daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 4 Juli 2015
Week 27

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève heeft een resolutie aangenomen waarin het gruwelijke oorlogsgeweld in Zuid-Sudan tegen vrouwen wordt veroordeeld. Nederland was een van de initiatiefnemers van de resolutie, samen met een aantal Afrikaanse landen.

  Afgelopen week kwam een rapport van de Verenigde Naties naar buiten waarin staat dat in Zuid-Sudan regeringsmilitairen talrijke vrouwen en meisjes hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Sommigen werden levend verbrand, zeggen ooggetuigen.

  In de resolutie staat dat een speciaal onderzoeksteam van de VN nader onderzoek gaat doen naar de verkrachting en verbranding van vrouwen. Een woordvoerder van het leger in Zuid-Sudan heeft laten weten dat VN-rapporteurs welkom zijn. Hij wijst de beschuldigingen over geweld tegen vrouwen van de hand.

  Opsporen en straffen

  Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking noemt de berichten schokkend en wil dat de regering van Zuid-Sudan de daders opspoort en bestraft. "Met name het geweld tegen vrouwen en meisjes heeft verschrikkelijke vormen aangenomen. Daarbij gaat het niet om incidenten, maar stelselmatige misdaden", zegt Ploumen.

  Onder meer Nederland eist onmiddellijk een einde aan alle mensenrechtenschendingen in Zuid-Sudan. Ploumen: "De camera's van de wereld staan momenteel niet in Zuid-Sudan. Daardoor is er minder media aandacht voor wat er daar misgaat. Maar dat maakt de mensenrechtenschendingen en de ontsteltenis daarover niet minder urgent."

 • Utrecht wordt steeds voller in aanloop naar de Tourstart vanmiddag, en ondanks de hitte en de mensenmassa's is de sfeer volgens verslaggever Kees van Dam "aangenaam en ontspannen".

  Utrecht zindert al dagen van de Tour de France, maar vandaag bereikt de tourkoorts zijn hoogtepunt: om 14.00 uur begint de eerste etappe met een tijdrit van bijna veertien kilometer. Er zijn nog geen grote problemen voorgevallen, en veel mensen lijken het advies om met de trein te komen ter harte te nemen.

  De hitte van vandaag lijkt nog niet in ieders bol te zijn geslagen. Via Twitter laten mensen trots zien dat ze voorbereidingen hebben getroffen: sommige zijn gewapend met een badje naar het parcours gekomen, andere komen aanzetten met koelelementen en biertjes. De gemeente Utrecht heeft extra tappunten langs het parcours gemaakt.

  Volgens Van Dam valt het met de hitte overigens nog mee. Op de Utrechtse Maliesingel, met zijn statige bomen, is het "eigenlijk heel erg prettig". Voorlopig, in ieder geval.

 • In Nederland is sinds vandaag officieel sprake van een landelijke hittegolf. Daarvoor moet het bij het KNMI in De Bilt vijf dagen achtereen zomers warm zijn (25 graden of meer), waarbij het op drie dagen ook tropisch warm is (30 graden of meer). De laatste hittegolf in Nederland was bijna twee jaar geleden: tussen 21 en 27 juli 2013.

  Het is al zomers sinds dinsdag en op woensdag en donderdag werd het tropisch warm. Rond 11.00 uur vanochtend kwam de temperatuur voor de derde dag op rij boven de 30 graden. Daarmee is de hittegolf een feit.

  Hittegolf voorbij

  Weerplaza verwacht dat de hittegolf nog een dag aanhoudt, maar daarna is het voorbij. Morgen wordt het 25 tot 31 graden, met eerst zon maar in de middag kans op zware onweersbuien met hagel en zware windstoten.

  Na het weekeinde ligt de temperatuur rond 22 graden, op dinsdag keert de zeer warme lucht heel even terug met kans op 30 graden in het binnenland.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 04 Jul 2015 12:40:24 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot