.

  Binnen enkele minuten stonden alle auto's op de parkeerplaats in lichterlaaie en was er voor de brandweer geen redden aan. Sommige auto's zijn zover uitgebrand dat het bijna niet meer te zien is van welk merk ze zijn.

  Russia Today heeft filmpjes en foto's op de site gezet waarop de enorme schade te zien is.

 • De leider van al-Qaida in Jemen heeft op Twitter IS gehekeld wegens het uitroepen van een kalifaat in Syrië en Irak. Ook heeft hij kritiek op de agressieve manier waarop IS zijn invloedssfeer probeert uit te breiden. Volgens de Jeminitische sjeik Harith al-Nadhari drijft IS met die manier van doen een wig tussen de jihadistische groeperingen.

  De sjeik zegt dat IS van iedereen trouw verwacht, zonder overleg met andere jihadistische leiders. Hadhari verwees ook op zijn officiële Twitter-account naar de recente oproep van Islamitische Staat aan zijn volgelingen "om overal vulkanen van jihad te laten uitbarsten".

  Strijders van IS vochten eerst alleen tegen de troepen van president Assad van Syrië; in een bliksemoffensief werden deze zomer grote delen van Syrië en Irak veroverd.

  Al-Qaida in Jemen wordt door de Amerikanen beschouwd als een van de gevaarlijkste terroristische groeperingen. De beweging wordt ook verantwoordelijk gesteld voor aanslagen op Amerikaans grondgebied. Het leger van Jemen heeft met Amerikaanse steun al-Qaida uit grote delen van het land teruggedreven.

  Strijd in Irak

  IS-strijders hebben vandaag een aanval geopend op het regeringscentrum in Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar in West-Irak.

  Vanaf daken worden regeringsgebouwen en het hoofdbureau van politie beschoten. Tegelijkertijd begonnen aanvallen op doelen ten westen en ten oosten van Ramadi, dat 90 kilometer ten westen van Bagdad ligt.

  De val van Ramadi zou een nieuwe zware slag betekenen voor het centrale gezag in Bagdad. Grote delen van de provincie Anbar zijn al in handen van IS.

  Een functionaris in Ramadi zei dat moskeeën oproepen hebben gedaan "aan iedereen die een wapen kan dragen" om te helpen de aanvallers te verdrijven. Regeringstroepen en leden van stammen zijn in felle gevechten verwikkeld met de IS-strijders.

 • Een Pool van 33 die vorig jaar in Limburg drie mensen doodreed, is veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Een meisje van 2 en haar opa en oma kwamen om het leven.

  De bestuurder schepte de drie in mei 2013 op een fietspad in Meijel. Hij was de macht over het stuur verloren, reed door een hek en kwam op het fietspad terecht. De Pool was niet onder invloed van alcohol.

  Hij had onvoldoende controle over zijn auto, oordeelde de rechtbank in Roermond. De officier van justitie had vijftien maanden cel geëist, maar de rechtbank legde de man een taakstraf op. Ook mag hij een jaar niet rijden, met een proeftijd van twee jaar. De officier gaat in hoger beroep.

  Woedend

  De uitspraak leidde tot woedende reacties bij de ouders van het kind, melden verschillende media. De vader gooide een stoel naar de rechter en werd daarop de rechtszaal uitgezet. "Ons leven is kapot, maar hij kan gewoon verder", zei de moeder.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 21 Nov 2014 17:10:22 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot