daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 10 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
Den bosch

Regio:
Dichtbij.nl - den Bosch
Alles uit de regio op internet

Omroep Brabant
Omroep Brabant RSS

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Maandag behandelt de Tweede Kamer de begroting van de koning voor 2016. Voor het eerst sinds jaren ontbreekt daarop de post 'onderhoud Groene Draeck' van ruim een halve ton. Die is overgebracht naar de defensiebegroting en opgehoogd tot bijna een ton.

  De Groene Draeck, het privézeiljacht van prinses Beatrix, blijft veel geld kosten. Het is maar de vraag of het 'verstoppen' van deze jaarlijkse kosten in de defensiebegroting een einde zal maken aan de kritiek daarop.

  Niemand weet hoe lang de belastingbetaler hiervoor nog zal moeten opdraaien en waarop de afspraak "dat het ministerie van Defensie verantwoordelijk is voor de uitvoering van het onderhoud aan en de exploitatie van de Groene Draeck" gebaseerd is. In de loop der jaren heeft dit onderhoud een veelvoud gekost van de aanschafkosten van het schip.

  Koninklijk jacht Piet Hein

  Bij gelegenheid van haar achttiende verjaardag in 1956 kreeg Beatrix het zeiljacht, een luxe lemsteraak, als nationaal geschenk. Een jaar later was de tewaterlating. Van het begin af aan is de Groene Draeck onderhouden door de Marine. Dat had ook het koninklijk jacht Piet Hein, het nationale huwelijksgeschenk voor prinses Juliana, in onderhoud. Daaraan kwam in 1980 een einde toen de koninklijke familie de Piet Hein afstootte en het schip als 'varend Nationaal Maritiem Erfgoed' in een stichting onderbracht.

  Het onderhoud van de Groene Draeck op de Marinewerf ging gewoon door. Uit antwoord op Kamervragen in 2007 blijkt dat de basis voor het onderhoud een schriftelijke richtlijn uit 1962 is "van de vlagofficier Materieel aan de directeur van de Rijkswerf". De post, toen ook op de defensiebegroting, bleef lang onopgemerkt. Dat werd anders toen het onderhoud aan het privéjacht van Beatrix een opvallende post op de begroting van de koning werd.

  De kritiek zwol aan, want de jaarlijks uitgetrokken 51.000 euro bleken ontoereikend. Grote onderhoudsbeurten in 2005 en 2010 kostten tonnen extra . Kritiek daarop was voor koningin Beatrix in 2010, op het hoogtepunt van de economische crisis, reden eenmalig ruim drie ton uit eigen zak te betalen aan weer een grote beurt voor haar Groene Draeck.

  Nu gaat het roer om. Premier Rutte heeft een evaluatierapport over de begroting van de koning aangegrepen om de lastige en in omvang verdubbelde post 'onderhoud Groene Draeck' terug te brengen naar de defensiebegroting. Argument: "De Groene Draeck is verbonden aan de voormalige drager van de kroon en de uitgaven daarvoor kunnen niet meer worden beschouwd als functioneel voor de huidige Koning."

  Daar staat tegenover dat het schip nog steeds is ondergebracht in de Stichting Kroongoederen van het Huis Oranje-Nassau. Die beheert onder leiding van Willem-Alexander spullen die van belang zijn voor "de uitoefening van de Koninklijke Waardigheid".

  Hoe lang de overheid zich nog verplicht voelt de onderhoudskosten van de Groene Draeck te betalen, weet niemand. Maar eens zal ook dit schip, net als de koningssloep ('de gouden koets te water'), wel in een erfgoedmuseum terecht komen.

 • Centre Pompidou in Parijs heeft een primeur: eind deze maand opent hier een tentoonstelling met tekeningen van Karel Appel. Een groot deel van die werken was nooit eerder te zien, zoals drie kleine tekeningen die nog maar pas opgespoord zijn.

  "Het is echt heel bijzonder", zegt Franz Kaiser, vice-voorzitter van de Karel Appel Foundation en hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum. "Zelfs ik heb veel van die tekeningen nog nooit gezien."

  In het Centre Pompidou hangen zo'n tachtig werken van Appel, gemaakt tussen 1947 en zijn overlijden in 2006. "We hebben gezocht in zijn persoonlijke nalatenschap en mochten zelf kiezen wat we wilden tonen", zegt Jonas Storsve van Centre Pompidou.

  Er zijn onder meer grote werken te zien in felle kleuren, die Appel maakte kort voor hij overleed. "Ze tonen de vitaliteit die hij tot op het laatst had."

  Maar het meest bijzondere, zegt Storsve, zijn drie minuscule tekeningen. Die zijn nooit tentoongesteld en waren nooit voor het publiek te zien. "Dat was dé grote ontdekking op deze expositie."

  Storsve doorzocht met collega's de persoonlijke archieven van Appel en stuitte op de drie werken. Ze waren verpakt in dozen die hij in Amsterdam vond. "We herkenden ze van een foto uit 1950!"

  Op de zwart-wit foto staat Appel in zijn atelier in Parijs. Op de muur achter de kunstenaar hangen twee van de drie tekeningen. Achter zijn arm komt een hoekje tevoorschijn van een ander werk. "De drie moeten een serie hebben gevormd. In de archieven vond ik maar één andere tekening uit hetzelfde jaar en met hetzelfde formaat. Dus dat moet die achter zijn arm wel zijn."

  De drie tekeningen hangen nu weer samen en zijn voor het eerst weer voor het publiek in het echt te zien. En nu ook in kleur.

 • VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil Nederland onaantrekkelijker maken voor vluchtelingen. Om dat te bereiken is het nodig dat ze worden ontmoedigd, zegt Zijlstra in het AD. Het beeld dat de opvang in Nederland sober is, klopt volgens hem niet. Hij stelt dat vluchtelingen doorreizen naar Nederland omdat de sociale voorzieningen en het economisch perspectief hier het beste zijn. "Als ze hier komen, zijn ze al door zeven veilige landen heen gereisd."

  De VVD-leider stelt verder dat de sociale voorzieningen in Nederland straks niet meer te handhaven zijn als er geen einde komt aan de stroom vluchtelingen. Hij spreekt van "een run op Nederland die moet stoppen".

  Paar tientjes

  In het gesprek geeft Zijlstra enkele voorbeelden van een soberdere aanpak. Hij vindt dat vluchtelingen best toekunnen met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige woningen. Ook moet er een einde komen aan "uitgebreide huishoudelijke hulp en meerdere toelages".

  Als migranten aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon, zegt Zijlstra. "Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie, nee. Dat soort zaken: echt niet."

  Zijlstra verzet zich tegen de gedachte dat de vluchtelingen in Nederland blijven. Hij herhaalt dat er stappen worden gezet om een veilige opvang in de regio te vergroten. "We moeten vluchtelingen niet laten wennen aan ons welvaartsniveau." Hij wil Nederlandse ambassades inschakelen om "antireclame" te maken zodat ze niet naar Nederland komen.

  Angela Merkel

  In het interview haalt Zijlstra ook uit naar de Duitse bondskanselier Merkel. "Het klonk mooi, die uitspraak van haar dat men welkom was, maar ze heeft daar veel ellende mee veroorzaakt. Het was misschien leiderschap, maar wel het verkeerde."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 10 Oct 2015 08:57:02 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot