daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 4 Maart 2015
Week 10

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit de regio

RTV Drenthe
Nieuws

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het is weer makkelijker geworden om illegaal films en series te bekijken. Dat kon al via Popcorn Time, een programma dat je installeert op je pc of telefoon (alleen Android) en waarmee je zonder te betalen films en tv-series kunt zien. Nacho Time gaat een stap verder en maakt deze films en tv-series beschikbaar op een website.

  Het enige wat je hoeft te doen is het website-adres in te tikken: nachotime.io. Vervolgens krijg je een overzicht van het aanbod. Het uiterlijk van de website en het aanbod doen veel denken aan Popcorn Time. Vanuit het aanbod kun je een film of tv-aflevering selecteren en op relatief hoge kwaliteit en inclusief Nederlandse ondertiteling bekijken.

  Of Nacho Time en Popcorn Time verband houden, is lastig te achterhalen. Het zou kunnen dat Nacho Time is gebaseerd op de basiselementen van Popcorn Time, want die waren vrij beschikbaar voor programmeurs.

  Auteursrechten

  Nacho Time is net als Popcorn Time een illegale manier van films kijken. Stichting BREIN, die opkomt voor auteursrechten, is niet blij met deze dienst. Zo zijn er in Nederland al zes sites offline gehaald die de software voor Popcorn Time aanboden.

  Met Nacho Time zal dat niet anders zijn, zegt directeur Tim Kuik in een reactie: "Net als bij Popcorn Time zullen we bij Nacho Time proberen om dit offline te halen." In eerste instantie gebeurt dat door te kijken waar de site draait en deze server offline te laten halen. Lukt dat niet, dan wordt er geprobeerd om de site door providers te laten blokkeren.

  Maar of dat lukt is lang niet zeker. In januari vorig jaar bepaalde de rechter dat de providers XS4all en Ziggo niet langer downloadsite The Pirate Bay hoeven te blokkeren. Dus het is nog maar de vraag of dat in het geval van Popcorn Time en Nacho Time anders ligt.

  BREIN kent Nacho Time sinds vorige week, maar heeft nog geen actie ondernomen om de site offline te laten halen, zo laat Kuik weten.

  Populair

  Popcorn Time is een populair alternatief voor Netflix. In Nederland is de dienst zelfs zo populair dat Netflix er last van heeft, meldde het bedrijf in januari bij het bekendmaken van de jaarcijfers.

  Sinds 2014 geldt er in Nederland een downloadverbod. De politiek probeert ondertussen manieren te vinden om illegaal downloaden en streamen tegen te gaan. Maar daar is nog geen plan uitgekomen.

 • Een groep docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam dreigt met stakingen en andere acties als het bestuur niet naar hun eisen luistert. Ze schaarden zich vanmiddag onder de naam 'Rethink UvA' achter de bezetters van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de universiteit.

  De docenten hebben drie eisen: een democratische universiteit, een herstelde vertrouwensrelatie en een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie. Er volgen acties als dat niet gebeurt voor vrijdag 16.00 uur, zeggen ze. De medewerkers dreigen met stakingen en bezettingen van UvA-gebouwen.

  Hoeveel medewerkers zich bij de groep hebben aangesloten, is niet bekend.

  De studenten in het Maagdenhuis hebben vandaag uitgeroepen tot landelijke actiedag. In de meeste steden met een universiteit zijn gesprekken of acties voor meer inspraak en tegen het rendementsdenken.

 • Grote multinationals proberen de exclusieve rechten te krijgen op groentesoorten. Dat doen ze door patent aan te vragen op de natuurlijke eigenschappen van broccoli of paprika.

  Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw is bang dat een paar grote concerns zo te veel macht krijgen over de voedselvoorziening. Als Nederland volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie wil ze initiatieven nemen om de Europese patentwetgeving te veranderen. Dat zegt ze in het onderzoeksprogramma Zembla.

  Dijksma vindt het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening in handen lijkt te komen van een paar multinationals. In een reactie zegt ze tegen Zembla : "Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid."

  Zaden en bestrijdingsmiddelen

  Er zijn tenminste 19 patenten op alledaagse groenten toegekend door het Europees Octrooibureau en minstens nog eens 132 zijn aangevraagd. Vooral het Amerikaanse Monsanto is actief met het verwerven van patenten, maar ook Syngenta en Bayer staan vooraan. Ook het Nederlandse bedrijf RijkZwaan heeft 25 patenten aangevraagd.

  Monsanto is het grootste zaadbedrijf ter wereld en tegelijk een grote producent van bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde gewassen. Het van oorsprong Zwitserse Syngenta is ook wereldwijd actief als zaadbedrijf en producent van bestrijdingsmiddelen. Het Duitse Bayer is een grote farmaceut en de grootste producent van bestrijdingsmiddelen ter wereld, maar ook actief als zaadbedrijf.

  Monopolie

  Zaadveredelaars gebruiken de zaden van elkaars groenten om nieuwe, betere rassen te kweken die bijvoorbeeld ongevoelig zijn voor een bepaalde ziekte. En dat mag zolang het oorspronkelijke ras maar niet letterlijk wordt gekopieerd. Het succes van de Nederlandse tuinbouw is hierop gebaseerd.

  Zaad is kostbaar en dus valt er veel geld mee te verdienen. Daarom vragen grote multinationals nu steeds vaker patent aan op nieuwe rassen. Dan mogen concurrenten het zaad niet meer vrij gebruiken. En komt het monopolie op een planteneigenschap die in de natuur voorkomt, in handen van één bedrijf.

  Hoge kosten

  De bedrijven vinden de kritiek onterecht. In Zembla zeggen Monsanto en Syngenta dat de patenten een manier zijn om de hoge ontwikkelingskosten terug te verdienen van de innovaties die zij doorvoeren.

  Syngenta heeft een paprika gemaakt die ongevoelig is voor de ziekte witte vlieg, die de groente vaak aantast. Monsanto heeft een broccoli ontwikkeld met een lange steel die daardoor mechanisch te oogsten is.

  Diversiteit

  Ook directeur Niels Louwaars van Plantum, de brancheorganisatie van zaadveredelaars, is heel kritisch over de patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dat is opmerkelijk omdat ook Monsanto, Syngenta en Bayer zijn aangesloten bij Plantum. "Patenten beperken de mogelijkheden voor innovatie. Die is juist dringend nodig bijvoorbeeld vanwege de klimaatverandering. Er is diversiteit nodig, omdat het ene ras het bijvoorbeeld goed doet in de warmte en het andere niet."

  Als voorbeeld van zaadveredeling noemt hij de tomaat. "Een aantal jaren geleden was die rood, rond, zeven centimeter en waterig. Nu ligt er in elke winkel een keur aan verschillende soorten tomaten. Die zijn er gekomen door het zaad van bestaande tomatenplanten te nemen en dan verder te ontwikkelen. Patenten zouden dat sterk belemmeren."

  Europees Octrooibureau

  De Grote Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau komt dit voorjaar met een oordeel of het mogelijk moet zijn om natuurlijke eigenschappen van groenten te patenteren. Tot die uitspraak worden er geen nieuwe patenten toegekend.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 04 Mar 2015 17:40:52 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot