daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 28 April 2015
Week 18

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit de regio

RTV Drenthe
Nieuws

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Een dag na de opening van Giro 555 voor slachtoffers van de aardbeving in Nepal staat de teller op zo'n 580.000 euro. "Een heel mooi bedrag", laten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) weten.

  Gisteren openden de hulporganisaties gironummer 555, dat tegenwoordig NL08 INGB 0000 0005 55 is.

  Actiedag

  Vrijdag is er een nationale hulpactie: de Nederland Helpt Nepal-dag. De dag staat in het teken van een oproep aan alle Nederlanders om geld in te zamelen voor Nepal.

  Hoe de dag eruit gaat zien, is nog niet bekend. "Daar praten we morgen over verder met de omroepen", zegt een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties.

  Ziektes

  De aardbeving heeft duizenden mensen het leven gekost. Inmiddels zijn er zo'n 4400 lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat het dodental oploopt tot 10.000.

  Hulporganisaties zijn vooral bezorgd over het uitbreken van ziektes, vanwege het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen.

 • In Nepal is een man 80 uur na de verwoestende aardbeving levend onder het puin vandaan gehaald. De 28-jarige Rishi Khanal lag onder een ingestort appartementencomplex. Hij had geen eten en drinken en er lagen drie doden naast hem.

  Khanal bevond zich op de tweede verdieping toen het gebouw zaterdag instortte. Vandaag hoorden Nepalese en Franse reddingswerkers hem schreeuwen. Het duurde uren voordat ze door het puin waren gebroken en hem bereikten.

  Gebroken been

  Op het eerste oog maakt de man het goed. Mogelijk heeft hij een gebroken been. "Het lijkt erop dat Khanal kon overleven door zijn wilskracht", zegt een reddingswerker.

  Intussen zoeken reddingsteams uit allerlei landen naar slachtoffers. Tientallen Nederlandse hulpverleners coördineren de internationale reddingsoperatie.

 • Het verwijderen van behandelingen met maagzuurremmers en antidepressiva uit het basispakket heeft de overheid minder geld opgeleverd dan verwacht. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer over de periode van 2007 tot 2013. De bezuinigingen leverden jaarlijks 250 miljoen euro minder op dan begroot, schat de Rekenkamer.

  In de onderzochte jaren gingen onder meer de cholesterolverlagers uit het pakket. Het ministerie wilde daarmee 97 miljoen euro te besparen, maar in werkelijkheid werd dat slechts 18 miljoen. Het schrappen van slaapmiddelen, eerstelijnspsychologie en paracetamol-codeïne leverde wel de beoogde bezuinigingen op.

  De laatste jaren werden verschillende medicijnen en behandelingen uit het basispakket gehaald, met als doel om de alsmaar stijgende zorgkosten te beperken. De Rekenkamer stelt dat de maatregelen in het verleden te weinig hebben opgeleverd. Maar volgens het instituut kunnen wijzigingen in het basispakket in de toekomst wel een grotere bijdrage spelen aan beheersing van de zorguitgaven. "We zijn daar voorzichtig positief over", aldus de onderzoekers.

  Onduidelijk

  De Rekenkamer heeft kritiek op het feit dat het ministerie de ingeboekte besparingen niet systematisch bijhoudt. "Op deze manier is het onduidelijk of het beleid van de minister het gewenste effect heeft en kunnen de minister en de Tweede Kamer geen lessen trekken voor de toekomst", staat in het rapport.

  Minister Schippers van Volksgezondheid liet twee weken geleden aan de Tweede Kamer weten op welke manier zij de komende jaren met het basispakket wil omgaan. Ze wil dat er meer naar de verschillen tussen patiënten wordt gekeken.

  Schippers is op korte termijn niet van plan om verder te korten op het basispakket. Volgens de Rekenkamer lijken de mogelijkheden daarvoor zeer beperkt.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 28 Apr 2015 21:46:30 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot