daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 23 Mei 2015
Week 21

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Verkeersminister Schultz zal alles uit de kast halen om de plannen voor rekeningrijden in België tegen te gaan. "Het is wéér een barrière, terwijl we het in Europa toch hebben over vrij verkeer van personen en goederen". België wil per 1 april 2016 een kilometerheffing invoeren voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton.

  Schultz heeft haar Vlaamse collega Weyts al laten weten dat Nederland tegen is. Er zullen meer gesprekken volgen, kondigt ze aan. Ze wijst er verder op dat de Europese Commissie nog een uitspraak moet doen over het tolplan van Duitsland. Daarna zal het Belgische plan pas beoordeeld worden.

  Meebetalen

  Duitsland is van plan een tolheffing in te voeren voor alle buitenlandse automobilisten. Vooral in Beieren vinden de Duitsers dat die moeten meebetalen aan hun wegen. Veel automobilisten uit Oostenrijk en Italië maken gebruik van de Duitse snelwegen. Duitsers moeten in die landen wel tol betalen, maar andersom niet.

  Juist de uitzondering voor automobilisten uit eigen land kunnen België en Duitsland de das omdoen, verwacht Schultz. "Allebei de plannen kunnen verworpen worden vanwege discriminatie."

  Nederland heeft zelf geen tolheffingsplannen. "Een slecht idee moet je niet afstraffen met een ander slecht idee".

 • In Berlijn zijn zeker 1600 mensen komen opdagen voor de casting van 1000 figuranten voor de Amerikaanse tv-serie Homeland.

  Voor het castingbureau in de wijk Kreuzberg staat een lange rij: van de ingang tot in het metrostation op de Moritzplatz. Er wordt in Berlijn gecast omdat het vijfde seizoen van de serie daar zal worden opgenomen.

  Voor de mensen die de serie niet kennen: Homeland draait om de avonturen van hoofdpersoon Carrie Mathison, CIA-agente met een bijzondere gave om terroristen op te sporen en te ontmaskeren.

  Eerdere seizoenen speelden zich af in Amerika, Irak, Iran, Pakistan en Afghanistan. En nu dus in Duitsland. De opnames zijn deels in Berlijn, deels in studio Babelsberg in Potsdam, waar grote films zijn opgenomen als The Monuments Men en Grand Budapest Hotel.

  Niet alle fans van de serie kunnen zich aanmelden. Er wordt vooral gezocht naar mensen met een Arabisch uiterlijk. "Gerne auch Männer mit Vollbärten", staat er in de oproep. Mannen met stevige baarden zijn vandaag dan ook massaal op de auditie afgekomen.

  "Ik heb mijn baard niet speciaal voor vandaag laten staan, maar ik hoop wel dat het mijn kansen vergroot", zegt David Karavian. Hij is groot fan van de serie. "Het maakt me niet uit wat ik moet spelen. Terrorist, boze moslim, als ik maar op de set mag zijn."

  Ook de hoogblonde vijftiger Heidrun Rachals staat in de rij. Ze heeft de serie nog nooit gezien, maar "ik probeer het toch, want het is m´n droom om in zoiets mee te spelen".

  Formuliertje

  Amsterdam en Den Haag hadden ook graag als decor gefungeerd voor het vijfde seizoen. Waarom voor Berlijn is gekozen, daarover laat de producent niet veel los. Wel zegt hij dat Berlijn een fijne locatie is, omdat je hier makkelijk op actualiteiten uit Oekraïne kunt inspelen.

  Ook over de verhaallijn van het nieuwe seizoen is nog niet veel duidelijk. Wel is bekend dat Carrie niet meer bij de CIA werkt, maar bij een particulier beveiligingsbedrijf in Berlijn.

  De figuranten die vandaag geselecteerd worden, hoeven het niet voor het geld te doen. Ze krijgen 85 euro en moeten daarvoor drie dagen vrijhouden. Hueseyin Derin: "Je moet op een formuliertje invullen waar je vandaan komt, welke haarkleur je hebt en welke talen je spreekt. Je bent in twee minuten klaar. Vier foto's en dat is het. Ze bellen als ze je willen hebben. Ik hoop het zo."

 • Alle dansvoorstellingen die gepland stonden op de Algemene Begraafplaats Alkmaar zijn afgelast. Dat laat de organisatie van theaterfestival Karavaan weten, in samenspraak met de gemeente.

  De politie kan de veiligheid van dansers, publiek en medewerkers niet garanderen.

  Donderdagavond was een try-out, die verliep rustig en de reacties daarop waren positief. Gisteren spande een weduwnaar van wie de vrouw op de begraafplaats ligt, een kort geding aan. Zijn zaak kreeg aandacht in de media waarna de weerstand tegen de dansvoorstelling toenam.

  Antwerpen

  Gisteravond ging de voorstelling ook al niet door vanwege protesten. Dansers werden bedreigd en spullen werden vernield. De drie resterende voorstellingen gaan dus niet door.

  Het dansgezelschap zegt het heel erg te vinden om te moeten wijken voor geweld en bedreiging. "Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken."

  Eerder al waren er voorstellingen op drie verschillende begraafplaatsen in Antwerpen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 23 May 2015 16:51:19 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot