daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 31 Juli 2015
Week 31

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit de regio

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Ze domineren op veel plekken het straatbeeld van de Hongaarse hoofdstad Boedapest: vluchtelingen. Ze bivakkeren op tal van openbare plekken, zoals stations. Sommigen slapen in tentjes, anderen onder een kartonnen doos.

  De meeste migranten verzamelen zich in het Keleti-station; het belangrijkste metro- en treinstation van de stad. Keleti is onder meer het eindpunt van treinen uit Servië. Er verblijven vooral jonge mannen uit Syrië en Afghanistan in de tunnels onder het station, maar ook vrouwen met kinderen.

  Volgens Tamas Lederer, leider van de organisatie die de migranten begeleidt, stranden de vluchtelingen op hun weg naar de opvangkampen in Boedapest. "Ze moeten met het openbaar vervoer naar de kampen toe. Daarvoor krijgen ze gratis tickets voor de trein." Eenmaal op het Keleti-station aangekomen, moeten ze naar een ander station om hun reis met de trein te vervolgen. "Maar het vervoer om daar te komen, is niet gratis."

  Een van de migranten die in het ondergrondse metronetwerk van de stad verblijft is Azim. Hij is gevlucht uit Afghanistan. "In Afghanistan betaalde ik met een vriend 12.000 Amerikaanse dollars aan smokkelaars om ons naar Duitsland te brengen. Maar sinds we in Hongarije zijn, kunnen we hem niet meer bereiken; hij heeft zijn telefoon uitgeschakeld. We kunnen niet anders."

  Voordat hij in het station belandde, sliep hij elders in de stad. "Maar het was te koud en het regende. Dus we hadden geen andere keus dan naar het Keleti-station te gaan."

  Honderdduizend vluchtelingen

  Samen met duizenden anderen behoort hij tot de vluchtelingen die via de Balkan naar Europa komen, op de vlucht voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en Afrika. Ruim honderdduizend zijn er tot dusver Hongarije binnengekomen, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken vandaag bij de heropening van een grensovergang met buurland Servië.

  Meer dan 93.000 mensen hebben in Hongarije asiel aangevraagd. De meeste asielzoekers wachten het oordeel niet af, maar reizen door naar de meer welvarende landen van Europa. Aangenomen wordt dat nog veel meer mensen de doorreis maken zonder zich te melden bij de Hongaarse autoriteiten.

  Die doorreis maakt het land aantrekkelijk voor migranten. In tegenstelling tot buurlanden Kroatië en Roemenië, hoort Hongarije bij de Schengenzone. Daarbinnen is geen grenscontrole voor personen. Als ze eenmaal in Hongarije zijn, kunnen ze dus vrij doorreizen naar andere Schengenlanden.

  Om de vluchtelingenstroom tegen te gaan, bouwen de Hongaren een vier meter hoog hek langs de grens met Servië. Het wordt zo'n 175 kilometer lang. Het hek is omstreden; veel landen, en ook de Europese Unie en de Verenigde Naties, hebben er kritiek op. Het hek moet eind augustus klaar zijn.

 • De Amerikaanse countryzangeres Lynn Anderson is op 67-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Ze was vooral bekend van de hit (I never promised you a) Rose Garden uit 1970, waarvoor ze een Grammy Award kreeg. Het nummer was oorspronkelijk van singer-songwriter Joe South.

  De zangeres kreeg eind jaren zestig landelijke bekendheid toen ze vaak op de televisie te zien was in de Lawrence Welk Show. Ze groeide uit tot een van de belangrijkste countryzangeressen van Amerika.

  Top of the world

  Anderson scoorde in de VS elf nummer-één-hits, stond achttien keer in de top-tien en meer dan vijftig keer in de top-veertig. Bekende nummers van haar waren Cry, How can I unlove you, Keep me in mind, You're my man en Top of the world.

  In Nederland stond daarvan alleen You're my man in de top-veertig, in twee weken kwam het niet verder dan nummer 34. Rose Garden stond hier veertien weken in de hitlijst, waaronder een week op nummer 2.

  Wereldwijd heeft ze miljoenen platen verkocht. In totaal werd ze zeven keer genomineerd voor een Grammy, de laatste keer in 2004. Afgelopen maand bracht ze nog een nieuw gospelalbum uit.

  Longontsteking

  De familie heeft in een verklaring laten weten dat ze gisteren is overleden in het ziekenhuis in Nashville (Tennessee). Ze had longontsteking gekregen na een reis naar Italië.

 • Het OM ziet geen reden om vervolging in te stellen naar aanleiding van een fataal ongeluk met een bierfiets in Eindhoven. In april kwam de bierfiets klem te staan bij een spoorwegovergang; een 24-jarige man werd gegrepen door een trein en overleefde het niet.

  De politie heeft technisch onderzoek gedaan en gesproken met getuigen. Het OM zegt dat de verklaringen over de toedracht en de precieze omstandigheden uiteenlopen. Daardoor is niet meer vast te stellen wat er exact is gebeurd.

  Wel is volgens het OM duidelijk geworden dat de bierfiets bij het oversteken van de spoorwegovergang klem kwam te staan tegen de slagboom. De mannen op de fiets, van een lokaal voetbalteam dat kampioen was geworden, probeerden tevergeefs het rijwiel in beweging te krijgen.

  Toen een trein naderde, ging iedereen van het spoor. Alleen de 24-jarige was nog te dichtbij en werd door de trein geraakt. De man zou een blessure hebben gehad en op krukken hebben gelopen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 31 Jul 2015 23:22:34 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot