daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Di. 3 Maart 2015
Week 10

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

 • De dakloze man die in Los Angeles werd doodgeschoten door politiemensen probeerde het dienstpistool van een van die agenten te grijpen. Dat zegt de politiecommissaris van de stad na bestudering van de videobeelden.

  De man pakte het holster van het dienstwapen vast. "Je kunt horen dat de jonge agent midden in de worsteling met de verdachte zegt: 'hij heeft mijn wapen, hij heeft mijn wapen'", zei commissaris Beck. "Hij zegt het twee keer en met nadruk."

  Op een persconferentie liet Beck ook foto's zien van het vuurwapen van de agent, dat volgens hem duidelijk sporen vertoonde van een worsteling. Zo was de haan gespannen en zat er een kogel klem in de kamer.

  Worsteling

  De politie van LA (LAPD) kreeg zondag een melding van een beroving in een achterbuurt waar veel daklozen leven. Agenten wilden de dakloze man aanhouden, maar die verzette zich hevig tegen zijn arrestatie. Stroomstootwapens hielpen niet om de man tot bedaren te brengen.

  In de worsteling die daarop volgde, zou de man het wapen van de agent hebben willen pakken, waarna andere politiemensen hem doodschoten. Volgens de politie waren zowel het slachtoffer als de politieman waarmee hij op de grond lag zwart.

  Psychische problemen

  Het hoofd van de lokale daklozenopvang zegt dat de man, die bekend was onder de naam Africa, al weken in een tentje voor de opvang sliep. Hij was vaker gewelddadig en had psychische problemen.

  De politie zegt dat 'Africa' ongewapend was. Commissaris Beck noemde zijn dood een vreselijk drama, "dat de nadruk legt op de problemen in onze achterbuurten met daklozen en mensen met psychische aandoeningen".

  Onderzoek

  De LAPD heeft een intern onderzoek opgestart naar de schietpartij. Activisten willen dat de gouverneur van de staat Californië een speciale onderzoeker instelt voor een onafhankelijk onderzoek.

  Een grote burgerrechtenbeweging heeft de politie opgeroepen om de beelden vrij te geven die de agenten zelf hebben gemaakt met hun bodycam.

  Monument

  Op de stoep waar 'Africa' werd doodgeschoten is een geïmproviseerd monument ontstaan. Mensen leggen bloemen en branden kaarsen. Op een bord staat 'RIP Cameroon. Rest in peace Africa brother'.

  Buurtbewoners zeggen dat de politie veel te gewelddadig optreedt in de wijk en dat 'Africa' daarvan een slachtoffer is geworden.

 • Minister Kamp denkt dat Nederland mogelijk Russisch gas moet importeren vanwege het beperken van de gaswinning in Groningen en de sluiting van oude kolencentrales. In een interview met het Algemeen Dagblad noemt de minister van Economische Zaken de import van Russisch gas "een optie".

  De import van Russisch gas ligt gevoelig. De spanningen tussen het Westen en Rusland zijn het afgelopen jaar opgelopen vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Critici stellen dat Europa voor zijn energievoorziening juist minder afhankelijk moet worden van Rusland.

  Pijpleidingen

  Er zijn twee opties, zegt minister Kamp. "Gas kan via pijpleidingen worden ingevoerd vanuit Rusland of in vloeibare vorm per tanker uit andere landen."

  Kamp zegt wel dat Nederland nog een grote gasvoorraad bezit en dat de situatie anders is dan bijvoorbeeld in Duitsland. Dat land is voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas. "Maar in de energiemix kan Russisch gas voor Nederland uiteindelijk een optie zijn", zegt minister Kamp.

  Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die concludeert dat de politiek de veiligheid van de Groningers jarenlang heeft verwaarloosd. Gisteren bood Kamp namens het kabinet zijn excuus hiervoor aan.

  Nederland heeft in 2014 3,7 miljard kubieke meter gas uit Rusland gehaald.

 • De Rotterdamse frisdranken- en sappenproducent Refresco Gerber gaat naar de Amsterdamse beurs. Het bedrijf bekijkt al een paar maanden diverse scenario's, van verkoop tot een beursgang. Met de beursgang wil Refresco geld ophalen voor groei en investeringen.

  De maker van onder meer Wicky-drinks gaat nieuwe aandelen uitgeven, naast de verkoop van aandelen van de huidige eigenaren. Dat zijn de IJslandse investeringsmaatschappij 3i en de Britse eigenaar van drankenproducent Gerber. De beursgang is binnenkort, maar afhankelijk van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf.

  6 miljard liter

  Refresco is een grote Europese producent van frisdranken, water, vruchtensappen en energiedranken voor zowel huismerken als veel grote A-merken. De meeste producten worden niet onder een eigen merknaam verkocht. Zo kunnen de blikjes cola van de twee grote cola-fabrikanten bijvoorbeeld zomaar uit de fabrieken van Refresco komen.

  Refresco is de laatste jaren flinke gegroeid en heeft diverse branchegenoten opgekocht, waardoor de omzet in een tiental jaren tijd is verviervoudigd.

  Het bedrijf produceerde in 2014 bijna 6 miljard liter frisdrank, behaalde een omzet van ruim 2 miljard euro en een nettowinst van 38 miljoen euro.

  Het bedrijf heeft overal in Europa fabrieken. In totaal 23 vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Finland. Bij Refresco werken 4100 mensen. In 2013 fuseerde Refresco met het Britse Gerber.

  Beursgang

  De afgelopen weken hebben diverse bedrijven een beursgang aangekondigd of gemaakt, waaronder jenever- en likeurfabrikant Bols en brillenproducent GrandVision.

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Tue, 03 Mar 2015 09:48:32 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot