daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 26 April 2015
Week 17

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Meer dan 2500 mensen kwamen om het leven door de aardbeving van gisteren in Nepal. Vandaag is het land in rouw.

 • Bij het Duitse Celle is de bevrijding herdacht van het concentratiekamp Bergen-Belsen, zeventig jaar geleden. In dit kamp kwamen meer dan 70.000 mensen om het leven, onder wie zijn beroemdste slachtoffer Anne Frank.

  Bij de herdenking waren ongeveer duizend mensen aanwezig. Ook negentig overlevenden woonden de herdenking bij. De aanwezigen werden toegesproken door de Duitse president Joachim Gauck.

  'Onmetelijke schuld'

  Hij sprak over de "onmetelijke schuld" van het Duitse volk. "Plaatsen als Bergen-Belsen, Buchenwald of Dachau zijn symbolen van de politieke, morele, culturele en humanitaire catastrofe, waar het Derde Rijk toe geleid heeft", sprak Gauck.

  Gauck bedankte de Britse militairen die het kamp hebben bevrijd. "De Britse soldaten waren boodschappers van een democratische cultuur, die niet op wraak van de vijand uit waren, maar op het opnieuw vestigen van recht en menselijke waarden in Duitsland."

  Joods Wereldcongres

  Bij de herdenking waren ook toespraken van de minister-president van de deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, en van de voorzitter van het Joods Wereldcongres Ronald Lauder. Zij spraken over racisme, rechts-extremisme en antisemitisme dat weer de kop opsteekt. "We mogen dat niet accepteren en overgaan tot de orde van de dag", zei Weil.

  Concentratiekamp Bergen-Belsen werd half april door de Britten bevrijd. Op dat moment waren er nog ongeveer 60.000 gevangenen in het kamp. Nog in de laatste drie maanden voor de bevrijding kwamen 35.000 mensen om het leven. Onder hen waren ook Anne Frank en haar zus Margot.

 • In Utrecht is, traditioneel aan de vooravond van Koningsdag, om 18.00 uur de vrijmarkt begonnen. Ook in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam gaat het feest vanavond en vannacht al van start.

  De Utrechtse vrijmarkt duurt 24 uur. In de stad zijn er optredens van bandjes en dj's. Bij goed weer verwacht de gemeente zo'n 100.000 bezoekers in de Koningsnacht.

  Vanwege de aardbeving in Nepal heeft SOS Kinderdorpen een oproep gedaan aan kinderen die in Utrecht of elders spulletjes verkopen op de vrijmarkt. De hulporganisatie vraagt de kinderen met hun opbrengst de hulpactie voor Nepal te steunen.

  In de andere grote steden begint de vrijmarkt morgen pas. In Ahoy Rotterdam vindt wel al de Nacht van Oranje plaats, een show van ruim vier uur met Nederlandse artiesten. In Den Haag kunnen mensen vanavond naar het festival Life I Live, met artiesten verspreid over tien podia.

  In Eindhoven zijn er Koningsnachtfestiviteiten onder de noemer 'Eindhoven=King' en ook in Amsterdam zijn op meerdere plekken in de stad vanavond en vannacht al speciale feestjes.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 26 Apr 2015 21:23:47 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot