daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 25 November 2014
Week 48

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Rechters maken zich zorgen over de 'Zo Snel Mogelijk'-werkwijze, die vorig jaar is ingevoerd. Daardoor worden lichte, eenvoudige zaken afgehandeld door het OM en komen rechters er in deze zaken niet meer aan te pas.

  Volgens Frits Bakker, voorzitter van de Raad van de Rechtspraak, heeft dit zowel voor de rechters als de verdachten nadelige gevolgen. "De zware, ingewikkelde zaken blijven nu over voor de rechters", zei Bakker in Nieuwsuur. "Daardoor neemt de werkdruk onder rechters enorm toe."

  Bakker wijst ook op de financiële gevolgen voor rechters na de invoering van de ZSM-werkwijze. "De tarieven zijn niet veranderd. Omdat rechters per zaak worden betaald en nu minder zaken hebben, krijgen ze dus minder geld."

  Strafblad

  Ook voor verdachten pakt de maatregel vaak niet goed uit, zegt Bakker. "Berechting door het OM gaat heel snel en een verdachte wordt vaak nauwelijks ingelicht over de gang van zaken en de gevolgen van een bestraffing. Bij een veroordeling krijgt iemand direct een aantekening op het strafblad."

  Bakker wijst erop dat verdachten zich altijd kunnen verzetten tegen berechting door het OM. "Als je in verzet gaat, komt je zaak alsnog gewoon voor de rechter."

  Begroting

  De komende dag debatteert de Tweede Kamer met minister Opstelten over de justitiebegroting. "De Raad voor de Rechtspraak hoop dat de minister in zijn begroting het financieringsstelsel van de rechtspraak overeind houdt en dat er niet aan getornd wordt", zegt Bakker.

 • Inwoners van het Friese Rijs zijn boos. Een geplande informatiebijeenkomst waar verteld zou worden hoeveel asielzoekers in hun dorp komen wonen, ging niet door. En daardoor weten ze nog altijd niet waar ze aan toe zijn, zo merkte verslaggever Pauline Broekema, die in Rijs was.

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil vijfhonderd asielzoekers onderbrengen in een voormalig kinderkoloniehuis. Maar de bijna 160 inwoners van Rijs en de gemeente de Friese Meren vinden dit aantal veel te hoog. De Werkgroep Rijs, waarin een deel van de inwoners zich heeft verenigd, pleit voor een aantal van maximaal 50 asielzoekers.

  Het COA en de gemeente de Friese Meren zouden de bewoners maandagavond vertellen hoeveel asielzoekers er definitief naar hun dorp zouden komen. Maar die bijeenkomst ging op het laatste moment niet door.

  Tijd

  Volgens een woordvoerder van het COA heeft dat te maken met een overleg tussen het college van B&W van de gemeente de Friese Meren en het COA eerder die dag. "Uit dat gesprek bleek dat er nieuwe inzichten zijn gekomen rondom de opvang van asielzoekers in Rijs. Het COA moet zich hierop beraden en heeft daarvoor tijd nodig", laat het COA weten.

  Ook het echtpaar Maja Ganzevles en Michel Lunenberg uit Rijs had uitgekeken naar de bijeenkomst. Het echtpaar runt sinds dit voorjaar een bed en breakfast dat pal tegenover het geplande asielzoekerscentrum staat. Ze 'hebben niets tegen asielzoekers', maar vrezen dat er minder gasten zullen komen.

  Ze spreken uit ervaring. Eerder hadden ze een soortgelijk bedrijf in Zweden. Maar toen er een asielzoekerscentrum in het dorp kwam, zagen ze het aantal klanten teruglopen.

 • Babyvoedingproducent Nutricia heeft op Hoog Catharijne in Utrecht een automaat geplaatst, waaruit ouders melkpoeder kunnen trekken. Als ze een account hebben aangemaakt, kunnen ze daar twee verpakkingen melkpoeder per week uit halen.

  Het gaat om een proef. Nutrilon zoekt een oplossing voor het probleem dat ouders in supermarkten lege schappen tegenkomen. Melkpoeder uit Nederlandse supermarkten verdwijnt nu vaak naar Azië, omdat de vraag naar het product daar veel groter is dan het aanbod.

  Als de automaat in Hoog Catharijne in een behoefte voorziet, wil Nutricia de proef uitbreiden naar andere steden.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 25 Nov 2014 01:15:33 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot