daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Dit domein (daginfo.nl) is te koop. Interesse? Neem contact met ons op via info@daginfo.nl

Vr. 29 Maart 2024
Week 13

Geselecteerde regio:
Ijsselmuiden

Regio:
RTV Oost
Alle online gepubliceerde artikelen van RTV Oost.

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • De Brits-Amerikaanse filmregisseur Christopher Nolan en zijn vrouw en producent Emma Thomas ontvangen later dit jaar Britse koninklijke onderscheidingen voor hun bijdrage aan de filmindustrie.

    De Britse regering maakte gisteren een lijst met namen bekend waarop de twee ook staan. Nolan regisseerde en schreef vorig jaar de zeer succesvolle film Oppenheimer over de ontwikkeling van de atoombom. Zijn vrouw is een van de producenten. De film bracht tot nu toe wereldwijd bijna 900 miljoen euro op. De film won een groot aantal prijzen, waaronder zeven Oscars, zeven Bafta's, vijf Golden Globes en drie Screen Actors Guild Awards.

    De 53-jarige Nolan brak bij het grote publiek door met de film Memento (2000), over een man met geheugenverlies die onder meer met foto's en briefjes erachter probeert te komen wie zijn vrouw heeft vermoord. Sinds 2005 is hij zich gaan toeleggen op blockbusters zoals een aantal Batman-films en Inception, maar hij bleef zijn unieke visuele en narratieve stijl houden. Voor de meeste van zijn films schreef hij zelf het scenario.

    Eenzaam

    Nolan en Thomas ontmoetten elkaar tijdens hun studie in Londen. De 52-jarige Thomas was bij vrijwel iedere film van Nolan producent. Zij bezitten samen de productiemaatschappij Syncopy. Volgens Nolan voelt hij zich nooit eenzaam als hij films maakt omdat Thomas "het medium net zo belangrijk vindt als ik".

    Doorgaans worden slechts twee keer per jaar nieuwe Britse koninklijke onderscheidingen bekendgemaakt: aan het einde van het jaar en op de verjaardag van de koning (14 november). Maar voor bijzondere prestaties - vooral op sportgebied en in de kunsten - worden soms uitzonderingen gemaakt. Nolan krijgt de titel Knight Bachelor, de oudste riddertitel. Thomas krijgt de titel Dame Commander.

    Op de lijst van premier Sunak staan naast de filmmakers onder anderen miljardair Mohamed Mansour, die geld doneert aan de partij van Sunak. Ook de Amerikaanse zakenman en Netflix-baas Ted Sarandos krijgt een onderscheiding.

  • De Belgische man die drie dagen lang werd gemarteld door zijn celgenoten, mag vandaag het ziekenhuis verlaten. Dat meldt zijn advocaat aan onder meer VRT Nieuws.

    De man krijgt een enkelband en hoeft voorlopig niet terug de cel in. "Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om opvang voor onze cliënt te regelen", zegt zijn advocaat tegen HLN. "Fysiek is hij voldoende hersteld, maar medische verzorging blijft dagelijks nodig."

    Brandwonden

    Hij liep onder meer ernstige brandwonden op. De man zat in een Antwerpse gevangenis in voorarrest na een vermeende moordpoging op de partner van zijn ex-vriendin. Hij werd door zijn medegevangenen onder meer geslagen, verkracht met een bezemsteel en overgoten met heet water. Zijn celgenoten filmden de mishandeling van de man, die volgens hen een pedofiel is. Volgens HLN zat hij eerder vast voor verkrachting van een 14-jarige.

    "Gelet op wat er gebeurd is, kan hij zijn hechtenis verderzetten met een enkelband op een locatie waar hij de nodige zorgen kan krijgen", zegt zijn advocaat. "Dus niet meer in een setting achter tralies waar die feiten gebeurd zijn."

    Aangehouden

    De vijf celgenoten van de man werden in hun cel aangehouden voor de mishandeling. Drie mannen worden onder meer verdacht van poging tot moord, mishandeling en verkrachting. Twee worden verdacht van het verzuimen om de man te helpen.

    De gevangenis is - net als andere gevangenissen in België - overvol. Er waren al jaren problemen in de Antwerpse gevangenis, zeggen experts. Een cipier zei dat de mishandeling kon plaatsvinden door de "marginale omstandigheden waarin het personeel moet werken en gedetineerden worden gehuisvest".

  • De boodschap van het demissionaire kabinet vandaag was duidelijk: we hebben de roep uit de chipsector gehoord. Het miljardenplan om die sector voor de regio Eindhoven te behouden, is dan ook warm onthaald door chipmachinemaker ASML en chipfabrikant NXP. Tegelijkertijd blijft er voorlopig onzekerheid.

    Burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven had vanuit de regio als voorzitter van Brainport een belangrijke rol in de gesprekken met Den Haag. "Door een lange geschiedenis zit hier in Eindhoven het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van chipmachines maken", zegt hij.

    Dijsselbloem doelt daarmee op ASML, het kroonjuweel van de Nederlandse economie en verreweg het belangrijkste chipbedrijf in ons land. "Dat bedrijf staat voor een hele grote uitbreidingsbeslissing. Eigenlijk willen ze verdubbelen in omvang en ik denk dat het een nationaal belang is om dat mogelijk te maken in Nederland."

    Geen belofte

    ASML zegt vandaag de stappen te verwelkomen, maar belooft niet dat de groei sowieso in Nederland zal plaatsvinden. "We zijn bezig met het finaliseren van de besluitvorming." Wel benadrukt de chipgigant de voorkeur te geven aan Nederland.

    Betrokken onderwijsinstellingen Fontys Hogeschool, Summa College en TU Eindhoven noemen het plan van het demissionaire kabinet goed nieuws: "Hiermee kan een grote stap worden gemaakt om de aantallen studenten in de technische disciplines flink te verhogen op mbo, hbo en universiteit."

    Exportcontroles en fiscaal beleid

    Hoewel ASML het gezicht is geworden van wat 'project Beethoven' is gaan heten, gaat het om het behoud van meer techbedrijven in de regio. Het plan van vandaag richt zich op drie zaken: het versterken van het onderwijs, het aanpakken van de infrastructuur en het bouwen van nieuwe huizen in de regio.

    Volgens Dijsselbloem zijn er twee dingen die hij niet in de hand heeft bij het behouden van de bedrijven. Het gaat dan allereerst om de export van ASML-machines naar China, die de afgelopen jaren in stappen is beperkt. Het kabinet belooft op dat vlak meer Europese coördinatie.

    Daarnaast is er het fiscale beleid, dat het hele bedrijfsleven in Nederland aangaat. De Tweede Kamer heeft de belastingvoordelen voor het bedrijfsleven verminderd, om andere plannen te kunnen dekken. Dat is onder meer in de chipsector niet goed gevallen.

    Het gaat bijvoorbeeld om de zogeheten expatregeling, waardoor buitenlandse werknemers minder belasting hoeven te betalen. Die regeling is versoberd, terwijl bedrijven zeggen dat die nodig is om talent van buiten aan te trekken.

    Inkoop aandelen

    Het andere pijnpunt is de inkoop van eigen aandelen. Dat is nog onbelast, maar er komt nu 15 procent belasting bij. Dat kan een bedrijf al snel tientallen tot honderden miljoenen euro's kosten en dat is geld dat ze in andere landen niet hoeven te betalen. Internationaal opererende bedrijven kunnen dit maar lastig uitleggen aan hun buitenlandse bestuurders en aandeelhouders.

    In de Kamerbrief over de miljardenimpuls onderkent het demissionaire kabinet de zorgen van het bedrijfsleven. Ook hier wordt aan gewerkt, maar de Kamer zal een doorslaggevende stem hebben. De vraag is wat wel en wat niet lukt.

    De bedrijven houden het nauwlettend in de gaten. "Wij begrijpen dat er naast deze acties nog andere, essentiële, acties op fiscaal gebied worden voorbereid", schrijft NXP. "Wij hopen dat ook die een positief gevolg zullen krijgen."

    Vraagt meer tijd

    "Die politieke onderwerpen gaan misschien ook meer tijd kosten", zegt Dijsselbloem, verwijzend naar onder meer het fiscale beleid. "Het geeft mij optimisme om te denken: het kan."

    De burgemeester eindigt met een oproep aan de Haagse politiek. "Deze bedrijven halen toptalent uit de hele wereld. Gepromoveerde natuurkundigen komen naar hier om te helpen de volgende slimme machine te bouwen. Laten we ze alsjeblieft welkom heten in Nederland." Hij nodigt het nieuwe kabinet bovendien uit om hierover concrete afspraken te maken.





Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Fri, 29 Mar 2024 02:28:07 +0100]