daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 November 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De regeringspartijen VVD en PvdA willen organisatoren van omstreden tentoonstellingen, lezingen en debatten financieel ondersteunen. Ze willen voorkomen dat zulke evenementen niet doorgaan, omdat de organisatoren bang zijn voor bedreigingen of opzien tegen de hoge kosten van beveiliging.

  De partijen trekken hier 1 miljoen euro voor uit. VVD-Kamerlid Van Veen en PvdA-Kamerlid Monasch benadrukken het belang van de vrijheid van meningsuiting en van het vrije woord. De organisatoren zouden in bepaalde gevallen bij de minister een beroep moeten kunnen doen op aanvullende middelen.

  De Tweede Kamer praat vandaag over de cultuurbegroting van minister Bussemaker.

  Westergaard

  Der partijen noemen als voorbeeld een lezing van de Deen Kurt Westergaard, die omstreden cartoons maakte van Mohammed. Via het speciale potje zou een bijdrage kunnen worden geleverd aan bijvoorbeeld beveiligers en detectiepoortjes. VVD en PvdA benadrukken dat zij er niet over gaan wat voor soort uitingen er moeten worden beschermd. Het mogen ook 'ongewenste gedachten' zijn.

  Op de vraag of 1 miljoen niet slechts een symbolisch bedrag is, antwoordt Van Veen dat dat nog zal moeten blijken. "Niet iedere lezing of expositie heeft dit soort beveiliging nodig."

  En op de vraag of dit niet een taak is van de politie, zegt Monasch dat die vooral in beeld komt bij concrete bedreigingen of als een bijeenkomst uit de hand loopt. Het extra geld is bedoeld om organisatoren al eerder te ondersteunen.

  Het geld is niet bestemd voor politici of mensen die haat prediken.

  Reëel

  Youri Albrecht, directeur van debatinstituut De Balie, noemt het plan van VVD en PvdA een buitengewoon reële oplossing voor een reëel bestaand probleem. Volgens hem kostten de veiligheidsmaatregelen die De Balie heeft genomen bij de komst van Westergaard, dit voorjaar, tienduizenden euro's. "En die heb je eigenlijk niet."

  Hij denkt dat bijeenkomsten vaker dan we beseffen niet doorgaan, omdat organisatoren bang zijn voor de gevolgen.

 • De Chinese hoofdstad Peking zucht onder de zwaarste smog van dit jaar. De autoriteiten hebben het op een na hoogste smogalarm afgegeven: code oranje.

  Bij code oranje gelden verschillende maatregelen. Zo moeten alle fabrieken hun productie verminderen of stilleggen, bouwplaatsen krijgen geen materialen meer aangeleverd en vrachtwagens mogen de stad niet meer in.

  Niet barbecueën

  Ook barbecueën of een vuurtje stoken is op dit moment streng verboden.

  Door een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan wind blijft de zware smog de komende dagen hoogstwaarschijnlijk nog hangen in de stad.

 • De zussen van Willem Holleeder moeten vandaag en morgen voor het eerst in het het openbaar getuigen. Eerder dit jaar werd bekend dat Astrid en Sonja Holleeder bij de politie belastende verklaringen hebben afgelegd tegen hun broer. Volgens zijn zussen is hij betrokken bij meerdere liquidaties.

  Naast de zussen Holleeder verschijnt ook Sandra den Hartog in de rechtszaal. Zij is een ex-vriendin van Willem Holleeder en weduwe van de vijftien jaar geleden geliquideerde zware crimineel Sam Klepper.

  Geluidsopnamen

  De vrouwen getuigen niet in de strafzaak tegen Holleeder zelf, maar in het hoger beroep van het langslepende liquidatieproces. Dat draait om uitvoerders en opdrachtgevers van zeven afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. De verklaringen van de vrouwen zijn ook in deze zaak relevant, aangezien Holleeder volgens het OM een hoofdrol speelde bij twee van deze moorden.

  Holleeder zit daarom sinds vorig jaar weer vast. Omdat het onderzoek naar hem nog loopt, wordt zijn strafzaak apart behandeld. De getuigenissen van Holleeders zussen en ex-vriendin vinden in dit proces voorlopig achter gesloten deuren plaats. Bekend is dat, naast de gesprekken van de vrouwen met de politie, ook geluidsopnamen bestaan.De oudste zus van Holleeder, Astrid, nam stiekem gesprekken met haar broer op die door justitie als bewijs worden gebruikt.

  Schiphol

  De zussen van Holleeder zeiden eerder dat ze wel gedwongen waren om naar de politie te stappen, omdat hun broer hen terroriseerde en bedreigde. Hij zou zelfs een 8-jarige zoon van Sonja Holleeder een pistool tegen het hoofd hebben gezet. Sonja is de weduwe van Holleeders jeugdvriend en mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Volgens het OM liet Holleeder zijn zwager in 2003 vermoorden.

  De getuigenissen vinden vandaag en morgen plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Vandaag wordt Astrid Holleeder gehoord, morgen Sonja Holleeder en Sandra den Hartog.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 30 Nov 2015 07:09:44 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot