daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 25 Januari 2015
Week 04

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De Japanse premier Shinzo Abe heeft boos en geschokt gereageerd op de onthoofding van een Japanse veiligheidsbeambte door strijders van Islamitische Staat (IS). Hij sprak van een waanzinnige en ontoelaatbare terreurdaad en riep de gijzelnemers op de tweede Japanner die wordt vastgehouden, vrij te laten.

  Gisteren circuleerde kort een video van IS op internet, waarop de gevangen journalist Kenji Goto een foto vasthoudt met het onthoofde lichaam van Haruna Yukawa. Aanvankelijk werd betwijfeld of de video wel echt was.

  Authentiek

  Maar vanmorgen noemde Abe de kans groot dat de videoboodschap authentiek was. Hij herhaalde dat Japan nooit zal ingaan op eisen van terroristen.

  Die lieten in de video weten dat het leven van Goto kan worden gespaard als hij wordt geruild tegen een IS-strijdster die in Jordanië gevangen zit. De vrouw werd daar aangehouden nadat ze had geprobeerd zichzelf in een hotel op te blazen.

  Obama

  President Obama heeft Abe vanmorgen vanuit India telefonisch gecondoleerd met de dood van Yukawa. Eerder sprak Obama al van een "wrede moord" en hij benadrukte dat de VS "schouder aan schouder" met Japan staat in de strijd tegen terreur.

  IS heeft tot dusver vijf Britse en Amerikaanse journalisten en hulpverleners onthoofd.

 • Ze was erbij toen haar vader Raphael, moeder Lina en broer Elja in 1943 weggehaald werden en nooit meer terugkwamen. Henny Goudeketting denkt nog vaak aan haar familie. "Ik kan het de Duitsers niet vergeven, mijn hele familie is weg", vertelde ze in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

  Een paar maanden later werd ze zelf opgehaald, en via kamp Vught en Westerbork kwam ze in het dodenkamp Auschwitz. Over haar eigen herinneringen praat ze niet veel. "Niemand kan begrijpen wat er is gebeurd."

  In het Wertheimpark in Amsterdam is vandaag de nationale holocaustherdenking. Komende week staan mensen in de hele wereld stil bij de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz, dinsdag precies 70 jaar geleden.

  Auschwitz-overlevende Henny Goudeketting legt vandaag een krans in het Wertheimpark. "Ik vind het een hele eer om dat te mogen doen."

  Goudeketting zat twee jaar lang in blok 10 in Auschwitz, het experimentenblok. De gevangenen werden opgeroepen om als proefpersoon te dienen voor medische experimenten. Door deze experimenten heeft Goudeketting nooit kinderen kunnen krijgen. Vanaf de eerste dag in het kamp wist Goudeketting van de gaskamers.

  "Toen we aankwamen moest ik in een hele kleine rij, die mensen gingen naar het experimentenblok. De andere 900 mensen die op dezelfde dag aankwamen, zijn gelijk naar de gaskamers gegaan."

  Na de bevrijding van Auschwitz in 1945 ging Goudeketting op de vlucht met een aantal gevangenen. "Toen zijn we van kamp naar kamp gelopen en uiteindelijk aangekomen in Enschede."

  In het Joodse bejaardentehuis in Amsterdam, waar Goudeketting nu woont, wordt weinig gesproken over de oorlog. Hoewel Goudeketting weinig spreekt over haar verleden, vindt ze het een hele eer om een krans te mogen leggen bij de herdenking in het Wertheimpark vandaag.

  "Dit jaar is het speciaal omdat het 70 jaar geleden is. Volgend jaar ga ik niet meer, ik vind het wel mooi geweest."

  Teruggaan naar Auschwitz hoeft van haar ook niet. "Ik vind het een toeristenplaats geworden, niemand kan voelen wat ik daar heb meegemaakt."

  De Nationale Holocaust Herdenking op het Wertheimpark zendt de NOS vandaag live uit op NPO Nieuws en NOS.nl.

 • In de Franse Alpen zijn drie skiërs om het leven gekomen door een lawine. Drie anderen worden nog vermist. Het zijn allen leden van een Franse skiclub.

  De groep ging gisteren skiën bij het wintersportdorp Ceillac in de Hautes-Alpes, maar om 18.00 uur waren de skiërs nog niet terug in hun hotel. Direct daarna begon een zoektocht. Vannacht werden de lichamen van drie van hen gevonden onder de sneeuw. Gevreesd wordt dat ook de andere drie zijn omgekomen.

  De skiërs zijn allemaal Fransen, vier mannen en twee vrouwen. Ze hadden veel ski-ervaring. De autoriteiten in het district Hautes-Alpes hebben wintersporters opgeroepen tot voorzichtigheid vanwege het risico op lawines.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 25 Jan 2015 11:11:11 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot