daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 20 Oktober 2017
Week 42

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Malawi zijn gisteren opnieuw twee mensen vermoord omdat gedacht werd dat ze vampier waren. Sinds begin vorige maand zijn zeker acht 'vampiers' gelyncht in het Oost-Afrikaanse land.

  Persbureau Reuters meldt dat de politie 140 mensen heeft opgepakt voor betrokkenheid bij de reeks moorden. De VN vroeg eerder deze maand aandacht voor de lynchpartijen. Slachtoffers worden ervan verdacht bloed te hebben gedronken voor magische rituelen.

  De aanvallen van gisteren waren in de stad Blantyre, de tweede stad van Malawi. Eerder gebeurde dat in een armere regio, waar veel mensen geloven in hekserij.

  Epilepsie

  Een van de slachtoffers werd gisteren gestenigd door een groep mensen. Het andere slachtoffer is een 22-jarige man met epilepsie. Hij werd levend verbrand. Volgens een familielid was de man onderweg van het ziekenhuis naar huis.

  President Mutharika heeft de regio's waar eerder aanvallen waren bezocht om nog meer geweld te voorkomen. De VN en Verenigde Staten hebben hun medewerkers opgedragen om weg te blijven uit de gevaarlijkste gebieden.

 • De directie van Tata Steel Nederland maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden. Dat is vanwege de afspraken die gemaakt worden over de fusie tussen Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp.

  De centrale ondernemingsraad zei eerder vandaag te vrezen dat er meer banen dan eerder gepland bij de fusie verdwijnen. De directie van de Nederlandse tak van het bedrijf zegt nu dat ze de zorgen van de OR deelt.

  Thyssenkrupp en Tata Steel zeiden eerder te verwachten dat er in heel Europa de komende jaren 4000 banen verloren gaan: 2000 bij de productietak en 2000 bij de administratieve tak, gelijk verdeeld over de twee bedrijven. Maar volgens de ondernemingsraad van TSN zouden dat er 1000 tot 1500 meer kunnen zijn.

  Verlies zeggenschap

  De directie van TSN is bang dat er niet aan voorwaarden wordt voldaan die cruciaal zijn voor Tata Steel IJmuiden. De directie baseert zich op afspraken tussen het moederbedrijf en ThyssenKrupp, die ze heeft ingezien. Zo zou Tata Steel Nederland zeggenschap verliezen over geld dat hier wordt verdiend. Daarnaast zou een deel van de schulden van Tata Steel Europe op de balans van de Nederlandse tak van het bedrijf worden gezet.

  De Nederlandse directie van het bedrijf zit niet aan tafel bij de onderhandelingen, maar zegt zich hard te blijven maken voor de belangen van TSN en belanghebbenden. In Nederland werken 10.000 mensen voor Tata Steel.

  'Dan nemen de banken het over'

  "We waren al tegen de fusie, dat zijn we nu helemaal", zegt Aad in 't Veld van vakbond FNV Metaal. Hij vermoedt dat er nu ook functies naar lage lonen landen worden verplaatst. "Dat project zit al een tijdje in de pijplijn. Een inkoopafdeling kun je ook in India plaatsen."

  FNV wil dat Tata Steel Nederland in eigen land de baas blijft, en dat de winst die het goedlopende bedrijf hier maakt terugvloeit naar de vestiging in IJmuiden. "Als hier schulden bij gestopt worden, loop je het risico dat op een gegeven moment de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Dan nemen de banken het bedrijf over."

  De vakbond zegt nauw samen te werken met de OR en houdt eind deze maand een ledenvergadering. Met de eisen die daar uit komen zal de FNV verder onderhandelen met Tata Steel. In 't Veld: "Als er dan niets verandert, volgen er acties."

 • De afgelopen week waren er weer meerdere aanslagen in Afghanistan, met zeker 150 doden tot gevolg. Onder hen waren veel politie-agenten en militairen. Ook gisteren vielen nog tientallen doden bij een aanslag de Taliban.

  De terreurorganisatie is bezig aan een opmars in het land, maar de situatie is ingewikkelder dan dat. "Het conflict in Afghanistan staat er niet goed voor", zegt journalist Bette Dam, die momenteel haar tweede boek over Afghanistan schrijft, in het NOS Radio 1 Journaal.

  De Taliban wordt steeds groter, bevestigt NOS-correspondent Aletta André. "Maar dat is eigenlijk al een paar jaar zo." Volgens SIGAR, een organisatie die onderzoek doet naar de wederopbouw van Afghanistan, is nog nooit zo'n groot gebied onder controle van de Taliban geweest sinds 2001, het jaar dat het schrikbewind werd afgezet.

  In februari van dit jaar stond nog maar iets meer dan de helft van het land onder controle van de regering: 57 procent. Vorig jaar was dat nog 63 procent. De Taliban is vooral sterk in landelijke gebieden in het midden en zuiden van het land.

  "Het lijkt alsof het nu erger is dan bijvoorbeeld drie jaar geleden, maar het conflict rommelt gewoon op deze manier voort", zegt Dam. Maar volgens haar is de strijd in het land wel ingewikkelder geworden. "Veel mensen denken dat het een oorlog is tussen de overheid en Taliban, maar eigenlijk is het onduidelijker. Heel veel families en stammen vechten om land en drugs. Het is niet zo'n duidelijke oorlog als je denkt."

  Een ding is duidelijk: de Taliban, de families en stammen hebben één gezamenlijke vijand en dat is de centrale overheid in Kabul. Die geeft hun tegenstanders ook genoeg redenen om te vechten, zegt Dam. "Hun land en geld worden afgepakt. De overheid speelt een vals spel, is corrupt en niet objectief."

  Maar ook de slechtere veiligheidssituatie en werkloosheid leiden tot meer geweld, vult André aan.

  Sinds 2007 zijn er nog nooit zoveel gewapende conflicten geweest in Afghanistan als nu.

  Het is dus een ingewikkeld conflict, zegt Dam. "Het is een gevecht tussen alle groepen, niet alleen de overheid en Taliban. Misschien is praten een oplossing, en niet meer al die bommen."

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 20 Oct 2017 14:11:08 +0200]