daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Di. 24 Mei 2022
Week 21

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
RTV Oost --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Bijna de hele Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van D66 verworpen, dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid moest bieden om kinderen te weigeren die niet tegen besmettelijke kinderziektes als polio en rode hond zijn gevaccineerd.

  Het voorstel was vóór corona met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, maar bleek in het postcoronatijdperk ongewenste effecten te hebben.

  Het voorstel was bedoeld om ouders de keuze te bieden voor een crèche met alleen kinderen die hun prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad. Inmiddels, twee jaar later, vallen ook covid-vaccinaties onder dat Rijksvaccinatieprogramma en zouden er ook personeelsleden zonder coronaprik mee geweigerd kunnen worden.

  Tweede Kamerlid Van Meenen (D66) onderkende dat probleem en wilde het voorstel met een zogeheten novelle 'repareren', maar de Eerste Kamer ziet daar niets in.

  Als Van Meenen met het plan verder wil, moet hij met een heel nieuw wetsvoorstel komen, waarin van het begin af aan duidelijk is dat het alleen betrekking heeft op de basisvaccinaties tegen kinderziektes en niets te maken heeft met vaccinaties voor volwassenen tegen bijvoorbeeld corona.

 • "Zorg ervoor dat je goede schoenen aan hebt en neem wat drinken mee voor onderweg." Het is geen advies voor de komende Avondvierdaagse, maar een suggestie van Schiphol voor reizigers die rekening moeten houden met urenlange rijen op de luchthaven.

  Na de drukte van de meivakantie lijkt er nog weinig veranderd te zijn. De afgelopen dagen is het volgens sommige reizigers weer "een ramp" op de luchthaven, met gemiste vluchten, incidenten en de FNV die dreigt met nieuwe acties tot gevolg.

  Het personeelstekort ligt nog steeds ten grondslag aan de problemen, zegt een woordvoerder van Schiphol. Of dat binnen korte tijd, of in in ieder geval voor de zomervakantie is opgelost, is nog onduidelijk.

  Gefrustreerde reizigers

  De lange rijen leiden tot frustratie en spanning bij reizigers. Soms loopt het op tot het kookpunt als ze hun vlucht dreigen te missen. Zo greep de marechaussee dit weekend in, toen een groep reizigers hun irritatie botvierde op beveiligers die klaar waren met hun dienst.

  "Ook de schoonmakers krijgen er soms van langs", zegt Joost van Doesburg van de FNV. "En we hebben berichten gekregen dat werknemers van KLM, die de check-in regelen, onder beveiliging van marechaussee weggeleid moesten worden van hun werkplek." Daarnaast vallen sommige personeelsleden "letterlijk om" vanwege de werkdruk, zegt hij.

  De FNV dreigt nu met nieuwe acties als er voor 1 juni geen akkoord over het verlichten van de werkdruk op tafel ligt. De vakbond zegt al weken met Schiphol in gesprek te zijn. Over de voortgang is "nog niet veel te zeggen". Eerder liet de FNV weten dat er voor de zomer een akkoord moest komen.

  Nieuwe beveiligers

  De personeelstekorten zijn vooral zichtbaar bij de bagage-afhandelaars en beveiligers. Na de chaotische taferelen van de meivakantie sprak Schiphol-topman Dick Benschop de hoop uit vijfhonderd nieuwe beveiligers te kunnen aannemen voor de zomervakantie. Op dat moment waren er honderd mensen in opleiding.

  Hoe het nu met de tekorten bij de beveiliging staat, kan Schiphol niet zeggen: "Daar zijn de beveiligingsbedrijven verantwoordelijk voor", zegt een woordvoerder. Datzelfde geldt voor de bagage-afhandelaars, die zijn in dienst van KLM of afhandelingsmaatschappijen.

  Volgens FNV Schiphol ligt juist in dat antwoord een deel van het probleem: "De beveiliging is ook een cruciaal onderdeel van het proces op Schiphol", zegt Van Doesburg.

  De vakbond eist daarom niet alleen hogere lonen en een goede werkomgeving, maar ook dat Schiphol Group zich nadrukkelijker met processen gaat bemoeien.

  Van Doesburg heeft zelfs het gevoel dat er momenteel minder beveiligers werken dan in de meivakantie. "Werknemers doen hun best, maar ze krijgen een laag loon, en moeten een prestatie leveren die niet te doen is. Ze werken echt heel hard, maar ze staan gewoon met te weinig mensen."

  Problemen in zomervakantie

  Of de problemen voor de zomervakantie zijn opgelost, is de grote vraag. "Het wordt een uitdaging", zegt Schiphol daarover. Of er net als in de meivakantie weer vluchten geannuleerd of verplaatst moeten worden, is nog niet te zeggen. "We houden alle opties open."

  Van Doesburg "maakt zich heel erg zorgen". "Je kan eigenlijk aan twee knoppen draaien: meer personeel of minder vluchten."

 • Journalistenvakbond NVJ is boos op het CDA in Limburg vanwege een 'meldpunt' tegen de Limburgse journalist Joep Dohmen. "Hoe lang laat het CDA in Limburg het toe dat hun politici zo om zich heen slaan richting een journalist?" zegt secretaris Thomas Bruning van de vakbond. Hij noemt de actie "alarmerend" en "schadelijk".

  Oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA) opende gisteren een meldpunt tegen NRC-verslaggever Dohmen. Mensen die zich beschadigd voelen door -publicaties van de journalist kunnen daar hun ervaringen delen. Dohmen schrijft al jaren veel over bestuurlijke misstanden in Limburg. Zijn publicaties leidden vorig jaar april tot het opstappen van het voltallige provinciebestuur, inclusief toenmalig gouverneur Theo Bovens.

  Met dienstauto naar bordeel

  Directe aanleiding voor het meldpunt is een bewering in het onlangs verschenen boek De Vriendenreünie van Dohmen en zijn collega Paul van der Steen. Daarin wordt gesteld dat een gedeputeerde met de dienstauto naar een bordeel is gereden, zonder dat daarbij een naam wordt genoemd.

  Driessen heeft nu zelf naar buiten gebracht dat hij wordt bedoeld, maar de CDA'er ontkent in alle toonaarden dat de bewering klopt. "Het is gewoon nooit gebeurd. Er klopt niks van het verhaal." Hij stelt ook alle mensen te hebben benaderd die vanuit hun functie van het voorval op de hoogte hadden moeten zijn. "Maar die weten ook van niks", zegt Driessen tegen 1Limburg.

  Driessen zegt de openbaarheid te hebben gezocht omdat hij niet wil dat de aantijging blijft kleven aan hemzelf of andere oud-gedeputeerden. Hij heeft niet alleen een meldpunt opgezet, maar stapt ook naar de rechter om zijn naam gezuiverd te krijgen.

  Kortgeleden haalde voormalig minister Knops uit Hegelsom in een rechtszaak ook al hard uit naar Dohmen.

  Voor de NVJ is de maat nu vol. "Het is zorgelijk dat prominente CDA'ers een campagne voeren rechtstreeks gericht op een gerespecteerde journalist", zegt secretaris Bruning. "De politici zijn bemiddeld genoeg om te kiezen voor een weg naar de Raad voor Journalistiek of de rechter. Als een rechter zegt: 'Dit klopt niet in het artikel', prima. Dit zijn insinuaties, alsof Joep Dohmen hen er doelbewust in wil luizen."

  "In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-)politici met een voorbeeldfunctie", vervolgt Bruning. "Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt."

  Niet aangesproken

  Harold Schroeder, voorzitter van het CDA Limburg, voelt zich niet aangesproken door de NVJ. "Het meldpunt is geen initiatief van het CDA", zegt hij tegen 1Limburg. "Eigenlijk wordt het CDA er onterecht bijgehaald."

  Ook landelijk is er inmiddels op de kritiek van de NVJ gereageerd. "Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij", laat partijvoorzitter Hans Huibers weten. Hij heeft dat ook persoonlijk aan Driessen laten weten.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Tue, 24 May 2022 14:33:52 +0200]