daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 21 December 2014
Week 51

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een exitpoll in Tunesië voorspelt een verkiezingsoverwinning voor de seculiere presidentskandidaat Beji Caid Essebsi. De 88-jarige Essebsi zou 55,5 procent van de kiezers achter zich hebben gekregen, terwijl zittend president Moncef Marzouki blijft hangen op 44,5 procent.

  De officiële uitslag van deze tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen wordt pas dinsdag verwacht.

  Te vroeg

  Essebsi, die eerder minister was van Binnenlandse én van Buitenlandse Zaken, eiste al kort na het sluiten van de stemlokalen de verkiezingszege op. Marzouki heeft laten weten dat er sprake is van een nek-aan-nekrace en dat het te vroeg is om een winnaar aan te wijzen.

  Essebsi's aanhang bestaat uit de meer welvarende Tunesiërs in de kuststreek, terwijl de aanhang van zijn rivaal Marzouki in het armere zuiden van het land woont.

  Democratisch

  Tunesië krijgt met de winnaar van de verkiezingen zijn eerste democratisch gekozen president ooit. Marzouki werd na de omverwerping van de dictatuur van Zine el Abidine Ben Ali (1987-2011) aangewezen als interim-president.

  De nieuwe president wordt opperbevelhebber van het leger en bepaalt in samenspraak met de premier het buitenlandbeleid.

 • De politie heeft op de bodem van de Lek ter hoogte van Schoonhoven het lichaam gevonden van de man die eerder vandaag vanaf een binnenvaartschip in het water was gevallen.

  Een landelijke politie-eenheid die gespecialiseerd is in onderwater zoeken, lokaliseerde de drenkeling aan het begin van de avond met behulp van sonar.

  Vervolgens hebben specialisten met dregapparatuur het lichaam geborgen in een politieboot. Het was een moeizame operatie gezien de duisternis, de harde wind en de sterke stroming, aldus de politiewoordvoerder.

  Schepen

  Nadat de man rond het middaguur overboord was geslagen, werd het scheepvaartverkeer bij Schoonhoven stilgelegd. Politie, brandweer en reddingswerkers zochten urenlang naar de drenkeling.

  Na het invallen van de avond werd het vaarverbod opgeheven en zocht de politie met de sonarboot verder naar de man.

 • Door verslaggever Pauline Broekema

  De zondag is de moeilijkste dag voor bakker Johannes Huizenga (60) uit Menaldum, een dorp met 2000 inwoners tussen Franeker en Leeuwarden. Dan moet hij weer beginnen aan die loodzware reeks werkdagen die in het holst van de nacht beginnen.

  We lopen een nachtje mee. Als we aankomen wijst de torenklok naast de bakkerij iets voor 02.00 uur aan. Huizenga knipt het licht aan. Hij doet alles in zijn eentje, werkt razendsnel. Zijn vader en grootvader hadden bakkersknechten. "Het is belangrijk dat je tempo houdt", legt hij uit. Brooddeeg draaien, het deeg op tijd de rijskast in, bakken. En tussendoor maken waarvoor we vooral kwamen: de oranjekoek.

  Huizenga heeft de bodem voor de koek al klaarstaan. Een koekgebak is het, besmeerd met roze glazuur. "Dat het oranjekoek heet, heeft er mee te maken dat er vroeger vaak oranje snippers in verwerkt werden." De koek is onlosmakelijk met de Friese identiteit verbonden. Als er iets te vieren valt hoort daar het zware gebak bij.

  De uitvoering verschilt van bakker tot bakker. Die van Huizenga heeft al drie generaties lang het kenmerkende ronde chocolaatje. De versiering die hij met crème of slagroom aanbrengt, is het handschrift van de bakkersfamilie Huizenga. "Ik heb wel eens iets anders geprobeerd maar kom toch altijd hier weer op uit."

  Leegloop van het platteland

  Fotografe Tryntsje Nauta - zelf opgegroeid met de oranjekoek - was gefascineerd door het verschijnsel. Steeds meer warme bakkers verdwijnen door de leegloop van het platteland en de opkomst van fabrieksgebak dat wordt verkocht in de supermarkten. "En daarmee verdwijnt dat van generatie op generatie doorgegeven patroon", zegt ze.

  Ze wilde vastleggen wat er nog is en ging langs bij 93 warme bakkers, waaronder enkele buiten de provincie. Dat zijn meestal bakkerijen van Friezen in den vreemde.

  De foto's maakte ze ter plekke in een mini-fotostudio in haar bestelbusje. De oranjekoeken, in slagroom en crème uitvoering, zijn gebundeld in een lijvig standaardwerk: Oranjekoek.

  Ook is er een paperback-uitvoering. "De encyclopedie van de oranjekoek", noemt ze het zelf. Steven Sterk van uitgeverij Bornmeer kreeg steun van enkele fondsen: "Ik heb de blaren op mijn tong gepraat om het te kunnen uitgeven. Ik koester dit project. Het is, zou je kunnen zeggen, een antropologisch werk."

  Fries vlaggetje

  De uitvoeringen van de koek variëren. Er zijn bakkers die moderne elementen aan de garnering toevoegen. Flinterdunne chocolade en verse vruchten. Anderen gebruiken de traditionele gekonfijte vruchtjes of gaan zich te buiten aan barokke slagroomdecoraties en hebben lak aan een overdosis calorieën. In toeristengebieden krijgt de koek vaak een Fries vlaggetje.

  De oranjekoek van de warme bakker heeft het moeilijk. Aan de rand van Menaldum staat sinds enkele jaren een supermarkt waar ze brood en gebak verkopen. Dat heeft Huizenga wel degelijk gemerkt aan zijn klantenbestand. Net als het feit dat er nogal wat gezinnen wegtrekken.

  Hij is nu 60 en wil het graag nog een jaar of zeven volhouden. Geen van zijn vier kinderen heeft interesse in het bakkersvak. "Hoe het daarna gaat met de bakkerij zien we wel", zegt hij nuchter. Hij is niet de enige in de provincie die zonder opvolging zit. Er zullen, is de verwachting, de komende jaren nogal wat warme bakkers verdwijnen.

  Zijn vrouw en zuster rollen de stellingen met vers brood de winkel in. Hij gaat naar bed. Hij wijst ons de weg naar het koffieapparaat. "En jullie willen er vast wel iets lekkers bij." Hij brengt het zelf. Op een schoteltje met een vorkje. Zijn versie van de oranjekoek. En voor de zekerheid prijst hij hem nog even aan: "Het is", zegt hij plechtig, "de allerbeste van de provincie".

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 21 Dec 2014 21:52:24 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot