daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 29 Juni 2017
Week 26

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • "Krantje erbij, meneer?" Of: "Goeiemiddag, schone dame!"

  Het zijn zo maar wat openingszinnen die door straatverkopers worden gebruikt. De een vindt ze opdringerig, de ander trapt in het verkooppraatje. Het gaat vaak om abonnementen of lidmaatschappen van goede doelen.

  Meestal zijn het studenten die dit werk doen. "Het heeft mij aardig gevormd, professioneel gezien", zegt Abderrahman el Fellah. Hij werkte jarenlang als straatverkoper. "Er komt doorzettingsvermogen bij kijken en communicatieve vaardigheden. Je spreekt immers mensen uit alle lagen van de bevolking."

  Rachnel Kramer werkte als straatverkoper voor een energiemaatschappij. Ook zij heeft veel van het werk geleerd. "Ik moest wel even uit mijn comfortzone komen om mensen zomaar aan te spreken bij de supermarkt. Maar ik denk dat 90 procent van de mensen wel met mij in gesprek ging."

  Onbekommerd

  De brancheorganisatie van winkeliers wil al die verkopers helemaal niet meer in de winkelstraten. "Onze klanten willen onbekommerd kuieren door de winkelstraten en rustig naar etalages kijken", zei een woordvoerder eerder vandaag. "En dan is het buitengewoon irritant als je om de 2 of 3 meter wordt aangesproken en opgejaagd door straatverkopers." De organisatie denkt dat sommige consumenten wegblijven uit bepaalde straten.

  Volgens El Fellah valt het allemaal wel mee. "De verkopers staan altijd in de grootste straat die er is. Dan gaan mensen niet een steegje in om een verkoper te ontlopen", zegt hij. "Als we in een nauw straatje stonden, gingen we even naar de winkelier om te zeggen dat we er waren. En dan kan het goed."

  Ook Kramer heeft die ervaring. "De winkeliers vonden het vaak prima", zegt ze. "En met sommige winkels hadden we een samenwerkingscontract."

  Met negatieve reacties hebben de twee oud-straatverkopers zelden te maken gehad. "Natuurlijk kwam het wel eens voor", zegt Kramer. "Dat mensen heel direct zeggen: hou eens op met je verkooppraatjes. En ik ben ooit uitgescholden, door een soort buurtgek."

  Allebei werken ze inmiddels niet meer als straatverkoper. "Je ontgroeit het een beetje", zegt El Fellah. "Je bent niet meer het schattige studentje."

  De twee oud-straatverkopers ontlopen de huidige verkopers trouwens niet. "Maar ik ken de manieren om aardig af te wijzen ook. Zeker weten", zegt Kramer.

 • Hij is pas 7 jaar oud en doet nu al hartonderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De hoogbegaafde Laurent Simons uit Amsterdam is met een IQ van van meer dan 145 gerust een 'wonderkind' te noemen. Hij heeft de eerste twee klassen van het gymnasium net afgerond en gaat, nu hij vakantie heeft, nadenken over wat hij na de zomer wil.

  "Laurent doet zelf liever geen interviews", vertelt zijn vader Alexander Simons. "Hij is meer een denker dan een prater. Laurent hanteert de volgende wijsheid van de Griekse filosoof Plato: de wijze spreekt omdat hij iets te zeggen heeft, de domme spreekt alleen om iets te zeggen te hebben."

  "Laurent voelt zich niet anders dan leeftijdsgenootjes, maar vindt het wel fijn dat hij weinig tijd aan zijn huiswerk hoeft te besteden", zegt Simons. Hij is tandarts en blijft zich verbazen over zijn zoon. "We denken iedere dag dat hij zijn limiet heeft bereikt. Toen hij in de kleuterklas een groep mocht overslaan, dachten we dat dat wel voldoende uitdaging zou geven."

  Maar na twee jaar was hij door de basisschoolperiode heen. "Toen ging hij naar het gymnasium. We dachten, als hij Grieks en Latijn erbij neemt, is hij daar wel even zoet mee. Maar het doet hem niet veel, dus we weten niet waar zijn grens ligt", zegt Simons.

  Hartfilmpjes

  En dus zijn ze een paar weken geleden naar de Universiteit van Amsterdam gestapt, om te vragen of zij iets voor Laurent konden betekenen. En dat kan. "Hij mag een halve dag per week leren hoe je medisch moet onderzoeken", vertelt Simons. Hij verwacht dat zijn zoon veel kan betekenen voor het AMC. "Ik heb begrepen dat ze daar druk bezig zijn met het bestuderen van hartfilmpjes, iets wat Laurent erg interessant vindt. Ik verwacht dat hij daar een grote bijdrage kan leveren."

  Laurent haalt zijn kennis voornamelijk uit wetenschappelijke boeken. Op zijn nachtkastje ligt momenteel het boek Pathophysiology of Heart Disease van Lilly. Een boek dat je moet kennen, als je de studie Geneeskunde succesvol wilt afronden.

  "Maar de Donald Duck leest hij ook, hoor", lacht zijn vader. "Dat is trouwens wel het enige niet-wetenschappelijke dat hij leest."

  Simons verwacht dat Laurent over een of twee jaar het gymnasium heeft afgerond. Op welke middelbare school dat is, is nog niet bekend. "Verschillende scholen bieden Laurent een plan aan met een privétraject. In de vakantie gaan we daar naar kijken."

  En daarna? "Als hij negen is, kan hij naar de universiteit. Waar dat zal zijn, in Europa of Amerika, dat weten we nog niet. Mijn tandartsdiploma is niet geldig in Amerika, dus dan moet ik wel nog een 3-jarige opleiding doen." Maar dat heeft hij met liefde voor zijn zoon over, vertelt Simons. En anders kan Laurent misschien wel even helpen.

 • Het Amerikaanse inreisverbod voor mensen uit Syrië, Iran, Libië, Jemen, Somalië en Sudan gaat definitief komende nacht om 02.00 uur Nederlandse tijd in. Dat hebben alle Amerikaanse ambassades in de wereld te horen gekregen.

  Het bleef lang onduidelijk wanneer het verbod precies zou ingaan, maar er werd al gedacht dat het in de nacht van donderdag op vrijdag Nederlandse tijd zou zijn.

  Afgelopen maandag stemde het Amerikaanse Hooggerechtshof in met het inreisverbod waarmee president Trump potentiële terroristen buiten de deur wil houden. Hij wil sowieso minder vluchtelingen en migranten toelaten.

  Wie wel en wie niet?

  De regering-Trump heeft met een lijst voorwaarden voldaan aan een eis van het Hooggerechtshof. De hoogste rechters stemden maandag in met het reisverbod, maar eisten wel een duidelijk overzicht van wie uit de zes 'moslimlanden' nu wel en niet de VS in mogen. Alleen de omschrijving dat ze een "bonafide relatie" moesten hebben met mensen of instellingen in de VS, was voor de rechters te vaag.

  Onder het kopje familiebanden is nu vastgelegd dat mensen worden toegelaten als ze in de VS al een echtgenoot of echtgenote, een ouder of ouders, een kind of kinderen, broer of zus, schoonzoon of schoondochter hebben wonen.

  Geen toestemming krijgen grootouders, kleinkinderen, ooms en tantes, neven en nichten, zwagers en schoonzussen en verdere familie.

  Huurauto

  Ook wie voor werk of studie naar de VS wil, zal moeten aantonen dat het om een serieuze relatie gaat. Er moeten documenten worden overgelegd waaruit blijkt dat er al langer een zakelijke relatie is. Journalisten, studenten, wetenschappers en kunstenaars moeten een officiële uitnodiging of een arbeidscontract kunnen laten zien.

  De deur naar de VS blijft dicht voor mensen die 'opeens' contact zoeken met een bedrijf of onderwijsinstelling, kennelijk met de bedoeling het inreisverbod te omzeilen. Een hotelreservering en een huurauto, ook al zijn die al betaald, tellen ook niet.

  Chaos

  De Amerikaanse regering gaat ervan uit dat het inreisverbod met deze richtlijnen wel uitvoerbaar is. Dat was in januari anders, toen president Trump plotsklaps een eerste versie van een inreisverbod afkondigde. Dat leidde tot chaos op vliegvelden in de hele wereld.

  Nu was er meer voorbereidingstijd en bovendien wordt nu een uitzondering gemaakt voor mensen die al een inreisvisum hadden. Dat was in januari niet zo.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 29 Jun 2017 17:42:32 +0200]