daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 7 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De internationale gemeenschap doet te weinig voor vluchtelingen uit Syrië. Dat concludeert Oxfam Novib in een rapport. De hulporganisatie vergeleek de financiële steun voor vluchtelingen en de vluchtelingenopvang van een aantal welvarende landen.

  Oxfam Novib berekende dat die landen dit jaar veel minder geld hebben toegezegd aan vluchtelingenhulp, dan de VN en het Rode Kruis hadden gevraagd. Daarnaast is veel van de beloofde financiële steun nog niet overgemaakt aan de hulpbehoevende landen.

  De hulporganisatie concludeert dat een aantal staten ernstig tekortschiet in het leveren van financiële steun aan Syrische vluchtelingen. Zo zouden vooral Frankrijk en Rusland veel te weinig bijdragen. Volgens Oxfam Novib leveren slechts enkele landen landen, zoals Duitsland en Noorwegen, wel voldoende steun.

  Nederland

  Nederland biedt relatief veel financiële hulp, maar scoort toch een onvoldoende, zegt Oxfam Novib. Dat komt doordat er maar weinig Syriërs in Nederland worden gehuisvest. "Nederland toont een weinig menselijk gezicht door maar zo weinig van de meest kwetsbare mensen opvang te bieden", zegt Oxfam-directeur Farah Karimi in een verklaring. "Dat moet echt beter."

  Oxfam Novib wil dat Nederland voor het einde van 2016 nog eens 6675 Syriërs opneemt die medische of psychische zorg nodig hebben.

  Meer bijdragen

  In maart schreef Oxfam Novib samen met twintig andere hulporganisaties dat er niets terechtkomt van de internationale afspraken die zijn gemaakt om het lijden van de Syriërs in de burgeroorlog te verminderen. De organisaties stelden toen dat het aantal vluchtelingen alleen maar toeneemt.

  Oxfam Novib schrijft nu dat de opvang van Syriërs in landen in de regio steeds verder onder druk komt te staan. "De opvang van vluchtelingen in de buurlanden kraakt in zijn voegen", staat in het rapport. "Dat is de reden waarom steeds meer vluchtelingen de gevaarlijke reis naar Europa ondernemen."

  Volgens de hulporganisatie moet het probleem worden aangepakt bij de wortels. Er moet een einde komen aan het conflict in Syrië. Zolang dat niet gebeurt, is er maar één manier om het lijden van de Syriërs te verlichten, zegt Oxfam Novib: "De internationale gemeenschap moet meer bijdragen."

 • Bondskanselier Merkel trekt de aanpak van de vluchtelingencrisis in Duitsland grotendeels naar zich toe. Merkels kantoor, het Bundeskanzleramt, krijgt een extra afdeling die de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen moet coördineren. Een van Merkels grootste vertrouwelingen, Peter Altmaier, gaat de operatie leiden.

  De maatregel is officieel bedoeld om minister De Maizière van Binnenlandse Zaken te ontlasten, maar commentatoren zien in de stap ook een veeg uit de pan voor de minister. De Maizière werd een gebrek aan daadkracht verweten.

  De partijgenoot van Merkel had de laatste tijd ook meerdere keren kritiek geuit op Merkels aanpak van de vluchtelingencrisis. De Maizière gold ooit als mogelijke opvolger van Merkel, maar zijn positie is de laatste jaren verzwakt door affaires en hoofdpijndossiers.

 • Burgemeester Baas van Midden-Drenthe vindt dat het Rijk zich een onbetrouwbare partner toont, nu staatssecretaris Dijkhoff opdracht heeft gegeven voor de opvang van 700 extra asielzoekers in het dorp Oranje.

  Baas zei in Nieuwsuur dat hij met de Rijksoverheid afspraken had gemaakt over de opvang van 700 asielzoekers in Oranje, waar 140 mensen wonen. Daar komen er door Dijkhoffs besluit nog 700 bij. "Als je na een half jaar zegt: ik houd me niet meer aan de afspraak, loop je een ernstig risico dat de overheid onbetrouwbaar wordt", aldus Baas.

  Dijkhoff maakte vanavond bekend dat hij nog meer vluchtelingen naar Oranje wil sturen, omdat er een gebrek is aan slaapplaatsen en omdat in Oranje nog bedden beschikbaar zijn. Baas zegt dat hij de positie van de staatssecretaris begrijpt, maar vindt het een slechte zaak dat de gemaakte afspraken nu worden geschonden. Hij heeft Dijkhoff daarom gevraagd om zijn besluit zelf aan de inwoners van Oranje uit te leggen.

  Na een besloten bijeenkomst, eerder vanavond, werd de auto van de staatssecretaris belaagd door boze bewoners.

  De eerste 300 tot 400 asielzoekers zouden vanavond al in Oranje aankomen. Hun bussen zijn omgekeerd toen dorpsbewoners een wegblokkade hadden opgeworpen. Waar ze nu naartoe gaan, is niet bekend.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 07 Oct 2015 02:08:01 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot