daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 28 Mei 2015
Week 22

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Drenthe
Nieuws

NU.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bandidos-kopman Harrie Ramakers wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Sittard, schrijft nieuwssite 1Limburg. Ramakers werd gisteren gearresteerd bij een grote politie-actie tegen motorclubs.

  Het schietincident vond eerder deze maand plaats bij café Dug Out, dat gevestigd is in een sporthal in Sittard. Tot schrik van een groep volleyballers was daar een confrontatie tussen de rivaliserende motorclubs Bandidos en Red Devils. Drie mensen raakten gewond.

  Bij de inval van gisteren nam de politie een grote hoeveelheid wapens en verdovende middelen in beslag.

 • Zwitserse wetenschappers hebben de oorzaak ontdekt van een probleem dat de kaasindustrie van het land al enkele jaren plaagt: Löcherschwund, het kleiner worden van de gaten in de gatenkazen.

  Al enkele jaren worden de gaten in beroemde kazen als Emmentaler kleiner. Tot nu toe was onduidelijk hoe dat kwam. Regeringsinstituut Agroscope deed er daarom onderzoek naar.

  Het was al bekend dat de gaten in de kaas ontstaan door het koolzuurgas dat wordt uitgescheiden door melkzuurbacteriën. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de grootte daarvan afhankelijk is van microscopisch kleine verontreinigingen in de melk.

  Hooideeltjes

  De onderzoekers ontdekten dat ze de grootte en hoeveelheid gaten in de kaas konden beïnvloeden door meer of minder hooideeltjes in de melk te strooien. Voor het onderzoek werden "acht experimentele Emmentaler-kazen" 130 dagen gerijpt.

  De wetenschappers concluderen dat de gaten verdwijnen doordat de melkstallen de afgelopen jaren schoner zijn geworden. Doordat boeren niet meer melken met open emmers, maar melk in een afgesloten systeem opslaan, is de melk te schoon geworden.

 • Het onkruidmiddel Roundup wordt vooralsnog niet totaal verboden. Spuiten van het chemische bestrijdingsmiddel op de stoep mag vanaf 1 januari volgend jaar niet meer, maar voor een totaalverbod waaronder ook de landbouw zou vallen, is geen meerderheid in de Tweede Kamer.

  VVD en CDA zijn tegen een verbod. De PvdA voelt er wel voor, maar denkt dat er op dit moment te veel juridische bezwaren zijn. "Nu verbieden is een risico, de rechter fluit zo'n verbod terug", zei Tweede Kamerlid Leenders in een debat over de kwestie.

  Gezondheidsgevaar

  Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vindt dat er nu te weinig rapporten zijn die een causaal verband aantonen tussen Roundup en gevaar voor de gezondheid. Zo'n causaal verband is nodig, aldus Dijksma, omdat een verbod anders juridisch niet onderbouwd en dus onhaalbaar is.

  Onder meer PVV, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SP vinden dat er geen enkel risico moet worden genomen met het middel. Er zit glyfosaat in, dat in verband wordt gebracht met tal van aandoeningen.

  SP-Kamerlid Smaling haalde recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie aan, dat veronderstelt dat het glyfosaat in Roundup mogelijk kankerverwekkend is. "Hoeveel duidelijker dan dat willen we het hebben?", vroeg hij zich af. Wachten op regelgeving vanuit Europa lijkt Smaling onverstandig; hij pleit voor noodmaatregelen. "Het gaat hier om onze sportvelden, ons drinkwater, onze gezondheid".

  Gifgebruik

  Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren sprak van een hormoonverstorend, kankerverwekkend middel. "Nederland staat in de top-3 waar het gaat om gifgebruik. Doet dit kabinet wel alles dat het kan om risico's te vermijden?"

  Ouwehand stelde voor om de bewijslast om te draaien. "Laat producenten bewijzen dat hun middelen niet schadelijk zijn." Maar volgens staatssecretaris Dijksma is dat door Europese regelgeving niet mogelijk.

  Tuincentra

  De tuincentra Intratuin en Ranzijn en bouwmarkt Praxis hebben Roundup inmiddels uit de handel genomen. Een verbod van het gebruik op de stoep gaat dus binnenkort in, maar een aantal partijen pleit ook voor een algemeen verbod op de verkoop ervan. Volgens staatssecretaris Mansveld van Milieu is zo'n verkoopverbod juridisch onhaalbaar.

  D66-Kamerlid Schouw zei dat de gang van zaken haaks staat op de moties die eerder door de Kamer werden aangenomen. "Het gaat ook om de toekomst van onze voedselvoorziening", zei hij. "Een gebroken ecosysteem gaat ons niet aan voedsel helpen." Hij drukte het kabinet op het hart om te denken aan de lange termijn.

  Voor wie denkt straks azijn te gaan gebruiken voor het schoonmaken van de stoep: dat is ook verboden. Staatssecretaris Mansveld liet weten dat dit ook op een lijst van "niet toegestane middelen" staat.

  Neonicotinoïden

  Veel partijen zijn ook nog steeds bezorgd over neonicotinoïden. Deze stoffen, die in gewasbestrijdingsmiddelen zitten, worden verantwoordelijk gehouden voor de massale sterfte onder honingbijen en andere nuttige insecten.

  Op dit moment geldt een tweejarig verbod van de Europese Unie, maar dat loopt dit jaar af. De EU liet daarom onderzoek uitvoeren om te bepalen hoe het verder moet met de neonicotinoïden. Het onderzoek wees uit dat ze niet alleen schadelijk zijn voor de honingbij, maar ook voor grote groepen andere insecten.

  D66, PVV, SP, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren maken zich veel zorgen. Onder meer GroenLinks pleit voor een tijdelijk verbod op neonicotinoïden. Staatssecretaris Dijksma liet de Kamer weten dat zij het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden heeft gevraagd om een herbeoordeling van de stoffen.

  Het college bekijkt onder meer wat de gevolgen zijn voor het oppervlaktewater als de middelen opnieuw worden toegelaten. De beoordeling wordt nog voor de zomer verwacht.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 28 May 2015 19:53:01 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot