daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 26 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een rechtbank in Egypte heeft 78 minderjarigen veroordeeld tot celstraffen van twee tot vijf jaar. Volgens de rechter waren ze lid van een "verboden organisatie", waarmee de Moslimbroederschap wordt bedoeld.

  De veroordeelden zijn tussen de 13 en 17 jaar oud. Hun advocaten mochten niet bij de rechtszaak in Alexandrië aanwezig zijn.

  De jongeren zouden hebben meegedaan aan protesten van de Moslimbroederschap, waarbij werd opgeroepen tot de val van de regering en de terugkeer van de afgezette president Morsi. Ook zouden ze verkeer hebben gehinderd en angst hebben aangewakkerd bij de bevolking.

  Morsi werd vorige zomer na massale protesten door het leger afgezet. De Moslimbroederschap is onder de nieuwe machthebbers verboden en opereert vooral ondergronds. Er zijn het afgelopen jaar duizenden Moslimbroeders in de cel beland.

 • België wil de eigen frieten op de werelderfgoedlijst en vraagt Unesco daarom om internationale erkenning.

  Begin dit jaar werd de frietcultuur al erkend door de Vlaamse minister van Cultuur Schauvliege. Nu is ook de rest van het land om.

  De Waalse landbouwminister Collin bevestigt dat de Belgische frietcultuur ook wordt erkend als cultureel erfgoed door het Frans- en Duitstalige gedeelte van België.

  Frietkot

  De erkenning voor de frietcultuur is tot stand gekomen door een petitie van Navefri, de Nationale Beroepsvereniging voor Frituristen. Op de petitievraag "Waarom zou onze frietkotcultuur een erkenning als immaterieel cultureel erfgoed moeten krijgen?" kwamen 20.000 voornamelijke positieve reacties.

  "Onder frietcultuur versta ik onder meer dat je bij wijze van spreken op de hoek van elke straat frietjes kan eten. Dat is uniek in de wereld", zegt iemand. Volgens Navefri bevat de frietkotcultuur in België zowel het ambacht van het frieten bakken als de beleving die erbij hoort.

  Een plek op de werelderfgoedlijst kan de frietkotten flink meer omzet opleveren, zegt de branchevereniging.

 • De provincie Noord-Brabant wil vanaf eind 2015 niet meer betalen voor de late nachttreinen in het weekend. Dat betekent dat er tussen 02.00 en 05.00 uur geen treinen meer zullen rijden tussen Eindhoven, Den Bosch en Utrecht. Dat staat in het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

  De provincie en de betrokken gemeenten Eindhoven, Tilburg, Breda, Dordrecht en Den Bosch moeten voor eind januari aan de NS laten weten of ze met eigen geld het nachtnet willen voortzetten.

  De treinen tot 02.00 uur worden vanaf volgend jaar opgenomen in de reguliere dienstregeling van de NS, maar voor treinen in de uren tussen 02.00 en 05.00 uur moeten de provincie en de gemeenten zelf betalen. Er wordt in die uren weinig gebruik gemaakt van het nachtnet en daarom stelt de provincie geen geld meer beschikbaar. Een ritje met het nachtnet kost tussen de 30 tot 35 euro per reiziger. Dat komt neer op ruim 400.000 euro per jaar.

  Kritiek

  In 2012 deed de provincie hetzelfde voorstel, maar na kritiek uit de regio mocht de nachttrein toch blijven rijden. Toen betaalde de provincie ruim 800.000 euro en de betrokken gemeenten ieder bijna 73.000 euro om de treinen tot eind 2015 in te kopen. Omdat het aantal reizigers na 02.00 uur niet is gestegen, wil de provincie de subsidie nu definitief stop zetten.

  Of er vanaf 2016 een ander vervoermiddel wordt ingezet na 02.00 uur 's nachts is niet bekend.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 26 Nov 2014 19:20:40 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot