daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 18 December 2017
Week 51

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De politie in IJsland, Polen en Nederland heeft een grote, gecoördineerde actie uitgevoerd tegen producenten van synthetische drugs. De actie werd gecoördineerd door de Europese politie-organisatie Europol en Eurojust, waarin de gerechtelijke autoriteiten van de EU samenwerken.

  De grote politie-actie, vorige week, was specifiek gericht tegen een grote criminele organisatie die synthetische drugs produceert en smokkelt. De drugsbende bestaat volgens Europol voornamelijk uit criminelen uit Polen.

  Lopend onderzoek

  In de drie landen zijn acht mensen aangehouden. Ook zijn op dertig plaatsen gebouwen, waaronder woonhuizen, doorzocht, waarbij verschillende soorten drugs werden gevonden.

  Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op bankrekeningen, auto's en appartementen met een totale waarde van ruim 1,8 miljoen euro.

  Geen toelichting

  Het onderzoek naar de drugsbende loopt inmiddels zeker een jaar en is nog niet afgerond. Europol geeft daarom ook geen toelichting op het bericht en zegt niets over de identiteit van de arrestanten of de plaatsen waar huiszoeking is gedaan.

  Volgens een woordvoerder van Europol zijn er de komende tijd meer resultaten van het onderzoek te verwachten. Ze wilde niet zeggen of dat binnen dagen, weken of maanden zou kunnen zijn.

 • D66-leider Pechtold beschouwt het appartement dat hij van een vriend heeft gekregen als een privékwestie. In Den Haag ontstond vandaag enige discussie over een bericht van GeenStijl over een appartement van Pechtold in Scheveningen.

  Het appartement was een schenking van een Canadese oud-diplomaat aan de D66-voorman. Sommigen vonden dat Pechtold de schenking had moeten melden in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. In dat register geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Hij heeft dat niet gedaan.

  Oude vriend

  Pechtold wilde er vandaag weinig over kwijt, omdat het volgens hem niets met zijn functioneren als politicus te maken heeft. Maar na alle publiciteit geeft D66 toch wat details. Volgens Pechtold is de oud-diplomaat een vriend die hij al tientallen jaren kent, al voordat hij de politiek in ging.

  De man had een flat als pied-à-terre in Scheveningen. Pechtold mocht die gebruiken als het zo uitkwam. In ruil daarvoor gaf de D66-voorman bijvoorbeeld de planten water. De diplomaat is inmiddels al jaren met pensioen en woont ergens anders.

  Volgens D66 heeft de Canadees Pechtold eerst verteld dat die het appartement zou erven, maar wilde de diplomaat de flat begin dit jaar bij leven aan de D66-voorman schenken. Dat is inderdaad gebeurd en volgens de schenkingsakte was de waarde van de flat 135.000 euro.

  Onbegrijpelijk

  Kamervoorzitter Arib heeft geen behoefte om er veel over te zeggen. Volgens haar woordvoerder moeten 'relevante' giften worden gemeld, maar staan er geen sancties op als dat niet gebeurt.

  Hoogleraar staatsrecht Voermans vindt het onbegrijpelijk dat Pechtold het appartement niet heeft gemeld. Volgens hem is het Kamer-register hier juist voor bedoeld en niet voor een paar flessen wijn. Voermans vindt dat de D66-leider in het register had kunnen uitleggen dat het een privézaak is, die zijn politieke functioneren helemaal niet heeft beïnvloed.

 • Justitie heeft een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip over een dubbele moord uit 1991.

  Het gaat om de 23-jarige Patricia van Blarcum en de 40-jarige Bertus Broek uit Rotterdam. Het stel werd op 16 maart 1991 door schoten en messteken om het leven gebracht in hun woning aan de André Gideplaats in de wijk Ommoord.

  Ondanks een groot rechercheonderzoek en aandacht in verschillende televisieprogramma's, is de zaak na 26 jaar nog niet opgelost. De politie denkt dat er mensen zijn die meer informatie hebben over de dubbele moord, maar zij hebben zich nog niet gemeld.

  RTV Rijnmond meldt dat destijds een bloedspoor is gevonden van een nog altijd onbekende vrouw. Ook is er dna gevonden op het gebruikte mes, maar dat heeft nog geleid tot een verdachte.

  Het is niet duidelijk waarom de twee om het leven zijn gebracht. De politie denkt dat Broek zijn moordenaar kende, omdat er geen braaksporen zijn gevonden bij de woning.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Mon, 18 Dec 2017 21:17:28 +0100]