daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 23 Augustus 2017
Week 34

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • In Rotterdam is een popconcert in de Maassilo afgelast op last van de politie. Volgens de politie was er informatie binnengekomen over "een mogelijke terreurdreiging". Er stond een optreden gepland van Allah-Las, een popgroep uit Californië.

  De politie wil niet zeggen wat de informatie inhield, of hoe die is binnengekomen. De informatie was "van voldoende waarde om tot deze stap over te moeten gaan", benadrukt een woordvoerder. "Omwille van de veiligheid nemen we natuurlijk geen enkel risico." De afgelasting was in overleg met de concertorganisatie.

  Er zijn agenten met kogelwerende vesten bij de concertzaal. Ook is een anti-terreureenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI) ter plekke.

  Even na 19.00 uur werd besloten het gebouw te ontruimen. Toen waren er nog niet veel bezoekers: het voorprogramma, de Turks-Nederlandse groep Altin Gün, zou om 20.30 uur beginnen.

  Tientallen fans zijn tevergeefs naar de Maassilo gekomen. Over het algemeen reageren bezoekers gelaten, zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. Een van hen is wel nieuwsgierig naar het besluit: "Ik zou graag willen weten wat er precies heeft gespeeld en op basis van welke informatie ze dit besluit hebben genomen."

  Het is niet voor het eerst dat een optreden van Allah-Las uit voorzorg wordt afgelast. In interviews heeft de band verteld dat een plaatselijke promotor in Turkije eens een optreden schrapte omdat hij zich ongemakkelijk voelde bij de religieuze verwijzing in de bandnaam. De leden zeggen overigens geen religieuze of spottende bedoelingen te hebben met hun naam; ze wilden gewoon iets dat "heilig klinkt".

 • De band Allah-Las is op dit moment bezig met een tour door Europa. Hun concert vanavond in de Maassilo in Rotterdam is op last van de politie afgelast. De concertzaal meldt dat dat vanwege een terreurdreiging is.

  De popgroep komt uit Californië. "Klinkt als: Beach Boys, Jacco Gardner, The Byrds, The Growlers", schrijft het Rotterdamse Rotown op hun website. Rotown is de organisator van het concert in de Maassilo vanavond.

  De bandnaam

  De naam van de band is opmerkelijk. "We hebben deze naam gekozen omdat we iets wilden dat 'heilig' klonk", vertelde zanger Michaud vorig jaar in een interview met The Guardian. "Maar we hebben ons nooit gerealiseerd dat sommigen het als spottend zouden kunnen interpreteren." De organisator van het concert schrijft in de aankondiging dat de naam "een knipoog naar The Jesus and Mary Chain" is, een sombere band uit de jaren tachtig. "Niet bepaald een band die je associeert met zonnige stranden, Silicon Valley en flower power."

  Volgens Michaud krijgt de band regelmatig mails van moslims overal ter wereld, die schrijven dat ze beledigd zijn. "Dat is absoluut niet onze bedoeling. We reageren dan met uitleg over onze keuze, en meestal begrijpen ze het dan."

  Een optreden in Turkije is eerder afgelast omdat de concertorganisator zich ongemakkelijk voelde bij de naam, vertelt het bandlid. "Maar wat is het alternatief? We hebben de naam nu zo lang, ik denk niet dat we het nog kunnen veranderen. Dat zou niet werken."

  Het is onduidelijk of de naam van de band en de terreurdreiging iets met elkaar te maken hebben.

  Voorprogramma

  De Nederlandse band Altin Gün stond vanavond gepland in het voorprogramma. Deze band maakt muziek met sterk Turkse invloeden en heeft een Turks-Nederlandse zanger en zangeres.

 • In de Marokkaanse hoofdstad Rabat protesteren enkele tientallen vrouwen en mannen tegen seksuele intimidatie. Aanleiding is een video die de afgelopen dagen heeft geleid tot grote ophef in Marokko. Te zien is hoe een jonge vrouw in een bus wordt aangerand door een groep jonge jongens. Ze lachen terwijl de vrouw hen smeekt haar te laten gaan. Niemand schiet de vrouw te hulp.

  Ook in Casablanca en Tanger wordt naar aanleiding van de video gedemonstreerd. Het aantal betogers is beperkt, mogelijk uit angst om zich in het openbaar uit te spreken.

  Lang werd gedacht dat het slachtoffer van de aanranding een 24-jarige vrouw met een mentale beperking was. Vandaag werd bekend dat het gaat om de 26-jarige Zineb uit Salé bij Rabat. In een interview aan Le360.ma vertelt haar moeder dat de vrouw sinds haar veertiende psychische problemen heeft.

  Woede, maar ook verzuchting

  De video leidt in Marokko tot woedende reacties. Hoe kan zoiets zo publiekelijk gebeuren, vragen veel mensen zich af.

  Maar veel Marokkaanse vrouwen zijn minder verbaasd. Voor hen laat de video zien waar zij vrijwel dagelijks mee te maken hebben: mannen die zichzelf vrij voelen om vrouwen seksueel te intimideren of ongevraagd te betasten. Omstanders grijpen nauwelijks in en ook de politie geeft regelmatig niet thuis. Vaak krijgt het slachtoffer de schuld vanwege haar gedrag, haar kleding, of het tijdstip waarop ze over straat loopt.

  Inmiddels heeft de politie zes jongens gearresteerd voor de groepsaanranding. Het zijn tieners in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Nieuwssite Le360.ma trok daarop met een camera naar de wijk waar de jongens vandaan komen en interviewde een aantal vrienden. In plaats van de daden te veroordelen, praten zij ze goed. "Het zijn nog maar kinderen", wordt gezegd. "Kwajongensgedrag." Met geen enkel woord spreken zij over het slachtoffer. Hun woorden leiden zo tot nog meer afschuw in Marokko.

  Ook online zijn er mensen, met name mannen, die het niet voor de vrouw opnemen. Integendeel. Zo schrijft een man dat niet de jongens, maar zij moet worden aangeklaagd vanwege de zogenaamd uitdagende kleding die ze droeg. Zijn opmerking wordt massaal gedeeld door Marokkanen die er aanstoot aan nemen. Als hij zijn Facebookpagina verwijdert, weten social mediagebruikers hem op te sporen via LinkedIn en zo alsnog aan de schandpaal te nagelen.

  'Gebeurt overal ter wereld'

  Inmiddels blijft ook een veroordeling vanuit de Marokkaanse overheid uit. Bassima Hakaoui, de minister van Familie, Solidariteit voor de vrouw, Gelijkheid en Sociale Ontwikkeling, blijft stil. De minister voor Mensenrechten, Mustapha Ramid, zegt dat er niet meer seksuele intimidatie is dan voorheen, maar dat het zichtbaarder is doordat het op social media wordt gedeeld. Ook zegt hij dat seksuele intimidatie en aanranding overal ter wereld voorkomen.

  Precies die reacties zijn volgens de demonstranten het probleem. Seksuele intimidatie wordt pas minder als er tegen opgetreden wordt. Ook zien ze een oorzaak in wat zij de 'schizofrenie' van Marokko noemen: officieel is alles verboden, maar als iets gebeurt, wordt het onder het tapijt geveegd.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Wed, 23 Aug 2017 21:12:28 +0200]