daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 28 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
dekrantvangouda.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Midland FM

 • Update: Vanaf ca. 19.15 extra uitzending op Midland FM i.v.m. vogelgriep Hekendorp. Persconferentie Gemeente Oudewater start nu.

  De vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp is een zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant. Om die reden worden beschermende maatregelen genomen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag laten weten.

  De ongeveer 150.000 kippen worden afgemaakt. Het ruimen vraagt veel heen en weer rijden van vrachtauto’s.
  Om de NVWA hierbij behulpzaam te zijn heeft de Gemeente Oudewater de Hekendorpse Buurt afgesloten voor alle verkeer tussen de Touwfabriek in Oudewater en de sluis in Hekendorp. Ter plekke staan omleidingsroutes aangegeven. Bewoners hebben wel vrije doorgang.

  Het is voor het eerst sinds 2003 dat er een uitbraak is van deze zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Vanwege het hoge besmettingsgevaar geldt vanaf zondag 16 november, 11.30 uur in heel Nederland een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt een ophokplicht. Ook is er een gebied rond het bedrijf afgezet.

  Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht.

  LANGER VERBOD ROND HEKENDORP

  In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

  Bron: RTV Utrecht
  Foto: Zsuzánna Griffioen-van Dijk

 • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 15 november in Hekendorp bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Dit bedrijf heeft, verdeeld over zes stallen, rond de 150.000 legkippen. Er is geen buitenuitloop.

  Om verdere besmetting te voorkomen zal op zondagochtend 16 november op het bedrijf worden gestart met het ruimen van het pluimvee met influenza. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Maatregelen

  Het NVWA heeft een vervoersverbod opgelegd dat vanavond, zaterdag 15 november 2014 om 20.30 uur is ingegaan. Er geldt in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Hekendorp een vervoersverbod voor alle pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Dit verbod geldt in principe voor 21 dagen. Binnen dit gebied liggen twee andere pluimveebedrijven. De NVWA zal bij deze bedrijven monsters nemen en onderzoek op vogelgriep uitvoeren.

  Zie voor het precieze gebied: http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ez/nieuws/2014/11/15/vogelgriep-...

  Volksgezondheid

  In zeer zeldzame gevallen - bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee - kunnen sommige varianten van het virus dat vogelgriep veroorzaakt ook mensen infecteren. Dit gebeurt alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

  Bron: Gemeente Oudewater

 • Stichting Hospice Oudewater, Onderling Sterk en De Parel van Oudewater zijn door Stichting Oudewater 750 jaar Stad uitgeroepen als goede doelen die gekoppeld worden aan het evenement Radio Ooievaarsnest.
  Tijdens dit radio evenement, dat loopt van donderdag
  11 december 20.00 uur tot zaterdag 13 december 23.00 uur, wordt in samenwerking met Midland FM vanuit de studio boven de Haven geld ingezameld voor deze drie Oudewaterse organisaties.

  Stichting Hospice Oudewater

  Deze stichting is vier jaar geleden opgericht met als doel te komen tot een hospice in Oudewater. Een hospice is een huis waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen verblijven. Het biedt deze mensen, een veilige omgeving, die voelt als thuis. Het hospice is bestemd voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond en levensovertuiging.
  Naast de medische en verpleegkundige zorg, is er speciale aandacht voor de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de individuele gast. De bemensing bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers.

  Onderling Sterk

  Dit is een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, soms ook in combinatie met een lichamelijke beperking. Doel is om leden tijdens de georganiseerde activiteiten, zoals muziekworkshops en knutsel- en bingomiddagen een stukje zelfredzaamheid mee te geven, waarbij het plezier prioriteit nummer één is. Bovendien proberen de vrijwilligers hen wat omgangsmanieren mee te geven en laten daarnaast duidelijk blijken dat we elkaar accepteren zoals we zijn. Verder vindt Onderling Sterk het ontzettend belangrijk dat de mensen niet in een sociaal isolement raken en merken zij keer op keer dat de deelnemers het enorm gezellig vinden om een activiteit bij te wonen.

  De Parel van Oudewater

  Stichting De Parel van Oudewater is opgericht vanuit een ouderinitiatief voor het realiseren van een kleinschalig woonproject voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking in Oudewater en voor bewoners uit Oudewater( en directe omgeving). Er is een locatie aangekocht in de Hekendorpse Buurt waar het project tot leven gebracht gaat worden. Het pand wordt verbouwd, zodat er uiteindelijk een 8-tal appartementen voor de bewoners + appartement voor het zorgechtpaar kunnen starten. Verwachting is dat dit medio 2015 zal gaan gebeuren. Begin 2016 verwacht de stichting met de bewoners de locatie te betrekken.

  Luister naar 107.5 of kom naar de studio!

  Tijdens Radio Ooievaarsnest is er ook de nodige entertainment in de vorm van radiospelletjes, komt er een heuse bingo en wordt de top 750 van Oudewater samengesteld. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van Oudewater 750 jaar Stad in samenwerking met Midland FM. Via 107.5 FM is Radio Ooievaarsnest te beluisteren op de radio, maar voor de studio boven de Haven is het spektakel ook live te bewonderen. Begin december ontvangt iedereen een kaart in de bus, zodat favoriete platen tegen betaling aangevraagd kunnen worden.

  Winterwonderland

  Radio Ooievaarsnest is een onderdeel van het grote Winterwonderland
  Het evenement start op donderdag 11 december om 20.00 uur en wordt op vrijdag 12 december gevolgd door de kerstmarkt van Stichting Reddingsplan Franciscuskerk; de kaarsjesavond door Vrienden van Oudewater, de kerstfair van de NOVO, kramen in winterse sferen door de stad en een ijsbaan met activiteiten georganiseerd door Schaatsvereniging Oudewater.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Wegvallende gezichten, personages die na een sprong in de lucht blijven hangen of computerspellen die bij het moment van uitkomen zelfs helemaal niet te spelen zijn. De game-industrie staat er al langer om bekend om spellen met grote fouten op de markt te brengen, maar dit jaar maakt de industrie het wel heel bont.

  De grote games die dit najaar verschijnen lijken vrijwel allemaal vol fouten te zitten.

  Niet online

  Zo bracht Sony begin oktober het spel DriveClub op de markt. Het spel draait voor een groot deel om online racen, maar vanaf dag 1 werkte het online-gedeelte niet. Pas na anderhalve maand had Sony de problemen verholpen.

  Voor één van de grootste titels van dit najaar, Assassin's Creed Unity van Ubisoft, zijn inmiddels al drie updates uitgegeven die de problemen moeten verhelpen. Spelers meldden honderden fouten, zoals personages die door de grond zakken, verdwijnende gezichten en wegvallende online-verbindingen.

  Ook Microsoft is niet foutloos. Het bedrijf bracht deze maand Halo: The Master Chief Collection op de markt, een spel dat voor een groot deel draait om online gaming. In de eerste week konden spelers maar moeizaam online.

  Vaak moeten gebruikers na enkele dagen of weken grote updates downloaden, van soms wel 20 gigabyte, om de problemen op te lossen.

  Te complex

  Game-uitgevers willen hun spel per se in november op de markt hebben. Vanwege Thanksgiving en Kerst is dat goed voor de verkopen. Maar spellen worden steeds complexer en door de tijdsdruk sluipen er grote fouten in.

  Volgens Sony zijn problemen zoals bij DriveClub niet te voorkomen. "Je kunt niet testen hoe je spel het houdt met 50.000, 100.000 of 200.000 gebruikers", zegt Shawn Layden van Sony Entertainment Amerika. "We hebben geprobeerd om het beste race-spel ooit te maken, maar we kwamen een hobbel tegen."

  Bewust

  "Het is steeds meer gebruik om een spel dat niet af is in de winkels te leggen", zegt gamesjournalist Niels 't Hooft. "Bij spellen als Assassin's Creed Unity moeten de makers hebben geweten dat er fouten in het spel zaten toen ze het op de markt brachten. Er werken honderden mensen aan zo'n spel, ze hebben zo veel testers."

  "Ze hadden moeten wachten tot volgend jaar om het spel op de markt te brengen en niet moeten denken: Het waait wel over."

  Excuses

  Ubisoft, het bedrijf achter Assassin's Creed Unity, heeft inmiddels excuses aangeboden. Klanten kunnen een gratis computerspel krijgen ter compensatie.

 • Rotterdam wil de uitstoot van roet in het verkeer de komende vier jaar met bijna de helft terugdringen. Verder moet het gemeentelijk wagenpark in 2018 een kwart 'schoner' zijn. Op die manier hoopt Rotterdam de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

  De gemeenteraad, bewonersgroepen en milieuorganisaties krijgen twee pakketten met maatregelen voorgelegd om de doelstellingen te bereiken. In beide gevallen wordt het aantal dieselvoertuigen teruggedrongen. Vervuilende auto's, vrachtwagens en bestelauto's worden aangepakt en schoner vervoer wordt gestimuleerd. Ook wil het college meer laadpalen voor elektrisch rijden. Begin volgend jaar moeten de partijen een van de pakketten kiezen.

  Voor de milieumaatregelen is bijna 12 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Schultz heeft toegezegd dat ze meebetaalt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in Rotterdam.

  Levensverwachting

  Onderzoekers zeggen dat Rotterdammers door de uitstoot van roet en koolstofdeeltjes gemiddeld één tot drie jaar korter leven dan de gemiddelde Nederlander. Wie langs een drukke weg woont, is nog slechter af.

  Het RIVM verdubbelt het aantal meetinstallaties van 13 naar 26. "Roet wordt een steeds belangrijkere indicator om te bepalen hoe gezond de lucht langs wegen is", zegt Joost Wesseling van het RIVM. Die nieuwe metingen moeten volgens hem aantonen of er meer vieze plaatsen bijkomen, of dat de ongezonde plekken nog ongezonder worden.

  Sceptisch

  De eerste maatregelen in Rotterdam zijn gericht op de 's Gravendijkwal, een doorgaande weg met zes rijstroken die het verkeer naar de Maastunnel leidt. Bewoners langs de 's Gravendijkwal zijn sceptisch. "De afgelopen jaren waren het heel veel woorden en heel weinig daden", zegt Adriaan Korthuis van de actiegroep Adem Rotterdam.

 • Sierra Leone is een van de zwaarst getroffen landen door het ebolavirus. Het aantal besmette patiënten loopt nog steeds op, de economie ligt stil en de scholen zijn dicht.

  NOS-correspondent Kees Broere sprak in Sierra Leone met mensen die zich inzetten voor de strijd tegen ebola en met mensen die de ziekte overleefden. Een van hen is Aladja Oumo Jalloh, 16 jaar oud. Ze raakte besmet met ebola, maar twee weken geleden werd ze ontslagen uit het ziekenhuis.Naar huis kon ze niet, want haar ouders zijn dood. Zij overleefden de ziekte niet. Aladja woont nu in een weeshuis en wacht tot ze weer naar school kan.

  Abdullah Turay (35) is er trots op dat hij officieel overlevende is van het ebolavirus, maar hij weet niet hoe hij nu moet rondkomen.Zijn baas ontvluchtte het land vanwege de ziekte en nu heeft Turay geen geld meer om zijn gezin te onderhouden. "In dit land hebben we niets op het moment. Geen voedsel, geen geld, geen werk."

  Coördinator Sisay van het Nationaal Ebola Centrum ziet het als zijn plicht zich in te zetten voor een oplossing van de ebolacrisis. In het centrum worden alle gegevens over ebola verzameld en geanalyseerd.

  Hij vergelijkt de situatie met een oorlog. "In beide gevallen gaat het om het mislukken van de bestaande systemen en instituties."Hij spreekt de hoop uit dat de medische zorg door de ebolacrisis zo'n impuls krijgt, dat het land elke toekomstige crisis aan zal kunnen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 28 Nov 2014 06:31:48 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot