daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 4 Augustus 2015
Week 32

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit was begin vorig jaar 1,3 miljoen. Dat is 3 -procent meer dan begin 2013, meldt het CBS. De stijging wijkt niet af van voorgaande jaren.

  Van de mensen met een dubbele nationaliteit heeft de helft een Marokkaanse of Turkse achtergrond. De andere helft is zeer divers.

  Laatste keer

  Het is de laatste keer dat die gegevens beschikbaar komen. Vroeger werd bij een geboorte automatisch genoteerd of een kind naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit had. Na kritiek vanuit de samenleving besloot het kabinet tot een andere aanpak. Sinds 2014 houdt het bevolkingsregister alleen bij wie in Nederland wordt geboren. Een tweede nationaliteit wordt niet langer vermeld.

 • Eenmalig een kastje kopen van tussen de 80 en 160 euro en daarna nooit meer hoeven te betalen om films, series en live-sportwedstrijden te kijken. Die belofte doen verschillende leveranciers van mediaboxen aan consumenten. Op Facebook en andere sociale media prijzen ze hun kastjes aan. De filmindustrie is het zat en stuurt aan op een verbod van de mediaboxen.

  Het gaat om mini-computers waarmee consumenten zonder moeilijke installaties films en series via internet kunnen kijken. De verkopers van de kastjes maken gebruik van het enorme aanbod dat er op internet is.

  Illegale bron

  De kastjes hebben namen als Filmspeler, Teevee.io, Ditistv en Allefilmskijken en ze beloven consumenten dat ze werkelijk alles gratis kunnen bekijken. Volgens de leveranciers zijn er zeker tienduizenden kastjes in Nederland verkocht.

  "Een hele slechte zaak", zegt René van Turnhout van filmdistributeur Dutch Filmworks. "Voor die films en series moet worden betaald. Dit is een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland."

  Stichting BREIN is tegen een aanbieder een rechtszaak gestart. Die zaak ligt inmiddels bij het Europees Hof. Als de rechter de kastjes van deze aanbieder verbiedt, worden ook andere leveranciers aangepakt.

  Streamen

  De verkopers van de mediaboxen vinden dat ze niets fout doen. "Als je bij Dell een computer koopt, kun je die ook gebruiken om films en series van internet te bekijken", zegt Jack Wullems van Filmspeler. "Daarnaast worden de films en series gestreamd."

  Ook winkels hebben interesse om de kastjes te verkopen. Bij winkelketen Handyman lagen kastjes een tijdje in de schappen, maar vanwege de rechtszaak zijn ze daar voorlopig niet meer te koop.

 • Door correspondent Harmen Boerboom

  Nederland moet de geheime archieven uit de jaren 80 over Suriname openbaar maken. Dat vindt de Nederlands-Surinaamse publicist Sandew Hira.

  Vorige week kondigde Hira aan dat de Surinaamse president Bouterse bereid is om mee te werken aan waarheidsvinding over de Decembermoorden van 1982. Daarbij kwamen vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse om het leven. Bouterse is hoofdverdachte in de zaak. Hij heeft nooit openlijk over de gebeurtenissen gesproken.

  Slot en grendel

  Hira zei maandag op een persconferentie in Paramaribo dat hij in een brief aan de ambassadeurs van Nederland, de Verenigde Staten en Cuba gevraagd heeft om mee te werken aan de waarheidsvinding. Genoemde landen waren in de jaren 80 van de vorige eeuw nauw betrokken bij de gebeurtenissen in Suriname.

  Hira beweert dat hij indertijd door Nederland is benaderd om samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ten strijde te trekken tegen Bouterse. Een deel van de Nederlandse archieven uit die periode is bestempeld als geheim en blijft nog tot 2060 achter slot en grendel.

  Over de gevraagde medewerking is Hira dan ook sceptisch. "Ik heb er geen al te hoog gespannen verwachtingen over, maar ik wil niet na afloop van ze horen dat ze het me niet hebben gegeven omdat ik er niet om gevraagd heb."

  Kritiek

  De onderzoeker en publicist zei dat Bouterses veiligheidschef Melvin Linscheer contact met hem heeft gezocht en dat na een aantal gesprekken een plan is uitgedacht om door middel van een lang gesprek tussen de president en Hira het proces van waarheidsvinding uit te voeren.

  Hira kreeg de afgelopen week felle kritiek over zijn betrokkenheid bij het voorgenomen initiatief. Zijn critici, onder wie veel nabestaanden, zien het als een onderonsje en denken dat Bouterse niet alles zal vertellen. Zij vinden dat het Surinaamse staatshoofd voor de rechter moet verschijnen.

  Maatschappelijke gevolgen

  Die kritiek weersprak Hira. Volgens hem zijn de Decembermoorden geen juridisch, maar een politiek- en sociaal maatschappelijk probleem. "Als er een juridische oplossing was, waarom hebben de voorgaande regeringen die dan niet veel eerder gevonden?", zei Hira. De populariteit van Bouterse maakt een juridisch oplossing volgens hem niet mogelijk. "Denk je nou werkelijk dat de politie Bouterse gaat arresteren? En als ze dat al zouden doen, wat zouden dan de maatschappelijke gevolgen voor Suriname zijn?"

  Handreiking

  "Ik ben het niet eens met mijn critici, maar ik respecteer hun mening", vervolgde hij. "En ik steek hierbij mijn hand uit om samen over onze meningsverschillen en mogelijke oplossingen te praten. Misschien worden we het eens, misschien ook niet. Maar ik hoop dat mijn tegenstanders mijn handreiking willen accepteren en dat we on speaking terms blijven en zo dichter bij elkaar kunnen komen."

  Hira geeft voor het waarheidsonderzoek vol gas. Na een grondige voorbereiding wil hij in november Bouterse drie dagen lang interviewen. Het verslag daarvan moet op 8 december klaar zijn en aangeboden worden aan de voorzitter van het Surinaamse parlement, Jennifer Geerlings-Simons.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 04 Aug 2015 07:18:43 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot