daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 23 November 2014
Week 47

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit de regio

RTV Drenthe
Nieuws

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Twee agenten zijn in Helmond lichtgewond geraakt toen ze met hun politieauto op de kop belandden. Ze liepen onder meer snijwonden op.

  De twee waren de afgelopen avond op weg naar een melding toen ze uit de bocht vlogen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend, maar volgens een woordvoerder is de kans groot dat de agenten met hoge snelheid reden. Er wordt nog nader onderzoek gedaan.

  De agenten zijn aan hun verwondingen behandeld in een ambulance. Collega's hebben de melding overgenomen.

 • Het aantal asielzoekers in Nederland stijgt volgend jaar opnieuw fors. Dat heeft staatssecretaris Teeven gezegd in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij wees op de noodzaak om nieuwe opvangplaatsen te creëren, omdat daaraan volgens hem nu al een "schreeuwend tekort" is.

  Nu zitten er 29.000 mensen in Nederlandse asielzoekerscentra. Teeven zei dat dat volgend jaar zal toenemen naar zeker 33.000, maar dat er ook wetenschappelijke schattingen zijn dat het er 40.000 worden.

  Belangrijkste oorzaak is het toenemende aantal Syriërs die vluchten voor de oorlog in hun land. Momenteel komt meer dan 60 procent van de asielzoekers in Nederland uit Syrië. Volgend jaar is dat percentage waarschijnlijk nog hoger. Verreweg het grootste deel van de Syrische aanvragen wordt gehonoreerd.

  Uitzetten

  Vanwege de volle azc's is het volgens Teeven des te noodzakelijker om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten. "Het is met dat geringe aantal opvangplaatsen belangrijk om te zorgen dat we daar de mensen hebben die recht hebben op opvang."

  De staatssecretaris noemde het "een enorme opgave" voor gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om opvangplaatsen te creëren. Hij wees erop dat er al onder meer gevangenissen worden omgebouwd, maar er zijn volgens hem nog meer plaatsen nodig.

  Overloon

  Teeven reageerde ook op de onrust van deze week in het azc in Overloon. Tientallen asielzoekers gingen daar woensdagnacht met elkaar op de vuist. Om nieuwe onrust te voorkomen, werd een dag later een aantal asielzoekers overgeplaatst.

  "Dat waren mensen uit Eritrea die iets te veel alcohol hadden gedronken en die ruzie kregen met Syriërs die wilden slapen", zei Teeven. "Daar moet je bovenop zitten. Dat gaat niet vanzelf goed."

 • In Frankrijk zijn tientallen demonstranten opgepakt bij nieuwe betogingen tegen politiegeweld. De aanleiding is de dood van een jonge activist, die vorige maand door een politiegranaat om het leven kwam. De regering heeft het wapen daarna verboden.

  De activist, de 21-jarige Remi Fraisse, kwam om bij een protest tegen de bouw van een dam in de rivier de Tarn. In de weken erna kwam het in verschillende Franse steden al tot rellen.

  In Toulouse werden vandaag zestien mensen opgepakt die afvalcontainers in brand hadden gestoken. Aan de betoging in Toulouse deden een kleine 1000 mensen mee. In Nantes waren 1200 mensen op de been. Op veel spandoeken stond de leus 'Stop het doden door de politie'.

  Politiek

  De dood van de jonge demonstrant heeft de kloof tussen de socialistische partij en de Groenen verder vergroot. De Groenen verleenden eerst gedoogsteun aan de regering, maar raken steeds verder van de socialisten vervreemd.

  De Groenen vinden dat de regering de zaak verkeerd heeft aangepakt. Ze beschuldigen minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve ervan dat hij in de kwestie aanvankelijk om de waarheid heen draaide.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 23 Nov 2014 01:39:11 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot