daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 5 Maart 2015
Week 10

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het beleid van het kabinet is "spectaculair succesvol", heeft VVD-leider Rutte gezegd tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Rutte zei dat de groeicijfers toenemen, dat het tekort daalt en dat Nederland nu in de kopgroep van Europa zit.

  "Maar wil je nu een succes maken van dit beleid, want al die hervormingen moeten nog deels door het parlement, heb je nodig dat je in de Eerste Kamer sneller vaart kunt maken", zei hij.

  Daarom nodigde de premier de oppositiepartijen CDA en SP uit om meer samen te werken na de verkiezingen. CDA-leider Buma liet direct weten dat zijn partij na de verkiezingen van 18 maart geen deal zal sluiten met het kabinet. De christendemocraten willen ook niet meepraten over de nieuwe begroting. "We bekijken het per wetsvoorstel", zei Buma.

  Roemer vs. Rutte

  In een een-op-een-debat met SP-leider Roemer vroeg Rutte: "Als het beleid nu begint te werken, zouden we die koers even moeten vasthouden. Waarom steunt u ons niet?"

  Roemer reageerde fel: "Ik steun u niet omdat uw verhaal uit de managementkamers komt. Als u één stap met mij buiten zou zetten, dan ziet u hoeveel mensen geen kans krijgen op de arbeidsmarkt, hoeveel mensen de zorg niet meer kunnen betalen. 52.000 bedrijven zijn failliet gegaan."

  Extra bezuinigen?

  Rutte en PvdA-leider Samsom stonden verder in het debat lijnrecht tegenover de oppositiepartijen D66 en CDA over de vraag of bezuinigingen nodig zijn om de belastingen te kunnen verlagen. Het kabinet vindt van niet, D66 en CDA willen wel snijden in de overheidsuitgaven.

  Rutte en Samsom baseerden zich op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau. Daaruit blijkt dat de Nederlandse economie sneller groeit dan verwacht en dat het overheidstekort snel daalt. Dat biedt ruimte om geld vrij te maken voor lastenverlichting. Het kabinet wil de belastingen verlagen met 3 tot 5 miljard euro, om daarmee een herziening van het belastingstelsel mogelijk te maken.

  Maar D66-leider Pechtold zei dat het kabinet dat niet kan waarmaken. Volgens hem komt er een miljardentegenvaller aan door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en er is extra geld nodig voor veiligheid en defensie. Pechtold ontkende dat hij wil bezuinigen op zorg en sociale zekerheid, maar zei wel een half miljard te willen besparen door de ministeries minder budget te geven.

  Buma verweet Rutte dat die het begrotingstekort en de staatsschuld weer wil laten oplopen. Volgens Buma laat Rutte de teugels vieren en moet hij juist de lasten verlichten om banen te creëren.

 • De politie heeft een deel van de Boulevard Banckert in Vlissingen korte tijd afgesloten toen een grote groep volgelingen van de omstreden rabbijn Eliezer Berland de straat blokkeerde.

  De groep van circa 200 joden uit verschillende landen stond voor hotel Arion, waar ze het Poerim-feest vierden. Joden herdenken met dit feest dat het joodse volk in de vijfde eeuw voor Christus van uitroeiing werd gered.

  De groep was uit het hotel verwijderd omdat er dingen vernield waren, meldt Omroep Zeeland. Of dat per ongeluk of moedwillig gebeurde, is niet duidelijk.

  Vernielingen

  Buiten moesten de feestvierders wachten op de bussen die hen terug zouden brengen naar het vakantiepark Hof van Zeeland in Heinkenszand, waar de groep sinds vorig weekend verblijft, of naar het vliegveld, om vanavond terug naar huis te vliegen. Tijdens het wachten op de bussen werd gedanst en gezongen op straat. Om half acht waren alle bussen vertrokken en was het weer rustig op de boulevard.

  De 77-jarige rabbijn Berland is vooral bekend, omdat hij in Israël verdacht wordt van ontucht met jonge meisjes en mishandeling.

 • De schade die Feyenoord-hooligans volgens de gemeente Rome hebben aangericht tijdens rellen rond de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma bedraagt bijna 8 miljoen euro. De Barcaccia-fontein onder aan de Spaanse Trappen in het historische centrum werd voor bijna 1,5 miljoen euro vernield.

  De cijfers zijn vanmiddag naar buiten gebracht door Claudio Presicce, het hoofd Monumentenzorg van de gemeente Rome. Volgens Presicce zijn drie reparaties nodig van de fontein. Dat kost in totaal 75.000 euro. Daarbovenop komt 209.000 euro voor de "teniet gedane restauratie" die in september vorig jaar gereed kwam. Tot slot zou er voor 1,2 miljoen euro aan "waardeverlies" aan het monument zijn ontstaan.

  108 bierflessen

  De vier eeuwen oude Barcaccia-fontein van beeldhouwer Pietro Bernini werd 19 februari het mikpunt van rellen tussen supporters van Feyenoord en de Romeinse oproerpolitie. De fontein werd geraakt door 108 bierflessen die de supporters naar de politie gooiden. Er brak een stuk van de rand van het monument af.

  Behalve schade aan de fontein hebben de supporters voor een bedrag van 100.000 euro vernielingen aangericht in de bussen die hen naar het stadion brachten, zegt Presicce. De reinigingsdienst en gemeentepolitie bleven achter met een schadepost van 58.000 euro. Door "imagoschade" onder potentiële toeristen, zou Rome daarnaast ongeveer drie tot vier miljoen euro mislopen. "Het uiteindelijke bedrag bepalen we de komende maanden", zei Presicce.

  Winkels en bedrijven in de oude binnenstad berekenden hun verliezen al eerder op 3 miljoen euro.

  De Nederlandse historicus Fik Meijer noemt de bedragen voor de schade aan de Barcaccia-fontein aan de hoge kant. "Vooral dat bedrag van 1,2 miljoen aan waardeverlies vind ik vreemd. Daarmee zeg je dat cultuurgoed in geld is uit te drukken."

  "Als de fontein kennelijk te repareren valt, zou je zeggen dat er geen schade meer is", stelt Meijer. "De gemeente Rome wil overduidelijk een waarschuwing uitgeven aan iedereen die met zijn handen aan hun cultureel erfgoed komt. Raak je werk van Bernini dan tref je de Romeinen in hun hart. Het zou voor ons Nederlanders niet anders zijn wanneer iemand een mes in een schilderij van Rembrandt zet."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 05 Mar 2015 23:25:44 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot