daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 8 Juli 2015
Week 28

Geselecteerde regio:
Haarlemmermeer

Regio:
MeerRadio

Haarlem 105 Internet
Haarlem 105 Nieuws headlines

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Kinderdijk komt langzaam uit de geldzorgen. Drie jaar geleden ging het molencomplex failliet, maar werd het gered door de gemeente en de provincie. Nu komen de toeristen weer. Vandaag ontvangt Kinderdijk de 150.000ste toerist. Nooit eerder werd dat aantal al zo vroeg in het seizoen bereikt.

  Het valt niet mee om geld te verdienen aan molens die in een open landschap staan en waar iedereen gewoon langs kan lopen. Toch willen ze dat wel in Kinderdijk. Het geld is nodig om uit de kosten te komen en voor onderhoud. Vorig jaar kon de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, voor het eerst sinds het jaar 1540, geld apart zetten voor onderhoud.

  Nergens ter wereld staan zo veel molens bij elkaar als in Kinderdijk. De negentien molens vormen samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een waterbeheersysteem. Elk jaar komen zo'n 450.000 toeristen naar de molens kijken.

  Riviercruise

  De laatste twee jaar merken ze dat er meer toeristen naar Kinderdijk komen. Dat wordt mede verklaard doordat Nederland sowieso meer toeristen trekt. Daarnaast heeft wereldwijd de middenklasse meer geld te besteden, is Kinderdijk is werelderfgoed en er komen er veel toeristen met een riviercruise.

  "De mensen die met een cruise komen, kopen automatisch een kaartje", zegt Johan Mellegers, commercieel directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. "Maar we zijn veel te afhankelijk van die riviercruises, dus het is nog steeds een broos financieel geheel."

  Te druk

  Kinderdijk hoopt te groeien naar 650.000 bezoekers. Dat aantal kunnen ze nu nog niet aan, zegt Mellegers. "In het voorseizoen is het eigenlijk al te druk."

  In 2017 komt er een nieuw bezoekerscentrum, dat moet zorgen voor meer capaciteit. Ook gaan er meer molens open en wordt de infrastructuur aangepast. Zo komen er betere paden, die de bezoekersstroom in betere banen moeten leiden.

 • De kersverse Griekse minister van Financiën heeft gisteren voor de vergadering van de Eurogroep zijn aantekeningen per ongeluk laten zien. Minister Tsakalotos kwam de vergaderzaal binnen met een map documenten onder zijn arm. Daarbovenop lag een spiekbriefje met steekwoorden voor zijn bijdrage - met de tekst naar boven.

  Logischerwijs waren alle lenzen bij binnenkomst gericht op Tsakalotos, voor wie het de eerste Eurogroep-vergadering was. Meteen nadat de foto's waren verspreid, begonnen journalisten op Twitter de notities te ontcijferen.

  Dat viel overigens niet mee: het enige dat duidelijk te lezen is, is 'no triumphalism'. Mogelijk is dat een verwijzing naar het referendum van afgelopen zondag, toen de Griekse regering een ruime meerderheid achter zich kreeg voor een 'nee' tegen de Europese bezuinigingsvoorstellen. Het referendum, en vooral de uitslag ervan, vielen bij andere regeringsleiders niet in goede aarde. Op het briefje zijn verder de woorden 'rejection' (afwijzing) en 'message to the people' (boodschap aan het volk) te lezen.

  Tsakalotos had zijn aantekeningen gemaakt op briefpapier van The Hotel, een viersterrenhotel in een van de hoogste gebouwen van Brussel. Twitteraars staken direct de draak met het briefje. Zo heeft iemand de tekst 'doe een dansje' op het briefje gefotoshopt.

 • De aandelenkoersen in China blijven kelderen. Maatregelen om de koersdalingen te stoppen en het vertrouwen onder beleggers te laten terugkeren, blijken weinig effectief.

  Een stroom aan Chinese bedrijven heeft inmiddels de handel in hun aandelen bevroren. 1323 ondernemingen legden de handel de afgelopen dag stil.

  De Shanghai Composite Index, waar ook buitenlandse beleggers actief zijn, opende ruim 8 procent in het rood en sloot met een verlies van 3,7 procent. De index staat op het laagste niveau sinds half maart. De beurs in Shenzhen leverde 3,3 procent in.

  Een gesprek met correspondent Marieke de Vries in China over de dalende aandelenmarkten in China.

  Wat is er aan de hand?

  Sinds half juni is 30 procent van de beurswaarde van de Chinese aandelen verdwenen. Vandaag sloten de beurzen van Shanghai en Shenzhen weer met verlies. In Shanghai heeft zelfs een kwart van de bedrijven de handel in hun aandelen stilgelegd, om ze niet verder te laten kelderen.

  Dat is natuurlijk ook linke soep, omdat ze op een gegeven moment ook weer moeten instappen om de waarde van hun bedrijf weer op peil te krijgen. Maar het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Dat maakt de beurzen wankel.

  Hoe komt dit?

  Het heeft veel met kuddegedrag van de beleggers zelf te maken; tot half juni stegen de aandelen torenhoog. Dat had te maken met het volkscongres, waar de president had aangekondigd dat er weer impuls en kapitaal in de beurzen zouden worden gestoken en dat buitenlandse investeerders toegelaten zouden worden. Daardoor stapten steeds meer mensen in.

  Maar nu de koersen zo hard dalen, komen die beleggers natuurlijk in de problemen. Premier Li Keqiang maakte het er niet veel beter op met een speech, waarin hij zei hoe goed de Chinese economie ervoor staat, zonder melding te maken van de problemen op de beurzen. Dat was een politieke blunder, want dan lijkt het alsof de overheid niet ziet wat er aan de hand is. Het wantrouwen steeg en er werden weer meer aandelen gedumpt.

  Wat doet de overheid?

  De overheid heeft een paar jaar geleden de beurzen al eens helemaal stilgelegd, vanwege het gokgedrag. Vorig jaar kwam Shanghai weer langzaam op gang en dit jaar gaf de regering er een nieuwe impuls aan door ook buitenlands kapitaal toe te staan. Maar sinds de problemen is de beursgang van 28 bedrijven alweer opgeschort en is de rente verlaagd, zodat de banken weer aantrekkelijker worden.

  Verder zijn er berichten dat de Chinese overheid zelf aandelen aan het kopen is als noodmaatregel. Daar zou een miljardenbedrag voor gereserveerd zijn, om de beurzen weer te laten stijgen. Maar met welke hoeveelheden en hoe vaak de overheid dat doet, is niet bekend. Dus dat helpt nog niet echt bij het herstel van het vertrouwen in de beurs.

  Wat merkt de gewone Chinees ervan?

  85 procent van de beleggers in China is particulier, dus mensen zitten er vaak met hun spaargeld of -erger nog- met geleend geld in. Door de nog steeds groeiende economie is er veel geld beschikbaar, maar als mensen door kuddegedrag met geleend geld beleggen, dan komen ze diep in de problemen. Ze kunnen hun schuld niet afbetalen als de aandelen niets meer waard zijn. En er zijn natuurlijk mensen die hun pensioengeld zien verdwijnen. Allemaal met gevolgen voor de directe economie.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 08 Jul 2015 08:29:30 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot