daginfo.nl
Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Google
Zo. 23 November 2014
Week 47

Geselecteerde regio:
De bilt

Regio:
Dichtbij.nl - Utrecht-Haarzuilens-Vleuten-De Meern
dichtbij.nl is 24 uur per dag, zeven dagen per week actueel.

RTV Utrecht
RTV Utrecht - Hoofdpunten van het nieuws uit de provincie Utrecht

DeStadAmersfoort.nl
DeStadAmersfoort.nl RSS feed

NU.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NOS Nieuws
NOS Nieuws

  • In het zuiden van Frankrijk zijn tientallen demonstranten opgepakt bij nieuwe betogingen tegen politiegeweld. De aanleiding is de dood van een jonge activist, die vorige maand door een politiegranaat om het leven kwam. De regering heeft het wapen daarna verboden.

    De activist, de 21-jarige Remi Fraisse, kwam om bij een protest tegen de bouw van een dam in de rivier de Tarn. In de weken erna kwam het in verschillende Franse steden al tot rellen.

    In Toulouse werden vandaag zestien mensen opgepakt die afvalcontainers in brand hadden gestoken. Aan de betoging in Toulouse deden een kleine 1000 mensen mee. In Nantes waren 1200 mensen op de been. Op veel spandoeken stond de leus 'Stop het doden door de politie'.

    Politiek

    De dood van de jonge demonstrant heeft de kloof tussen de socialistische partij en de Groenen verder vergroot. De Groenen verleenden eerst gedoogsteun aan de regering, maar raken steeds verder van de socialisten vervreemd.

    De Groenen vinden dat de regering de zaak verkeerd heeft aangepakt. Ze beschuldigen minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve ervan dat hij in de kwestie aanvankelijk om de waarheid heen draaide.

  • In Oekraïne zijn de miljoenen slachtoffers van de hongersnood uit de jaren 30, ofwel de Holodomor, herdacht. Onder het bewind van Sovjet-leider Jozef Stalin stierven tussen 1932 en 1933 miljoenen Oekraïners door het gebrek aan voedsel.

    De Oekraïense president Porosjenko en zijn vrouw Marina waren aanwezig bij de herdenkingsceremonie in de hoofdstad Kiev. Daar legden ze bloemen bij het Holodomor-monument, een beeld van een broodmager meisje.

    Porosjenko vergeleek de ramp met de huidige situatie in het land. Hij noemde de recente oorlog in Oekraïne volgens de krant Kyiv Post "een voortzetting van de imperialistische genocide tegen het Oekraïense volk".

    Genocide

    Voor het eerst sinds jaren was de president bij de herdenking aanwezig. Porosjenko's voorganger Viktor Janoekovitsj, die nauwe banden met Rusland onderhield, was fel tegen de herdenking. Hij vond de hongersnood geen herdenking waardig. Meteen na zijn aantreden in 2010 liet hij informatie over de Holodomor van de presidentiële website schrappen.

    De hongersnood werd in 2006 officieel tot genocide verklaard door de regering van de Westers-georiënteerde Viktor Joesjtsjenko.

    Hongersnood

    In de jaren 30 diende Oekraïne als 'graanschuur' voor de Sovjet-Unie. Onder leiding van Moskou moesten Oekraïense boeren hun opbrengsten afstaan om een snelle economische groei van de Sovjet-Unie en vooral Rusland mogelijk te maken.

    De Russische vraag naar graan werd steeds groter, waardoor de boeren zelf niets overhielden. Russische militairen verhinderden dat inwoners elders op zoek gingen naar eten.

    Ook werden illegale voedseltransporten onmogelijk gemaakt. Het gevolg was dat er miljoenen mensen stierven van de honger. De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 2,4 tot 7,5 miljoen Oekraïners.

  • Ze weten nog hoe de oprit naar hun boerderij en stallen aan de rand van Renswoude vol pers stond, achter het rood-witte lint. En dat in de kippenstal dode dieren lagen.

    Arie en Joke Schimmel probeerden hun toen 12-jarige dochter Janita ervoor af te schermen. Maar er viel niet aan te ontkomen. De ellende met de vogelgriep begon op een dinsdag in februari 2003, herinnert Arie zich.

    Witte pakken

    Dagelijks vindt een kippenboer dode dieren in zijn stal. Maar toen waren het er heel veel meer dan normaal. Ze ruimden ze aanvankelijk zelf. "Had je het einde van de stal bereikt, dan lag het voorin alweer vol met dode dieren."

    Pas dagen later bleek dat het vogelgriep was, de zeer besmettelijke variant. Van officieel ruimen is amper sprake geweest. Toen de mannen met de witte pakken kwamen, bleken er nog zo'n dertig dieren over te zijn.

    Dochter Janita herinnert zich hoe de hele dag de telefoon ging. De aanblik van de dode kippen vergeet ze niet meer. Toch heeft ze het bedrijf onlangs overgenomen. Omdat ze er vertrouwen in heeft. "Mensen vroegen altijd aan mijn twee broers of ze mijn vader wilden opvolgen. Dan dacht ik: hé, ik ben er ook nog!"

    Janita heeft de leiding, haar echtgenoot Berto springt geregeld bij en werkt daarnaast als onderhoudsmonteur voor een firma in melkcomputers. Na het rampjaar breidde het bedrijf juist uit, van 8000 naar 20.000 kippen. Daarnaast heeft de familie Schimmel zestig koeien.

    De eerste gevolgen van de recente uitbraak zijn al voelbaar. De eieren mogen niet worden vervoerd naar de broederij. En de melk bleef in de tank. Dinsdag liet Janita de tank leeglopen. 4500 liter verdween in de gierkelder. "Gisteren gebeurde dat nog een keer", zegt ze.

    Telefoontjes

    Zoals elf jaar geleden wordt ook nu meegeleefd. Toen was het vooral nog post. "Soms kregen we kaarten van mensen die we helemaal niet kenden. Dat was een grote steun."

    De familie krijgt nu veel telefoontjes en mail. Het enige dat je kunt doen, zegt Janita, is zo zorgvuldig mogelijk werken en extra veel ontsmetten.

    Haar vader: "Mijn broer stuurde me een sms. Of ik het al had gehoord van de uitbraak bij Kampen." Het was een bericht met een advies. "Doe de deuren dicht en houd je adem in."

Waarschuwing voor Extreem weer of Weeralarm!Daginfo.nl -- Een verzameling van lokaal, regionaal en landelijk nieuws in een handig overzicht.
Voor meer info:
url: www.daginfo.nl
Generate date: [Sun, 23 Nov 2014 00:29:16 +0100]
Link partners >>
Valid HTML 4.0 Transitional
Stop Spam Harvesters, Join Project Honey Pot