daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Vr. 28 Augustus 2015
Week 35

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De plannen van het kabinet voor de uitbreiding van de aftapmogelijkheden voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn ingrijpend en onuitvoerbaar. Dat schrijft telecomaanbieder Tele2 in reactie op de plannen van minister Plasterk. Tele2 is de eerste uit de sector die reageert.

  Plasterk maakte vorige maand zijn wetsvoorstel voor de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten bekend. Daarin krijgen de diensten meer mogelijkheden. In de huidige wet staat dat de geheime diensten alleen communicatie mogen onderscheppen die via de ether loopt. Volgens de nieuwe plannen mogen de diensten ook het dataverkeer onderscheppen dat via (glasvezel)kabels loopt. Het gaat dan ook om mobiele telefonie en e-mail.

  Privacy

  Tele2 schrijft dat dit ingrijpende gevolgen heeft: de veiligheidsdiensten geven zichzelf vrijwel onbeperkte toegang tot communicatie en databases. "Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de diensten zal vallen."

  Dit heeft volgens Tele2 niet alleen gevolgen voor de privacy van Nederlanders, maar ook voor bedrijven die zijn gevestigd of zich willen vestigen in Nederland. Bedrijven draaien zelf op voor de kosten en "de afgetapte informatie kan zonder enige vorm van toezicht aan bevriende buitenlandse inlichtingendiensten worden gegeven".

  Onuitvoerbaar

  Ook denkt de provider dat de plannen zoals die nu zijn geformuleerd niet uitvoerbaar zijn. In het wetsvoorstel staat dat bedrijven zelf de digitale communicatie doorzoekbaar moeten maken. Dat houdt onder meer in dat bedrijven zelf kopieën moeten maken van gegevensbestanden, ook als die in het buitenland staan. "Voor Tele2 is het onmogelijk dat zij hier aan kan, mag en zal meewerken, aangezien een deel van onze infrastructuur en systemen in andere EU-landen staan."

  Volgens de plannen van het kabinet moeten voortaan ook aanbieders van communicatiediensten meewerken aan het aftappen van de communicatie. Voorheen gold dat alleen voor aanbieders van netwerken. Tele2 gaat ervan uit dat deze uitbreiding betekent dat iedere organisatie hieraan moet voldoen. "Variërend van Twitter, WhatsApp, webhosting en clouddiensten tot nieuwssites, patiëntenverenigingen, sportclubs, vakbonden, kerkgenootschappen, universiteiten en hotels."

  Internationale kritiek

  Ook internationaal is er kritiek op de plannen van het kabinet. Privacywaakhond Privacy International zegt dat deze wet Nederland "tot een land maakt met een van de meest ingrijpende aftapsystemen ter wereld."

  De organisatie zegt bij de Nederlandse regering aan te dringen op het afzien van deze uitbreiding van mogelijkheden voor de inlichtingendiensten.

 • Een tropische storm heeft verwoestingen aangericht op het Caribische eiland Dominica. Er zijn overstromingen en aardverschuivingen geweest en 80 procent van het eiland zit zonder elektriciteit. Volgens lokale media zijn zeven mensen om het leven gekomen.

  De storm Erika ging de afgelopen twee dagen gepaard met 38 centimeter regen op het eiland, waar zo'n 72.000 mensen wonen. Straten zijn veranderd in kolkende rivieren en vanwege overstromingen is de luchthaven gesloten. Zeker twintig inwoners worden vermist.

  Antillen

  Erika is ook langs de Bovenwindse eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen getrokken. Voor zover bekend heeft dat niet tot grote problemen geleid. Wel waren uit voorzorg veel bedrijven en overheidsinstellingen dicht. Ook de luchthaven op Sint-Maarten was enige tijd gesloten.

  De komende dagen trekt Erika verder door het Caribisch gebied, onder meer over Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en de Bahama's.

  Florida

  Maandag wordt de storm verwacht boven de Amerikaanse staat Florida. De kans bestaat dat Erika dan is uitgegroeid tot een orkaan. Het zou de eerste orkaan boven Florida in tien jaar tijd zijn. In 2005 maakte orkaan Wilma er 22 slachtoffers.

  Gouverneur Scott van Florida heeft inwoners opgeroepen zich voor te bereiden op de komst van Erika. Bewoners van kustgebieden wordt aangeraden voor drie dagen voedsel in huis te halen.

 • Twee Franse journalisten zijn in Parijs gearresteerd omdat ze zouden hebben geprobeerd om de Marokkaanse koning te chanteren. De twee dreigden een boek over koning Mohamed VI te publiceren tenzij hij 3 miljoen euro zou betalen, melden diverse Franse en Marokkaanse media.

  De journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot afpersing en chantage.

  Belastende informatie

  In juli zouden de journalisten contact hebben opgenomen met het koningshuis om een afspraak te maken naar aanleiding van het boek dat zij gezamenlijk schreven.

  Volgens de aanklacht volgde een eerste afspraak op 11 augustus. Het tweetal vroeg toen om een bedrag van drie miljoen euro, anders zouden ze het boek, waarin belastende informatie over het koningshuis zou staan, publiceren. Later volgden nog twee afspraken.

  Tijdens de laatste afspraak zou Laurent akkoord gegaan zijn met een bedrag van twee miljoen euro, waarvan 80.000 vooraf zou worden betaald. Het restantbedrag zou volgen nadat de schrijvers afstand van de rechten hadden gedaan.

  Klacht

  De Franse autoriteiten startten vorige week een onderzoek naar aanleiding van een klacht die Marokko indiende. De uitgever van het boek, Éditions du Seuil, bevestigt dat er begin 2016 een boek op naam van de twee schrijvers over het Marokkaanse koningshuis uitkomt.

  Het is niet de eerste keer dat de nu 68-jarige Laurent een boek schrijft over koning Mohamed VI. In 2012 publiceerde hij Le roi predateur - Main basse sur le Maroc (Koning Roofdier - plundering van Marokko). Het boek is in Marokko verboden. Net als bij zijn nieuwe boek, was Graciet de co-auteur.

  Onderscheiding

  De Marokkaanse aanklacht komt een half jaar nadat de justitiële samenwerking tussen Marokko en Frankrijk was hervat. Die lag bijna een jaar stil, na een diplomatieke rel tussen beide landen. Die ontstond toen Abdellatif Hammouchi, chef van de Marokkaanse geheime dienst DGST, tijdens een werkbezoek aan Frankrijk werd opgepakt. De Franse politie viel toen de residentie van de Marokkaanse ambassadeur binnen.

  Volgens de Franse aanklacht was Hammouchi verdachte in een martelzaak waarbij een Franse burger betrokken was. Hij werd na verhoor vrijgelaten, maar dat kon niet voorkomen dat Marokko de justitiële samenwerking met Frankrijk stopzette.

  Uiteindelijk besloot Frankrijk geen onderzoek naar de veiligheidschef te beginnen. Hammouchi ontving in februari de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Fri, 28 Aug 2015 04:07:54 +0200]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot