daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 23 April 2017
Week 16

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
Midland FM

 • Dit weekend vanaf 14.00 verslag van o.m. de volgende wedstrijden:

  Zaterdag 22 april

  - Jodan Boys – Ter Leede
  - CVC Reeuwijk – Schoonhoven
  - Gouda – Hazerswoudse Boys
  - Zwammerdam – WDS
  - NSV ‘46 – Oudewater
  - Kamerik – Rohda ‘76

  Zondag 23 april

  - DONK – Teylingen
  - ONA – MSV ‘19
  - Bodegraven – ESTO
  - Laakkwartier – Olympia (o.v.)

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en RTV Bodegraven. Tussen 14 en 17.00 te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in of via de live-stream op deze website.

 • Er gaat geen streep door het voornemen om volkstuinen in Oudewater te laten verplaatsen om ruimte te bieden aan een nieuw zwembad. Een motie van CDA en ChristenUnie/SGP en de aanwezigheid van tachtig á honderd tuinders ten spijt.

  VVD/D66 en De Onafhankelijken stemden tegen de motie om 'de volkstuinvereniging de toezegging te doen dat van verplaatsing van de volkstuinen zal worden afgezien.' De aanwezige tuinders, die zich al ruim voor de vergadering bij het bordes van het stadhuis verzamelden met fluitjes, spandoeken en plantjes voor alle raadsleden, waren achter de deuren van de raadszaal getuige van een fel debat.

  Dupe
  Kees de Bruijn (CDA) vroeg zich bij het indienen van de motie af waarom de 169 volkstuinen 'de dupe moeten worden van de plannen van dit college?' Hij kreeg de nodige kritiek van coalitiepartijen De Onafhankelijken en VVD/D66. ,,Dit is stemmingmakerij. Deze flutmotie is te smal. U komt nu op voor de volkstuinders, maar waar bent u als straks de postduivenvereniging, de scouting of Tjonkie moeten worden verplaatst?'' vroeg René van den Hoogen (De Onafhankelijken) zich af. Hij kreeg uiteindelijk wel applaus van de tuinders: ,,Dit is een mooie vorm van burgerparticipatie. Er is nog geen plan, maar er wordt al wel gesproken met deze mensen. En wij zeggen: Als u niet weg wilt, dan hoeft u niet weg. Maar deze motie gaat in op de emotie.''

  Elly van Wijk, fractievoorzitter van VVD/D66, merkte op te willen kijken naar alternatieven, maar zag niets in de motie. ,,Want met weerstand boek je geen vooruitgang. We willen Oudewater sterker maken voor de toekomst en dat willen we met elkaar doen. Niet door nu verplaatsing uit te sluiten.''

  Anders
  Wethouder Bob Duindam erkende dat de communicatie in de richting van de volkstuinvereniging anders had gemoeten, 'zoals wij eerder in een brief al duidelijk hebben gemaakt.' Dit deed hij naar aanleiding van opmerkingen van Jan Broere (CU/SGP). ,,Het kan zijn dat deze raad nu anders kijkt naar eerdere besluiten, maar ik pas voor opmerkingen als dat het aan mij ligt'', aldus Duindam. Zijn communicatie was de tuinders inderdaad in het verkeerde keelgat geschoten, zo verklaarde Dick Kenbeek. Hij bestiert reeds twintig jaar een tuin op het complex. ,,De verplaatsing is een dictaat. Er is geen overleg geweest'', foeterde hij. ,,Later stuurde de gemeente wel een brief, dat de boodschap zo niet bedoeld was, maar alle opties bleven wel open.''

  Gerard van Heemskerk, voorzitter van de volkstuinvereniging, bood daarom voorafgaand aan de vergadering een tien punten tellend manifest aan tegen de verplaatsing van de volkstuinen. ,,Onze leden, veelal oudere mensen, hebben op hun tuin hun regelmatige activiteiten en contacten. Als de tuinen worden verplaatst, zal de helft van onze leden afhaken omdat zij geen zin hebben om elders een nieuwe tuin op te bouwen. Dat duurt namelijk jaren'', aldus Van Heemskerk.

  AD

 • Dit paasweekend is er alleen op zaterdag sport te beluisteren via o.m. Midland FM. Vanaf 14.00 verslag van de volgende wedstrijden:

  Zaterdag 15 april:

  Smitshoek – Jodan Boys
  Rohda ’76 – SPV ‘81

  De sportuitzendingen worden gemaakt i.s.m. RTV Gouwestad en RTV Bodegraven. Tussen 14 en 17.00 te beluisteren via: 106.2 FM / 107.5 FM / 107.8 FM / 98.3 FM (Kabel Oudewater & Bodegraven) / 97.7 FM (Kabel Gouda) / 103.4 FM (Kabel Ziggo Gemeente Bodegraven), Tune-in of via de live-stream op deze website.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Niet eerder waren de Franse presidentsverkiezingen zo spannend en de uitkomst zo onzeker. Vier koplopers liggen in de peilingen zo dicht bij elkaar dat niet te zeggen is welke twee elkaar op 7 mei in de tweede ronde zullen treffen.

  Aanvankelijk leek het dat Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National en sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron moeiteloos zouden doorstomen. En daar, zo wezen de peilingen uit, zou Macron glansrijk winnen.

  Maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet meer.

  Le Pen, Macron, Fillon en Mélenchon zitten volgens de laatste peilingen tussen de 19 en de 24 procent. Ruim binnen de foutmarges die dergelijke enquêtes doorgaans hebben. Daarbij weet ongeveer een derde van de kiezers nog niet op wie ze zullen stemmen. Een ongekend hoog aantal zwevende kiezers dus.

  Wie zijn de kandidaten met de meeste kans op succes en waar staan ze voor? We zetten ze onder elkaar:

  Emmanuel Macron (1977) begon de race naar het Elysée als buitenstaander, maar heeft volgens de peilingen een goeie kans om de volgende president van Frankrijk te worden. Hij doet mee op eigen kracht met de door hemzelf opgerichte partij En Marche! (ofwel: Vooruit!) en niet als kandidaat van een van de gevestigde partijen.

  Links-liberaal zou je hem kunnen noemen. Hij wil het wat vastgeroeste Frankrijk sociaal en economisch hervormen: pragmatisch en eerlijk, zoals hij zelf zegt. Hij is overtuigd pro-Europa, wil het bedrijfsleven de ruimte geven, maar tegelijkertijd de werknemer beschermen.

  Macron is wat verdacht bij links, omdat hij uit de bankwereld komt en verdacht bij rechts, omdat hij onder de socialistische president Hollande minister van Economische Zaken was. Maar hij is de enige kandidaat die het belangrijke politieke middenveld beheerst.

  Marine Le Pen (1968) zal volgens de laatste peilingen de tweede ronde wel halen. Maar volgens diezelfde peilingen zal ze daar niet de benodigde 51 procent van de stemmen krijgen.

  Le Pen en haar partij Front National zitten op de uiterste rechterflank van het politieke spectrum. Een keiharde bestrijding van het terrorisme is een van haar belangrijkste punten. Ook is ze anti-immigratie en wil ze zodra ze aan de macht komt het Schengenverdrag opzeggen en de grenzen sluiten. Ze wil dat Frankrijk uit de Europese Unie en uit de euro stapt.

  De afgelopen weken werd ze achtervolgd door justitie, die vermoedt dat haar partij heeft gesjoemeld met Europees geld. Door het Europees parlement betaalde medewerkers waren feitelijk aan de slag voor het Front National in Parijs. Maar in de peilingen lijkt de kwestie haar nauwelijks te raken.

  François Fillon (1954) leek het presidentschap als kandidaat van Les Republicain in zijn zak te hebben. Totdat er berichten opdoken dat hij zijn vrouw en kinderen goed betaalde overheidsbanen had bezorgd, waar ze weinig of niets voor hoefden te doen. Fillon ontkende, maar in de peilingen zakte hij langzaam weg.

  Van 2007 tot 2012 was Fillon premier onder president Sarkozy. Hij vervulde die rol op de achtergrond, wat dan ook de enige ruimte was die de flamboyante Sarkozy hem liet.

  Fillons belangrijkste programmapunt is een radicale hervorming van de economie en de arbeidsmarkt. Het overheidsapparaat is veel te duur en daarbij ook veel te log, vindt hij. Hij wil dan ook het begrotingstekort terugdringen en een half miljoen overheidsbanen schrappen.

  Als oprichter en kopstuk van de Parti de Gauche, de Partij van Links, zit Jean-Luc Mélenchon (1951) in de radicaal-linkse hoek en vist daarmee in vrijwel dezelfde vijver als de socialistische kandidaat Hamon. Zijn bekendheid en populariteit dankt hij vooral aan zijn optredens tijdens acties en demonstraties.

  Mélenchon is een geboren redenaar en dwong tijdens de recente televisiedebatten respect af. Niet toevallig dat hij daarna steeg in de peilingen en zich voegde bij de koplopers Le Pen en Macron. Ook speelt hij een belangrijke rol als stoorzender voor de verwante Parti Socialiste, die hij vanaf de linkerzijde dreigt leeg te eten.

  Het is daarom mogelijk dat hij de tweede ronde gaat halen.

  Benoît Hamon (1967) is vrijwel kansloos, ook al vertegenwoordigt hij bij deze verkiezingen de ooit machtige Parti Socialiste (PS). Tot nog toe was dat vrijwel een garantie dat je de tweede ronde van de verkiezingen haalde. Maar de PS is na vijf jaar Hollande hopeloos impopulair en door interne strijd verscheurd.

  Alleen al het feit dat Hollande zich niet opnieuw kandidaat stelde, betekent dat de partij zonder leider achterblijft. Het is Hamon niet gelukt dat gat op te vullen.

  Hamon behoort tot de uiterste linkervleugel van de PS. Hij is voor een basisinkomen en wil bedrijven die robots gebruiken in hun productieproces extra belastingen opleggen.

 • De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden. Moran is vooral bekend van haar rol als Joanie Cunningham in de tv-serie Happy Days.

  De serie ging over het gezin Cunningham en huisvriend Fonzie. Erin Moran speelde een van de kinderen. Later kreeg ze de hoofdrol in de spin-off Joanie Loves Chachi.

  De doodsoorzaak van Moran is nog onbekend.

 • In Frankrijk wordt vandaag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Om 08.00 uur gaan de stembureaus open. 47 miljoen mensen kunnen hun stem uitbrengen.

  In de eerste ronde gooien vier kandidaten hoge ogen: de pro-Europese Emmanuel Macron, de rechts-populistische Marine Le Pen, de uiterst-linkse Jean-Luc Mélenchon en de conservatief François Fillon.

  Volgens de laatste peilingen hebben Macron en Le Pen de beste papieren, maar de verschillen tussen de belangrijkste kandidaten zijn klein. Bovendien weten veel kiezers nog niet of ze wel naar de stembus gaan of op wie ze hun stem uitbrengen. De partijgenoot van president Hollande, Benoît Hamon, wordt nauwelijks kansen toegedicht; hij ligt in de peilingen ver achter.

  Beveiliging

  In het land is nog steeds de noodtoestand van kracht en dat betekent dat de beveiliging bij de stembureaus flink is opgeschroefd. In totaal zijn zo'n 50.000 militairen en agenten ingezet voor de bewaking van de stemlokalen.

  Gisteren konden expats en de inwoners uit overzeese gebieden al stemmen. De meeste stembureaus sluiten vanavond om 19.00 uur, maar in grote steden als Parijs en Marseille sluiten ze een uur later. De eerste officiële exitpolls verschijnen ook om 20.00 uur.

  Op 7 mei wordt de tweede ronde gehouden, waarin de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar opnemen. Dan wordt duidelijk wie de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Sun, 23 Apr 2017 07:24:44 +0200]