daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 7 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit Noordoost Friesland

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Poetin vierde zijn 63e verjaardag vandaag op een sportieve manier. Hij speelde met Russische ijshockeylegendes, Russische politici en zakenmannen een ijshockeywedstrijd in Sotsji.

  Ook de minister van defensie Sergej Sjojgoe speelde mee. Hij nam het samen met zijn team op tegen de jarige president.

  Poetins team won de wedstrijd met 15-10 en de president mocht een beker in ontvangst nemen. Met zeven goals haalde Poetin zijn gemiddelde wel wat omlaag, tijdens de vorige wedstrijd in mei wist hij de puck nog acht keer in het doel te krijgen.

  De wedstrijd vond plaats tijdens de Night Hockey League, een terugkerend evenement op initiatief van Poetin. In een korte toespraak riep hij zijn landgenoten op te gaan sporten. "Wie in beweging is en doorgaat om te winnen, die zal ook winnen", zei Poetin.

 • Een stofzuiger grotendeels gemaakt van gerecyclede doppen van frisdrankflessen en andere, afgedankte stofzuigers. Sinds kort is die in Friesland te koop. Het Friese afvalverwerkingsbedrijf Omrin heeft het product bedacht en ontwikkeld in samenwerking met Philips.

  Omrin maakt gebruik van het huishoudelijk afval van de Friese bevolking. De grondstof die het bedrijf daarvan maakt, gaat naar kunststofverwerkingsbedrijf AKG. Daar maken ze er kunststoffen van, die gebruikt worden voor de productie van de stofzuiger.

  Cirkel rond

  "We zorgen ervoor dat van het afval van Friese huishoudens nieuwe producten worden gemaakt", zegt een woordvoerder van Omrin. "De gerecyclede producten komen bij diezelfde huishoudens in de regio terug. Zo is de cirkel perfect rond."

  Aan het ontwikkelen van onder meer een huishoudemmer, een koffiezetapparaat en een afvalcontainer uit gerecycled afval wordt bij Omrin nog gewerkt. Dat doet het bedrijf in samenwerking met start-up-bedrijven uit de regio.

  Ook Philips is enthousiast over de stofzuiger. "Hij is niet speciaal bedoeld voor een milieubewuste doelgroep," zegt Eelco Smit van Philips. "Het product moet gewoon kwalitatief goed en gebruiksvriendelijk zijn."

  Vierde plaats

  In Nederland wordt 51 procent van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld. Daarmee staat het op de vierde plaats in Europa. Duitsland scoort met 65 procent het hoogst, daarna volgen Oostenrijk (62 procent) en België (57 procent). De Nederlandse doelstelling is om dit jaar een percentage van 60 tot 65 te halen.

  Volgens berekeningen van Milieu Centraal is het theoretisch mogelijk om 81 procent van het huishoudelijk afval te recyclen.

 • President Obama heeft Artsen Zonder Grenzen (AzG) zijn excuus aangeboden voor de aanval op de kliniek in Kunduz. Gisteren erkende de Amerikaanse generaal Campbell al dat de aanval een vergissing was.

  Anonieme bronnen uit de omgeving van de generaal meldden vandaag tegen de New York Times dat hij er bovendien van overtuigd is dat de Amerikanen hun eigen richtlijnen niet hebben gevolgd.

  De Amerikanen hebben zich grotendeels weliswaar teruggetrokken uit Afghanistan, maar zijn nog steeds aanwezig met gevechtstoestellen en 10.000 manschappen. Alleen in de volgende drie gevallen mogen de Amerikanen luchtaanvallen uitvoeren: er mag ingegrepen worden om terroristen uit te schakelen, om Amerikaanse troepen te beschermen of om het Afghaanse leger bij te staan en te voorkomen dat er terrein wordt verloren.

  NOS-correspondent Arjen van der Horst zegt dat er volgens generaal Campbell bij het bombardement op de AzG-kliniek aan geen enkele van deze drie voorwaarden is voldaan. Van der Horst: "Het beeld doemt op van een bombardement dat dit ziekenhuis bewust als doelwit had. Er zijn steeds meer puzzelstukjes die dit beeld bevestigen."

  Het bericht van Artsen Zonder Grenzen dat de kliniek dertig minuten onder vuur lag en het doelwit van meerdere aanvalsgolven was, is volgens Van der Horst niet tegengesproken door het Pentagon. De kliniek was bovendien het enige gebouw in de omgeving dat was geraakt.

  Puzzelstukjes

  Een van de andere puzzelstukjes is het gegeven dat de Amerikanen het zogenoemde AC-130-toestel gebruikten dat vanwege zijn vuurkracht ook wel een vliegende tank wordt genoemd. Van der Horst: "Het toestel vliegt vrij laag, opereert altijd 's nachts en heeft daarom altijd ondersteuning op de grond nodig: eenheden die het doelwit aanwijzen. En dat was het geval in Kunduz. Die aanwijzingen kwamen van de Afghanen. Het is de vraag of de Amerikanen blind zijn afgegaan op hun coördinaten".

  De Afghanen hebben de aanval gerechtvaardigd genoemd, omdat de Taliban het ziekenhuis als stelling zouden hebben gebruikt. Dit wordt met klem ontkend door Artsen zonder Grenzen, maar wijst er wel op dat de Afghanen in feite toegeven dat het ziekenhuis een doelwit was. Volgens Van der Horst is dit opnieuw bewijs dat het geen afzwaaier was, geen 'collateral damage'.

  Als mogelijk motief voor de aanval noemt hij de frictie die bestaat tussen de hulporganisatie en de Afghaanse regering. Artsen zonder Grenzen is een neutrale organisatie en behandelt gewonden van alle strijdende partijen, ook Talibanstrijders. Het Afghaanse leger had een appeltje te schillen met AzG. In juni was het leger het ziekenhuis al eens binnengevallen om gewonde Talibanstrijders te arresteren.

  Van der Horst: "De afgelopen veertien jaar zijn er vaak onschuldige Afghaanse slachtoffers gevallen, maar hun stem wordt zelden gehoord. En als ze al gehoord worden, dan worden ze platgewalst door verklaringen van het Pentagon die klakkeloos worden overgenomen door de Amerikaanse media. Dit keer is het slachtoffer een westerse organisatie met welbespraakte woordvoerders, een organisatie waarvoor ook in Amerika diep respect bestaat. Daar wordt wél naar geluisterd."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 07 Oct 2015 21:22:35 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot