daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 1 December 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Gouda

Regio:
Nieuws.nl - Gouda --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
Midland FM

 • Hotel Abrona in Oudewater heeft vrijdag bezoek gekregen van de presidentsvrouw van Oekraïne. Ze was met haar man, president Porosjenko, op staatsbezoek in Nederland. Abrona heeft veel personeel met een verstandelijke handicap en dat is voor Maryna Porosjenko een groot voorbeeld.

  De presidentsvrouw vergaderde in het hotel-restaurant over inclusief onderwijs. De twee landen willen ervaringen over deze vorm van bijzonder onderwijs uitwisselen. Bij inclusief onderwijs worden kinderen met een handicap op een gewone basisschool geplaatst.

  Ook de manier waarop Abrona mensen met een verstandelijke handicap in dienst heeft inspireerde Maryna Porosjenko. "Dit is een stralend voorbeeld van 'inclusief' in Nederland", laat ze op officiële site van de president weten. "Dit is waar Oekraïne ook naar moet streven."

  Bij hotel-restaurant Abrona in Oudewater werken mensen met een verstandelijke beperking in de keuken, huishouding en de bediening. Ze leren er een vak, waarna sommigen doorstromen naar een baan in het bedrijfsleven. Het maakt deel uit van de christelijke organisatie Abrona die op meerdere plekken in de provincie Utrecht mensen met een verstandelijke handicap een dagbesteding of leerwerktraject biedt.

  De presidentsvrouw bracht ook een bezoek aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Haar man Petro was vooral in Den Haag. Hij sprak met Koning Willem-Alexander en premier Rutte.

  RTV Utrecht

 • Vanmiddag in Sportmix zijn er de volgende wedstrijden live te beluisteren op Midland FM:

  UNIO – VFC
  ASW – Haastrecht
  Gouda – Groeneweg
  Stolwijk – NOCKralingen

  Verder voorbeschouwingen met de trainers van Haastrecht, Unio en Stolwijk. Sportmix is te beluisteren van 13 tot 17.00

 • De toestroom van vluchtelingen in Nederland blijft groot. Daarom vraagt het Rijk gemeenten bij herhaling om tijdelijk ruimten beschikbaar te stellen. Oudewater neemt haar verantwoordelijkheid en bereidt een aanbod voor om begin 2016 maximaal 150 vluchtelingen onderdak te bieden in sporthal De Noort Syde. Dit voor maximaal 6 dagen.

  Veel mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld en komen naar Europa. Ook naar Nederland. De toestroom naar ons land is zo groot dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie alle gemeenten blijft vragen of zij tijdelijk crisisnoodopvang voor vluchtelingen willen verzorgen. Veel gemeenten hebben hier inmiddels gehoor aan gegeven. De gemeente Oudewater staat positief tegenover de oproep van het ministerie. Zij bereidt een aanbod voor om sporthal De Noort Syde begin 2016 voor maximaal 6 dagen beschikbaar te stellen voor de opvang van maximaal 150 vluchtelingen.

  Elke gemeente heeft een locatie aangewezen waar mensen opgevangen kunnen worden als er sprake is van een calamiteit of crisis. Sporthal De Noort Syde is crisisopvanglocatie van Oudewater. In Nederland is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. Op het moment dat Oudewater de sporthal aanbiedt als crisisopvanglocatie, dan hangt het af van het COA of het van dit aanbod gebruik maakt. De opvang is voor een korte periode. Het gaat om maximaal 6 dagen.

  Burgemeester Pieter Verhoeve: ,,De gemeenteraad heeft zich onlangs eensgezind getoond als het gaat om het zoeken naar een bijdrage die Oudewater kan leveren aan de opvang van vluchtelingen. Uiteraard rekening houdend met de zorgen die sommige inwoners hebben. Samen met veel vrijwilligers en Oudewaterse organisaties treffen wij voorbereidingen om crisisnoodopvang aan te bieden.'' Verhoeve vervolgt: ,,Of het daadwerkelijk tot opvang komt hangt af van het COA, maar de nood is erg hoog dus ik denk dat er van ons aanbod gebruikt wordt gemaakt.''

  Los van de crisisnoodopvang trekt Oudewater op met Montfoort, Lopik, IJsselstein en Woerden. Die vijf gemeenten onderzoeken samen met de woningcorporaties naar de mogelijkheden voor het beschikbaar komen van extra woningen. Op die manier kan het toenemend aantal statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) gefaseerd instromen op de woningmarkt. Zonder dat dit ten koste gaat van de wachttijd voor reguliere woningzoekenden. In januari 2016 hopen de vijf gemeenten een plan te hebben voor de komende 2 à 3 jaar. De prognose van het COA is dat de vijf gemeenten samen tot 2018 circa 1.000 statushouders zullen moeten huisvesten.

  Gemeente Oudewater

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Is La Bella Principessa een meesterwerk van Leonardo da Vinci met een waarde van ruim 100 miljoen pond of niet? Het is een vraag waar de kunstwereld nog geen definitief antwoord op heeft gegeven. Een Britse kunstvervalser beweert in ieder geval van niet. Hoe hij dat weet? Hij maakte het portret zelf, schrijft hij volgens Britse media in zijn onlangs verschenen autobiografie.

  Het is een eeuwenoud portret, waarschijnlijk van Bianca Sforza, dochter van de hertog van Milaan, maar in werkelijkheid zou het een creatie zijn uit 1978, toen vervalser Shaun Greenhalgh bij de supermarkt in de Britse plaats Bolton werkte. Het model is gebaseerd op een zekere Sally, die daar als caissière werkte, schrijft hij in zijn boek.

  Krijtpigment

  Of Greenhalgh de waarheid spreekt, is niet duidelijk. Kunstkenners trekken zijn bewering in twijfel. Uit tests zou zijn gebleken dat het gebruikte krijtpigment minimaal 250 jaar oud is. Volgens Greenhalgh kan dat kloppen; hij heeft klei en houtskool gebruikt van eeuwenoude bomen, zegt hij. Hij zou de tekening hebben gemaakt op een oud document uit 1587.

  Sinds het schilderij eind jaren 90 opdook bij een veiling, wordt er al getwijfeld aan de herkomst van de schets. Voor het werk werd toegewezen aan Leonardo da Vinci werd gedacht dat het van de hand van een onbekende Duitse kunstenaar was uit de 19de eeuw. De man zou de stijl van de Italiaanse renaissance imiteren.

  Gevangenisstraf

  In 2007 werd de nu 54-jarige Greenhalgh veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna vijf jaar. De rechter oordeelde dat hij 850.000 pond had verdiend met het maken en verkopen van valse kunstschatten. Hij deed dat met de hulp van zijn ouders.

  Zo verkocht hij in 2003 een Egyptisch beeld genaamd de Amarna Princess voor een bedrag van 440.000 pond aan het Bolton Museum. Het werk zou 3300 jaar oud zijn. Pas in 2006 kwam aan het licht dat het om een vals kunstwerk ging. Inmiddels is het beeld onderdeel van een tentoonstelling over vervalsingen.

 • Rob van Gijzel heeft zijn vertrek aangekondigd als burgemeester van Eindhoven. In de gemeenteraad liet hij vanavond weten dat hij per 1 september volgend jaar wil plaatsmaken voor een opvolger.

  Toen Van Gijzel vorig jaar voor een tweede termijn werd benoemd, zei hij al dat hij voortijdig zou vertrekken. Hij weet nog niet wat hij hierna gaat doen.

  Van Gijzel kiest voor een vertrek, anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zelf trad hij in april 2008 aan, geruime tijd voor de raadsverkiezingen van 2010. Van Gijzel vond het prettig om dat op een rustig moment te doen, dat niet samenviel met de campagne- en verkiezingstijd. Zo'n start gunt hij zijn opvolger ook, zei hij.

  Kamerlid

  Van Gijzel is 61 en lid van de PvdA. Hij was lang lid van de Tweede Kamer, van 1989 tot 2001, toen hij de Kamer verliet na een conflict met fractieleider Melkert. Hij maakte zich onder meer sterk voor een parlementaire enquête naar de Bijlmerramp en naar fraude in de bouw.

  In 2003 deed Van Gijzel een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Eindhoven. Vijf later lukte het hem wel, toen hij in een referendum zijn partijgenoot Leen Verbeek versloeg.

 • De Verenigde Staten voeren de strijd tegen IS in Irak en Syrië op en sturen meer speciale eenheden. Dat heeft minister Carter van Defensie gezegd.

  De elite-eenheden gaan naar Irak om Iraakse militairen en Koerdische strijders te helpen bij gevechten tegen IS, zegt Carter. Ze moeten ook invallen doen, inlichtingen verzamelen, gijzelaars bevrijden en leiders van Islamitische Staat gevangennemen.

  Carter kondigde ook aan dat er aanvallen komen op de infrastructuur van IS en dat de bronnen van inkomsten van de extremisten, vooral die uit de verkoop van olie, zullen worden aangepakt.

  Uitnodiging

  Aantallen noemde Carter niet. Nu zijn er minder dan 50 leden van de special forces actief in Syrië. De Amerikaanse troepenmacht in Irak bestaat in totaal nog uit 3500 militairen. Zij trainen het leger en adviseren bij gevechten. De minister zegt dat het leger staat te popelen om meer te doen in de strijd tegen IS.

  "De invallen in Irak worden uitgevoerd op uitnodiging van de regering. Ze richten zich op het verdedigen van grenzen en de opbouw van de Iraakse veiligheidsmacht", zei Carter. "De eenheden staan ook klaar voor operaties in Syrië."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 01 Dec 2015 21:05:09 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot