daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 6 Februari 2016
Week 05

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Australië heeft Julian Assange hulp aangeboden. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed dat afgelopen week in een gesprek met advocaten van de Australische oprichter van WikiLeaks. "Ik heb zijn advocaten laten weten dat hij consulaire bijstand kan krijgen als hij dat nodig heeft", aldus Bishop.

  Aanleiding voor dat gesprek was de conclusie van de Verenigde Naties dat Assange moet worden vrijgelaten, en recht heeft op een schadevergoeding. Bishop zegt te laten onderzoeken wat de uitkomst van het VN-rapport betekent voor Assange.

  De Australische advocaat van Assange zegt de minister te hebben gevraagd zijn paspoort vrij te geven, of een nieuw paspoort te verstrekken. Ze heeft Bishop ook gevraagd te helpen bij de onderhandelingen over een oplossing.

  Ambassade

  Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar zou hij zich moeten verantwoorden over beschuldigingen van aanranding en verkrachting. Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het lekken van geheime documenten via WikiLeaks.

  De kans dat Assange door de uitspraak van de VN de ambassade van Ecuador zomaar kan verlaten is klein. Groot-Brittannië en Zweden hebben al aangegeven zich niks van het oordeel van de VN aan te zullen trekken.

 • Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen officier van justitie Lucas van Delft, van het arrondissement Zeeland West-Brabant. De man zou volgens NRC doodsbedreigingen aan zijn adres hebben verzonnen. Hij was belast met de bestrijding van zware georganiseerde misdaad.

  De aanklager zou in november afgelopen jaar onder een valse naam hebben gemeld dat mensen van plan waren hem te liquideren. Er werden zeer uitgebreide maatregelen genomen. Van Delft is voorlopig geschorst. Formeel verdenkt justitie hem van het delict ambtsdwang waar een straf van maximaal vier jaar cel op staat.

  Stress

  In een interview in NRC Handelsblad erkent Van Delft dat hij fouten heeft gemaakt. Hij zegt dat hij de melding deed omdat hij niet meer tegen de stress kon die zijn werk met zich meebracht. Hij werd sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd. "Door de stapeling van dreigementen ben ik uit evenwicht geraakt", zegt Van Delft in de krant.

  Van Delft zegt dat hij zelf van een bron uit het criminele circuit informatie kreeg dat er een liquidatie op hem aanstaande was. Maar tegenover collega's wil hij de identiteit van de bron niet prijsgeven, omdat deze dan in levensgevaar zou komen. Het OM zegt daarom niet te kunnen beoordelen of deze bron wel echt bestaat.

 • De gemeente Amsterdam stelt speciale verpleegkundigen aan om dikke kinderen te helpen met hun strijd tegen overgewicht. Een op de vijf kinderen in Amsterdam is te zwaar.

  Zorgverzekeraar Zilveren Kruis betaalt de komende drie jaar een zorgcoördinator voor 9000 kinderen, meldt RTVNH. Dat is een speciaal opgeleid verpleegkundige, die contact houdt met alle professionals die met het kind werken, overlegt met het gezin welke zorg nodig en passend is en houdt over meerdere jaren in de gaten hoe het met het kind gaat. Volgens de gemeente is deze aanpak uniek in Nederland.

  Er zijn in Amsterdam nu 25.000 kinderen met overgewicht. 2300 van hen lijden zelfs aan een levensbedreigende vorm van overgewicht, morbide obesitas genoemd. Amsterdam wil in 2033 alle kinderen op een gezond gewicht hebben.

  Actieplan

  Wethouder Van den Burg presenteerde in 2013 een actieplan, omdat toen bijna een kwart van de Amsterdamse kinderen te zwaar bleek te zijn. Landelijk is dat 15 procent. Vooral in de arme wijken van de stad wonen veel te dikke kinderen.

  Dit jaar komen de 2300 kinderen met morbide obesitas in een zorgtraject. In 2017 volgen de kinderen met obesitas.

  Vorige maand stuurde de gemeente nog, samen met veel andere consumentenorganisaties, een verzoek aan de meidengroep K3 om geen reclame meer te maken voor ongezond eten en snoep.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 06 Feb 2016 01:02:52 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot