daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 29 November 2015
Week 48

Geselecteerde regio:
Groningen

Regio:
RTV Noordoost-Friesland
Nieuws uit Noordoost Friesland

 • De statistieken van de laatste zes wedstrijden lieten er geen gras over groeien: Rottevalle en Anjum zijn aan elkaar gewaagd. De zes laatste ontmoetingen leverden voor Anjum twee overwinningen, gelijke spelen en nederlagen op. “logisch dat het vanmiddag een gelijkspel wordt”, aldus een voetbaldeskundige langs de lijn. Het werd een gelijkspel. Dat er slechts twee […]

  De statistieken van de laatste zes wedstrijden lieten er geen gras over groeien: Rottevalle en Anjum zijn aan elkaar gewaagd. De zes laatste ontmoetingen leverden voor Anjum twee overwinningen, gelijke spelen en nederlagen op. “logisch dat het vanmiddag een gelijkspel wordt”, aldus een voetbaldeskundige langs de lijn. Het werd een gelijkspel. Dat er slechts twee keer gescoord werd, was wel een voetbal wonder. In een open en sportief duel had de eindstand ook een korfbaleindstand kunnen hebben. Het werd uiteindelijk 1-1.

  Vooraf.
  Voordat de bal de eerste omwentelingen zou maken, was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de oud voorzitter van de v.v.Anjum  Jan Visser die afgelopen week op 81jarige leeftijd overleed. Jan Visser hanteerde de voorzittershamer tussen 1980 en 1988.

  Begin.
  De eerste schermutselingen speelden zich af voor het doel van Rottevalle. Wietse Rosier testte de kwaliteiten van keeper Riekele Borger. Zijn  schot was een gemakkelijke prooi voor de goalie. Ook het tweede wapenfeit kwam van Anjum. Het levensgevaarlijke spitsenduo Johan  Boersma en Stephan Overkempe kwam voor de eerste en niet de laatste maal gevaarlijk dichtbij het doel van de thuisclub. Geen score. Ook de thuisclub liet zich in de beginfase niet onbetuigd. Zo schoot Jorrit Schra naast en zag broer Steffen zijn vrije trap fraai tot corner verwerkt door Andre Turkstra. Het was de opmaat van een leuk open , maar niet hoogstaand duel. Toch viel er veel te beleven.

  Voorsprong Anjum.
  Halverwege de eerste helft kwam Anjum op voorsprong. Johan Boersma verzilverde een buitenkansje door de bal onhoudbaar in de uiterste hoek te schieten. Het antwoord van de thuisclub kwam van het hoofd van Taeke Visser. Zijn kopbal werd eenvoudig door Andre Turkstra gevangen. Het spel golfde op en neer richting de pauze. Er vielen kansen te noteren van Wiebe Wessel Bos( kopbal), andermaal Johan Boersma na een mooi passje van Andre Braaksma. Gescoord werd er niet meer door de Anjumers.

  1-1
  Ook de thuisclub kreeg enkele goede mogelijkheden om de gelijkmaker op het niet werkende scorebord te zetten. Zowel Liekele Kamminga als Jorrit Schra wisten het net in eerste instantie niet te vinden. Toch zouden de gastheren nog voor de verplichte pauze van een kwartier op 1-1 komen. Een vrije trap van Steffen Schra werd door Liekele Kamminga fraai met het hoofd verlengd. Zowel keeper Turkstra als de Anjum verdediging hadden het trieste nakijken.

  Kansen op 2-1 en 1-2
  Rottevalle kwam gedreven uit de kleed box. Het zorgde voor enige consternatie in de Anjum verdediging.  Het leidde niet tot een achterstand voor de withemden. Integendeel, bijna kwam Anjum voor de tweede maal op voorsprong. De bal van dichtbij ingeschoten  van Johan Boersma caramboleerde via keeper Borger en de paal het veld weer in. In hetzelfde derde kwart van de wedstrijd kwam Pope Bauke Holwerda  keeper Turkstra te hulp door de bal van de Anjumer doellijn te trappen  na een gevaarlijke individuele  actie van Steffen Schra.

  Lichten aan.
  De duisternis viel in. De lichten werden ontstoken. Er was nog een kwart wedstrijd te gaan. Het was maar goed dat de hulpbronnen aangestoken werden. Er gebeurde van alles voor beide doelen. I een heuse scrimmage voor het Anjum doel wisten de invallers Erwin de Wind en Rene Mellema niet het beslissende tikje tegen de bal te geven. Aan de andere kant leek Wiebe Wessel Bos “de man van de wedstrijd te worden”. Zijn kopbal werd echter uit de kruising gekopt door een Rottevalle verdediger. Zo bleef het spannend en boeiend tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter de Zeeuw. Wie maakt de 2-1?  Het antwoord volgde na precies 45 minuten spelen in de tweede helft. Geen van beide ploegen. En dat was misschien ook wel terecht. Hoewel beide teams misschien ook wel stiekem aan op de volle drie punten hadden gehoopt.

  Zaterdag speelt Anjum de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2015 tegen RWF. Aanvang 14.30 uur.

  Rottevalle- Anjum 1-1
  Scheidsrechter: A.de Zeeuw, Berlikum
  Toeschouwers:144
  22: 0-1 Johan Boersma
  38: 1-1 Liekele Kamminga

  17: geel  Anne Zijlstra (A)
  18: geel  Jacob Dijkstra (R)
  83: geel  Erwin de Wind (R)
  83: geel  Liekele Kamminga (R)

  © Verslag: Geerard Brouwer

  Rottevalle en Anjum in evenwicht zoals verwacht.

 • Zaterdag was het dan eindelijk zover. Om 14.00 uur precies kwamen de Sint en zijn Pieten aan bij het Stienfek te Ee. Door motorpech dreigde het evenement in het water te vallen. De mannen van de K.N.R.M. station Lauwersoog kwamen in actie en zorgden voor een vlotte vaart richting Ee. De kinderen uit Ee stonden […]

  Zaterdag was het dan eindelijk zover. Om 14.00 uur precies kwamen de Sint en zijn Pieten aan bij het Stienfek te Ee. Door motorpech dreigde het evenement in het water te vallen.

  De mannen van de K.N.R.M. station Lauwersoog kwamen in actie en zorgden voor een vlotte vaart richting Ee. De kinderen uit Ee stonden vol verwachting te wachten op de kade van het Stienfek.

  Nadat de Sint welkom werd geheten door voorzitter Hans Kroodsma van plaatselijk dorpsbelang Ee vertrok het gezelschap onder leiding van de drumband richting dorpshuis "De Jister"in Ee. De kinderen genoten van het feest en kregen kadootjes en snoepgoed uitgereikt.

  Sint en Pieten onder professionele begeleiding naar Ee

 • Zaterdagmiddag werd de gerestaureerde keersluis opgeleverd aan de dorpsbewoners van Munnekezijl. Er werd een informatiebord onthuld door Wethouder J. Boerema van de gemeente Kollumerland c.a.en Stichting Waterschapserfgoed. Sinterklaas die van middag aan kwam in munnekezijl  hielp ook een handje mee. Om het nog meer op te vrolijken was de Chr Muziekvereniging Tida Kira ook aanwezig. […]

  Zaterdagmiddag werd de gerestaureerde keersluis opgeleverd aan de dorpsbewoners van Munnekezijl. Er werd een informatiebord onthuld door Wethouder J. Boerema van de gemeente Kollumerland c.a.en Stichting Waterschapserfgoed. Sinterklaas die van middag aan kwam in munnekezijl  hielp ook een handje mee.

  Om het nog meer op te vrolijken was de Chr Muziekvereniging Tida Kira ook aanwezig. Vlak voor de zomer zijn de werkzaamheden begonnen van de restauratie van de keersluis. De keersluis is nu geheel gerestaureerd en daar is het bestuur van de Stichting Waterschaps erfgoed best trots op. Voor het dorp Munnekezijl is het een prachtig Monument.

  De keersluis dateert uit 1882. De sluis is aangebracht om de afwatering van de Friese boezem op de Lauwerszee te verbeteren. De bouw van de sluis was onderdeel van het plan dat in 1881 door Provinciale Staten van Friesland werd aangenomen ter verbetering van de afvoerkanalen vanaf het Bergumermeer tot aan Zoutkamp. Het afvoerkanaal de Lauwers werd ter plaatse van Munnekezijl verlegd, zodat de oude sluis kon worden vervangen door de keersluis.

  De oude sluis is echter nog altijd aanwezig. Na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 is de functie van de keersluis verdwenen. De keersluis met brug is thans in eigendom van Stichting Waterschapserfgoed. De restauratie omvat hoofdzakelijk het herstel van het metsel- en voegwerk op het niveau van de waterlijn.  Knol Grond, Weg en Waterbouw bv uit Akkrum heeft deze week de stalen damwand bij de keersluis aangebracht.

  Hierna zullen de schuiven in de keersluis gedicht worden, waarna het waterpeil tijdelijk verlaagd kan worden. Restauratiebedrijf metsel- en voegwerk Douwenga uit Franeker zal de werkzaamheden aan het metselwerk uitvoeren. Dit bedrijf heeft eerder het onderhoud aan het metsel- en voegwerk van de bovenbouw uitgevoerd. Subsidies zijn verkregen van de provincie Fryslân, die eerder ook eigenaar van de keersluis was.

  Na de feestelijke opening ging Sint en de pieten met de kinderen wandelend door het dorp. Eindpunt was het  dorpshuis waar lekker feest werd gevierd.

  Gerestaureerde keersluis opgeleverd aan de dorpsbewoners van Munnekezijl

RTV Drenthe
Alle nieuwsberichten in de rubriek 'Nieuws'

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 29 Nov 2015 00:44:16 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot