daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 2 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Drenthe
Nieuws

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Door verslaggever Karin Alberts

  De eerste gasten heeft campinghouder Jan Jaap Zwart al verwelkomd. Twee Tsjechen, twee Amerikanen en twee Nederlanders. Ze staan met hun campers op een groot, onbeschut terrein op de Ravenswetering in Nieuwegein. Op de achtergrond is het monotone gebrom van het verkeer op de A12 te horen. De recreatieplas, 100 meter verderop, biedt verkoeling.

  Dit is gelegenheidscamping Down Under, een van de drie speciale Tourcampings in en bij Utrecht. Zwart heeft inmiddels zeventig reserveringen genoteerd. "We kunnen tot 600 campers kwijt. Dus er kunnen nog mensen bij", zegt hij.

  Het contrast met Cycle Camping Cartesius achter station Zuilen is groot. De organisatoren spreken niet van kamperen, maar van een "beleving voor wielerfanaten". Tenten en campers kunnen in een enorme fabriekshal worden neergezet. Hier geen gras en blauwe luchten, maar verroeste balken en een plafond van glas en golfplaat, hoog boven de kampeerders.

  De studenten Roelof en Maaike hebben er al een nacht op proef geslapen. "Even wennen, ja", lachen ze. Trots laten ze een portakabin zien, waar twee eenpersoonsbedden met witte lakens klaar staan. "Dit is onze hotelkamer. Die is via een prijsvraag verloot."

  Behalve slapen, kunnen gasten straks ook een eigen individuele tijdrit rijden op het industrieterrein rond de hal, er komen optredens en een cursus bandenplakken voor kinderen.

  Op zondag rijden de Tourrenners voorbij over de Cartesiusweg, een paar honderd meter verderop.

  Van de zeventig reserveringen bij Down Under in Nieuwegein komt de helft uit het buitenland. "Duitsers, Belgen, Tsjechen, Noren, Engelsen… Een heel aantal van hen trekt mee met de Tourkaravaan", vertelt Zwart.

  Zelf zal hij niet zo heel veel meemaken van het wielerspektakel in Utrecht. "Ik ga nog een tv regelen om hiervandaan mee te kijken." Mede-organisator Marcel Strijland, manager van de recreatieplas, vult hem aan. "We verwachten de komende dagen ook duizenden zwemmers en waterskiërs, dus we kunnen hier niet weg."

  Om er zachtjes aan toe te voegen: "Dat vind ik niet zo erg hoor, ik hou helemaal niet zo van wielrennen".

 • De Universiteit Maastricht stopt met het gebruik van honden als proefdieren. De protesten tegen de proeven zijn zo fel, dat de universiteit vreest voor de veiligheid van de dieren en hun verzorgers.

  De labradors en hun verzorgers lopen "onaanvaardbare risico's" op hun dagelijkse wandeling, schrijft de universiteit. "Gezien de afstand tussen de dierenverblijven en de speelweide is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen."

  De wetenschappers gebruikten de honden voor onderzoek naar de effectiviteit van pacemakers. Zo wilden ze ontdekken waar het hart het beste kan worden gestimuleerd. Dat onderzoek wordt nu stopgezet. De proeven met andere dieren gaan wel door.

  Petitie

  De universiteit kreeg veel kritiek op het gebruik van de honden. Vorig jaar tekenden 127.000 mensen een petitie tegen de proeven.

  In eerste instantie werden de proeven opgeschort. De universiteit droeg acht labradors over aan een organisatie die adoptiegezinnen voor ze zocht.

  Universiteit Maastricht besloot de haalbaarheid van de geplande testen nog eens te onderzoeken. Naar aanleiding van dat onderzoek stoppen ze nu met de experimenten.

 • Wie een 'gratis' telefoon krijgt bij een mobiel abonnement, sluit een lening af. En voor die lening gelden de regels voor kredietverschaffing, vindt minister Dijsselbloem van Financiën.

  Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat het afsluiten van een abonnement met een telefoon een lening is waarop de Wet op het financieel toezicht van toepassing is. Die wet geldt ook voor bijvoorbeeld banken, webwinkels en autodealers waar klanten uitgesteld kunnen betalen.

  Geld lenen kost geld

  Bij een lening moet de aanbieder informeren over de rentepercentages en er moet een kredietwaarschuwing worden gegeven geven. Bij telefoonabonnementen komt dus in de toekomst te staan: "Let op, geld lenen kost geld".

  Bovendien moeten telecomproviders toetsen of de klant de maandelijkse lasten kan dragen. Als het verleende krediet hoger is dan 250 euro, moet dat gemeld worden bij het Bureau Kredietregistratie.

  Geen uitzondering

  Telecomproviders wilden dat de minister een uitzondering zou maken voor de 'gratis' telefoons. Dijsselbloem vindt dat niet wenselijk, omdat veel mensen in de problemen komen doordat ze te veel geld lenen.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Thu, 02 Jul 2015 11:44:21 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot