daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Ma. 30 November 2015
Week 49

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch
Alles uit de regio op internet

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Twee activisten hebben acht uur lang op het dak van de Queen's Gallery gezeten, een gebouw dat hoort bij Buckingham Palace in Londen. Ze klommen er gistermiddag op; de politie haalde hen pas 's nachts van het dak. De twee zijn gearresteerd.

  De mannen zijn lid van actiegroepen die strijden voor meer rechten voor gescheiden vaders. Ze hadden onder meer een spandoek bij zich met de tekst: "Ik ben Harry's vader. Stop de oorlog tegen vaders."

  De Queen's Gallery is een publiek toegankelijk museum op het terrein van Buckingham Palace. Het heeft een eigen ingang. De mannen klommen met een ladder op het dak. Agenten die in de buurt waren, dachten vermoedelijk dat het werklieden waren.

  Windsor Castle

  Een van de activisten zei telefonisch tegen de krant Evening Standard dat het makkelijker is om op het dak van Buckingham Palace te klimmen dan om zijn kinderen te zien.

  In het verleden werden zulke acties vaak uitgevoerd door de groep Fathers 4 Justice, maar die zegt hier niets mee te maken te hebben. De twee activisten op de Queen's Gallery zouden van de minder bekende groepen New Fathers 4 Justice en Stop the War on Dads zijn.

  Koningin Elizabeth is niet in Buckingham Palace. Ze zit in Windsor Castle, haar buitenverblijf net buiten Londen.

 • Er moet een systeem van gemeentelijke vergunningen voor de hele cannabisketen komen. Dat is de aanbeveling van een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, schrijft de Volkskrant.

  De commissie bestaat uit burgemeesters van grote en kleine gemeenten en werd begin dit jaar ingesteld om alle gemeenten op één lijn te krijgen. De werkgroep wil met het systeem van vergunningen controle krijgen op verkoop en productie van wiet.

  Ondernemers worden gescreend en krijgen onder strenge voorwaarden een vergunning. Van die vergunningen zullen er niet veel worden uitgegeven. Een aantal coffeeshops zal het dan ook niet overleven.

  Dat is volgens de werkgroep geen probleem, want de huidige coffeeshops zijn vaak te groot en te commercieel. De nieuwe verkooppunten moeten zich meer richten op voorlichting en het herkennen van probleemgebruik.

  Misdaad

  Ook moet de georganiseerde misdaad een slag worden toegebracht door de wietteelt uit het illegale circuit te halen. Nu is het zo dat gebruik en verkoop worden gedoogd, maar de productie niet. Dat zorgt volgens de burgemeesters voor grote problemen. Zij omschrijven de strijd tegen de productie als een gevecht tegen de bierkaai.

  Veel gemeenten en burgemeesters pleiten al langer voor het legaliseren van de wietteelt. Niet alle gemeenten kunnen zich daarin vinden, daarom besloot de VNG om in februari een werkgroep op te richten, met voor- en tegenstanders van legalisering. Voorzitter werd de Haarlemse burgemeester Schneiders. Die zag onlangs nog zijn auto in vlammen opgaan. Hij zegt dat de regulering van de wietteelt de komende kabinetsformatie moet worden geregeld.

  De werkgroep schrijft volgens de krant: "Het mag niet zo zijn dat bestuurslagen met elkaar in discussie zijn, terwijl de georganiseerde criminaliteit er garen bij spint en de volksgezondheid onvoldoende wordt beschermd. We roepen alle betrokkenen op om vooral pragmatisch te zijn in het zoeken naar oplossingen."

  Tot nu toe wil het kabinet niets weten van het legaliseren van de wietteelt.

 • Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans noemt de 3 miljard euro uit het akkoord tussen de EU en Turkije een verstandige investering. Met dat geld wordt medische zorg, betere huisvesting en onderwijs voor Syrische vluchtelingen in Turkije gefinancierd.

  "Dat betekent dat een aantal van de factoren worden weggenomen, waardoor mensen bijna gedwongen worden naar de Europese Unie te gaan", aldus Timmermans.

  Samenwerking

  Ook gaan de Turken Syriërs die door willen reizen naar Europa tegenhouden. Timmermans heeft er vertrouwen in dat de Turken die afspraken zullen nakomen.

  Hij heeft de afgelopen maand intensieve onderhandelingen met Ankara gevoerd. Hij zegt er er steeds meer van overtuigd te zijn geraakt dat de Turken inzien dat ze met de EU moeten samenwerken om het vluchtelingenprobleem onder controle te krijgen.

  Mensenrechten

  Volgens Timmermans biedt het akkoord Europa ook de kans met Turkije in dialoog te gaan over onderwerpen als persvrijheid en mensenrechten.

  "Dat is vandaag ook aan de orde geweest, daar kan ook gewoon over gesproken worden. De Turken hebben behoefte om de relatie met de Europese Unie naar een hoger plan te tillen. Dat betekent dan ook dat over al die onderwerpen gesproken kan worden."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Mon, 30 Nov 2015 03:32:08 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot