daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 27 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
Nieuws.nl - Gouda
Nieuws uit jouw gemeente

Midland FM

 • In september is het feest in de Oude Hollandse Waterlinie. De vestingsteden zijn het decor om de Waterlinie en haar rijke geschiedenis te vieren. Stichting Groene Hart heeft tijdens de Prinsenmaand van alles voor bezoekers in petto: van een opera in een modern jasje tot Prinsenconcerten van het Groene Hart Orkest, historische wandelingen door vestingsteden en een bustocht langs de steden in de linie in een oldtimer dubbeldekker. Ook in Oudewater wordt er opgetreden.
  Het Groene Hart Orkest vereert Oudewater tijdens de Prinsenmaand met een bezoek: zaterdagavond 26 september spelen zij in de Grote of St. Michaëlskerk.
  Het orkest onder leiding van dirigent Jim Roodnat laat onder andere stukken horen van Haendel, Bach, Purcell en Haydn. Sanne van den Bosch en Merel Smid met fluit, Guido Boogaard met cello en zangeres Eline van Maanen verzorgen de solostukken. Het concert in Oudewater begint om 20.15 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop via www.ontdekdewaterlinie.nl.

  De Prinsenmaand wordt gehouden, omdat het 200 jaar geleden is dat de Oude Hollandse Waterlinie werd opgeheven. Het was de jonge Prins Willem III die destijds de linie tot leven bracht. In 1672, ook wel het Rampjaar, stonden de Fransen op het punt om Holland binnen te vallen. Maar met behulp van het water hield de prins en zijn leger de vijand buiten de deur. De Oude Hollandse Waterlinie is achtergebleven, en op de verdedigingswerken na onzichtbaar voor het ongetrainde oog.

  Stichting Groene Hart en de Unie van Vestingsteden willen de geschiedenis tot leven roepen en delen met de huidige bewoners. Informatie: www.ontdekdewaterlinie.nl.

  Zenderstreeknieuws Montfoort/Oudewater

 • Wie volgende week vanuit Oudewater richting de A12 wil, zal om moeten rijden via Willeskop en Montfoort / Linschoten. Om dan vervolgens bij Woerden de snelweg op te gaan.
  Dit vanaf maandag 31 augustus 7.00 tot en met vrijdag 4 september 16.00. Aan het wegdek bij de tunnel in Papekop laat de gemeente Oudewater namelijk asfalteringswerkzaamheden uitvoeren. Dat geldt ook voor het bruggetje tussen de J.J. Vierbergenweg en de Tuurluur.

  Datzelfde geldt ook in omgekeerde richting. Verkeer vanaf afslag 13 (Waarder/Nieuwerbrug) op de A12 kan niet via de Tuurluur naar Oudewater.

  Wie op de A12 komt vanuit de richting Den Haag/Rotterdam wordt omgeleid via de afrit Woerden (14), de N204 en N228. Op het bijgaande kaartje is de omleidingsroute aangegeven. Ter plekke staan ook omleidingsborden die automobilisten en vrachtwagenchauffeurs helpen hun weg te vinden.

  Doordat de werkzaamheden gefaseerd plaatsvinden, kunnen de bewoners van de Papekopperdijk hun woning wel met de auto verlaten. Zowel richting A12, als richting Oudewater.

  Hierboven is de omleidingsroute weergegeven.

 • Op vrijdag 4 en zaterdag 5 september houdt Stichting Reddingsplan Franciscuskerk haar Najaarsrommelmarkt op het adres Hoenkoopse Buurtweg 43 in Oudewater.
  Er is veel binnengekomen; vooral boeken, speelgoed, meubels en antiek. De meubels zijn op deze twee dagen zelfs extra voordelig geprijsd! Openingstijden: Op 4 september van 10 tot 15 uur en op 5 september van 10 tot 13 uur.

  Er is voldoende parkeergelegenheid. De opbrengst is voor het onderhoud en de verdere restauratie van de kerk.

  Voor meer informatie: www.reddingsplanfranciscuskerk.nl

  Tags:
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Vandaag hebben opnieuw duizenden vluchtelingen de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Het waren er 3000; een record. En de komende dagen worden het er nog meer, verwachten de Hongaarse autoriteiten.

  Voor bijna iedereen is Hongarije een tussenstation, op weg naar Duitsland, Nederland of Zweden. Dat geldt ook voor de familie van het Duits-Syrische meisje Sawsan, merkte correspondent Jeroen Wollaars.

  Hij ontmoette Sawsan bij een opvangkamp. Ze is vanuit Aken naar de Servisch-Hongaarse grens gereden om gevluchte familieleden op te halen. "Het gaat niet goed met ze", vertelt Sawsan tijdens het wachten. "Ik wil ze zien, met ze praten. Ik maak me grote zorgen."

  De kans dat Sawsans familie naar Duitsland mag komen, is levensgroot omdat Duitsland vluchtelingen uit Syrië niet meer terugstuurt naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Bijna alle Syrische vluchtelingen weten dat. Ook de Hongaarse autoriteiten lijken Sawsan niet te zullen dwarsbomen als ze straks met haar familieleden vertrekt. "Een politieman heeft me verteld dat ik dat mag doen."

  Uren nadat Wollaars en Sawsan met elkaar spraken bleek dat de Syrische familie van Sawsan naar een ander opvangkamp langs de grens was gebracht. Als het meezit, kunnen ze vanavond of morgenochtend vertrekken naar Aken.

 • Het kabinet Bouterse-II lijkt begonnen met de strijd tegen de corruptie in Suriname. Managers van semi-staatsbedrijven en een hoge ambtenaar zijn de afgelopen dagen op non-actief gesteld omdat ze in verband worden gebracht met omkoping.

  De nieuwe minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ontsloeg de onderdirecteur van de vreemdelingendienst, nadat intern onderzoek had aangetoond dat de ambtenaar tegen betaling verblijfsdocumenten in orde maakte.

  Vandaag werd bekend dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen opdracht heeft gegeven om de vijfkoppige top van de afdeling Drilling van het Staatsolie-bedrijf te ontslaan. Ze zouden onderaannemers grote privé-bouwwerkzaamheden hebben laten uitvoeren op kosten van Staatsolie.

  Beerput

  Dodson, die voordat hij minister werd zelf bij het toonaangevende bedrijf werkte, kondigde aan dat oneigenlijke praktijken onmiddellijk stopgezet gaan worden. "De beerput gaat binnenkort veel verder open. Er is bij Staatsolie heel veel verspilling en heel veel mis", zei de bewindsman tegenover Starnieuws.

  Het Surinaamse Openbaar Ministerie begon deze week een onderzoek naar financiële malversaties door directeur Willy Duiker van het Energiebedrijf Suriname. Minister Dodson onthief Duiker daarop van zijn functie. De directeur ontkent dat hij betrokken is bij corruptie.

  Schone handen

  Dodson zit in de regering-Bouterse namens de DOE, de 'schone handen-partij'. Veel sceptici verwachtten bij zijn aantreden dat de minister weinig aan corruptie zou kunnen doen, maar partijleider Carl Breeveld zei na het tekenen van het regeerakkoord dat hij erin geloofde dat president Bouterse werkelijk schoon schip wil maken.

  "Als Bouterse DOE binnen de regering haalt omdat hij vindt dat onze partij het patent heeft op corruptiebestrijding, dan gaan we ervan uit dat hij dat meent", zei Breeveld eerder deze maand tegen de NOS.

 • Een grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie vaart door het Noordpoolgebied. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en verslaggever Martijn Bink varen mee en houden een dagboek bij. Vandaag in deel 9 de laatste bijdrage van Peter Kuipers Munneke.

  Op dit moment liggen we in de Hornsund, een diep en betoverend fjord, uitgesleten door breed stromende gletsjers. We zijn al op de terugweg van het eiland Edgeøya naar de hoofdstad van Spitsbergen Longyearbyen. Daar verwacht de kapitein morgenochtend vroeg aan te komen.

  Voor de meeste wetenschappers zit het werk op Spitsbergen erop. Alleen de zeebiologen nemen nog wat laatste watermonsters en ronden hun experimenten in het lab op het helikopterdek af. De komende maanden begint het echte wetenschappelijke werk: gegevens analyseren, artikelen schrijven en de vergaarde kennis delen met de rest van de wereld.

  Wetenschapper voor één dag

  Ondertussen waren er ook zo'n vijftig toeristen aan boord, die zich hadden ingeschreven voor deze bijzondere Arctic Academy. Het gaf hen een kans om te leren over het poolgebied en om hier en daar een helpende hand te bieden bij het onderzoek.

  Het werd een vertrouwd gezicht: toeristen die knielend in de zompige toendra tussen het mos en onder steentjes kleine beestjes verzamelden voor de twee insectenbiologen aan boord. Sommigen waren voor één dag archeoloog en hielpen met het onderzoeken van de restanten van Russische jagershutten uit de achttiende eeuw.

  Ook voor de wetenschappers was veel te zien onderweg. Af en toe was er tijd voor het bekijken van al het leven dat hier in het korte zomerseizoen te zien is.

  Dat dierenleven houdt zich niet aan het programma aan boord. Zo gebeurde het regelmatig dat diners en lezingen werden onderbroken door de onverbiddelijke lokroep van de intercom: "Drie Noorse vinvissen aan bakboord! Drie Noorse vinvissen aan bakboord!", waarop tientallen telelenzen en verrekijkers zich naar het buitendek van het schip haastten.

  Poolexpeditie op tv

  Vooral door de adembenemend mooie filmbeelden van cameraman Ruben Kocx hoop ik dat de schoonheid van het landschap en de natuur ook bij u in de huiskamer doordringt. Vrijdag en zaterdag kunt u de reportages van deze onderzoeksreis zien in de NOS Journaals van zes en acht uur. En natuurlijk op NOS.nl.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 27 Aug 2015 21:19:28 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot