daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Do. 21 Juni 2018
Week 25

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

 • WOUDENBERG/LEUSDEN - Criminelen hebben geprobeerd voetbalvereniging Woudenberg op te lichten. In een nepbrief is de penningmeester gevraagd 14.000 euro over te maken. De afzender was de voorzitter, maar die weet van niets.

  In de brief werd gevraagd om het bedrag over te maken naar een rekeningnummer in Engeland. De penningmeester van vv Woudenberg had al snel door dat het om een nepmail ging, dus vanuit Woudenberg is geen cent overgemaakt naar Engeland. De mail was dan ook niet heel professioneel:

  [Quote:De nepmail|Goedemorgen, kan ik vandaag een overboeking van 14.000,00 euro naar Engeland maken? Welke bankgegevens moet ik verzenden? Groet, Michel van Raaij]

  De echte voorzitter Van Raaij is verrast: "Ik had niet verwacht dat ze ook al bij voetbalverenigingen aan de gang gingen met dit soort mails. Ik heb het privé weleens wat gehad, maar bij mijn rol als voorzitter van een voetbalclub ken ik dit nog niet. Maar dit kan natuurlijk niet. Wat dat betreft zijn het praktijken waar we niet op zitten te wachten. Maar ja, voorkom het maar eens."

  De zaak staat niet op zichzelf. Twee dagen geleden waarschuwde de politie in Leusden en Woudenberg al voor deze oplichtingspraktijken.

  [FacebookPost:https://www.facebook.com/politieLeusdenWoudenberg/posts/658205624531208]

  Hoeveel clubs of verenigingen een betaalverzoek hebben gekregen is niet bekend. Van Raaij weet ook niet wie de afzender is. Hij overweegt de mail door te sturen naar de politie. Van Raaij: "Ik hoorde begin deze week dat dit soort mails rondgaan, maar ik heb nog niet gehoord dat andere verenigingen deze mail ook hebben gekregen."

 • MAARSSEN - Drie mannen zijn vanmiddag veroordeeld voor een gewapende woningoverval in Maarssen, die ze pleegden in oktober vorig jaar. Een man uit Amsterdam en een man uit Zaanstad zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Een derde verdachte uit Amsterdam, die eerder bekende, is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en negen maanden.

  De drie drongen op 18 oktober vorig jaar een portiekwoning binnen aan de Schaepmanstraat in Maarssen. Een moeder (43) en haar 16-jarige zoon die op het moment thuis waren zijn vastgebonden en met fors geweld en aanranding bedreigd. De drie overvallers hebben zich totaal niet bekommerd om de ernstige gevolgen die dit voor de slachtoffers heeft, zo oordeelde de rechtbank.

  BEDREIGINGEN
  De drie daders slopen in de bewuste nacht het huis binnen, overmeesterden de bewoonster in haar badkamer en sleurden haar half ontkleed op een bed in de slaapkamer. Ook haar zoon werd naar de slaapkamer gesleurd. Om de vrouw onder druk te zetten, dreigden de mannen de vingers van de jongen af te hakken met een bijl en de moeder in zijn bijzijn te verkrachten.

  'GEFLASHT'
  Onder druk van de bedreigingen en slagen op haar hoofd opende de vrouw haar kluis. Daar zat slechts 700 euro in. "Waar is het geld?", riepen de daders. "Zo'n kut Marokkaan heeft ons geflasht, die zei dat er 100.000 euro bij jou ligt." De vrouw is echter allesbehalve rijk. De overvallers namen wel een armband, een contactsleutel en het eigendomsbewijs van een auto mee.

  ZORGVLULDIG GEPLAND
  De drie mannen hebben de overval volgens de rechtbank zorgvuldig gepland door eerst op voorverkenning te gaan. Een aantal dagen later vertrokken zij 's nachts vanuit Amsterdam in donkere kleding, met handschoenen en bepakt met een bijl en tiewraps.

  Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank wijkt daarom enigszins af van eis van de officier van justitie. Het OM eiste zes jaar cel.

  [FacebookPost:https://www.facebook.com/PolitieStichtseVecht/photos/a.736578616477307.1073741829.729103450558157/1310688392399657/?type=3&theater]
 • DOORN - Kamerleden gaan morgenmiddag met elkaar in debat over de verhuizing van het Korps Mariniers. De mannen moeten van Doorn naar Vlissingen, maar dat stuit op veel kritiek. Mariniers zwaaien zelfs af. En dus is de vraag of Den Haag daar iets aan wil veranderen. Voorlopig nog even niet.

  GroenLinks maakt zich al een paar maanden druk om de verhuizing. En ook D66 twijfelt openlijk aan de verhuizing. Maar de andere coalitiepartijen, VVD, ChristenUnie en het CDA, zijn voorzichtig. Een onderzoek van staatssecretaris Barbara Visser (VVD) moet uitsluitsel geven. Dat wordt naar verwachting halverwege dit jaar bekend, ergens in juli.

  [Quote:Kamerlid Diks, Groenlinks|Dit is gewoon niet het goede besluit]

  En dus is het debat morgen een tussenstap. Want naast dat onderzoek speelt er ook nog een geschil, tussen de medezeggenschap en het Korps over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Volgens de medezeggenschapscommissie voldoet die niet aan de eisen. Eind juli wordt daar meer duidelijk over.

  ONDUIDELIJK
  En dus zijn de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen summier. Er bleef volgens GroenLinks-kamerlid Isabelle Diks veel onduidelijk. Ze wil morgen pleiten voor meer tijd: "Wat zijn nou de alternatieven, hoe steekt het in elkaar en hoe gaan we dan verder? Want dit is gewoon niet het goede besluit."

  Ook D66 wil een pas op de plaats. Salima Belhaj wil het liefst een nieuw debat over de verhuizing. Maar dat wordt pas na de zomer. Belhaj wilde er morgen per se al even over debatteren. Belangrijk voor haar is dat alle feiten op tafel komen: "Er zijn heel veel vragen en we hopen dat de staatssecretaris daar antwoord op kan geven, zodat wij er wat van kunnen vinden."

  Luister hier wat de Kamerleden te zeggen hebben:

  [Audio:1665265|Kamerleden blikken vooruit op het debat.]

  KOSTEN
  Uit stukken van Follow The Money blijkt dat lang niet alle informatie naar buiten is gekomen de afgelopen tijd. De onderzoeksjournalistieke website schetst dat niemand weet hoe duur de nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen daadwerkelijk gaat kosten.

  Defensie gaat wel ergens vanuit: uit interne documenten uit 2015 blijkt dat voor de kazerne 180,4 miljoen euro is begroot. Maar er is een veelvoud nodig. Bij gebruik van 25 jaar moet 309,7 miljoen euro meer worden neergeteld, buiten de exploitatie om. Voor het volledige traject is zo in ieder geval 559,4 miljoen euro nodig, blijkt uit een nota.

  Volgens vakbond AFMP worden die kosten nog hoger, omdat de verhuizing later is dan gepland en daardoor bouwkosten duurder kunnen uitvallen. De staatssecretaris gaf in antwoorden aan dat er al 15,5 miljoen betaald voor de grond. In totaal hebben overheden nu 36,8 miljoen euro uitgegeven aan de verhuizing.

  MILIEU
  Morgen zal de staatssecretaris dus meer duidelijkheid moeten geven, maar dat zal ze door alle mitsen en maren moeilijk kunnen doen. D66 pleit daarom voor een nieuw debat, na het zomerreces. Zodat Kamerleden met alle feiten op tafel een mening kunnen vormen.

  En nog opmerkelijk: een adviseur Defensie en Energie pleit op LinkedIn om van de verhuizing af te zien vanwege het milieu. Volgens Marcel Hendriks zal door een hoofdvestiging van het Korps in Vlissingen een militair een kilometervreter worden. Die blijft centraal wonen, vanwege alle oefeningen door het hele land.

  En dat is in strijd met regeringsbeleid, schrijft Hendriks. Aan de tafel "Mobiliteit" van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet de regering er alles aan om files te bestrijden en de uitstoot van verkeer terug te dringen. "Defensie doet blijkbaar niet mee", schrijft Hendriks. " De oproep om de kazerne in Doorn niet te sluiten, is terecht. Hopelijk komen de bewindslieden ook tot die conclusie: voor de mariniers en het milieu."

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • Buitenlandse studenten die in Nederland leven, voelen zich buitengesloten en leven in hun eigen bubbel. Dat blijkt uit een enquête van de studentenorganisaties Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en European Student Network (ESN), waar Trouw over schrijft.

  De drie studentenorganisaties hielden de enquête onder ruim 300 buitenlandse studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is de eerste keer dat er een enquête is uitgevoerd naar de ervaringen van buitenlandse studenten in Nederland.

  Eenzaam

  Daarin zeggen twee op de drie ondervraagden dat ze zich wel eens eenzaam voelen. Een op de drie heeft last van depressieve gevoelens. De studenten willen de taal onder de knie krijgen, maar een op de drie weet niet waar hij of zij kan aankloppen om Nederlands te leren.

  De buitenlandse studenten zoeken vooral elkaar op. Ze wonen in hun eigen studentenhuizen en gaan naar borrels speciaal voor internationale studenten.

  Ook heeft meer dan de helft van de niet-Europese deelnemers de afgelopen drie maanden te maken gehad met negatieve stereotyperende opmerkingen van Nederlandse studiegenoten. Onder studenten uit Europese landen was dat 42 procent. Zuid-Amerikaanse studenten hadden er het meest last van: 67 procent.

  Trouw sprak met een aantal buitenlandse studenten. De Indonesische Alvi Safira (19) zegt dat Nederlandse medestudenten grappen maken over haar Aziatische uiterlijk. Zo wordt haar gevraagd of haar zicht alleen bestaat uit horizontale zwarte streepjes. En of ze geen rijst moet eten, als ze tijdens de lunch een broodje kaas tevoorschijn haalt.

  Ook anderen klagen in de krant over racistische grappen. Toch ziet ruim de helft van de ondervraagde studenten geen gemene bedoelingen achter de grapjes.

 • De energiebelasting op gas moet de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas gaan. Dat plan wordt vrijwel zeker opgenomen in het klimaatakkoord, bevestigen deelnemers aan de klimaattafel van Diederik Samsom aan de Volkskrant.

  De belasting op stroom moet juist met meer dan de helft dalen. Zo worden elektrische warmtepompen, een alternatief voor aardgas, financieel aantrekkelijker.

  Sinds 1996 betalen particulieren en bedrijven een vast bedrag aan energiebelasting per verbruikshoeveelheid: kleinverbruikers betalen 26 cent per kubieke meter aardgas en 10,5 cent voor elk kilowattuur stroom. In het nieuwe voorstel gaat de gasbelasting de komende jaren geleidelijk met 20 cent omhoog en de stroomheffing met 6,5 cent omlaag. Voor grootverbruikers geldt een lager belastingtarief. De klimaattafel wil dat de energiebelasting op aardgas procentueel evenveel stijgt voor de grootverbruikers dan voor de kleinverbruikers.

  Blijf je aardgas stoken, dan ben je in 2030 zo'n 380 euro per jaar meer kwijt aan energiebelasting dan nu.

  Tweede Kamer beslist

  Om huishoudens met lage inkomens te beschermen wil Samsom de inkomstenbelasting verlagen of meer doelgroepgerichte maatregelen als een verhoging van de huurtoeslag of uitkeringen toepassen.

  Het klimaatakkoord moet ervoor zorgen dat Nederland in 2030 ongeveer de helft minder CO2 uitstoot dan in 1990. Het eindvoorstel voor het akkoord wordt midden juli bekendgemaakt. De Tweede Kamer beslist of het belastingvoorstel van het adviesorgaan ook echt wordt uitgevoerd.

 • De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is opgenomen in het ziekenhuis om te bevallen van haar eerste kind. De 37-jarige vrouw was uitgerekend op 17 juni.

  Ardern is de eerste zwangere wereldleider in 30 jaar tijd. In januari maakte ze haar zwangerschap bekend op Instagram. "Ik zal tegelijkertijd eerste minister en moeder zijn", plaatste Ardern bij een foto. Het bericht leverde haar toen meteen veel steunbetuigingen op, vooral van organisaties voor vrouwenrechten en vakbonden.

  Ardern heeft tot het einde van haar zwangerschap doorgewerkt. Nu neemt ze zes weken verlof op. In die weken leidt vice-premier Winston Peters het land. Arderns partner, Clarke Gayford, zal daarna volledig de zorg voor het kind op zich nemen.

  De politieke carrière van Ardern verloopt zeker niet stilletjes. Vorig jaar kwam ze aan de macht als leider van een coalitieregering, na een zware verkiezingscampagne. De vrouw is de jongste premier van Nieuw-Zeeland in meer dan een eeuw en de derde vrouwelijke premier van het land.

  De eerste vrouwelijke premier die zwanger raakte tijdens haar ambtsperiode was de Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Zij beviel in 1990 van een kind. De vrouw werd later vermoord tijdens een politieke campagne. Haar dochter feliciteerde Ardern eerder al op Twitter.

Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Generate date: [Thu, 21 Jun 2018 04:15:00 +0200]