daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 1 April 2015
Week 14

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De video van de ramp met de Germanwings-Airbus waarvan Paris Match en Bild claimen dat ze die hebben, is niet echt. Dat stellen de Franse politie en de luchtvaartonderzoekers van de Franse dienst BEA in Parijs. Gisteren ontstond al discussie over de authenticiteit van de beelden.

  Volgens de twee media gaat het om een video van een paar seconden, gemaakt met een mobieltje. Daarop zou één grote chaos te zien zijn. Er wordt veel geschreeuwd en in verschillende talen roepen mensen "mijn god". Ook zou er gebonk te horen zijn. Dat zou de piloot zijn die probeert de cockpitdeur te forceren.

  Paris Match en Bild hebben besloten om de beelden niet te publiceren. Volgens correspondent Ron Linker zeggen de media dat ze de beelden hebben gekregen van een bergingswerker die het mobieltje heeft gevonden op de rampplek. "Merkwaardig, want waarom zou je die beelden niet aan de politie geven."

  Bezoek topmannen rampplek

  Volgens Linker bevestigen de autoriteiten wel dat er mobieltjes zijn gevonden op de rampplek. Die zijn naar Parijs gebracht, waar de apparaten worden geanalyseerd door de BEA. Die dienst stelt dat dat nog niets concreets heeft opgeleverd.

  Vandaag brengen de topmannen van Germanwings en Lufthansa een bezoek aan de rampplek in de buurt van Seyne-les-Alpes. Bij de ramp op 24 maart kwamen 150 mensen om het leven. De Duitse co-piloot heeft de Airbus opzettelijk laten crashen, zeggen de Franse luchtvaartonderzoekers.

 • Rabobank heft de rekeningen op van een klant die sympathiseert met IS en andere radicale moslimgroepen. De bank stuurde de Leidse student bestuurskunde een brief waarin staat dat de bank niet met hem in verband wil worden gebracht en ook dat de bank op grond van een anti-terrorismewet verplicht is maatregelen te nemen.

  De bank wijst erop dat er foto's van de man, Shabir Burhani, op internet staan waarop hij met zware wapens poseert. Ook schrijft de bank dat Burhani een ontmoeting heeft gehad met de Afghaanse Taliban en dat een Leidse hoogleraar aangifte tegen hem heeft gedaan wegens bedreiging.

  Verder neemt de bank hem kwalijk dat hij in Trouw de aanslag op Charlie Hebdo heeft verdedigd. Ook zou hij Oost-Turkije hebben bezocht, wat volgens de krant een "risicogebied voor terrorisme" is in verband met de nabijheid van IS in Syrië en Irak.

  Raketwerper

  De foto's waarop Burhani op internet met een machinegeweer en een raketwerper poseert, zijn in de zomer van 2013 in Afghanistan gemaakt, zo blijkt uit de beantwoording van Kamervragen. Uit Twitter-berichten die Burhani onder de naam Maiwand Al-Afghani verstuurde, komt naar voren dat de Leidse hoogleraar Afshin Ellian waarschijnlijk aangifte heeft gedaan.

  Uit het Trouw-artikel blijkt inderdaad dat Burhani de aanslag op Charlie Hebdo rechtvaardigt: "Stel dat de Profeet wordt bespot en je schakelt degene die dat doet uit, dan is dat ook jihad. Vanuit islamitisch oogpunt is de aanslag op Parijs dus toegestaan."

  In een reactie op blogspot.nl zegt Burhani dat hij het besluit van de bank gaat aanvechten en een schadevergoeding zal eisen. De bank wil niet reageren omdat het om individuele zaak gaat.

 • Het Verbond van Verzekeraars becijfert de schade als gevolg van de storm van gisteren op bijna 10 miljoen euro. De meeste meldingen gaan over omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen en rondvliegende takken en puin en waterschade.

  Volgens de verzekeraars zijn er relatief veel meldingen uit Noord-Nederland. Ook in de kustregio's en in het midden van het land is "flink wat schade" gemeld.

  Zondag en maandag, toen het ook hard waaide, werd voor zo'n 4 miljoen euro schade aangericht. Het Verbond noemt het opvallend dat er zo vroeg in het jaar een "miljoenenstorm" is. Die zijn vaker in de herfst.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 01 Apr 2015 09:58:14 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot