daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 22 December 2014
Week 52

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Ontkenning van ebola door de bevolking is nog steeds een van de grootste problemen bij de bestrijding van de ziekte in West-Afrika. Zo ook in het dorpje Maraka in Sierre Leone, waar de ziekte heerst. "De dorpelingen belazeren je, ze vertellen niet dat ze ziek zijn", zeggen hulpverleners tegen correspondent Koert Lindijer, die samen met de Nederlandse medisch coördinator Ger Steenbergen het dorp bezocht.

  De inwoners van het dorpje in het midden van Sierra Leone weigerden de voorlichting over ebola serieus te nemen. "Het eerste geval, een baby, heeft de rest geïnfecteerd. De bevolking weet niet waar de ziekte vandaan komt en hoe het nu verder gaat. Het is fout geweest dat ze het verborgen hebben gehouden", zegt Steenbergen.

  Als de dorpelingen eerder hadden verteld dat ze ziek waren, hadden hulpverleners maatregelen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen.

  Ondertussen is het virus bij zes mensen vastgesteld en zijn meerdere dorpsbewoners overleden. "Het is nu een brandhaard", zegt Steenbergen. "We praten met de bevolking die nog moet bekomen van de schrik."

  In de strijd tegen ebola heeft de Nederlandse overheid eerder deze maand drie teams van medische experts naar Liberia en Sierra Leone gestuurd. In de teams zitten laboranten die onder meer bloed van patiënten onderzoeken om te kijken of die ebola hebben.

  In Maraka proberen plaatselijke hulpverleners de epidemie tegen te gaan door middel van een grote reinigingsactie. Ze gaan de huizen af, waarin de geschokte dorpelingen zich hebben teruggetrokken. "Gisteravond werden we nog niet serieus genomen", zegt een van de plaatselijke hulpverleners. "Maar dat is na nieuwe gevallen drastisch veranderd."

  In Sierra Leone zijn ondertussen meer dan 8300 besmettingen gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Ruim 2000 mensen zijn aan de ziekte overleden.

  Om verdere verspreiding van het virus in het dorp tegen te gaan moet iedereen de komende drie weken binnen blijven. De bewoners moeten zelf zorgen dat ze water en eten in huis krijgen. "Dit dorp gaat een zware drie weken tegemoet", zegt Lindijer.

 • Arrestanten die vorig jaar onterecht zijn opgepakt tijdens de jaarwisseling in het Brabantse Veen krijgen 200 euro voor elke nacht die ze hebben vastgezeten. Dat zegt advocaat Erik Thomas, die tientallen van de gearresteerden bijstaat.

  Vorig jaar braken er op 30 december ongeregeldheden uit in Veen toen een brandend autowrak werd geblust door de brandweer. Tientallen jongeren keerden zich tegen de hulpdiensten en bekogelden ze met glazen en zwaar vuurwerk. De daders vluchtten een café in en daar werden alle honderd aanwezigen gearresteerd. Zij kwamen pas na de jaarwisseling weer vrij.

  Schikking

  Van de honderd gearresteerden komen er slechts drie voor de rechter. De rest wil 350 euro schadevergoeding voor iedere nacht die ze onterecht vastzaten. Het OM zou de zaak willen schikken voor 200 euro per nacht. Advocaat Thomas adviseert zijn cliënten om ermee akkoord te gaan. "Veel mensen willen van deze zaak af en het bedrag is aanzienlijk hoger dan normaal." Volgens de strafpleiter is 105 euro per nacht gebruikelijk.

  Het OM wil niets over de zaak zeggen voordat het is besproken met de betrokkenen. Dat gebeurt vanavond op een bijeenkomst in sporthal d'Alburcht in Wijk en Aalburg.

 • De enorme toestroom van asielzoekers waar staatssecretaris Teeven voor heeft gewaarschuwd, blijft uit. In oktober waarschuwde Teeven dat dit jaar mogelijk 65.000 mensen asiel zouden aanvragen. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald.

  Het aantal eerste asielaanvragen blijft dit jaar zeer waarschijnlijk onder de 25.000. Dat zijn er wel veel meer dan in 2012 (9.710) en 2013 (14.400).

  Laatste maanden

  Het aantal asielaanvragen is in de maanden oktober en november teruggelopen. In september deden nog bijna 3000 vluchtelingen een eerste asielaanvraag in Nederland, in oktober waren dat er 2000, in november minder dan 1300.

  Teeven zegt dat de daling in oktober en november waarschijnlijk samenhangt met de komst van de winter: dan steken vanuit Azië en Afrika minder migranten de Middellandse Zee over. Die verklaring klopt in ieder geval niet voor 2013. Toen nam het aantal eerste asielaanvragen in dezelfde periode juist toe: van bijna 1500 in september naar ruim 1550 in oktober en precies 1500 in november.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 22 Dec 2014 09:31:09 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot