daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 28 April 2015
Week 18

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Op een veerboot van Mallorca naar Valencia is brand uitgebroken. Verschillende reddingsteams zijn bezig om de 170 passagiers van boord te halen. Twee andere veerboten ondersteunen de reddingsoperatie.

  Drie bemanningsleden van de veerboot Sorrento zijn met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht omdat ze te veel rook hebben ingeademd. Voor zover bekend, zijn er geen gewonden onder de passagiers.

  Het havenbedrijf van de Baleareneilanden, waar Mallorca onderdeel van uitmaakt, laat via Twitter weten dat de oorzaak van de brand nog onbekend is. De organisatie vreest dat de veerboot als gevolg van de brand kan zinken.

 • In Saudi-Arabië zijn de afgelopen maanden 93 mensen gearresteerd die banden zouden hebben met Islamitische Staat, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken van het Arabische land. Zeker 77 verdachten komen uit Saudi-Arabië.

  Onder de verdachten zijn twee terroristen die een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade wilden plegen. De twee Syriërs wilden het gebouw in Riyad met een autobom opblazen, maar hun plan werd vorige maand verijdeld door de Saudische politie.

  De Amerikaanse regering besloot destijds het ambassadegebouw een aantal dagen te sluiten vanwege de kans op een aanslag.

  Ronselen

  Vorig jaar deed IS een oproep aan aanhangers om aanslagen te plegen tegen de Saudische autoriteiten, westerse expats en de sjiitische minderheid in het land.

  De meeste verdachten zamelden geld in, probeerden via sociale media strijders te ronselen of organiseerden trainingskampen.

 • Opnieuw is er commotie over een rondreizende prediker die een moskee in Nederland bezoekt. Komend weekend houdt sjeik Aaidh al-Qarni uit Saoedi-Arabië een aantal lezingen in een moskee in Eindhoven.

  Op internet zijn filmpjes van hem te vinden waarin hij oproept tot geweld. Verschillende lokale partijen (CDA, LPF, VVD) in Eindhoven roepen de burgemeester van Eindhoven op de man te weren.

  Geweigerd

  In een filmpje uit 2004 op internet, reageert de prediker op de dood van twee Hamas-leiders. Hij is verontwaardigd over de reactie van de moslims, die volgens hem niet genoeg doen om het bloed van moslims te wreken. Hij verwijst in het filmpje naar de Joden die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de dood van deze leiders.

  Qarni mocht al eerder de VS en Frankrijk niet in. De Amerikanen zien hem als een mogelijk gevaar en hebben hem daarom op een no-flylist gezet.

  In 2012 kwam hij samen met drie andere predikers ook al Frankrijk niet in, omdat ze volgens de Franse regering oproepen tot haat en geweld. Dit gebeurde kort na de aanslag in Toulouse op een joodse school. De Franse regering was destijds bang voor verstoring van de openbare orde en besloot deze mannen de toegang tot het land te weigeren.

  Positieve bijdrage

  De islamitische stichting Waqf in Eindhoven, die de sjeik heeft uitgenodigd, zegt vooral een positieve bijdrage te willen leveren aan de Nederlandse maatschappij. "Als wij een vermoeden hadden dat deze man niet past binnen dit positieve geluid, dan hadden we niet op een afwijzing van de gemeente gewacht, maar hadden we zelf actie ondernomen", aldus Nasr el Damanhoury, woordvoerder van de stichting.

  De Saudische prediker is volgens Damanhoury bezig aan een rondreis door Europa. Vanuit Italië reist hij door naar Portugal, om vervolgens vanaf daar door te reizen naar Nederland. Qarni is een populaire geestelijke onder moslims wereldwijd. Zijn lezingen worden massaal bezocht. Volgens de woordvoerder van Waqf, bezochten drie maanden geleden in Italië ruim twintigduizend man zijn lezingen.

  Damanhoury zegt dat Qarni geen gevaarlijke man is. "Als hij een gevaar had gevormd, dan had hij nooit een visum gekregen om Europa te betreden", aldus de woordvoerder.

  Waakzaam

  Wat de sjeik in het verleden heeft gezegd doet er niet toe aldus de woordvoerder. "We zochten een gastspreker en hij reisde door Europa en was beschikbaar. We zullen hem afrekenen op wat hij bij ons zegt."

  De inhoud van de preken wordt met de sjeik van tevoren besproken. "Er zijn grenzen. We zullen met hem bespreken wat wel en wat niet kan. Als hij ontoelaatbare uitspraken doet zal er zeker worden ingegrepen", zegt de woordvoerder.

  De bijeenkomst zal live te volgen zijn op de site van de islamitische stichting. Ook zullen de preken in het Nederlands worden vertaald. "Transparanter dan dit kunnen we het niet maken", zegt Nasr.

  De gemeente Eindhoven heeft nog niet gereageerd op de commotie.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 28 Apr 2015 17:55:58 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot