daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Za. 10 Oktober 2015
Week 41

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De hoofdredacteur van de Turkse krant Today's Zaman is opgepakt nadat hij op Twitter kritiek had geuit op president Erdogan. Bülent Kenes werd gisteravond door agenten uit de burelen van de krant in Istanbul gehaald. Op weg naar buiten werd hij begeleid door collega-journalisten, die hij vroeg "om te blijven strijden voor democratie en de rechtsstaat".

  Kenes wordt belediging van Erdogan ten laste gelegd. Concreet gaat het om veertien tweets en een retweet met kritiek op de president. De hoofdredacteur zegt zelf dat hij alleen zijn mening heeft gegeven.

  Today's Zaman is een Engelstalige krant die gelieerd is aan de beweging van Fethullah Gülen, een van de grootste tegenstanders van Erdogan. In juni kreeg Kenes een voorwaardelijke celstraf van 21 maanden; ook toen ging het om een kritische tweet.

  In Turkije krijgen journalisten en tv-zenders geregeld te maken met druk en intimidatie van de overheid als ze kritiek uiten op de president. Een Turkse columnist werd gisteren nog veroordeeld tot 11 maanden cel voor een kritische column.

 • Oud-PvdA-wethouder en huidig vice-premier Lodewijk Asscher is verhoord door de commissie die de financiële organisatie van de gemeente Amsterdam onderzoekt. Net als burgemeester Van der Laan, die voor hem tekst en uitleg moest geven, hekelde Asscher de oude, gedecentraliseerde organisatie van het stadsbestuur.

  Asscher noemde het bestuur een archipel, met stadsdelen en diensten die hun eigen personeelsbeleid hebben en hun eigen ICT-beleid bepalen. "Dat is moeilijk voor een wethouder Financiën", aldus de PvdA'er. Net als Van der Laan kwam Asscher met voorbeelden van de enorme organisatie binnen de gemeente. "Bij het pekelen van de straat deed het centrale stadsbestuur de weg en de stadsdelen strooiden het fietspad. Leg dat maar eens uit."

  Asscher zei dat hij veel weerstand heeft ondervonden toen hij als gevolg van de financiële crisis projecten moest schrappen. "Er zijn toen intern veel verbeteringen geweest, maar het ging minder snel dan ik had gehoopt." Ook de invoering van één financieel systeem liep niet zo soepel als Asscher had gewild. Hij erkende dat zo'n verandering veel vraagt van een organisatie, zeker als er bezuinigd en gereorganiseerd wordt.

  Wethouder

  Lodewijk Asscher was van 2006 tot 2012 wethouder in Amsterdam. Naast financiën had hij economische zaken, onderwijs en jeugdzaken in zijn portefeuille. Inmiddels heeft Amsterdam een wethouder die alleen de financiën beheert.

  De verhoren van de commissie duren nog een week. Wanneer het eindrapport volgt, is nog onbekend.

 • Bij een vechtpartij in een opvang voor asielzoekers in Zaandam zijn drie mensen gewond geraakt. Twee van hen zijn gearresteerd, meldt de politie. De gewonden zijn allemaal overgebracht naar een ziekenhuis.

  Het incident was rond 21.30 uur bij een tentenkamp in een park, waar zo'n 500 vluchtelingen worden opgevangen. Het is daar inmiddels weer rustig. De politie weet niet wat de aanleiding was van de vechtpartij.

  De opvanglocatie is sinds vorige week open. De gemeente Zaanstad verwacht dat de tenten tot half december blijven staan.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sat, 10 Oct 2015 03:22:52 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot