daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 27 Januari 2015
Week 05

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Zes natuurorganisaties krijgen een miljoenendonatie om het getijdenlandschap in het Haringvliet in ere te herstellen. Ze willen in het gebied, even ten zuiden van Rotterdam, een groot natuurgebied ontwikkelen waar bijvoorbeeld de zeearend, de steur, de bruinvis en de witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen.

  Het Haringvliet is sinds 1970 door een dam van de Noordzee afgesloten, als onderdeel van de Deltawerken. Anderhalf jaar geleden besloot minister Schultz dat de deuren van de sluizen in 2018 op een kier gaan, waardoor het Haringvliet weer een combinatie wordt van zoet en zout water. Volgens de zes organisaties biedt dat "een historische kans om de verloren natuur in het Haringvliet te herstellen".

  Schorren

  De natuurorganisaties willen voor 2018 een deltalandschap ontwikkelen met slikken, schorren en rietvelden. Verder komen er vogeleilanden en schelpdierbanken. Het moet volgens het Wereld Natuur Fonds, de initiatiefnemer, een walhalla opleveren voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels.

  Gisteravond werd bekendgemaakt dat de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro aan het project schenkt. Het is de grootste schenking die de loterij dit jaar doet. In totaal gaat 312 miljoen euro naar bijna honderd goede doelen.

 • Voormalig CIA-agent Jeffrey Sterling is schuldig bevonden aan het lekken van informatie over de plannen van de VS om het nucleaire programma van Iran te ondermijnen.

  Sterling lekte de gegevens volgens de rechter aan de journalist James Risen. Die zou ze hebben gebruikt voor zijn boek State of War, uit 2006.

  Pullitzerprijs-winnaar Risen werd jarenlang gesommeerd te getuigen in de slepende zaak. Hij heeft dat steeds geweigerd. Begin deze maand beantwoordde hij voor de rechtbank een paar globale vragen, zonder zijn bronnen prijs te geven.

  Details

  Omdat er geen getuigenis was, en ook geen hard bewijs zoals telefoontaps of mails, vormden details uit State of War de bewijzen die leidden tot de veroordeling. De aanklagers betoogden dat Sterling met het lekken van de informatie levens in gevaar heeft gebracht.

  Sterling was in 2000 ontslagen. Volgens de aanklagers wilde hij wraak nemen op de CIA door informatie te lekken. In april hoort hij wat zijn straf is.

 • Het is een affaire met alle elementen voor een spionagethriller: de moord op de Russische spion Alexander Litvinenko in november 2006. Hij werd in een chic Londens hotel vergiftigd met de uiterst radioactieve isotoop polonium 210. Dinsdag beginnen in Londen de hoorzittingen over de zaak, ruim acht jaar na de moord.

  Dat het gebeurt is vooral te danken aan Litvinenko's weduwe Marina, die de onderste steen boven wil. Wie heeft de moord beraamd en gepleegd? En wat was de rol van de Russische staat? Litvinenko was een uitgesproken criticus van de Russische president Poetin. De Britten hadden al die jaren geen haast met het onderzoek, omdat ze bang waren de relatie met Moskou te belasten.

  Complot

  Alexander Litvinenko was een voormalige agent van de Russische geheime dienst FSB, de opvolger van de KGB uit de communistische tijd. Vladimir Poetin was er zijn hoogste baas. Litvinenko onthulde in 1998 een complot om de zakenman Boris Berezovski te vermoorden. Berezovski was de eerste miljardair van Rusland en een van de zogenoemde oligarchen. Litvinenko werd na de beschuldiging opgepakt en zat negen maanden vast.

  Later schreef hij een boek waarin hij stelde dat de FSB verantwoordelijk was voor bomaanslagen op flats in onder meer Moskou in 1999. Daarbij kwamen bijna 300 burgers om het leven. Volgens Rusland waren de aanslagen het werk van Tsjetsjenen. Maar Litvinenko stelde dat Rusland ze had geënsceneerd als voorwendsel voor de tweede oorlog in Tsjetsjenië.

  In 2000 vluchtte hij naar Groot-Brittannië, waar hij kort voor zijn dood de Britse nationaliteit kreeg. Hij werkte voor de Britse inlichtingendienst MI6 en werd ook ingezet door de Spaanse geheime dienst bij een onderzoek naar de Russische maffia.

  Thee

  Op 1 november 2006 dronk Litvinenko thee met twee andere Russische voormalige geheim agenten, Andrej Loegovoj en Dimitri Kovtoen, in het Millennium Hotel. Dezelfde dag nog werd hij ziek. Enkele dagen later werd hij opgenomen in een ziekenhuis, waar zijn toestand snel verslechterde. Tegen de BBC zei hij dat hij er "slecht aan toe was" na een "zware vergiftiging". Hij overleed op 23 november. Kort daarvoor stelde hij president Poetin verantwoordelijk voor zijn conditie.

  De politie gaat ervan uit dat Loegovoj en Kovtoen een dosis polonium-210 in Litvinenko's thee hebben gedaan. Beide mannen ontkennen. Loegovoj stelde zelfs dat Litvinenko een Britse spion was die mogelijk door de Britse geheime diensten was omgebracht. Rusland heeft hen nooit willen uitleveren. Maar er zijn sporen van polonium gevonden in onder meer het Millennium Hotel, een nachtclub en het stadion van voetbalclub Arsenal, waar Loegovoj een wedstrijd had bezocht.

  Russische staat

  De Britse patholoog-anatoom drong in de zomer van 2013 aan op een publiek onderzoek naar de zaak. Dat zou de mogelijkheid bieden om bepaalde geheime informatie in het onderzoek te betrekken, wat niet kan in een gewoon gerechtelijk onderzoek. De Britse regering wilde niets weten van zo'n publiek onderzoek. Kort na Litvinenko's dood was er al een diplomatieke rel ontstaan toen beide landen ieder vier diplomaten uitwezen. De Britten wilden niet nog meer gedoe.

  Maar Marina Litvinenko spande een rechtszaak aan, die ze won. Afgelopen zomer kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat er toch een publiek onderzoek komt, dat dus dinsdag gaat beginnen. Het gaat waarschijnlijk maanden duren en staat onder leiding van een ervaren rechter. De inzet is niets minder dan het aantonen dat de Russische staat betrokken is bij de moord op Alexander Litvinenko.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 27 Jan 2015 02:02:15 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot