daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Wo. 25 November 2015
Week 48

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl --==Storing==--
Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven

 • Door een storing kan dit deel niet weer worden gegeven
NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • "Eerst dacht ik dat het geluid uit de geluidsinstallatie kwam, maar ik realiseerde me al snel dat dat niet zo was." Eden Galindo, gitarist van de band Eagles of Death Metal had vlug door dat de harde knallen schoten waren.

  Wat hij op dat moment niet wist, was dat de kogels uit de kalasjnikovs van drie terroristen kwamen die concertzaal Le Bataclan binnen waren gedrongen waar de band op dat moment een optreden gaf.

  Vandaag publiceerde Vice.com het volledige aangekondigde interview dat Vice-oprichter Shane Smith met de bandleden had. Het is het eerste interview na de aanslagen in Parijs. Een emotioneel gesprek, waarin de bandleden vertellen over hun vlucht uit de concertzaal en de toekomst van de band na het bloedbad dat de terroristen anderhalve week geleden aanrichtten.

  Toen gitarist Galindo doorhad dat er geschoten werd, rende hij samen met onder meer zanger Jesse Hughes en drummer Julian Dorio naar de rand van het podium. "We waren er niet zeker van of ze op ons schoten, of wat precies aan de hand was." Toen het schieten even stopte omdat een schutter zijn geweer moest herladen, wisten ze van het podium af te komen.

  Ook Dorio had direct door wat er gebeurde. "We zijn echt een rockband, weet je. Het geluid wat wij op het podium produceren is moeilijk te overtreffen. De eerste schoten klonken zo hard, dat ik direct doorhad dat er iets mis was." Hij sprong direct op en zag twee mannen meedogenloos op het publiek schieten.

  De vriendin van Hughes was meegekomen naar het optreden. Hij zag haar niet meer aan de zijkant van het podium staan, en toen de drie van het podium af kwamen, rende hij direct naar de kleedkamer. "Ik gooide de deur open, maar daar was ze niet."

  Hij deed een andere deur open, en stond oog in oog met een van de terroristen. Direct maakte hij zich uit de voeten. Even later vond hij zijn vriendin bij Galindo en Dorio. Samen wisten ze via een nooddeur de straat te bereiken.

  Bassist Matt McJunkins stond aan de andere kant van het podium toen het schieten begon. Met hun tourmanager vluchtte hij een ruimte in, samen met wat fans. Maar daar bleek geen uitgang te zijn. "Veel mensen probeerden die kamer in te komen op de vlucht voor het schieten. Ik zag en hoorde het ook: de schoten, de lichtflitsen."

  Eenmaal in de kamer blokkeerden ze de deur met een stoel en een minikoelkast. "Er stond een fles champagne klaar voor na de show", zegt McJunkins. "Die konden we als wapen gebruiken. Dat was alles wat we hadden." In de ruimte waren ook gewonden. "Een vrouw was bang. Ze was in haar dij geraakt. Er was niets aan te doen. Een man hield haar vast en drukte de wond dicht. Een andere man probeerde haar gerust te stellen."

  Trillen

  Het schieten ging zo'n 10 tot 15 minuten door, vertelt hij. Tot een explosie de ruimte deed trillen. "Natuurlijk wisten we niet wat dat was." Later bleek dat een terrorist zichzelf met een bomvest opblies.

  Geluidstechnicus Shawn London maakte het allemaal mee vanaf een andere plaats in het theater. Normaal zou hij midden in de zaal staan om het geluid te regelen, maar deze keer stond hij helemaal achterin bij de deuren.

  "Er kwamen twee mannen binnen die om zich heen begonnen te schieten. Direct vielen er mensen dood of gewond op de grond. Er was geen plek om naartoe te gaan, dus mensen sprongen over mijn apparatuur. Ik stond nog steeds en ik zag dat een schutter me aankeek. Hij vuurde op me, maar miste." Direct wierp hij zichzelf op de grond. De terrorist dacht waarschijnlijk dat hij dood was.

  Glazen deuren

  Toen de schutter moest herladen lukte het hem om met een paar fans uit de zaal te komen. Bijna bij de uitgang schoot de schutter nogmaals op ze, en vlak voordat hij de glazen buitendeuren wilde openen, sprongen die voor zijn neus uit elkaar "Dat betekende dat ze door kogels geraakt werden", zegt London.

  Uiteindelijk wisten alle bandleden buiten het gebouw te komen. Hun merchandisemanager Nick Alexander en drie medewerkers van hun platenmaatschappij kwamen bij de moordpartij in Le Bataclan om het leven.

  Vice sprak ook met Jesse Hughes en Josh Homme, die de vaste kern vormen, over de toekomst van de band. EODM heeft na de aanslagen de Europese tournee, die de band ook in Nederland zou brengen, geannuleerd. Toch willen ze die weer oppakken.

  "We hebben geen keus. We moeten de tour afmaken", zegt Homme. "Niet alleen voor onszelf en de fans. Of voor Nick Alexander. Dit is onze manier van leven."

 • Tijdens de verkiezingen in Egypte zijn maar weinig mensen komen opdagen om hun stem uit te brengen. Bij de tweede ronde van de verkiezingen, afgelopen zondag en maandag, was de opkomst nog geen dertig procent. Ook de eerste verkiezingsronde, die vorige maand al werd gehouden, trok weinig Egyptenaren naar de stembus.

  Tijdens de tweede ronde waren dertien van de 27 provincies in Egypte aan de beurt, inclusief de hoofdstad Caïro. De rest van het land heeft afgelopen maand al gestemd. De officiële uitslag van beide rondes wordt begin december verwacht.

  Aanzienlijk lager

  De opkomst is aanzienlijk lager dan bij andere verkiezingen die na 2011 werden gehouden. Toen kwam het volk in opstand tegen oud-president Mubarak, die vervolgens na dertig jaar alleenheerschappij aftrad. Tijdens presidentsverkiezingen die daarop volgden stonden nog lange rijen voor de stemlokalen.

  In 2013 werd president Morsi, die gesteund werd door de Moslimbroeders, afgezet door het leger. De nieuwe verkiezingen werden gewonnen door voormalig legerleider Sisi. De Moslimbroederschap is sindsdien verboden en wordt gezien als terroristische groepering.

  Verwacht wordt dat Sisi dit keer opnieuw als winnaar uit de bus komt. In de eerste ronde won hij ook al royaal en oppositiepartijen besloten niet mee te doen. De meeste van de 596 zetels in het parlement zijn gereserveerd voor kandidaten die officieel onafhankelijk zijn, maar het overgrote deel is toch aanhanger van Sisi.

 • Geen blauwe vlaggen met gele sterren meer bij officiële media-optredens van de Poolse regering. Het zojuist aangetreden kabinet heeft de EU-vlaggen vervangen door nationale vlaggen.

  "We zijn nog steeds een actief EU-lid. Maar we vinden dat media-optredens na kabinetsvergaderingen moeten plaatsvinden tegen de mooiste achtergrond: die van wit-rode vlaggen", aldus de Poolse premier Beata Szydlo.

  Haar regering had officieel niets laten weten over het verwijderen van de EU-vlag. De premier kwam pas met de uitleg nadat een journalist naar het verdwenen blauw met geel vroeg.

  Spionnen

  Szydlo, leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) wordt gezien als een gematigd politicus. Niettemin verklaarde de kersverse regering enkele dagen geleden geen trek te hebben om het EU-quotum aan vluchtelingen op te nemen.

  Het kabinet telt een aantal uitgesproken anti-Europeanen, waaronder minister van Defensie Antoni Macierewicz. Hij veroorzaakte eerder al eens commotie door oud-president Lech Walesa en oud-premier Donald Tusk (nu voorzitter van de Europese Raad) af te schilderen als spionnen van respectievelijk de Poolse en Oost-Duitse geheime dienst in het communistische tijdperk.

  Op Twitter reageerde 'Mister EU', de Belgische oud-premier en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt, meteen als een gebeten: "Wel het geld van de EU, maar niet de vlag?" Anderen namen het echter juist op voor de Poolse regering.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Wed, 25 Nov 2015 23:16:47 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot